Dalından Sofraya Efsane Lezzet!
Kuşburnu Marmelatı Hakkında Her Şey
Sonbahar aylarında olgunlaşan kuşburnu; kurusu ya da taze meyvesiyle farklı kullanım şekillerine sahip. Anadolu’nun dağlık ve kayalık kırsal bölgelerinde özellikle Tokat, Amasya, Merzifon, Samsun ve Gümüşhane gibi Karadeniz şehirlerinde yaklaşık 27 değişik türüne rastlayabilirsiniz. Bu dikenli çalı meyvesini kurutarak soğuk kış aylarında çayını içebileceğiniz gibi reçel, pekmez veya bugün detaylarıyla değineceğimiz marmelatını kahvaltı sofralarınızda afiyetle tercih edebilirsiniz.
Ağustos sonu itibarıyla takip eden eylül ve ekim aylarında özel eldivenlerle toplanan, dışı hafif tüylü içi bolca çekirdekli meyvesi ile birtakım işlemlerden geçirilerek hazırlanan kuşburnu marmelatı, geleneksel Türk kahvaltı sofralarının ağız tatlandıran reçel kültüründe de özgün bir yere sahip olduğu gibi, şifalı çayı da tıpkı ıhlamur kadar popüler.
İlerleyen alt başlıklarda sizlerle, bizzat tecrübeli ellerden derlediğimiz kuşburnu marmelatı yapımı püf noktalarından, enfes lezzetin içinde barındırdığı vitamin ve şifalı özelliklere değin gerekli tüm bilgileri paylaşacağız, keyifli okumalar!
Tarif için: Kuşburnu Marmelat (Şifa Deposu Bir Lezzet)

Kuşburnu Marmelatı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
- Yabani gül olarak da bilinen kayalık bitkisi kuşburnu ile hazırlanan marmelat, yaz kış bu meyvenin nimetlerinden faydalanabilmeniz adına en keyifli seçeneklerden biridir.
- Özellikle kahvaltılarda reçel niyetine veya kurabiye ya da kek gibi tatlı tariflerinde ev yapımı kuşburnu marmelatı kullanarak paketli ürünlere sağlıklı alternatifler oluşturabilirsiniz.
- İçeriğindeki yoğun C ve A vitaminleri ile kuşburnu marmelatı, bağışıklık sisteminizin güçsüz olduğu durumlarda sizi olası kış hastalıklarına karşı koruyabileceği gibi, enerji kaynağı olarak gün içinde zindelik kazandıracaktır.
- Kuşburnu marmelatı tüketerek metabolizmanızı hızlandırabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet! Yanlış duymadınız; üstelik bu marmelat idrar söktürücü özelliğe sahip ve basur hastaları tarafından da tüketilebiliyor.
- Bağışıklık ve metabolizma üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra bu meyvenin içeriğindeki vitaminler sayesinde daha parlak bir cilde kavuşabilirsiniz!
- Kansızlık üzerinde de kan yapıcı etkileri olduğu bilinen kuşburnu marmelatı, sabah kahvaltılarında tam tahıllı bir ekmekle tüketilebilir, enerji verir.
- Yorgun ve halsiz hissettiğiniz günlerde ceviz ile kuşburnu marmelatı yemeyi denemelisiniz! Bu ikilinin lezzeti anında sizi canlandıracaktır.
- Enerji verici etkisi, cinsel yaşamda da etkili. Eğer birlikteliğinizde sorun yaşıyorsanız doktorunuza danıştıktan sonra belirli aralıklarla kuşburnu marmelatı tüketmeyi deneyebilirsiniz.
- Bal ya da diğer reçeller midenizi yakıyor veya rahatsız ediyorsa alternatif olarak kuşburnu marmelatı yiyebilirsiniz; zira bu meyvenin mide kanserini dahi önlediği yönünde makaleler mevcut.
- Kuşburnu marmelatı zayıflatır mı? Metabolizma hızlandıran ve enerji veren bir tatlı olduğu için günün erken saatlerinde ölçülü olarak tüketebilirsiniz; ancak tek başına zayıflatma özelliği olmadığını vurgulamak isteriz.
Tarif için: Kuşburnu Marmelatı

