Kolik Bebek Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir?

Kolik Bebek Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Tarifi

Kolik: Bebeklerde Yaşanan Ağlama Nöbetleri

Kolik bebek ne demek sorusunun yanıtını bu yazıda detaylarıyla sizlere sunmak istiyoruz. Çünkü bebeklerin sık yaşayabileceği bir durumdur. Bu bir hastalık değil kısa süreli ve geçici bir sendrom olarak kabul edilebilir. Anne ve baba adaylarının bilgi sahibi olması gereken bu konuya bir mercek tutup ailelerin daha bilinçli olmasını sağlıyoruz.

Bebekler neden sürekli ağlar? Kolik bebek ne demek? Kolik bebek nasıl uyur? Bebeğim hasta mı? gibi endişelerinizi gidermek için sizlere faydalı bilgilerle donatılan yazımızı sunmak istiyoruz. Tatlı telaşlı ebeveynler bebeğinizin ağlama krizlerini ve sancılarını bu yazıdan sonra daha çabuk geçirebilirsiniz.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

kolik bebek

Kolik Bebek Nedir?

Kolik bebek sendromu nedir sorusuna kısaca cevap verelim:

Kolik, bebeklerin hiçbir neden olmadan günün en beklenmedik anlarında yaşadıkları ağlama krizleridir. Kolik bebek teşhisi konulabilmesi için haftada en az 3 gün boyunca günde yaklaşık 3 saat süren ağlama, uykusuzluk, huzursuzluk ve kasılma nöbetleri görülmesi gerekir. Kolik sendromu, 3 veya 4 aydan küçük bebeklerde görülür.

Doğduktan sonra genellikle 2. haftada ağlama nöbetleri yaşayan bebekler, bu nöbetleri bir süre devam ettirirler. Bu durum bir hastalığın habercisi değildir. Bazen kolik bebek hastalığı olarak tanımlama yapılsa da aslında bu bir çeşit geçici sendromdur.

Her 5 bebekten 1’i kolik bebek olarak tanımlanabilir. Sindirim sistemi yeni yeni tamamlanan bebeğin ağlayarak kendini ifade etmesi olarak da tanımlanmaktadır. Detaylı olarak incelendiğinde koliğe neden olan birkaç faktör ortaya çıkabilir.

Kolik Bebek Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Kolik hastalığı olarak bilinen ağlama nöbetleri, normal olan ağlamalardan biraz daha farklıdır. Bebeğinizle iletişim kurmanız için şu belirtilere dikkat çekmek isteriz. Eğer listede yer alan işaretleri gözlemliyorsanız bebeğiniz büyük ihtimalle kolik ağrısı ve kolik sancı krizi içinde olabilir. Doktorunuza başvurunuz.

  • Her bebek mutlaka ağlayacaktır. Ancak bebeğiniz gün içinde 3 saatten fazla sürekli ağlıyorsa bu önemli bir belirtidir.
  • Yoğun ağlama saatleri haftanın ortalama 3 günü gerçekleşiyorsa, bebeğinizin huzursuz olduğu bazı durumlar var denilebilir.
  • Ağlama nöbetleri yaşayan bebek bacaklarını karnına doğru çekip kızarana kadar ağlıyorsa gaz sancısından dolayı bu sendrom içinde olabilir.
  • Kolik bebekler ağlarken ellerini yumruk yaparlar, kol ve bacaklarını gergin şekilde hareket ettirir.
  • Ağlamayla birlikte kasılma da seyreder; çünkü kolik bebekler ağlarken kasılır ve kızarırlar.
  • Gündüz her şey yolunda iken akşam saatlerinde ağlamaya başlayan bebeğiniz, gece vaktine kadar ağlamaya devam ediyorsa kolik için şüphelenebilirsiniz.
kolik bebek ne demek

Kolik Neden Olur?

Kolik zaman zaman nedensiz ortaya çıkabildiği gibi bazı sindirim problemleri de bebeğin kolik olmasına neden olabilir. Koliğin oluşmasında etkili olan faktörler ise şu şekilde listelenebilir:

  • Bebeğin yüksek ihtimalle gazı vardır. Bebek gazdan dolayı rahatsız olduğundan ağlayarak gazı gidermek isteyebilir.
  • Yeterince gelişmemiş sindirim sistemine bağlı hazımsızlık koliğe neden olabilir.
  • Yetersiz emme ya da fazlaca emme; emme sırasında  süt ile birlikte hava yutulması kolik nedenleri arasındadır.
  • Bebekte bu sıralar reflü olabilir. Reflü de bebeğin ağlamasına ve midede sancı oluşmasına nedendir.
  • Yeni doğan bebeklerin çevresinde çok fazla kişi ve stres olduğunda bu kişilere karşı bir tepki oluşturabilir ve bu nedenle ağlamış olabilir. Birden çok uyaran, bebeğin ağlamasına sebep olabilir.
  • Kimi zamanlarda bebeğin besin alerjisi olması da kolik olmasına etkendir. Anne sütü ile aktarılan besinlerin bebeği etkilediği söylenmektedir. Alerjiyi bebek ağlayarak ifade etmiş olabilir.
kolik bebek nedir

Kolik Ne Zaman Başlar ve Artar?

Bebekler dünyaya geldikten sonra da organlarının gelişimi devam eder. Yeni doğan bebeğin sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi çok hassastır. Her geçen gün gelişmeye devam eder.

Genellikle 2. veya 3. haftadan itibaren başlayan sancı ve ağrılar bebeklerde kolik ağlamalarına neden olur. Bu zorlu ve stresli süreç ne zaman biter derseniz, 4-6. aya kadar beklemeniz gerekebilir. Bu süreç bebeğin gelişimine göre değişebilir, kesin bilgi değildir.

Bebekler arasında gelişim farklılığı olduğu için bazı bebekler 4. ayında bu stresli dönemi atlatabilir. Bebeklerle beraber anne ve babalar da daha rahat uyku uyuyabilir. Eğer alerjik bir durum varsa ve anne bunu çok geç fark ediyorsa kolik günler 1 yıl sonra da ortadan kalkabilir.

kolik bebek nasıl uyutulur

Kolik Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kolik ağrılarına, ağlamalarına ve kolik sancısına kesin çözüm için birtakım değişimler gerekli olacaktır. Emzirirken, uyuduğu ortamda, kıyafetlerinde ve iç mekanlarda yapacağınız değişiklikler ile kolik günlerini kolayca atlatabilirsiniz. Bunun için şu tavsiyelerimize kulak verebilirsiniz:

Gaz Oluşumunu Önleyin

Kolik gaz sancısından dolayı kaynaklandığı için bebeğe gaz yapmayı önleyen biberon vermelisiniz. Hava akışını kontrol eden biberonlar mevcut. Bu tür biberonları bebek mağazalarından veya eczanelerden alıp bebeğin daha huzurlu uyumasını sağlayabilirsiniz.

Düzenli Emzirin

Emzirme saatlerine düzenli uymalısınız. Eğer sık sık emzirip mama verirseniz, bebek bu ağır besini sindirmekte zorluk yaşayabilir. Bu durumun sonucunda da gaz oluşur ve ağlama nöbetleri çok yakındadır. Eğer emzirme döneminde iseniz gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalısınız. Süt yoluyla bebeğe aktarılan gıdaların bebek için de kabul edilebilir olmasına önem vermelisiniz. 2 saat aralıklarla bebeğinizi doyurabilirsiniz. Ayrıca emme, cilt ile temas sağladığı için bebeği rahatlatır.

Hareket Şart

Bebeklerin hareket etmesi oluşacak sancıları önleyecektir. Bebekler hareketli cisimleri çok sever ve ilgi gösterir. Bu nedenle ağlama nöbeti geçirdiğinde bebeği alıp ev içinde gezdirebilirsiniz. Hava çok güzel ise araba içinde de kısa bir gezinti ikinize de iyi gelebilir.

Salınımdan Faydalanın

Bebekler anne karnı içinde güvenli, loş bir ortamdadırlar ve 9 ay boyunca burada kendilerini rahat hissederler; yani hafif salınımlı hareket halini güvenle eşleştirirler. Doğumdan sonra hareketlerin geçişleri onlar için fazla net gelebilir. Uyumsuzluk hissi de huzursuzluğa dönüşebilir. Bunu engellemek için salınımlı beşikler, kucakta yaylanma hareketiyle yürümek bebeği sakinleştirebilir. Bazı bebeklerin arabada sürüş esnasında daha kolay uyuduğu da bilinmektedir.

Stresli ve Gürültülü Ortamlardan Uzaklaşın

Bebeklerin stresli ortamdan uzak tutmanız her açıdan etkili olacaktır. Duyguları hissedebilen bebekler gergin ortamlarda gerilip ağlayabilir. Bu ağlama durumunu önlemek için bebeğin daha sessiz ve huzurlu ortamda olması iyi olacaktır. Kalabalık ortamlarda hava akışı daha az olacağı için bebek bu ortamdan hoşlanmayabilir.

Önce Masaj Sonra Uyku

Kolik bebek nasıl uyutulur? Uyku pozisyonuna dikkat etmelisiniz. Daha rahat nefes alacağı ve hareket edeceği konumda uyumasına özen gösterebilirsiniz. Uykudan önce ve sonra bebeğe minik hareketler ile masaj yaparsanız, gazını alıp daha keyifli olmasını sağlayabilirsiniz.

Kolik Bebek Sesi, Müziği Açılabilir

Kolik tedavisi için önerilen en keyifli yöntem müzik dinlemek olacaktır. Tatlı ve ninni modundaki kolik müzikler bebeğin ruhunu da rahatlatacaktır. Bebeğin dikkati müziğe verileceği için ağlama krizlerini de bir süre geçirmiş olabilirsiniz.

Sesler Önemli

Bebekler bazı seslere karşı çok duyarlıdır. Ağlamaya başladığı anda kolik ses tedavisi ile ağlamayı geçirebilirsiniz. Saç kurutma makinesini çalıştırıp bir süre bekleyebilirsiniz. Bu ses anne karnında duyduğu ses ile aynı olduğu için ağlamayı durduracaktır. Ritmik seslerin bebekleri rahatlattığı bilinmektedir. Özellikle beyaz gürültü olarak da bilinen kolik bebek müziklerinden faydalanılabilir.

Temas ve Güven İkilisi Şifadır

Huzursuz bebekleri sakinleştirecek en önemli şeylerden biri güvende olduklarının hissettirilmesidir. Bunun için ten teması olacak şekilde, bebeğin özellikle anne kucağında olması pozitif etki oluşturur.

kolik bebek ne iyi gelir

Kolik Bebeğe Ne İyi Gelir?

Kolik bebekleri rahatlatmak amacıyla bazı doktorlar bitki çaylarını tavsiye etse de bazı doktorlar kesinlikle bitki çayının verilmemesini vurgular. Bu başlık altında size birkaç bitki çayı önereceğiz. Fakat siz yine de en doğru adım için doktorunuzdan onay alarak uygulamaya geçmelisiniz. Bebeğinizi rahatlatacak bitkisel tedavi önerilerimiz şöyledir:

  • Rezene, papatya ve meyan kökü çayının bebeklerde gaz sancısını giderdiği ifade edilmektedir. Annelerin doktor kontrolü ile bu çayları tüketmesi tavsiye edilir.
  • Papatya yağı ile yapılan masajların da bebeklerin gazını aldığı söylenmektedir. Bitkisel yağlar için de muhakkak doktor onayı şart olacaktır.
  • Ayrıca zeytinyağı ile yapılan masajların da bebeklerin gazını aldığı bilinmektedir. Tüm tavsiyeler için mutlaka doktor onayı almanız şarttır.
kolik bebek zeki mi olur

Kolik Bebek Ebeveynleri Nelere Dikkat Etmeli?

  • Bebeğiniz ağladığı anda panik yapmamalısınız. Bu durum ciddi bir hastalık değil geçici bir sendromdur. Öncelikle sakin olmanızı ve bebeğinizi de sakinleştirmenizi öneriyoruz.
  • Bebeğinizi kesinlikle başka bebeklerle kıyaslamayın. Kıyaslama hem aileleri hem de bebeği etkileyebilir. Kişiler ve bebekler arasında mutlaka farklılıklar olacaktır.
  • Sağlığınıza önem verin. Sağlıklı besinler tüketmeye çalışın. Eğer sigara gibi alışkanlığınız varsa en kısa sürede bırakmaya çalışın.
  • Bebeğinizi sevdiğinizi mutlaka hissettirmelisiniz. Bebek kendini güvende hissettiği zaman tüm sorunlar ortadan kalkacaktır.
  • Gün içinde 3 saatten daha uzun ağlama nöbetleri yaşanıyorsa vakit kaybetmeden doktora görünün. Kolik dışında farklı bir sorun olma ihtimalini düşünmelisiniz.
kolik bebek sesi

Bebeğin Kolik Olmaması İçin Ne Yapmalı?

Ataklar sırasında bebeğin sakin bir ortama alınması, anne ile ten teması olması, anne karnı içindeki sudakine benzer yaylanma hareketine benzer hareketlerle rahatlatılması iyi olabilir. Ayrıca karna yapılan hafif masajlar da etkilidir. Özellikle kolik bebek nasıl uyutulur diye düşünüyorsanız ten temasıyla rahatlamanın öneminin altını çizelim.

Bir Bebeğin Kolik Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kolik bebek genelde bacaklarını kendine çeker, ağlarken de sırtını yay gibi gerip ellerini yumruk yapar. Yazımızın kolik bebek belirtileri bölümünden daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kolik Bebek İçin Ne Yapmalı?

Kolik kesin çözüm yöntemi ile rahatlatılabilir mi diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabı her bebeğe göre değişecektir. Bebeği rahatlatmak için masaj etkili bir yöntemdir. Ayrıca bitkilerin şifasından da yararlanabilirsiniz. Ihlamur ve papatya en çok tercih edilen bitkiler arasındadır. En doğru sonuçlar için doktor desteği alınız.

Kolik Bebek Anneleri Ne Yememeli?

Kolik bebeklerde gaz sancısından tedirgin olma durumu da yaşanabildiği için emziren annelerin sütte gaz yapıcı besinlerden uzak durması gerekir.

Kolik Bebek Zeki Mi Olur?

Bebeğin huzursuz bir yapısının olmasının ve çok ağlamasının zeka göstergesi olabileceği gibi bir bilgi halk arasında dolaşıyor olsa da bu bilginin bilimsel bir kanıtı yoktur.

kolik bebek nedir

En doğru bilgiler ve sağlıklı uygulamalar için doktorunuza danışınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Bebek Gelişimi, Doğum Sonrası 12 Aylık Bebek Gelişim Evreleri

Bebek Bakım Çantası İçinde Mutlaka Bulundurmanız Gereken 10 Şey

Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Bitkisel Çözümler

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri: 10 Sinyal, Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler, Emziren Anneler Bu 7 Besine Dikkat!

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Buldum Tatlısı Tarifi

Ne Buldum Tatlısı

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Evde Ne Varsa Çorbası Tarifi

Evde Ne Varsa Çorbası

6-8 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Evde Ne Varsa Keki Tarifi

Evde Ne Varsa Keki

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri