En Temel Özellikleriyle: Prebiyotik ve Probiyotikler
Sağlıklı bir beslenme düzeninde adı sık sık geçen prebiyotik ve probiyotik ifadeleri, zaman zaman insanların aklında soru işaretlerine neden olmaktadır. Bağırsakların işleyişinde etkili olan bu lifler, düzenli bir sindirim sistemi için gereklidir.
Sadece 1 harf ile birbirine karıştırılan prebiyotik probiyotik ifadelerine netlik kazandırmak için sizlere en net haliyle bir yazı hazırladık. Bağırsak hastalıklarından uzak kalmak ve yemekleri daha rahat sindirebilmek için; prebiyotik probiyotik farkı hakkında bilgi sahibi olmanızı hedefledik.
Probiyotik ve prebiyotiklerin aralarında bulunan temel farklara geçmeden önce sizlere kısa bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Nedir prebiyotik ve probiyotik? Prebiyotik, sebze ve meyvelerde kendiliğinden bulunan bir liftir. Yemeklerin sindirilmesini ve faydalı minerallerin emilimini sağlayan bir lif türüdür.

Probiyotik, bedenimizde yer alan bağırsakların içinde bulunan bir mikroorganizmadır. Probiyotikler olmasaydı, sindirim sisteminde pek çok aksaklıklar meydana gelirdi. Yararlı bir bakteri olan probiyotik, prebiyotikler ile ortak bir sistemde çalışmaktadır. Aralarında çeşitli farklar bulunur. Bu farklara birlikte göz atacağız.
Bu yazımızı sonuna kadar okuduğunuzda, bağırsak faaliyetleriniz için en doğru besinleri seçiyor olacaksınız. Şimdi prebiyotik ve probiyotik kelimelerin ardında gizli olan bilgilere göz atalım.
Kabızlığa Anında Çözüm! Bağırsaklarınızı Yumuşatacak 10 Yiyecek

Prebiyotik ve Probiyotik Arasındaki 15 Fark
- Prebiyotik gıdaların insan vücudu tarafından sindirilmesi oldukça güçtür. Fakat probiyotik gıdalar kolayca sindirilebilir.
- Probiyotik faydalı bakteriler için kullanılan bir terimdir. Prebiyotik ise besinlerin içinde yer alan liflerin ismidir.
- Bu iki kavramı birbirinden ayrı tutmak yaygın bir kullanım değildir. Prebiyotik gıdaların yer aldığı gündemlerde mutlaka probiyotiklerde adından bahseder.
- Prebiyotikler genellikle sebze ve bitkilerin yapısında yer almaktadır. Probiyotik ise bağırsaklarımızın kendi yapısında bulunur.
- Prebiyotik ve probiyotik zıt kutuplarda olan terimler değildir. Bu iki kavram birbirinden ayrı düşünülemez. Her ikisinin de insan vücudu tarafından düzenli ve ölçülü miktarda alınması önerilir.

- Vücut tarafından prebiyotik az miktarda alındığında, probiyotiklerin yaşaması kısıtlanmaktadır. Bu döngü sonucunda bağırsak faaliyetleri olumsuz etkilenir.
- Prebiyotikler taze ve çiğ gıdalarda daha yoğun bulunurken; probiyotikler genellikle mayalanmış gıdalarda yer alır. Örnek verecek olursak turşu ve yoğurtta probiyotik vardır. Prebiyotik ise; tam tahıllı ürünler ve sebzelerde dikkat çeker.
- Probiyotik ve prebiyotik gıdalar üzerine yapılan araştırmaların sonuçlarına göre; diyet posasını oluşturan maddelerden biri karbonhidrattır. Karbonhidrat ise prebiyotik bakteriler tarafından enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bu ifade ise; kolon sağlığını koruma konusunda ön plana çıkmaktadır.
- Probiyotikler canlı maya ve bakteri içerir. Prebiyotikler bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterileri harekete geçirir.
- Probiyotikler tek başına faydalı olmaktadır. Fakat prebiyotikler ile etkileşim içinde olduğunda göstereceği etkiyi ikiye katlar.

- Prebiyotikler ve probiyotikler insan sağlığı için önemli olan vitamin ve mineralleri barındırmaktadır. Herhangi biri vücut için zararlıdır denilemez.
- Probiyotikler belirli bir ısıya maruz kaldığında ya da mide asitleri tarafından karşılandığında yok olma özelliğine sahiptir. Prebiyotikler ise kolay kolay vücut tarafından emilemez.
- Prebiyotiklerin lifli gıdalarda yer aldığını hatırlattık; fakat her lifli besin de prebiyotik değildir. Elma kabuğu, muz, sarımsak, soğan, pırasa, yer elması, kuşkonmaz, baklagiller, özellikle fasulye çeşitleri, tam tahıllı gıdalar, yulaf, badem gibi besinlerde yer alan prebiyotikler yaş ve kiloya orantılı şekilde ölçülü tüketildiğinde faydalı olmaktadır.
- Prebiyotikler canlı organizma değildir. Probiyotikler canlı ve çoğalan organizmalardır. Sağlıklı beslenme düzeniyle beraber probiyotikler kendilerini çoğaltmaktadır ve vücut için etkili konuma gelmektedir.
- Probiyotikler daha hareketli canlılardır. Bedeni güçlü tutmak için daha çok lif içeren gıdaları tercih eder. Prebiyotikler ise probiyotiklere göre daha pasif bir güce sahiptir.

Probiyotik Kaynağı Turşunun 6 Şaşırtıcı Faydası
Prebiyotik Nedir? 5 Faydası, Prebiyotik Besinler
Probiyotikler: Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?
Bağırsakları Ne Çalıştırır? Anında Etki Eden 10 Doğal Yiyecek ve İçecek
Probiyotik Gıdalar Kış Mevsiminde Neden Önemli? Diyetisyen Cevapladı
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.