Koç Yumurtası (Billur) Nasıl Pişirilir? Faydaları, Kalori ve Besin Değeri

Koç Yumurtası (Billur) Nasıl Pişirilir? Faydaları, Kalori ve Besin Değeri Tarifi

Billur Yemeği: Düşük Kalorili Demir Deposu

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların etleri dışındaki organ ve diğer uzuvları olan sakatatlar, akciğer, karaciğer, yürek, uykuluk, paça, kelle, işkembe, dil, böbrek, dalak, beyin, bağırsak ve koç yumurtasından oluşur.

Anadolu topraklarında köklü bir geçmişe sahip olan sakatatlar lezzeti ve yüksek besin değeri ile dikkat çeker. Sakatatların en büyük özelliği taze olarak tüketilmesi gerekliliğidir.

Buzdolabında en fazla iki gün bekletildikten sonra tüketilmesi önerilen sakatatlar uzun süre muhafaza edildiğinde besleyici değerini kaybeder ve vücuda zararlı etkiler yaratabilir. Sakatatlar arasında gerek şekli gerekse işlevi nedeniyle en çok merak uyandıran ise koç yumurtasıdır.

İçeriğimizde küçük ve büyükbaşların yumurtalık bölgesinden elde edilen etlerle hazırlanan billur yemeği üzerine konulara değineceğiz. Sakatatçılarda kolayca bileceğiniz billur, saydam bir zarla kaplı yumuşak ve kaygan et dokusudur. Billur ne demek diye sorduğunuzda erkek koyundan elde edilen yumurtalıklardaki et dokusudur, diyebiliriz. Koç hayvanından elde edilen 1 adet billur ortalama 100 gram ağırlığındadır; küpler halinde doğranıp kekikle tatlandırıldıktan sonra doğru yöntemle pişirilirse lezzetli bir ara sıcak olarak tüketilebilir.

koç yumurtası billur yemeği

Koç Yumurtası Nedir?

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yumurtalıkları olan koç yumurtası, hayvan kesildikten sonra pişirilmek için hazırlanır ve satışa sunulur. Genellikle sakatatçılarda bulunan koç yumurtası, kaygan ve ıslak görünüme sahip beyaz renkli yumuşak dokuda bir organdır.

Koç yumurtası diğer adı billur olarak da bilinir. Üzerinde saydam bir tabaka halinde zarı bulunan koç yumurtası kesildiği hayvan çeşidine göre farklı ağırlıklara sahiptir. Erkek koyunlarda bulunan koç yumurtası yaklaşık olarak 100-150 gram ağırlığa sahipken dana koç yumurtası yaklaşık 1-1,5 kilogram ağırlığındadır.

Koç yumurtası fiyatı kilogram üstünden hesaplanır ve bu şekilde satışı yapılır. Kilogramı ortalama 35-40 TL’dir. Koç yumurtası nerede bulunur diye de merak etmiş olabilirsiniz. Elbette kasaplarda koç yumurtası bulabilirsiniz; ayrıca büyük marketlerde et reyonlarında da bu ürüne erişmek mümkündür. İnternet alışverişi ile de koç yumurtası satın alabilirsiniz.

Genelde ara sıcak ve meze yapımında yaygın olarak kullanılan koç yumurtası billur yemeği de oldukça lezzetlidir. Koyundan elde edilen koç yumurtası daha yumuşak ve daha küçük olduğundan dolayı dana koç yumurtasına oranla daha çok tercih edilir. Koç yumurtası yemenin cinsel gücü artırdığına dair söylentiler olmasına rağmen bilimsel olarak bu söylentilerin bir geçerliliği yoktur.

Koç Yumurtası Nasıl Temizlenir?

Koç yumurtası pişirilmeden önce bazı işlemlerden geçirilmelidir. Özellikle dış kısmında bulunan zarının temizlenmesi pişirme işlemini kolaylaştırır. Genellikle satın alınan kasap ya da sakatatçı tarafından temizlenen koç yumurtası, pişirmeye hazır halde mutfağa gelir.

Koç yumurtası nasıl pişer, koç yumurtası nasıl yapılır sorularına cevap vermeden önce ön hazırlık aşamasının en iyi şekilde yapılması gerektiğinin altını çizelim. Koç yumurtası zarı çıkarma işlemi için öncelikli olarak keskin bir bıçağa ihtiyaç vardır.

