Şeker Düşmesi Belirtileri, Neden Olur? Evde 5 Doğal Çözüm

Şeker Düşmesi Belirtileri, Neden Olur? Evde 5 Doğal Çözüm Tarifi

Şeker Düşmesi Nasıl Anlaşılır? Peki Ne Yapılmalı?

Her bireyin yaşa bağlı olarak ve dönemsel özelliklere göre kanındaki şeker oranı değişmektedir. Kanda bulunan şeker, ideal dengede olduğunda yaşamsal fonksiyonlar yerine getirilir. Açlık ve tokluk kan şekeri olmak üzere değerlendirilen kandaki şeker, gebelik döneminde daha farklı değerlerde olur.

  • Sağlıklı bir bireyde açlık kan şekeri değeri 90 mg/dl altında iken,
  • Tokluk kan şekeri ise 2. saatte 140 mg/dl olmalıdır.
  • Bu rakamlar hamile bireylerde açlık kan şekeri 90 mg/dl normal kabul edilir.
  • Tokluk kan şekeri ise 1. saatte 130 mg/dl altında beklenir.
  • 2. saatte ise 120 mg/dl değerinin altına ölçülmelidir.

Bu değerlerin çok fazla yükselmesi ya da düşmesi sağlık problemlerine davet çıkarmaktadır. Şimdi bu yazımız aracılığı ile kanda şeker düşmesi hakkında bilgilere ulaşacaksınız. Şeker düşmesi hakkında merak edilen tüm sağlıklı ve faydalı bilgiler, bir tık uzağınızda burada!

şeker düşmesi nasıl anlaşılır

Şeker Düşmesinin Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Kan şekerinin düşüklüğü, hipoglisemi olarak ifade edilmektedir. Bu duruma neden olan birçok faktör vardır. Gün içinde yediğiniz besinler, yaptığınız aktiviteler şeker düşmesine neden olabilir. Şeker düşmesini size haber veren bazı belirtiler vardır. Şeker düşmesinin belirtileri listemiz ile daha açıklayıcı olacaktır.

  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Baş dönmesi
  • Ani kalp çarpıntısı
  • Soğuk terleme
  • Göz kararması
  • Mide yanması ve açlık hissi
  • Dikkat dağınıklığı
  • Gerginlik ve stres
  • Ciltte sararma
  • Ağız ve dilde batma hissi

Yukarıda ifade edilen belirtileri ortaya getiren durumlar incelendiğinde kişilerin öğün atlamasının, aç iken spor yapmasının ve kusma durumunu yaşamasının büyük etkisi vardır. Bu nedenle uzmanlar güne başlarken dolu bir kahvaltı yapmanızı ve ara öğünleri atlamamanızı tavsiye etmektedir.

şeker düşmesi

Şeker Düşmesi Neden Olur?

Şeker düşmesi, vücutta bulunan kan şekerinin birden düşmesi ile meydana gelir. Kanda bulunan şeker miktarı 70 mg/dl değerinin altında olduğunda hipoglisemi meydana gelir. Sağlıklı bir bireyin bu değeri 70 mg/dl’nin altında olmamalıdır. Bu değerin altında olan sonuçlar kişilerde sağlık sorunları oluşturur. Eğer vücutta aşırı şekilde insülin salgılanıyorsa bu durum şeker düşmesini oluşturur.

Diğer nedenleri de listeleyerek bu konuyu daha da netleştirebiliriz:

  • Kafein oranı yüksek içecek ve gıdaların çok fazla tüketilmesi: Çikolata ve kahve gibi
  • Böbrek ve karaciğer yetmezliği problemi yaşamak
  • Sindirim sisteminin gereğinden az çalışması
  • Kısa süre içinde fazla kilo vermek
  • İnsülin direnci adı verilen kanda fazla insülin salgılama durumu
  • Kortizon düşüklüğü
  • Şeker oranı yüksek gıdaların fazla tüketilmesi
  • Şok diyetler ile zayıflamaya çalışmak
  • Vücudun ihtiyacı olan karbonhidratı çok az tüketmek
  • Pankreas iltihabı yaşamak
  • Sigara ve alkol tüketiminde kontrolsüz olmak
şeker düşmesi neden olur

Şeker Düşmesi İçin Ne Yapılmalı? Evde 5 Doğal Çözüm

Kanda bulunan şeker miktarını çeşitli kan testleri ile kontrol edebilirsiniz. Bunun için dahiliye bölümüne gidebilirsiniz. Koldan alınan kan örneği ile şeker seviyesi tespit edilir. Olası bir şeker düşüşünü önlemek adına kendiniz de ev ortamında önlem alabilirsiniz. Aniden şekeriniz düşerse, yapmanız gerekenleri listemizden takip edebilirsiniz.

Şeker düşmesi için ne yenmeli ve ne yapılmalı diyorsanız, işte hayat kurtarıcı bilgiler:

1) Elma Tüketin

Elmada petkin maddesi yer alır. Bu madde ise kan şekerini dengede tutma görevine sahiptir. Kan şekeri düşüklüğünde bir adet elma yiyerek şekeri dengeleyebilir, olası bir baygınlık durumunu ortadan kaldırabilirsiniz. Vitamin değeri yüksek olan elmayı yediğinizde, vücut direncini de koruyarak hem tansiyonu hem de şekeri kontrol altına alabilirsiniz.

elma

2) Domatesi İhmal Etmeyin

Domates de kan şekerini ideal dengeye getiren bir besindir. Gün içinde kan şekerinin düşmesini önlemek için kahvaltıda çiğ şekilde domates yiyebilirsiniz. Ayrıca hareketli bir yaşama sahipseniz, ara öğünlerde sandviç arasında ya da salatada domates yiyerek yorgunluğun önüne geçebilirsiniz.

domates

3) Tatlı İhtiyacı İçin: Bitter Çikolata

Yeterli miktarda şeker tüketilmediğinde, kanda bulunan şeker oranında düşüş yaşanır. Bu durum ise yorgunluğa neden olur. Tatlı krizi ise baş gösterir. Böyle anlarda kan şekerini birden yükseltmemek için bitter çikolatayı tercih edebilirsiniz. Bitter çikolata tatlı krizlerini bastırmak ve kan şekerini dengelemek için masum bir seçim.

tatlı

4) 1 Tatlı Kaşığı Bal Hayat Kurtarır

Gün içinde yorgunluk hissi oluştuysa ve yemek yemeye fırsat bulamıyorsanız, bir tatlı kaşığı bal ile kan şekerinin düşmesini önleyebilirsiniz. Bal, enerjinizi yenileyen ve düşük kan şekerini sağlıklı seviyeye getiren bir besin olmaktadır.

bal

5) Süt İçmek İyi Gelecektir

Süt, kalsiyum ve vitaminler sayesinde kişiye enerji verir. Tokluk hissi oluşturur. Bu özellikleri ile kan şekeri düşüklüğünü tedavi eder. Kan şekerinin düştüğünü hissettiğiniz anda bir bardak süt içerek kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

süt

Şeker Düşmesi Nasıl Önlenir?

Şeker düşmesi, kişilerde pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Bu nedenle erkenden önlem almak ve sağlığı korumak gerekir. Bu süreçte ise size bazı görevler düşmektedir. Şeker düşmesini önlemek için bu maddeleri aklınızdan çıkarmamalısınız:

  • Su: Günlük su ihtiyacını karşılamayı unutmayın. Su vücudunuzu her türlü sorundan korur.
  • Omega-3: Haftalık beslenme programına omega-3 kaynağı besinler eklenmelidir.
  • Kahvaltı: Her sabah muhakkak kahvaltı yapmaya özen göstermelisiniz. Günlük enerji ihtiyacınızı güzel bir kahvaltı karşılar.
  • Ara Öğün: Gün içinde mutlaka ara öğün yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Spor: Aşırı ve tempolu sporlardan kaçınmalısınız. Programlı spor yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
  • Kafein: Günlük kafein alımını kontrol etmelisiniz. Yoğun kafein şekeri düşürecektir.
  • Sebze – Meyve: Öğünlere sebze ve meyve porsiyon kontrolü içinde eklenmelidir.
  • Beslenme: Ne olursa olsun kendinizi aç bırakmamalısınız. Aç kaldığınız her saat, kanda bulunan şeker düzeyiniz düşebilir.
şeker düşmesi nasıl engellenir

Şeker Düşmesi Zararları Nelerdir?

Son zamanlarda sürekli şeker düşmesi yaşıyorsanız, şeker düşmesi tedavisi için daha fazla geç kalmamalısınız. Çünkü sağlık sorunları ihmal edildiğinde daha büyük problemler ile dönecektir. Şeker düşmesi de bu rahatsızlıklardan biridir. Sağlığınıza vereceği zararları listeleyecek olursak, şu maddeleri inceleyebilirsiniz:

1) Hafızaya Zarar

Orta yaşlardan sonra yaşanan şeker düşmesi, kişilerin bilinçlerinde hasara neden olabilir. Bu nedenle şeker düşmesi yaşanan kişilerin beslenme takviyesine doktor tedavisini de eklemesi gerekir.

hafıza

2) Stres Oluşturur

Kan şekerinin sıkça düşmesi, kişilerde strese yer açacağı gibi çevresine de zarar verebilir. Kan şekeri düşen kişinin gergin anlara bolca şahit olduğu bilinir. Eğer önlem alınmazsa, çevrenizdekiler sizi sinirli ve agresif olarak tanıyabilir. Mutluluk hormonunun salgılanması için bu duruma çözüm bulmanız önerilir.

stres

3) En Ciddi Boyut: Koma Riski

Kan şekeri düşüklüğü yaşayan kişilerin yaşayabileceği en ciddi an, baygınlık ve felç olmaktadır. Anında tedavi edilmediği sürece bu durum koma riskini taşır. Kandaki şekerin düşmesi beyin ve sinir sistemini de etkilediği için duyu kayıplarına yol açabilir. Bu yüzden en hafif belirti bile ciddiye alınmalıdır.

Uzun süre aç kalan kişilerin kan şekeri düşer ve bayılabilir. En beklenmedik anlarda bayılma durumu ise başın yere çarpmasına neden olur. Bu durum ise beyin kanamasına kadar yol açabilir.

4) Diyabete Dönüşebilir

Hipogliseminin neden olduğu hastalıklardan biri de diyabettir. Eğer yemeklerden sonra aniden yorgunluk ve uyku hali hissediyorsanız, diyabet riski altında olabilirsiniz. Gerekli kontroller ve testler için doktora görünmenizi tavsiye edeceğiz.

diyabete dönüşebilir

Şeker Hastaları Ne Yemeli? Nasıl Beslenmeli?

11 Soruda Diyabet (Şeker Hastalığı) Uzman Doktor Cevaplıyor

Şeker Hastalığı Belirtileri, Nedenleri, Bitkisel Tedavi Yöntemleri

6 Soruda Diyabette Beslenme, Diyabetliler İçin Muadil Besin Tablosu

Hipoglisemi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Testi, Tedavisi, Diyeti

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Doğal Antibiyotik Tarifi

Doğal Antibiyotik

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Doğal Leblebi Helvası Tarifi

Doğal Leblebi Helvası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Tatlı Krizine Pratik Çözüm Tarifi

Tatlı Krizine Pratik Çözüm

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Elma Şekeri Tarifi

Elma Şekeri

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Elma Şekeri Tarifi

Elma Şekeri

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Elmalı Şeker Tarifi

Elmalı Şeker

14-16 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Elma Şekeri Tarifi

Elma Şekeri

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Elma Şekeri Tarifi

Elma Şekeri

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 40dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri