Rezene Bitkisi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Rezene Bitkisi Nedir? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Rezene: Vitamin Deposu Doğal İlaç!

Rezene bitkisi günümüzde pek çok farklı şekilde tüketilen bir bitki olarak bilinir. Yaygın olarak rezene çayı olarak tüketilen rezene bitkisi, sadece çay olarak kullanılmaz. Aksine gıda sanayinde rezene balı ve rezene soğanı gibi ürünler bulunurken kozmetik sektöründe de rezene yağı gibi ürünler bulmak mümkündür. Bu denli farklı kullanım ve tüketim şekillerine sahip rezene bitkisi hakkında daha çok bilgi edinmek fena olmaz.

rezene nedir

Rezene Nedir?

  • Son dönemde bitki çayları arasında oldukça popüler hale gelen ve ne için tüketildiği merak konusu olan rezene bitkisinin Akdeniz ikliminde yetişen oldukça faydalı bir bitki türü olduğu bilinir.
  • Maydanozgiller familyasından bir bitki olan ve iki metre yüksekliğe kadar uzayabilen rezene bitkisi yeşil gövdeye ve sarı renkte rezene çiçeği bulunan bir bitki olarak görünür. Sonbahar döneminde olgunlaşan ve toplanmaya elverişli hale gelen rezene hassas bir şekilde toplanmayı gerektirir.
  • Rezene ekimi ilkbaharda yapılır. Çalı gibi büyüyen rezeneler kokusuyla kendini belli eder. Rezene tohumu elle toprağa yerleştirilir veya tarımla ilgilenenlerin iyi bildiği tohum atma aleti olan mibzer ile tarlaya ekilir.
  • Genellikle kuru olarak tüketildiği içinde toplandıktan sonra kurutulur.
  • Rezene bitkisinin kurutulan soğan ve yaprak kısımları yemeklerde kullanılırken tohumları da son dönemde sıkça tüketilir hale gelen rezene çayını hazırlamakta kullanılır.
  • Rezene anason ile karıştırılabilmektedir. Aynı familyadan olan rezene ve anason bitkileri özellikle koku olarak birbirlerine benzerler ancak farklı türlerdir.
  • Rezene arapsaçı ile de karıştırılabilmektedir. Yabani rezeneye bazı yörelerde arapsaçı da denir.
rezene nedir

Rezenenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Rezenenin neye iyi gelip neye iyi gelmediği konusunda oldukça fazla bilgi bulunur. İlk akla gelenlerden biri de rezene zayıflatır mı sorusudur. Peki, rezene neye iyi gelir ve rezene bitkisinin faydaları nelerdir diyenler için rezenenin faydaları olarak bilinen durumlar oldukça fazladır.

  • İlk olarak solunum yollarını olumlu etkilediğinden öksürüğün şiddetini ve sayısını azaltan rezene aynı zamanda sinir sistemini olumlu etkilediği için migren gibi kronik baş ağrıları ile birlikte sinir sistemi sebepli ağrıları azaltır.
  • Öte yandan rezenenin lohusalıkta uzman görüşüyle belirli ölçüde tüketilirse anne sütünün verimliliğini arttırdığı da bilinir.
  • Kalp ritmini düzenleyen rezene aynı zamanda kan basıncını da olumlu etkiler.
  • Bunların yanı sıra kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar.
  • Kolesterol ideal seviyede tutulmasına büyük ölçüde etki eden rezene içerdiği zengin lifler sayesinde de kalp damar sağlığını korur.
  • Bunlara ek olarak önemli bir gaz giderici olarak görülen rezene genellikle hazımsızlık sorunu yaşayanlar için önerilir.
  • Rezene cilde faydaları ile de bilinir. İçeriğinde barındırdığı A, C ve E vitaminleri ile birlikte potasyum, magnezyum, çinko gibi cilt sağlığı için önemli maddeleri de içeren rezene antioksidan olarak cildi güzelleştirir ve daha zinde bir görünüm kazanılmasını sağlar.
  • Rezene göz için de faydalıdır ve görme kabiliyetini güçlendirir. A vitamini etkisiyle özellikle bilgisayar başında fazla vakit geçirenler için iyi bir destekleyicidir.
  • Son olarak rezene tohumunda bulunan flavonoid adlı maddenin etkisi ile vücuttaki östrojen miktarının arttığı ve bu durum sonucu göğüslerdeki hücrelerin dokusal oluşumunun da arttığı bilinir ki rezene tohumu göğüsleri büyütme etkisine de sahiptir.
  • Rezene adet ağrısı için de şifalı bir bitkidir. Özellikle adet döneminde gaz sıkışması yaşıyorsanız rezene çayı içerek vücudunuzu rahatlatabilirsiniz.
rezene bitkisi

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

  • Rezene çayının eski çağlarda bile tedavi amacıyla kullanıldığı bilinir. Rezene çayının insan vücuduna ve sağlığa pek çok faydasının olması onu tercih edilir kılar.
  • Rezene çayının faydalarının başında anne sütünü arttırması gelir ki lohusalık döneminde sütü az olan annelerin rezene çayı tüketmesinin sütlerini arttırdığı görüşü yaygındır.
  • Rezene anne sütü olumlu ilişkisinden faydalanmadan önce doktorunuza danışmanız elbette en güvenli ilerleyişi sağlayacaktır.
  • Diğer faydaları arasında ise hipertansiyona iyi gelmesi ve tansiyonu dengelemesi başta gelir.
  • Solunum yolları rahatsızlıklarına olumlu etki etmesi ve mide rahatsızlıklarına iyi gelmesi de rezene çayının faydaları arasında yer alır.
  • Mide rahatsızlıklarını düzenleyen rezene çayının sindirim sistemini düzenlemede de oldukça etkin olduğu genel olarak kabul görür.
  • Son olarak son dönemde sinir sistemini dengelemede önemli bir yardımcı olarak görülen rezene çayının baş ağrılarını azaltmada birebir olduğu düşüncesi de yaygındır.
rezene çayı

Rezene Yan Etkileri ve Zararları Nedir?

Uzmanlar tarafından tavsiye edilen ölçüde tüketilen rezenenin zararları ile karşılaşma riski oldukça azdır.

  • Ancak uzmanların tavsiye ettiği ölçülerin dışına çıkıldığı zaman mide bulantısı ve midede kasılma şeklinde ağrılar baş gösterebilir.
  • Bunlara ek olarak nefes alıp vermede güçlük çekme, kalp ritminin bozulması, çarpıntı, ve kusma da yan etkiler arasında gösterilir.
  • Bu nedenle rezene çayı başta olmak üzere rezene içeren ürünlerin tüketimi konusunda bir uzmandan görüş almak uygun olur.
  • Hamile olan ya da emziren kadınların da doktor kontrolünde rezene tüketmesi daha sağlıklı olabilir. Öte yandan böbrek, kalp ve karaciğer odaklı kronik rahatsızlıkları olan kişilerin de rezene tüketirken dikkatli olması ve aşırıya kaçmamaları önerilebilir.
  • Rezene epilepsi gibi ciddi kontrol dışı ataklara sebep olan rahatsızlıkları olan kişiler için de uygun değildir.
rezene bitkisi

Rezene Çayı Nasıl Demlenir?

  • Rezene çayı, diğer bitki çaylarında görülen demleme yöntemlerinin aksine farklı bir yöntemle demlenir.
  • Rezenenin tohumlarının ayıklanması yapılır ve tohumların ezilmesi ile birlikte ezilen tohumlar suda kaynatılır.
  • Rezene etkileri verimli bir şekilde görülsün isteniyorsa rezene tohumlarının öğütülmesi ya da ezilmesi özünün ortaya çıkması açısından önemlidir.
  • Kaynatılan çay 30 dakika gibi bir süre demlenmeye bırakılır.
  • Yoğun rezene kokusu ve keskin tadı içimde etkili olduğunda rezene çayının demlenme işleminin hemen ardından tüketilmesi ve beklemeye bırakılmaması tavsiye edilir. Rezene demleme sonrası uzun süre süzülmeden bırakılırsa suyun tadını acılaştırır.

Detaylı bilgi için: Rezene Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Zayıflatır Mı? Nasıl Demlenir?

rezene bitkisi

Rezene Çayının Fiyatı Ne Kadar?

  • Rezene çayı aktarlarda ve marketlerde paketlenmiş şekilde satın alınabilir. Farklı ebatlarda ve içeriklerde bulunan rezene çaylarının fiyatları doğal, organik ve işlem görmüş olmasına bağlı olarak değişir.
  • Ancak ortalama bir fiyat belirtmek gerekirse bahsedilen özelliklerde rezene çayı için 5 TL ile 20 TL arasında farklı ürünler bulunabilir.
rezene nedir

Farklı ve Pratik Rezene Tarifleri

1) Zeytinyağı ve Portakalın Leziz Uyumu ile Birleşen Zeytinyağlı Rezene

Rezenenin başkahraman olduğu zeytinyağlı portakallı rezene yemeği deneyenlerin ağzında unutulmayacak bir tat bırakan yemeklerden biridir. Bu tarifi hafif bir ana yemek olarak tüketebileceğiniz gibi daha yoğun ana yemeklerin yanında rezene salatası gibi de menülere ekleyebilirsiniz. Zeytinyağlı Portakallı Rezene

Zeytinyağlı Portakallı Rezene

2) Oldukça Faydalı İçinizi Isıtan Rezene Çorbası

Rezenenin en çok yakıştığı yemeklerin başında gelen çorba çeşitleri elbette rezene ile yapılacak tarifler arasında gösterilir. Rezene ile yapılabilecek pek çok çorba varken bunlardan en bilineni ve en sevileni kuşkusuz kremalı rezene çorbasıdır. Üstelik kremalı rezene çorbasını yapmakta oldukça kolay sayılır. Kremalı Rezene Çorbası

Kremalı Rezene Çorbası

3) Kuzu Eti ile Taçlandırılan Rezene Yemeği

Rezene ile yapılabilecek bir diğer lezzet de Girit mutfağının sevilen yemeklerinden olan kuzu etli rezene yemeğidir. Rezenenin oldukça etkili aromasının kuzu etiyle oluşturduğu bu harika kombinasyon damaklarda vazgeçilemeyecek bir tat bırakabilir. Kuzu Etli Rezene

Kuzu Etli Rezene

Şevketi Bostan Otu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Pişirilir?

Açlık Otu Nasıl Kullanılır? Zaman İçilmeli? Zayıflatan İpuçları

Yoğurt Otu Faydaları Guatrdan Böbrek Hastalıklarına Binbir Şifa

Ökse Otu Faydaları, Çayı Neye İyi Gelir? Kanser ve Diyabet Tedavisi

Yapışkan Andız Otu Faydaları, Kullanımı ve Kanser Tedavisine Etkisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Rezene Salatası Tarifi

Rezene Salatası

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Buldum Tatlısı Tarifi

Ne Buldum Tatlısı

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri