Metabolizma Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Metabolizma Yaşı Nasıl Hesaplanır? Tarifi

Metabolizma Yaşı: Organlarınız Kaç Yaşında?

Her insanın hem doğum yaşı hem de metabolizma yaşı vardır. Doğum yaşı dünyaya merhaba dediği günden itibaren hesaplanır. Metabolizma yaşı ise beslenme ve yaşam koşullarının bedende bıraktığı izlere göre belirlenir. Yaş söz konusu olduğunda resmi kurumlarda şüphesiz doğum yaşı kullanılır. Ancak söz konusu günlük rutinleri gerçekleştirmeye geldiğinde; metabolizma yaşınız orada kendini size hatırlatır.

Metabolizma yaşı kadın ve erkekler için tek tek hesaplanır. Kimlik yaşından çok farklı kriterlerde hesaplanan bu yaş sayesinde ne kadar dinamik ya da hastalığa meyilli olduğunuz tespit edilir. Şöyle ifadelim size: 50 yaşındaki bir birey beden ve ruh açısından 25 yaşında hissedebilir. Aynı şekilde 30 yaşındaki bir kişinin bedeni ve ruhu 70 yaşında olabilir. İşte bu kriterleri etkileyen bir şey vardır o da metabolizma yaşıdır.

Beslenme tercihleri, hayat telaşları, genetik faktörler, yaşanan hastalıklar derken kimlik yaşı bir kenarda sizi öylece izler durur. Bu gibi durumlarda metabolizma yaşı devreye girer ve hayatınızı şekillendirir. Şimdi pek çok kişinin merak ettiği metabolizma yaşı hesaplama konusuna sayfa açalım. Metabolik yaş hesaplama hakkında öğrenmek istediklerinizi burada bulabilirsiniz.

Metabolizma Hızı Nasıl Hesaplanır? Kaç Olmalı?

metabolizma yaşı nasıl hesaplanır

Metabolizma Yaşı Nedir?

  • Metabolizma yaşı; organlarınızın yaşıdır bir bakımdan. Eğer sağlıklı beslenip yaşam kalitenizin artmasına dikkat ederseniz; metabolizma yaşınız kimlik yaşınızdan daha genç hesaplanır.
  • Bu yaş türü ruhunuzun hangi yaşta hissettiğini, vücudun enerjili ve dinamik olmasını temsil eder.
  • Eğer metabolizmanız uzun süredir iyi şekilde çalışıyorsa; günlük rutin ve beslenmenizle de sağlıklı bir yol seçmişseniz metabolizma yaşınız hep genç kalacaktır.
  • Ancak kalitesiz yemek seçimleri, sağlığa zarar veren alışkanlıklar ve hareketsiz yaşamı seçerseniz metabolizma yaşınız oldukça yaşlı çıkacaktır.
  • Kadın ve erkeklerin, biyolojik durumları dikkate alınarak beden ve ruhu temsil eden yaş; metabolizma yaşı olarak adlandırılır.

Boy Kilo Endeksi Hesaplama, Yaş Cinsiyet Tablosu

metabolizma yaşı hesaplama

Metabolizma Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Toplumda birçok kişi metabolizma yaşı hesapla ve ölç bilgilerini merak etmektedir. İçinde bulunduğu yaşın dışında organlarının ve hayata adapte yaşının da kaç olduğunu öğrenmek ister. Bu yaş aslında vücut tarafından belli edilir. Birkaç belirti, metabolizma yaşını tahmin etmenize yardım eder.

Metabolizma hızını hesaplamak için bazı bilgilerle uzman tarafından incelenmeniz gerekir. Kilonuz, boyunuz, yaşadığınız hastalıklar, genetik etkenler ve beslenme düzeniniz doktor tarafından incelendiğinde ait olduğunuz yaşın dışındaki metabolizma yaşınız da verilerle tespit edilir.

Ayrıca ideal kalori harcama durumuna göre de metabolizma yaşı belirlenir. Bunun için şu yöntem izlenir:

Minimum kalori harcama oranı= (boy x 6.25) + (kilo x 9.99) – (yaş x 4.92) – 161

Bu verilere göre bir örnek verecek olursak:

Boy 170 cm
Kilo 55
Yaş 25

(170 x 6.25) + (55 x 9.99) – (25 x 4.92) – 161 = 1327 kalori elde edilir.

Sonuçlar ise uzman tarafından yorumlandığında metabolizma yaşı netleşir.

Ayrıca cildin esnekliği metabolizma yaşı hakkında bilgi verir. Bu bilgiyi şöyle açıklayalım:

  • Elinizin üzerindeki deriyi iki parmağınızda tutun ve 1 dakika boyunca çekin.
  • 1 dakika sonra deriyi bırakın. Derinin gevşeme süresini sayın. Saniyelere göre metabolizma yaşınız belirlenir.
  • 1 – 2 saniye arasında : 30’lu yaşlar
  • 3 – 4 saniye: 40’lı yaşlar
  • 5 – 10 saniye: 50’li yaşlar
  • 11 – 30 saniye: 60’lı yaşlar
  • 31 – 45 saniye: 70’li yaşlar
  • 45 saniyenin üzerinde: 80’li yaşlarda olduğunuzu düşünebilirsiniz.

Metabolizma Hızlandırma Yolları – Doğal ve Etkili Yöntemler

Metabolizma Yaşı Kaç Olmalı?

Metabolizma yaşı herkes için farklı sonuçlarda inceleniyor. Çünkü herkesin yaşam şartları aynı değil. Kimisi gün boyunca spor yapma imkanı bulurken kimisi hayatında hiç koşu bile yapmamış oluyor. Beslenme düzeni, kullanılan ilaçlar da derken ideal bir metabolizma yaşı her birey için verilemiyor. Ancak uzmanlara göre metabolik yaş kaç olmalı sorusunun bir yanıtı var:

  • Doğumdan 1 yaşına kadar geçen sürede metabolizma hızı ve yaşı çok yüksek ilerler. Çünkü bebekler hızla büyümek ister. Beslenmeleri de büyümelerine destek olur.
  • 1 yaşından sonra 20 yaşına kadar metabolizma hızı hafif yavaş ilerler. Bu süreçteki çocuklar ve gençler metabolik açıdan çok yaşlı bulunmaz. Şayet genetik bir hastalık taşımıyorsa.
  • 20 ile 60 yaş arasında, eğer bireyler genç kalmak için çaba göstermiyorsa metabolizma yaşı ileri yaşlarda tespit edilebilir.
  • 60 yaş sonrasında, kişiler sağlıklı beslenmişse ve aktif bir hayata sahipse metabolizma yaşı daha genç hissedilebilir.
metabolizma yaşı kaç olmalı

Metabolizma Yaşı Nasıl Düşürülür?

Metabolizma yaşı yüksek olması, bazı durumlarda istenmeyen bir olaydır. Gençlerin kimlik yaşından daha ileri yaşta metabolizmaya sahip olması sağlığı da etkiler. Bu gibi durumlarda, herkesin aklına metabolizma yaşı nasıl düşer sorusu gelir. Bu sorunun yanıtı çok basit!

Eğer bedeniniz ve ruhunuz oldukça yaşlı hissediyorsa şimdi size metabolizma yaşını gençleştirme tekniklerini açıklayalım. Vereceğimiz bilgileri hayatınıza uygularsanız yaşınız ne olursa olsun hep genç kalacaksınız!

  • Uykuya önem vermelisiniz. Eğer günlük uyku süresini verimli şekilde tamamlarsanız bedeniniz yaşlanmaktan uzak kalacaktır.
  • Bolca sıvı tüketin. Organların çalışmasına yardım eden besinlerden ilki de sudur. İçme suyunu gün içinde sık sık için. Her birey günde ortalama 3 litre kadar su içmelidir.
  • Sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin. Vücudu yoran besinlerden kaçarak daha temiz seçimler yaparsanız ruhun da bedenin de genç kalmasına yardım edebilirsiniz.
  • Tembellikten kaçın. Daha çok hareket edin. Bu şekilde aktif bir yaşam seçerseniz metabolizma yaşınız hep genç kalabilir.
  • Sigara metabolizma yaşını yükseltiyor bu nedenle sigaradan uzak kalmaya çalışın. Tek başınıza yapamıyorsanız uzman desteği alarak sigarayı bırakabilirsiniz.
  • Alkol alışkanlığı metabolizma yaşının ilerlemesine neden oluyor. Organların işleyişini etkilediği için bedeni yaşlandırıyor. 20’li yaşlarda alınan alkol nedeniyle metabolizma yaşınız bazen 40’lı yaşlarda çıkabilir. Seçim sizin!
  • Temiz hava almaya çalışın. Sanayi ve tozlu ortamlarda akciğer yoruluyor. Akciğer sağlığı metabolizma yaşını belirlediği için olabildiğince doğal ve havadar ortamlarda kalmaya çalışın.
  • Merdiven çıkmaya dikkat edin. Basamaklar gözünüzü korkutmasın. Eğer düzenli olarak merdiven çıkarsanız vücudun istediği egzersizi yaparak metabolizma yaşını gençleştirebilirsiniz.
  • Bulmaca çözebilirsiniz. Zihinsel zindelik için beynin çalışması gerekiyor. Bulmaca çözerek hem genel kültürünüzü zenginleştirin hem de metabolizma yaşınızı gençleştirin.
  • Güne yeşil çay içerek başlayın. Eğer güne merhaba derken sıcak bir şeyler içmek istiyorsanız çok az kolajen bulunan antioksidan yeşil çay içerek başlayabilirsiniz. Yeşil çay sayesinde vücudunuz toksinlerden arınacak ve daha genç metabolizmaya sahip olacaksınız.
  • Metabolizma yaşının gençleşmesinde etkili olan bir diğer alışkanlık da diş fırçalamadır. Dişlerinizin fırçalanması, ağız içindeki bakterilerin temizlenmesine yardım eder. Bu bakteriler ağız içinden gittiğinde vücudunuz da rahatlar. Vücudu rahatlatan her eylem metabolizma yaşının genç kalmasına yardım ediyor.

Bazal Metabolizma Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Ramazanda Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?

Sonbaharda Metabolizma Hızlandıran, Enerji Veren 8 Besin

Kışın Metabolizmanızı Hızlandıracak 3 Farklı Çorba – Diyetisyen Tarifi

Metabolizma Nedir? Neden Yavaşlar? Metabolizma Hızlandıran İpuçları

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Metabolizma Hızlandır Tarifi

Metabolizma Hızlandır

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Metabolizma Hızlandıran Çorba Tarifi

Metabolizma Hızlandıran Çorba

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Metabolizma Hızlandıran Çay Tarifi

Metabolizma Hızlandıran Çay

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Yaş Mayayla Ekmek Nasıl Yapılır?

Yaş Mayayla Ekmek Nasıl Yapılır?

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Metabolizmayı Canlandıran İçecek Tarifi

Metabolizmayı Canlandıran İçecek

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Metabolizma Hızlandıran Çay Tarifi

Metabolizma Hızlandıran Çay

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri