Rezene Bitkisi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Rezene Bitkisi Nedir? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Rezene: Vitamin Deposu Doğal İlaç!

Rezene bitkisi günümüzde pek çok farklı şekilde tüketilen bir bitki olarak bilinir. Yaygın olarak rezene çayı olarak tüketilen rezene bitkisi, sadece çay olarak kullanılmaz. Aksine gıda sanayinde rezene balı ve rezene soğanı gibi ürünler bulunurken kozmetik sektöründe de rezene yağı gibi ürünler bulmak mümkündür. Bu denli farklı kullanım ve tüketim şekillerine sahip rezene bitkisi hakkında daha çok bilgi edinmek fena olmaz.

rezene nedir

Rezene Nedir?

  • Son dönemde bitki çayları arasında oldukça popüler hale gelen ve ne için tüketildiği merak konusu olan rezene bitkisinin Akdeniz ikliminde yetişen oldukça faydalı bir bitki türü olduğu bilinir.
  • Maydanozgiller familyasından bir bitki olan ve iki metre yüksekliğe kadar uzayabilen rezene bitkisi yeşil gövdeye ve sarı renkte rezene çiçeği bulunan bir bitki olarak görünür. Sonbahar döneminde olgunlaşan ve toplanmaya elverişli hale gelen rezene hassas bir şekilde toplanmayı gerektirir.
  • Rezene ekimi ilkbaharda yapılır. Çalı gibi büyüyen rezeneler kokusuyla kendini belli eder. Rezene tohumu elle toprağa yerleştirilir veya tarımla ilgilenenlerin iyi bildiği tohum atma aleti olan mibzer ile tarlaya ekilir.
  • Genellikle kuru olarak tüketildiği içinde toplandıktan sonra kurutulur.
  • Rezene bitkisinin kurutulan soğan ve yaprak kısımları yemeklerde kullanılırken tohumları da son dönemde sıkça tüketilir hale gelen rezene çayını hazırlamakta kullanılır.
  • Rezene anason ile karıştırılabilmektedir. Aynı familyadan olan rezene ve anason bitkileri özellikle koku olarak birbirlerine benzerler ancak farklı türlerdir.
  • Rezene arapsaçı ile de karıştırılabilmektedir. Yabani rezeneye bazı yörelerde arapsaçı da denir.
rezene nedir

Rezenenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Rezenenin neye iyi gelip neye iyi gelmediği konusunda oldukça fazla bilgi bulunur. İlk akla gelenlerden biri de rezene zayıflatır mı sorusudur. Peki, rezene neye iyi gelir ve rezene bitkisinin faydaları nelerdir diyenler için rezenenin faydaları olarak bilinen durumlar oldukça fazladır.

  • İlk olarak solunum yollarını olumlu etkilediğinden öksürüğün şiddetini ve sayısını azaltan rezene aynı zamanda sinir sistemini olumlu etkilediği için migren gibi kronik baş ağrıları ile birlikte sinir sistemi sebepli ağrıları azaltır.
  • Öte yandan rezenenin lohusalıkta uzman görüşüyle belirli ölçüde tüketilirse anne sütünün verimliliğini arttırdığı da bilinir.
  • Kalp ritmini düzenleyen rezene aynı zamanda kan basıncını da olumlu etkiler.
  • Bunların yanı sıra kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar.
  • Kolesterol ideal seviyede tutulmasına büyük ölçüde etki eden rezene içerdiği zengin lifler sayesinde de kalp damar sağlığını korur.
  • Bunlara ek olarak önemli bir gaz giderici olarak görülen rezene genellikle hazımsızlık sorunu yaşayanlar için önerilir.
  • Rezene cilde faydaları ile de bilinir. İçeriğinde barındırdığı A, C ve E vitaminleri ile birlikte potasyum, magnezyum, çinko gibi cilt sağlığı için önemli maddeleri de içeren rezene antioksidan olarak cildi güzelleştirir ve daha zinde bir görünüm kazanılmasını sağlar.
  • Rezene göz için de faydalıdır ve görme kabiliyetini güçlendirir. A vitamini etkisiyle özellikle bilgisayar başında fazla vakit geçirenler için iyi bir destekleyicidir.
  • Son olarak rezene tohumunda bulunan flavonoid adlı maddenin etkisi ile vücuttaki östrojen miktarının arttığı ve bu durum sonucu göğüslerdeki hücrelerin dokusal oluşumunun da arttığı bilinir ki rezene tohumu göğüsleri büyütme etkisine de sahiptir.
  • Rezene adet ağrısı için de şifalı bir bitkidir. Özellikle adet döneminde gaz sıkışması yaşıyorsanız rezene çayı içerek vücudunuzu rahatlatabilirsiniz.
rezene bitkisi

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

  • Rezene çayının eski çağlarda bile tedavi amacıyla kullanıldığı bilinir. Rezene çayının insan vücuduna ve sağlığa pek çok faydasının olması onu tercih edilir kılar.
  • Rezene çayının faydalarının başında anne sütünü arttırması gelir ki lohusalık döneminde sütü az olan annelerin rezene çayı tüketmesinin sütlerini arttırdığı görüşü yaygındır.
  • Rezene anne sütü olumlu ilişkisinden faydalanmadan önce doktorunuza danışmanız elbette en güvenli ilerleyişi sağlayacaktır.
  • Diğer faydaları arasında ise hipertansiyona iyi gelmesi ve tansiyonu dengelemesi başta gelir.
  • Solunum yolları rahatsızlıklarına olumlu etki etmesi ve mide rahatsızlıklarına iyi gelmesi de rezene çayının faydaları arasında yer alır.
  • Mide rahatsızlıklarını düzenleyen rezene çayının sindirim sistemini düzenlemede de oldukça etkin olduğu genel olarak kabul görür.
  • Son olarak son dönemde sinir sistemini dengelemede önemli bir yardımcı olarak görülen rezene çayının baş ağrılarını azaltmada birebir olduğu düşüncesi de yaygındır.
rezene çayı

Rezene Yan Etkileri ve Zararları Nedir?

Uzmanlar tarafından tavsiye edilen ölçüde tüketilen rezenenin zararları ile karşılaşma riski oldukça azdır.

  • Ancak uzmanların tavsiye ettiği ölçülerin dışına çıkıldığı zaman mide bulantısı ve midede kasılma şeklinde ağrılar baş gösterebilir.
  • Bunlara ek olarak nefes alıp vermede güçlük çekme, kalp ritminin bozulması, çarpıntı, ve kusma da yan etkiler arasında gösterilir.
  • Bu nedenle rezene çayı başta olmak üzere rezene içeren ürünlerin tüketimi konusunda bir uzmandan görüş almak uygun olur.
  • Hamile olan ya da emziren kadınların da doktor kontrolünde rezene tüketmesi daha sağlıklı olabilir. Öte yandan böbrek, kalp ve karaciğer odaklı kronik rahatsızlıkları olan kişilerin de rezene tüketirken dikkatli olması ve aşırıya kaçmamaları önerilebilir.
  • Rezene epilepsi gibi ciddi kontrol dışı ataklara sebep olan rahatsızlıkları olan kişiler için de uygun değildir.
rezene bitkisi

Rezene Çayı Nasıl Demlenir?

  • Rezene çayı, diğer bitki çaylarında görülen demleme yöntemlerinin aksine farklı bir yöntemle demlenir.
  • Rezenenin tohumlarının ayıklanması yapılır ve tohumların ezilmesi ile birlikte ezilen tohumlar suda kaynatılır.
  • Rezene etkileri verimli bir şekilde görülsün isteniyorsa rezene tohumlarının öğütülmesi ya da ezilmesi özünün ortaya çıkması açısından önemlidir.
  • Kaynatılan çay 30 dakika gibi bir süre demlenmeye bırakılır.
  • Yoğun rezene kokusu ve keskin tadı içimde etkili olduğunda rezene çayının demlenme işleminin hemen ardından tüketilmesi ve beklemeye bırakılmaması tavsiye edilir. Rezene demleme sonrası uzun süre süzülmeden bırakılırsa suyun tadını acılaştırır.

Detaylı bilgi için: Rezene Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Zayıflatır Mı? Nasıl Demlenir?

rezene bitkisi

Rezene Çayının Fiyatı Ne Kadar?

  • Rezene çayı aktarlarda ve marketlerde paketlenmiş şekilde satın alınabilir. Farklı ebatlarda ve içeriklerde bulunan rezene çaylarının fiyatları doğal, organik ve işlem görmüş olmasına bağlı olarak değişir.
  • Ancak ortalama bir fiyat belirtmek gerekirse bahsedilen özelliklerde rezene çayı için 5 TL ile 20 TL arasında farklı ürünler bulunabilir.
rezene nedir

Farklı ve Pratik Rezene Tarifleri

1) Zeytinyağı ve Portakalın Leziz Uyumu ile Birleşen Zeytinyağlı Rezene

Rezenenin başkahraman olduğu zeytinyağlı portakallı rezene yemeği deneyenlerin ağzında unutulmayacak bir tat bırakan yemeklerden biridir. Bu tarifi hafif bir ana yemek olarak tüketebileceğiniz gibi daha yoğun ana yemeklerin yanında rezene salatası gibi de menülere ekleyebilirsiniz. Zeytinyağlı Portakallı Rezene

Zeytinyağlı Portakallı Rezene

2) Oldukça Faydalı İçinizi Isıtan Rezene Çorbası

Rezenenin en çok yakıştığı yemeklerin başında gelen çorba çeşitleri elbette rezene ile yapılacak tarifler arasında gösterilir. Rezene ile yapılabilecek pek çok çorba varken bunlardan en bilineni ve en sevileni kuşkusuz kremalı rezene çorbasıdır. Üstelik kremalı rezene çorbasını yapmakta oldukça kolay sayılır. Kremalı Rezene Çorbası

Kremalı Rezene Çorbası

3) Kuzu Eti ile Taçlandırılan Rezene Yemeği

Rezene ile yapılabilecek bir diğer lezzet de Girit mutfağının sevilen yemeklerinden olan kuzu etli rezene yemeğidir. Rezenenin oldukça etkili aromasının kuzu etiyle oluşturduğu bu harika kombinasyon damaklarda vazgeçilemeyecek bir tat bırakabilir. Kuzu Etli Rezene

Kuzu Etli Rezene

Şevketi Bostan Otu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Pişirilir?

Açlık Otu Nasıl Kullanılır? Zaman İçilmeli? Zayıflatan İpuçları

Yoğurt Otu Faydaları Guatrdan Böbrek Hastalıklarına Binbir Şifa

Ökse Otu Faydaları, Çayı Neye İyi Gelir? Kanser ve Diyabet Tedavisi

Yapışkan Andız Otu Faydaları, Kullanımı ve Kanser Tedavisine Etkisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri