Probiyotik Kaynağı Turşunun 6 Şaşırtıcı Faydası

Probiyotik Kaynağı Turşunun 6 Şaşırtıcı Faydası Tarifi

Turşunun Hiç Bilmediğiniz 6 Faydası

Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan turşu, kimine göre salata niyetine tüketilen bir besindir. Tatlısından tuzlusuna kadar farklı yiyecekler ile hazırlanan turşu, Karadeniz’de hamsiden dahi yapılmaktadır. Fermente besinlerden biri olarak kabul edilen turşu çeşitleri, İstanbul’da Eminönü civarında adeta su satılır gibi satılmaktadır. Turşunun suyu da kendisi kadar faydalıdır. Uzmanlar turşu tüketimi konusunda aşırıyı kaçmadığınızda, turşunun bağışıklık sistemin güçlendiren bir yiyecek olduğunu savunurlar. Önemli olan tükettiğiniz miktar!

Turşunun faydaları Canan Karatay gündemine de gelmiştir. Şimdi sizlere çok merak edilen turşu faydaları üzerine bir yazı hazırladık. Bu yazının sonunda damaklar sulanacağı için ev yapımı tam 12 farklı turşu ekledik. Yemeklerin yanına yardımcı lezzet arayanlar tariflerden; sağlıklı kalmak isteyenler de önemli bilgilerden faydalanacak. İşte çeşitlerine göre turşunun faydaları sizinle!

turşu faydaları

Ev Yapımı Turşunun Faydaları, İşte Şaşırtan Bilgiler!

1) Kabızlığın İlacıdır

  • Turşu bolca lif ve fermente maddeler içerir.
  • Probiyotikler sayesinde metabolizmayı hızlandırır ve bağırsakları çalıştırır.
  • Bağırsaklarınız son günlerde durgun ise; sebzeli turşuları tüketerek kabızlık gibi problemleri çözebilirsiniz.
kabızlık

2) Kalbi Korur

  • Turşunun yapısındaki yararlı bakteriler, kan dolaşımını düzenler. Kan basıncını dengeleyen turşu türleri, kalp hastalıklarının riskini de en aza indirir.
  • Haftada 3 defa turşu tüketimi ile, kalp hastalıklarından uzak kalmanız mümkündür.
kalp

3) Kanseri Önler

  • Turşu hazırlarken antioksidan meyve ve sebzelerden faydalanılır. Bu besinler ise serbest radikaller ile savaşacak kadar yararlıdır.
  • Turşu tüketen kişiler, vücuduna antioksidan maddeler aldığı için kansere yakalanma ihtimali de çok düşüktür.
kan

4) Doğal Ağrı Kesici

  • Turşu, doğal ve leziz bir ağrı kesici besindir. Vücudun su kaybını gideren turşu, sporcularda oluşan kas ve kemik ağrılarını dindirir.
  • Yorgun geçen günlerden sonra öğünlerinizde yarım porsiyon turşu tüketerek, ağrı kesici ilaç almaktan uzak kalabilirsiniz.
baş ağrısı

5) Bağışıklığı Güçlendirir

  • Kış günlerinde taze sebze ve meyve bulmakta zorlanan kişiler, turşu tüketerek vücudunu hastalıklara karşı koruyabilir.
  • Özellikle de pancar turşunun faydaları ile vücudu koruma altına alan kişiler çok şanslı.
  • Çünkü pancarda bulunan polifenoller vücudun tüm sene boyunca sağlıklı kalması için çalışıyor.
grip

6) Kan Şekerini Düzenler

  • Ani acıkmalar ve baş dönmeleri yaşayanlar, bir iki lokma turşu ile kan şekerini dengeleyecek. Hem de sağlığı tehdit etmeden.
  • Birden gelen tatlı krizine karşı çikolata ya da paketli ürünler tercih etmek yerine, salatalık turşunun faydaları ile açlığınızı giderebilirsiniz.
  • Salatalık turşusu hem tok tutacak hem de kan şekerini dengeleyecektir.
diyabet

Turşu Suyu Faydaları Nelerdir?

  • Mide bulantısı hissedilen durumlarda bir bardak turşu suyu içerseniz, midenizde oluşan o rahatsız edici hissi ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Turşu suyunu hem içerek hem de cildinize sürerek tahriş olan dokuları yenileyebilirsiniz.
  • Baş ağrısından eklem ağrısına kadar ilaç gibi gelen turşu suyu, en doğal ağrı kesiciniz olacak.
  • Turşu suyu sadece insanları değil bitkileri de canlandırmaktadır. İçerisindeki vitaminler sayesinde, hücreleri canlandırır ve bitkilere güç verir. Tıpkı sizde olduğu gibi!
  • İhtiyacınız olan enerjiyi bir bardak turşu suyundan alabilirsiniz. Lahana turşunun faydaları sayesinde vücudunuza dinamiklik kazandırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için: Turşu Suyu Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

turşu faydaları

Sık Tüketilen Turşuların Kalori Değerleri

Uzmanlar turşu tüketimini ölçülü yapmanızı önermektedir. Turşunun uzun süre taze kalması için bolca tuz eklenir. Tuzlu bir besin olan turşu, ödeme neden olabilir. Ödemden korunmak için az ama sık yemeniz daha sağlıklı olur. Şimdi en sevilen turşuların kalorilerine göz atalım ve turşu tabaklarını bu değerlere göre dolduralım:

  • 1 porsiyon salatalık turşusu: 4 kalori
  • 1 porsiyon lahana turşusu: 15 kalori
  • 1 porsiyon pancar turşusu: 23 kalori
  • 1 porsiyon biber turşusu: 2 kalori
  • 1 porsiyon fasulye turşusu: 35 kalori
  • 1 porsiyon domates turşusu: 44 kalori

Detaylı bilgi için: Hangi Turşu Kaç Kalori? Diyette Turşu Yenir Mi?

salatalık turşusu faydaları

Turşu Zararları ve Yan Etkileri

Turşu faydalı besinler arasında yerini korurken, aşırı tüketimde zararlı yiyecekler grubuna da girebilir. Uzmanların tavsiyelerine göre haftada 3 defa turşu tüketmek daha sağlıklıdır. Gün içinde defalarca turşu yerseniz, ödem sorunları yaşayabilirsiniz. Genel olarak bir zararı olmayan turşunun bazı yan etkileri olabilir:

  • Mide hastalığı yaşayanların hastalık derecesini yükseltebilir.
  • Tansiyon hastalarının tuzdan dolayı tansiyon değeri tehlikeli rakamlara çıkabilir.
  • Fazla sodyum alımından dolayı, böbrekler zarar görür ve böbrek hastalıkları meydana gelir.
  • Yoğun turşu tüketimi böbreklerde taş oluşmasına da neden olur.
turşu faydaları

Turşu Zayıflatır Mı?

  • Turşu suyunda bulunan asitler, metabolizmanın hızlanmasını sağlıyor.
  • Turşu sirke ve limonla hazırlandığı için bu maddeler yağ yakımını desteklemektedir.
  • Sağlıklı beslenme ve ölçülü porsiyonlar ile tüketilen turşu, bağırsaklarınızı rahatlatan bir besin olarak masanızda yer alabilir.
  • Turşu tüketilen günlerde ödemi önlemek için bolca su tüketmenizi tavsiye ederiz.
turşu faydaları

Evde Turşu Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Püf Noktası

  • Turşu içindeki yiyeceklerin dayanıklı kalması için; tercih edilecek tuzun kaya tuzu olması gereklidir.
  • Turşuyu hazırlayacağınız saklama kabının yeni ve güvenli kapaklı olması tavsiye edilir.
  • Turşu bir miktar sabır ister. Ortalama 20 gün kadar bekletilen turşular tam tadını verecektir.
  • Lezzetli bir turşunun sırrı nedir diyorsanız, mayalanma sürecinde gerekli olan nohut taneleridir. Nohut atılan turşular daha iyi sonuç verir.
  • Sofrada renkli bir görüntü oluşturmak için turşu malzemelerine, birkaç dilim kırmızı pancar eklemeniz önerilir.
turşunun faydaları

Tam Tadında Ev Yapımı 12 Turşu Tarifi

İştah açan, ağız sulandıran 12 nefis turşu tarifini bu başlığa ekliyoruz. Denemeyen kalmasın efendim, herkesin evinde turşu ile sağlıklı sofralar kurulsun!

1) Tam Ölçüsünde Sivri Biber Turşusu

Birkaç gün sonra özel misafirleriniz varsa; sofranızda ev yapımı bir turşu tattırmak ister misiniz? Biberin sağlıklı şekilde tüketileceği biber turşusu, tüm detayları ile bu tarifte. Sivri Biber Turşusu

2) Lokanta Usulü Kırmızı Lahana Turşusu

Lokantalarda nefis yemeklerin yanına servis edilen lahana turşusunun sırrını merak edenler, bu tarifi denediğinde tüm gerçekleri öğreniyor. Hem çıtır hem de nefis bir lezzet olan kırmızı lahana turşusunu siz de evinizde deneyin! Lokanta Usulü Kırmızı Lahana Turşusu

3) Her Yemeğin Yanına Yakışır: Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır?

Salatalık turşusu, Türk yemeklerinin tamamlayıcı lezzetlerindendir. Mevsim salatasının olmadığı anları kurtaran çıtır lezzet salatalık turşusu, tam kıvamı ile bu tarifte sizler için hazırlanıyor. Şimdi deneme sırası sizde! Salatalık Turşusu

Tarif: Salatalık Turşusu

4) Çok Renkli Biberli Havuçlu Lahana Turşusu

Sofralarda renk ve lezzet oluşturmak için ihtiyacınız olan tarif, tam da burada. Biber, havuç ve lahana turşusunu deneyenler damaklarında kalan izi uzun süre unutamıyor. Üstelik tüm antioksidan sebzeler burada! Biberli Havuçlu Lahana Turşusu

5) Karnabahar Turşusu ile Bağışıklığı Güçlendirin

Karnabahar turşu haliyle de tam bir vitamin deposu. Bağışıklığı güçlendirmek ve tüm kış boyunca sağlıklı öğünler geçirmek isteyenleri karnabahar turşusu tarifini deniyor. Elde ettiği lezzetli sonucu ise tüm sevdikleri ile paylaşıyor. Peki, nasıl yapıldı dersiniz? Karnabahar Turşusu

6) 2 Günde Hazır! Kırmızı Pancar Turşusu

Rengi ile dikkat çeken, tadıyla iştah açan kırmızı pancar turşusu tüm detayları ile bu tarifte hazırlanıyor ve mükemmel bir sonuç veriyor. Lokantalarda tadını aldığınız kırmızı pancar turşusunu unutun ve bu özel tarife odaklanın. Bayılacaksınız! Kırmızı Pancar Turşusu

7) Dilimlenmiş Jalapeno Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Steak house ve hamburger dükkanlarında sıkça tüketilen jalapeno turşusunun sırrını sizler için açıklıyoruz. Biraz acı sevenlerin favori turşusu olduğu doğrudur. Peki bu lezzetin kaynağı nedir? Şimdi tarife tıklayarak öğrenebilirsiniz. Dilimlenmiş Jalapeno Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

8) Tam Aradığınız Tat! Domates Turşusu Tarifi

Bulgur pilavının aradığı bir yardımcı lezzet olan domates turşusu, nasıl oluyor da nefis bir tat veriyor diyenler için hazırlanan bu tarif görenleri hayrete düşürecek. Tarifi denediğinizde bu kadar kolay mıydı diyeceğiniz özel bir turşu önerisi sizinle! Domates Turşusu

9) En Çabuğundan: Yağlı Trakya Turşusu

Biber turşusunun farklı bir çeşidi ile karşınızdayız. Parlak ve yumuşak bir lezzet elde edeceğiniz bu nefis tarif, sizi Trakya’nın turşu kültürü ile tanıştıracak. Her şehrin özel lezzeti varsa; Trakya’nın da yağlı biber turşusu var! Yağlı Trakya Turşusu (Çabuk Turşu)

Tarif: Yağlı Trakya Turşusu (Çabuk Turşu)

10) Denemeyen Kalmasın: Kahvaltılık Kırmızı Biber Turşusu

Kahvaltıları taçlandıran, sıcak ekmek ile mis gibi uyum içinde olan kırmızı biber turşusu çok pratik şekilde hazırlanıyor. Tarifi deneyerek kahvaltı keyiflerini en leziz şekilde yaşayabilirsiniz. Kahvaltılık Kırmızı Biber Turşusu

Tarif: Kahvaltılık Kırmızı Biber Turşusu

11) Tam Ölçülü Kıtır Kornişon Turşu

Ana yemeklerin sevilen aperitifi kornişon turşu ev yapımı olduğunda herkesten tam puanı alır. Bir ısırık aldığınızda kıtır kıtır ses veren turşu, damakları çatlatan tadıyla bu tarifte hazırlandı. Yapım aşaması ve püf noktaları merak edenler için tarifte! Kıtır Kornişon Turşu

Tarif: Kıtır Kornişon Turşu

12) Ağız Sulandıran Karışık Turşu

Türk sofralarının yaz kış vazgeçilmez atıştırmalığı turşuyu çok sevenler ve lezzetini ayırt etmeyenlere hepsi bir arada nefis bir önerimiz var! İlgi gören karışık turşu tarifini baştan sona tüm detaylarıyla videolu anlatım sayesinde hazırlayabilirsiniz! Karışık Turşu

Turşu Tarifleri kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

9 Adımda Salatalık Turşusu Yapımı Püf Noktaları

Kelek Nedir? Turşusu Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Probiyotik Fermente Turşu Tarifi

Probiyotik Fermente Turşu

8-10 kişilik, 40dk Hazırlık, Pişirme yok
Probiyotik Karışık Turşu Tarifi

Probiyotik Karışık Turşu

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, Pişirme yok
Lahana Turşusu (Probiyotik) Tarifi

Lahana Turşusu (Probiyotik)

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Turşu Tarifi

Turşu

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Turşu Tarifi

Turşu

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Turşu Tarifi

Turşu

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Turşu Tarifi

Turşu

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Turşu Tarifi

Turşu

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Turşu Tarifi

Turşu

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024 Tarifi
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024

Starbucks Yiyecekleri, Tatlıları Ne Kadar? Starbucks, kahve denildiğinde akla gelenler listesinde yerini çoktan zirveye taşımış…

Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi Tarifi
Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi

Köfteci Yusuf Menüsü Fiyat Listesi Köfteci Yusuf, Avrupa standartları çerçevesinde Türkiye’nin en büyük köfte markalarındandır.…

Aspava Menü Fiyatları Listesi Tarifi
Aspava Menü Fiyatları Listesi

Aspava Menüsü Fiyatları Ankara'da çok sayıda şubesi bulunan bu kuruluş, döner konusunda oldukça popülerdir. Dönerin…

B12 Vitamini Nelerde Var? Tarifi
B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 Vitamini Nelerde Var? B12 vitamini, vücutta önemli roller üstlenen, eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol…

Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur? Tarifi
Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur?

Folik Asit Düşüklüğü Nedir? Folik asit, vücut için öneme sahip bir B vitamini türüdür. Hücrelerin…

En İyi Döküm Tencere Markaları Tarifi
En İyi Döküm Tencere Markaları

En İyi Döküm Tencere Marka Önerileri Döküm tencereler, son yılların en popüler mutfak araç gereçleri…

Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024 Tarifi
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024

Starbucks Yiyecekleri, Tatlıları Ne Kadar? Starbucks, kahve denildiğinde akla gelenler listesinde yerini çoktan zirveye taşımış…

Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi Tarifi
Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi

Köfteci Yusuf Menüsü Fiyat Listesi Köfteci Yusuf, Avrupa standartları çerçevesinde Türkiye’nin en büyük köfte markalarındandır.…

Aspava Menü Fiyatları Listesi Tarifi
Aspava Menü Fiyatları Listesi

Aspava Menüsü Fiyatları Ankara'da çok sayıda şubesi bulunan bu kuruluş, döner konusunda oldukça popülerdir. Dönerin…

B12 Vitamini Nelerde Var? Tarifi
B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 Vitamini Nelerde Var? B12 vitamini, vücutta önemli roller üstlenen, eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol…

Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur? Tarifi
Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur?

Folik Asit Düşüklüğü Nedir? Folik asit, vücut için öneme sahip bir B vitamini türüdür. Hücrelerin…

En İyi Döküm Tencere Markaları Tarifi
En İyi Döküm Tencere Markaları

En İyi Döküm Tencere Marka Önerileri Döküm tencereler, son yılların en popüler mutfak araç gereçleri…

B12 Eksikliği Nelere Yol Açar? Tarifi
B12 Eksikliği Nelere Yol Açar?

B12 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar? B12 vitamini, vücudun optimal işlevselliğini sürdürebilmesi adına önem taşıyan…

Tavuk Dünyası Menüsü Fiyat Listesi Tarifi
Tavuk Dünyası Menüsü Fiyat Listesi

Tavuk Dünyası Menüsü: Hangisi Ne Kadar? Daha önce gitmemiş olanlara ve güncel menüyü merak edenlere…

Dominos Pizza Menüsü Fiyat Listesi Tarifi
Dominos Pizza Menüsü Fiyat Listesi

Dominos Pizza Menüsü: Hangi Pizza Ne Kadar? Dominos Pizza, 1960 senesinde Amerika’da ilk şubesini açan…

McDonald’s Menü Fiyat Listesi Tarifi
McDonald’s Menü Fiyat Listesi

McDonald's Menüleri Ne Kadar? 1940 yılında Richard ve Maurice McDonald kardeşler tarafından kurulan küçük lokantalardan…

2024 Ağustos Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Ağustos Ayının 30 Popüler Tarifi

2024 ağustos ayında en çok deftere eklenen tarifler listesi her ay olduğu gibi yine harika!…

Kan Vermenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Kan Vermenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kan Vermenin Faydaları Kan vermek, hem toplumsal dayanışmanın bir parçası hem de bireysel sağlık için…

Tarifler Geri
Videolar Geri