Kuşburnu Marmelatı Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gereken Püf Noktaları
- Eylül ayı kuşburnu toplamak için en uygun zamandır; meyve olgunluğa sonbahar ile birlikte ulaşır. Böylelikle taze ve iyi kalite meyveler kuşburnu marmelatı yapımı esnasında ihtiyacınız olan ilk püf noktası. Toplarken veya satın alırken canlı kırmızı, etli, iri meyveleri seçmeye özen göstermelisiniz.
- Taze ve kırmızı meyveler ile hazırladığınız marmelatınızın da rengi koyu ve canlı olacaktır; açık turuncu ya da sarıya kaçan marmelatlar iştah açan bir görünüm oluşturmuyor, siz ne dersiniz?
- Kuşburnu marmelatı yapımı sırasında sapı uzun büyük bir tahta kaşık, blender, halk ağzında ‘ilistir’ de denilen süzgeç ve korunaklı eldiven işinizi epey kolaşlaştıracak belli başlı malzemelerdir.
- Kuşburnuları suda iyice yıkayıp arındırdıktan sonra meyvenin dala tutunduğu sap ve tepe kısımlarını ayıklayın.
- Kuşburnu marmelatı yapmanın kolay yolu nedir, merak ediyorsanız söyleyelim: meyveleri düdüklü tencerede haşlayarak vakitten tasarruf edebilirsiniz; ancak bu küçük ölçekli tarifler için geçerlidir. Aksi durumda meyveniz çok ise bu işlemi birkaç seferde tamamlayabilirsiniz.
- Haşlama işlemi bittikten sonra blenderdan iyice geçirin ki süzme işlemi öncesi işiniz kolaylaşsın.
- Eğer tam anlamıyla pürüzsüz, krem kıvamında kuşburnu marmelatı hazırlamak istiyorsanız ‘süzme’ işlemine biraz özen göstermeniz gerekecek, meyvenin püresini ziyan etmeden, çekirdeklerini içine kaçırmadan bastırarak iyice süzgeçten geçirmelisiniz.
- Süzme işlemi de bittikten sonra tüy ve diken gibi maddelerden arındırmak için tekrar elekten de geçirmelisiniz.
- Elde ettiğiniz püre kadar, diyelim 3 su bardağı kadar püre ise bir o kadar da şeker ilave etmeniz gerekir. Fakat bu durum sizin damak zevkinize göre şekillenebilir elbette.
- Rengi koyulaşıp iyice kıvam aldıktan sonra konserveleme yöntemi ile steril cam kavanozlara marmelatınızı paylaştırabilirsiniz.
Tarif için: Kuşburnu Marmelatı

Kuşburnu Marmelatı Kalori ve Besin Değerleri
Kuşburnu meyvesinin 5 gramı ile günlük C vitamini ihtiyacınızın %35’lik bölümünü karşılayabileceğinizi biliyor muydunuz? C ve A vitaminlerinin yanı sıra potasyum, kalsiyum gibi mineraller yönünden de zengindir. Eğer bu bilgi sizde bir ışık uyandırdıysa hemen kuşburnu marmelatı kalori ve besin değerleri bilgilerini sıralayalım:
Kuşburnu Marmelatı Kalori Değerleri
- 1 yemek kaşığı (13 gr) kuşburnu marmelatı: 36 kcal
- 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuşburnu marmelatı:14 kcal
- 1 çay kaşığı (3 gr) kuşburnu marmelatı: 8 kcal
- 100 gram kuşburnu marmelatı: 275 kcal
Kuşburnu Marmelatı Besin Değerleri (1 yemek kaşığı – 13 gr için)
- 8.75 gr karbonhidrat
- 0.28 gr lif
- 0.02 gr yağ
- 8.97 mg potasyum
- 2.99 mg kalsiyum
Tarif için: Hastalık İçin Birebir Kış İçeceği (Kuşburnu Hoşafı)

Kuşburnu Marmelatı Nasıl Saklanır?
- Kuşburnu marmelatınızı ne kadar iyi kaynatırsanız muhafaza edebilme sürenizi de o kadar arttırmış olursunuz; fakat yine de kıvamdaki dengeyi korumakta fayda görüyoruz.
- Konserveleme işlemi kuşburnu marmelatı saklama yöntemleri arasında en uzun ömürlü seçimdir.
- Peki nasıl? Marmelat kaynarken ocağın hemen yanına temiz cam kavanozları dizip bekletebilir; pişme işlemi tamamlanınca kavanozlara eşit olarak paylaştırabilirsiniz.
- Doldurduğunuz kavanozların kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirin.
- Daha sonra bu kavanozları mutfak örtüsüyle sarmalayın ve ılımaya bırakın.
- Son adım ise evinizin güneş ve ısı almayan bir bölümünde -kiler gibi- muhafaza edin.
- Bu yöntemle bütün bir kış lezzetini kaybetmeyen sağlıklı kuşburnu marmelatı hazırlamış olacaksınız.
Kuşburnu Marmelatı Bozulur Mu?
- Konservelerken yukarıda bahsettiğimiz kıstaslara uymaz veya kavanozu açtıktan sonra sıcak bir yerde uzun süre bekletirseniz, evet bozulur.
- Açtığınız kavanozları buzdolabında muhafaza ederek tüketim süresini uzatmış olursunuz.
- İçeriğindeki vitaminleri kaybetmemesi için hava alması durumunda kısa süre içinde yemenizi tavsiye ediyoruz.
Tarif için: Kuşburnu Çayı

Kuşburnu Marmelatı Nasıl Tüketilir?
- Kuşburnu marmelatı tüketmenin en lezzetli yollarından biri fırından çıkmış sıcacık çıtır ekmeğin üzerine sürüp yanında çayla afiyetle yemek!
- İlk madde ile yarışabilecek bir diğer tavsiyemiz ise kuşburnu marmelatı ile ceviz ikilisi. Bir parça cevizi kuşburnu kasesinin içine şöyle bir batırıp yedikten sonra ne demek istediğimizi anlayacaksınız…
- Kuşburnu marmelatı ile kek harçlarınızı şenlendirebilirsiniz! Vanilyalı kek harcını ikiye ayırıp bir kısmına marmelat ekleyebilir ve mozaik, çifte lezzetli bir kek pişirebilirsiniz, neden olmasın?
- Çay saatine kıyır kıyır kuşburnu marmelatlı kurabiye fikri de oldukça mutluluk verici! Kurabiye hamurunda şekeri minimum düzeye indirip hamurun arasına marmelat ekleyebilirsiniz.
- Sıcak suyun içine 1 yemek kaşığı kuşburnu marmelatı ekleyip karıştırın ve soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak pratik tatlı içeceğiniz yanı başınızda olsun!
- Dilerseniz soğuk su ile karıştırıp içine buz, nane ya da limon da ekleyin; sıcak yaz günlerinde içiniz ferahlasın!
- Eylül ayında Gümüşhane’de düzenlenen geleneksel kuşburnu ve pestil festivaline de katılabilirsiniz.
- Peki, kuşburnu marmelatı bebeklere ne zaman verilir? İçeriğindeki şeker oranı nedeniyle ek gıda başlangıcından önce (+6 ay) kesinlikle vermemeli; sonrası için de doktorunuza danışmalısınız.
Tarif için: Krapfen (Kuşburnu Reçelli Alman Çöreği)

Kuşburnu Marmelatı Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?
- Kuşburnu marmelatını market zincirlerinden, aktarlardan, yöresel ürünler satan dükkanlardan veya internet üzerinden satın alabilirsiniz.
- Kuşburnu marmelatı fiyatı üretici firmaya ve marka kalitesine göre değişiklik gösterebilir.
- Sıkça karşılaşabileceğiniz 750 gramlık 1 kavanoz kuşburnu marmelatı fiyatı 25 – 27 tl arasında olacaktır.
Tam Kıvamında 8 Nefis Kuşburnu Marmelatı Tarifi
1) Evde Kuşburnu Marmelatı Nasıl Yapılır? Kuşburnu – Gülburnu Marmelatı Yapımı
Gülgiller familyasının minnoş bir üyesi olan kuşburnuya gülburnu denildiğini de duymuşsunuzdur. Gülü seven dikenine katlanır malum; ellerinize eldivenleri geçirdiyseniz bu tarif çok işinize yarayacak ipuçları içeriyor! Aşama aşama fotoğraflı anlatım için sizi bekliyoruz! Kuşburnu (Gülburnu) Marmelatı Yapımı

2) Tam Ölçülü ve Pratik Kuşburnu Marmelatı Tarifi
1 kilo kuşburnu ile kuşburnu marmelatı nasıl yapılıyor merak ediyorsanız en doğru yerdesiniz! İlk kez deneyecek olanların da lezzetli sonuçlar alabileceği bu tarif tam kıvamında üstelik çok da besleyici! Sonbahar aylarında semt pazarında gözünüz kuşburnularda olsun! Kuşburnu Marmelatı

3) Resimli Anlatımıyla Düdüklüde Kuşburnu Marmelatı Nasıl Yapılır?
Düdüklü tencerede kuşburnu marmelatı nasıl yapılır öğrenmek için bu tarifimiz size rehber olacak! Pişerken nasıl göründüğünü de tarif detayındaki resimlerden inceleyebilir, tam ölçüsü ile hazırlanan bu marmelatın keyfine 4 mevsim varabilirsiniz! Kuşburnu Marmelatı

4) İştah Açan Kahvaltılık Lezzet! Kuşburnu Marmelatı
Elde edilen püre miktarına göre ayarlanan şeker oranıyla tam tutan bir marmelat hazırlamaya ne dersiniz? Aileniz ve çocuklarınız için gün boyu enerji verecek sağlıklı ve ev yapımı bu sürmelik, paketlenmiş, katkı maddeli diğer kahvaltılık tatlılara fark atar! Kuşburnu Marmelatı

5) Gerekli Tüm Detaylarıyla Kuşburnu Marmelatı 101
Kağıt kalem hazırsa bugün dersimiz kuşburnu marmelatı! Tek tek resimlenen yapılış aşamaları ve açıklamalar sizin için bulunmaz bir fırsat, hele ki ilk kez deniyorsanız sonuç tamam demektir, tereddüte yer yok! İster kahvaltılarda ister tatlı tariflerinde kullanılmak üzere sizi bekliyor. Kuşburnu Marmelatı

6) Kış Kahvaltılarının Gözdesi! Kuşburnu Marmelatı Yapımı
Henüz hava aydınlanmamışken kalkıp işe veya okula gitmek zorunda olduğumuz soğuk kış sabahlarında sizi gülümsetecek bir detay bulduk: kuşburnu marmelatı! Mis gibi ev yapımı bu tarifle sıcak yatağınıza veda etmek hiç de zor olmayacak! Kuşburnu Marmelatı

7) Denemeyen Kalmasın! Ekmeğe Sürmelik Kuşburnu Marmelatı
Yarım kilo kuşburnu ile marmelat nasıl yapılır? Kendimi fazla yormak istemiyorum, tadımlık pratik bir marmelat yapacağım, diyorsanız hayhay onun da çözümü kolay! Resimli anlatımıyla tecrübeli elden çıkma bu tarif, kuşburnu marmelatı hazırlarken elinizin altında olmalı! Kuşburnu Marmelatı

8) Dededen Miras Orijinal Kuşburnu Marmelatı Tarifi
Biraz maharet ve zaman gerektirse de sonuçlarına değen enfes lezzet kuşburnu marmelatı, her derde şifa besleyici meyveyi tüketmenin iştah açan bir yolu! Eğer siz de kuşburnu marmelatı hazırlamak istiyor; fakat nasıl yapacağınızı, nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız bu tarif tam size göre! Kuşburnu Marmelatı

Kuşburnu ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Nefis Yemek Tarifleri Kış Hazırlıkları listesine göz atın!
Kuşburnunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı?
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.