Kalın ve sert bir zara sahip olan koç yumurtasını temizlemek için yumurta avuç içine alınır ve boylamasına zarı kesilir. Kesilen zar boşluğuna işaret veya başparmak sokularak zar yumurta etinden ayrılır. Zar sıyrılarak diğer parmaklar yardımıyla tamamen koç yumurtasından söküp atılır.

Koç yumurtasının etrafında yer alan organ içi yağlar tüketilmesi önerilmeyen yağ çeşitleri arasında yer alır. Doymuş yağ oranı yüksek olan bu yağların temizlendikten sonra tüketilmesi sağlık açısından daha faydalıdır.

koç yumurtası billur

Koç Yumurtası Nasıl Pişirilir?

Koç yumurtası mangalda nasıl pişirilir, koç yumurtası sote nasıl yapılır gibi sorularınız olabilir. Koç yumurtasının pek çok pişirme yöntemi vardır. En bilinen koç yumurtası yapılışı ile başlayalım hemen:

Koç yumurtası tarifi için öncelikle temizleme işlemi yapılmalıdır. Ardından:

  • Koç yumurtasının zarı soyulduktan sonra yıkanır ve kurulanır.
  • Kurulanan koç yumurtası ince dilimler halinde kesilir.
  • Kesildikten sonra zeytinyağı, pul biber, tuz ve karabiber ile karıştırılarak marine edilir.
  • Birkaç saat buzdolabında marine halde bekletildikten sonra koç yumurtası ızgara ya da mangalda pişirilir.
  • Pratik bir koç yumurtası yapılışı için sadece tava yeterlidir.

Tavada Koç Yumurtası Billur Tarifi

Bir diğer koç yumurtası tarifi ise tavada kızartmadır:

  • Temizlenip kurulanan koç yumurtası küp küp doğranır.
  • Koç yumurtası nasıl kızartılır sorusuna en leziz cevap tereyağı ile olur.
  • Tavaya tereyağı koyulur.
  • Doğranan koç yumurtaları tavaya atılarak kahverengileşinceye kadar sotelenir.
  • Sotelemeden önce isteğe göre baharat eklenebilir.

Koç Yumurtası Billur Kebabı

Pişirme yöntemleri arasında en çok tercih edilen ise koç yumurtası kebabı yöntemidir:

  • Zeytinyağı, kekik ilave edilen doğranmış biber, domates, kuru soğan, sarımsak ve koç yumurtası güveç kabına koyulur.
  • Güveç kabının ağzı alüminyum folyo ile sarılarak fırına ya da kısık ateşte ocağa koyularak pişirilir.

Koç Yumurtası Billur Yemeği

Koç yumurtası yemeği de sevilerek tüketilen bir yemek çeşididir:

  • Koç yumurtası kavurması yapmak için temizlenen, yıkanan ve kurulanan koç yumurtaları kuşbaşı şeklinde doğranır.
  • Daha sonra geniş bir tavaya alınır.
  • Doğranan koç yumurtalarının üzerini örtecek kadar su doldurulur.
  • 10 dakika kadar haşlanarak kevgire alınır ve süzülmeye bırakılır.
  • Tavanın içerisine damak tadına göre zeytinyağı ya da tereyağı koyulur.
  • Haşlanan ve suyu süzülen doğranmış koç yumurtası tavaya eklenir.
  • Üzerine karabiber, tuz, kimyon, kırmızıbiber gibi baharatlar eklenerek 5-10 dakika sotelenir.
  • İstenirse sotelenen koç yumurtasına kuru soğan ve domates de eklenebilir.
  • Yemeğe hazır hale gelen koç yumurtası yemeği maydanoz, sumak ve kuru soğan ile birlikte servis edilebilir.

Koç Yumurtası Haşlama

Koç yumurtası haşlama şeklinde bir meze gibi de tüketilmektedir:

  • Temizledikten sonra yaklaşık 10 dakika kadar haşlandığınız koç yumurtalarını doğradıktan sonra limonlayıp servis edebilirsiniz.
  • Bu tarif beynin haşlama şeklinde meze olarak sunumuna benzeyen bir alternatiftir.
koç yumurtası nasıl pişirilir

Koç Yumurtasının Faydaları Nelerdir?

  • Yüksek oranda demir içeren koç yumurtası özellikle anemi hastaları tarafından tüketilmelidir. Kansızlığı önleyici etkisi ile dikkat çeken besin, iyi kalite demir kaynağıdır.
  • Yüksek oranda protein içerdiğinden dolayı uzun süre tok tutucu etki gösterir. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır.
  • Bu etkilerinden dolayı zayıflamaya yardımcı olur. Aynı zamanda yüksek protein içermesi kas kitlesinin korunmasını da destekler.
  • Yüksek oranda kolin içeren koç yumurtası, sinir isteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Hafızayı güçlendirici etki sağlar.
  • Kan şekerini yavaş yavaş yükseltmesi nedeniyle şeker hastaları için önerilen koç yumurtasının faydaları arasında sindirim sistemini düzenleyici etkisi de sayılabilir.
  • Ete göre daha az tercih edilen bir besin maddesi olduğu için ekonomik olan koç yumurtası fiyatı düşük protein kaynağıdır.
  • İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller nedeniyle besleyici bir değere sahip olan koç yumurtası bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak, vücudun hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur.

Tarif için: Koç Yumurtası Kavurması

Koç Yumurtası Kavurması

Koç Yumurtası Kalori ve Besin Değerleri

Tüm sakatat çeşitlerinde olduğu gibi koç yumurtası da kolesterol açısından zengin bir besindir. Bu nedenle yüksek kolesterol problemi olanların, kalp ve damar hastalığına sahip olanların ve ileri yaştaki bireylerin koç yumurtası tüketimine dikkat etmeleri gerekir.

100 gram koç yumurtası yaklaşık 109 kaloridir. Diğer sakatatlara göre oldukça düşük kalorili olan besin yüksek oranda A vitamini ve B12 vitamini içerir. Bunlara ek olarak yüksek oranda folik asit, riboflavin, B6 vitamini, B5 vitamini ve niasin içeren koç yumurtası bakır, selenyum, fosfor ve demir mineralleri açısından da zengindir.

Diğer sakatatlara oranla yağ içeriği düşük olan koç yumurtası protein açısından oldukça iyi bir kaynaktır. Peki, koç yumurtası sperm artırır mı? Spermlerin üretildiği ve muhafaza edildiği bir organ olduğundan dolayı koç yumurtasının cinsel gücü artırdığı düşünülür. Ancak koç yumurtasının böyle bir özelliği olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur.

Yüksek protein, vitamin ve mineral içeriğinden dolayı vücudun tüm sistemlerinde olduğu gibi üreme sitemine de faydaları olabilir.

Koç Yumurtası Yenir Mi?

Bazı kişiler tarafından görünümü ve fonksiyonu nedeniyle tüketilmek istenmeyen koç yumurtası aslında oldukça lezzetli bir besindir. Bazı kültürlerde ya da dini inanışlarda yenmesi hoş karşılanmayan koç yumurtası ülkemizde sevilerek tüketilen bir besindir. Kimi kültürlerde ise koç yumurtası aile büyüklerine veya rütbe olarak büyüklere ikram edilir.

İslam dini açısından tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmayan besin, özellikle kurban kesimlerinden sonra yaygın olarak tüketilir. Sakatatçılardan kilo ile satın alınan koç yumurtasının karaciğer ya da böbrek kadar sık tüketilmemesinin sebebi nasıl pişirileceğinin bilinmiyor olmasıdır.

Usulüne uygun olarak pişirilen besin, lezzetli ve besleyicidir. Koç yumurtası besin değeri açısından yüksek bir besindir ve sağlıklı beslenme programında tüketilmesi önerilen sakatat çeşitlerinden biridir. Ancak yüksek oranda vitamin ve mineral içeriğinden dolayı aşırı sakatat tüketimi sağlık problemlerine yol açabilir.

Sağlıklı bir beslenme programında ayda bir iki kez koç yumurtası tüketimi önerilir. Yağda eriyen A, D, E ve K vitamini açısından zengin olan koç yumurtası yüksek oranda tüketildiğinde karaciğer yağlanmasına ve kolesterolün yükselmesine neden olabilir.

En Sevilen 10 Sokak Lezzeti

Tavuk, Kuzu, Dana Ciğer Kaç Kalori?

Paça Çorbasının İlaç Etkili 10 Faydası

Kaz Ciğeri Fiyatları, Yapılışı ve Faydaları

Kokoreç Nedir? Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri, Yapımı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir? Tarifi

Dana Antrikot Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası Tarifi

Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu) Tarifi

Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir? Tarifi

Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir?

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Karı Koca Tatlısı Tarifi

Karı Koca Tatlısı

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Tahin Pekmezli Billur Muhallebisi Tarifi

Tahin Pekmezli Billur Muhallebisi

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri