Ekmek Yaparken Kullanabileceğiniz 5 Çeşit Maya

Ekmek Yaparken Kullanabileceğiniz 5 Çeşit Maya Tarifi

Ekmeklerin “Puf” Noktası Maya Çeşitleri

Maya, pek çok hamurlu yiyecekte kullanılan kullanıldığı hamuru kabartan ve yumuşak bir doku veren mikroorganizmadır. Gözle görülmesi oldukça zor olan bu mikroorganizmalar, uygun bir ortamda kaldığında çoğalır ve büyür.

Unlu mamullerin yapımında sık sık tercih edilen maya, gıda alanında olmazsa olmaz bir malzemedir. Ekmek, poğaça, kek, çörek ve pide gibi sevilen lezzetlerin daha yumuşak olması için eklenen maya birkaç türde bulunur. Sizlere bu yazımızda ekmek mayası hakkında bilgi vermek ve ekmeklerinizin daha lezzetli olmasını sağlamak istiyoruz. Daha önce yaptığınız ekmekler hemen bozulmaya başladıysa, istediğiniz kıvamı alamadıysanız belki de doğru mayayı kullanmadınız.

Ekmek ustalarının ekmek yaparken kullanılan maya hangi türe aittir diye düşünüyorsanız, fırından alınmış bir lezzeti koruyan ekmek yapmak istiyorsanız bu yazımızı gözden geçirmenizde fayda olacaktır diye düşünüyoruz. Çünkü ekmek yaparken kullanılan maya hakkında net bilgilerle yola çıkarsanız, fırından çıkardığınız ekmeklerin tadına ve kıvamına hayran kalabilirsiniz.

İşte ekmek yapımında size yardım edecek maya türleri…

Fermantasyon Nedir? Fermantasyon Çeşitleri ve Ürünleri

ekmek mayası

Ekmek Yaparken Kullanabileceğiniz 5 Çeşit Maya

1) Ekşi Maya

  • Ekmek yapımında asırlardır kullanılan bir maya türüdür. Son yıllarda ise ekşi maya üzerine yapılan çalışmalar, ekşi mayanın bağırsak florasına çok iyi geldiğini kanıtlar niteliktedir.
  • Ekşi maya, bir mayadan üretilmektedir. Ham maddesi yine mayadır. Çok eski zamanlarda üzüm suyuyla hazırlanan ekşi mayalar, unla harmanlanıp çoğalması için uygun ortamda muhafaza edilmektedir.
  • Ekmek yapımında kullanıldığında ekmeğe hafif ekşi bir tat verir. Ekşi maya ile hazırlanan ekmekler mideyi korur ve vitamin bakımından zengindir.
  • Ayrıca ekşi mayalı ekmekler, diyabet hastalarının da öğünlerinde yerini alabilir. Çünkü bu maya kan şekerini düzenleme görevini taşır.
  • Ekşi maya buğdaydaki gluteni parçaladığı için; tüketilen ekmeğin gluten oranı yok denecek kadar az miktara iner.

Ekşi Maya Nasıl Yapılır?

Tarif için: Ekşi Maya Yapımı

Tarif: Ekşi Maya Yapımı

2) Yaş Maya

  • Yaş maya, paketli ve küp şeklinde marketlerde satılan bir maya türüdür. Bazlama, çörek ve pide gibi ekmek türlerinin hazırlanmasında yerini alır.
  • Gaz çıkışı en fazla olan maya türüdür. Aktifleşmesi için ılık bir su veya süt yeterlidir.
  • Yaş mayanın tüketim ömrü çok kısadır. Paketi açıldığında 1 hafta içinde kullanılmalıdır. Aksi halde küflenebilir.
  • Yaş mayayı ekmek yapımında iyi bir şekilde kullanmak isterseniz, parmaklarınızla mayanın parçalanmasını sağlayabilirsiniz.

Yaş Maya Nedir? Nasıl Yapılır? Kabarma Garantili Tariflerde Kullanımı

yaş maya

3) İnstant Maya

  • İnstant maya neredeyse 20 yıllık bir geçmişe sahiptir. Son yılların en sık kullanılan maya türüdür.
  • İnstant mayanın aktifleşmesi için çok uzun süre beklemeye gerek kalmaz.
  • Sandviç ekmek, bazlama, lavaş ekmek yapımında da yardımcı bir rolü olan instant maya unlu harcın içine kabartma tozu gibi eklenebilir.
  • Mutfakta zamanı az olanların ve yumuşacık ekmek yapmak isteyenlerin gözde mayaları arasındadır.
instant maya

4) Aktif Kuru Maya

  • Diğer maya türlerine göre tanecikleri daha iri yapılıdır.
  • Aktif kuru mayanın hamuru çoğaltması için ılık bir sıvıyla temas etmesi gerekir.
  • Ekmek yapmadan önce kullanacağınız kabın içinde, ılık su veya sütle beraber birkaç dakika bekletebilirsiniz.
  • Çeşitli ekmeklerin yapımında tercih edilen aktif kuru maya, ekşi maya gibi çok eski zamanlardan günümüze kadar kullanılan bir maya türüdür.
aktif kuru maya

5) Nohut Mayası

  • Nohut mayası daha çok tatlı ekmeklerin yapımında kullanılmaktadır.
  • Ekmek yapanlar bu mayayı tatlı maya adıyla da hatırlar.
  • Nohut mayası ile ekmek yaparken, yoğurduğunuz hamurun ilave olarak 2 saat kadar beklemesini sağlayabilirsiniz.
  • Nohut mayası kullanılan ekmeklerde tatlı bir aroma elde edilir.

Nohut Mayası Nasıl Yapılır? 6 Adımda Fotoğraflı Anlatım

nohut mayası

Ekmek Mayalarken İşinize Yarayacak 6 Püf Noktası

  • Ekşi mayalı ekmek yapmayı planlıyorsanız, yapım aşamasında tahta kaşık kullanmalısınız. Tahta kaşık mayanın yapısını koruyacaktır.
  • Ekmek mayalarken ne kadar uzun süre dinlendirirseniz, ekmeğiniz o kadar yumuşak ve kabarık olacaktır.
  • İnstant mayayı kullanırken önceden mayayı aktifleştirmenize gerek yoktur. Kuru malzemelerin içine tarifinize uyarak instant maya ilave edebilirsiniz.
  • Kuru maya kullanmayı tercih ettiğinizde, kuru maya ölçüsünün 4 katı fazlası ılık su ve şeker kullanmalısınız.
  • Yaş mayalı ekmek yaparken yaş mayanın son kullanma tarihine dikkat ederek kullanmalısınız. Ömrü kısa olduğu için istenilen sonuç alınmayabilir ve gıda zehirlenmesine neden olabilir.
  • Ekmek tarifinde 1 paket instant maya kullanmanız öneriliyorsa 5 su bardağı su ile una kıvam verebilirsiniz.
ekmek yaparken kullanılan maya hangi türe aittir

Tam Kıvamında 12 Ev Yapımı Mayalı Ekmek

Çeşit çeşit maya kullanarak evinizde hazırlayabileceğiniz nefis ekmeklere kolayca ulaşın diye; sizlere en beğenilen ekmek tariflerini ekledik. Mutfağınızda buram buram ekmek kokusu oluşturmak ve iştahları açmak için tarifleri incelemeyi unutmayın!

1) Acıktığınız Anı Lezzetlendiren Sütlü Pamuk Ekmekçikler

Sadece yarım paket yaş maya kullanarak hazırladığınız bu yumuşacık ekmeklerle, sandviç ve tost sunabilirsiniz. Pamuk kıvamını uzun bir süre koruyan, yedikçe yediren sütlü pamuk ekmekçikler, mayalı tarifleriniz arasında favori olmaya aday! Sütlü Pamuk Ekmekçikler

2) Dönerin En Çok Yakıştığı Ekmek Pita Ekmeği Gobit Ekmek

Dönercilerin sık sık kullandığı pita ekmeğini evinizde kolayca yapabileceğinizi biliyor musunuz? İnstant kuru maya kullanarak mayalayacağınız pita ekmekleri arasında dilediğiniz malzemeleri koyarak doyurucu bir sandviç yapabilirsiniz. Pita Ekmeği (Gobit)

3) 11 Ayın Sultanı Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır?

Dilediğiniz mayayı kullanarak elde edebileceğiniz çok sevilen ramazan pidesi, ramazan günleri dışında da kolayca tüketilebilir. Nasıl mı? Bu tarifimizi deneyerek! Tam kıvamında bir ramazan pidesi denemek isteyenler bu özel ekmek tarifini kaçırmamalı! Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır?

4) Kuru Mayayla Evde Hamur Yoğurmadan Ekmek Yapımı

Fırından aldığınız ekmeklerden farkı olmayan ekmek tarifimiz, ekmek sevenleri çok memnun edecek. Her öğünde afiyetle tüketebileceğiniz kuru mayalı ekmeklerin lezzetini denediğinizde çok beğeneceksiniz. Kahvaltıda, atıştırmalık anında ve akşam öğünlerinde tercih edebilirsiniz! Evde Hamur Yoğurmadan Ekmek Yapımı

5) Tam Buğday Unundan Tost Ekmeği Yapımı

Kahvaltılar için taptaze bir tost ekmeği yapmaya ne dersiniz? Üstelik tam buğday unuyla hazırlanan bir ekmek olacak. Ekşi mayalı ekmek harcı kullanarak elde edilen bu leziz tost ekmeği ile pikniklere sandviç, okullara atıştırmalık hazırlayabilirsiniz! Tam Buğday Unundan Tost Ekmeği Yapımı

6) Pamuk Gibi Yumuşacık Çiçek Ekmek Nasıl Yapılır?

Özenli öğünleriniz için ekmeğinizi evde kendiniz yapabilirsiniz. Kuru maya ile lezzetlenen çiçek ekmekler, porsiyonluk olması yönüyle de çok beğeniliyor. Fırınların gözdesi çiçek ekmeği siz de tam kıvamında yapmak isterseniz, bu tarifimizi mutlaka denemelisiniz. Çiçek Ekmek

7) Pişir Sar Ye Tavada Balon Ekmekler

Dürüm sevenlerdenseniz, kuru maya ile hazırlanan balon ekmekleri de çok seveceksiniz. Tavada yapıldığı için fırını olmayanların da kolayca deneyebileceği balon ekmekler, piyazla ve etlerle nefis bir uyum yakalayacak. Ekmek tarifi bizden, lezzeti geliştirmesi sizden! Tavada Balon Ekmekler

Tarif: Tavada Balon Ekmekler

8) Fırından Çıktığı Anda Tüketime Hazır Minik Ekmekler

Kahvaltı sofralarında ev yapımı ekmekle masanızda iştahları açmak isterseniz, minik ekmekleri hemen deneyebilirsiniz. Fırından çıktığı anda buluştuğu lezzeti eriten bu ekmeklerle dolu dolu bir kahvaltı geçirebilirsiniz. İşte detaylı tarifimiz! Mini Ekmekler

Tarif: Mini Ekmekler

9) Lezzeti İkiye Katladık: Mayalı Patatesli Tava Ekmekleri

Patatesli harçla hazırlanan bu mayalı ekmekler, kahvaltı ve çay saatlerini lezzetlendirmek için geliyor. Bir yiyenin bir tane daha isteyeceği patatesli tava ekmeklerinin yapımı da çok kolay. 1 yemek kaşığı kuru mayanın unla buluşmasına şahit olmak için tıklayın! Mayalı Patatesli Tava Ekmekleri

Tarif: Mayalı Patatesli Tava Ekmekleri

10) Ekmekleri Biraz Küçülttük Mini Somun Ekmeği Hazırladık

Her türden maya ile hazırlanması çok kolay olan somun ekmekleri, öğünlerinizi daha da doyurucu hale getirmek için mayalanıyor. Yumuşacık bir dokusu olan mini somun ekmekleriyle nefis öğünler geçirmek için tarifimizi inceleyebilirsiniz. Mini Somun Ekmeği

Tarif: Mini Somun Ekmeği

11) Köydeki Lezzeti Evinize Taşıyın: Ekşi Mayalı Köy Ekmeği

Köy fırınlarında pişmiş tadı veren ekşi mayalı köy ekmeği, ana yemeklerinize ve kahvaltılarınıza leziz bir uyum sağlayacak. Yedikçe yediren bu faydalı ekşi mayalı köy ekmeğinin tüketim süresi de uzun. Bir defa pişirin, günlerce tüketin! Ekşi Mayalı Köy Ekmeği

Tarif: Ekşi Mayalı Köy Ekmeği

12) Aroması Bir Başka: Nohut Mayasından Ekmek Yapımı

Bu defa ekmeği nohut mayasından hazırladık ve bambaşka bir aroma kattık. İlk defa deneyenlerin çok seveceği nohut mayalı ekmek, püf noktalı tarifiyle sizinle burada. Nohut mayasını bir de ekmekte deneyin ve farkı görün! Nohut Mayasından Ekmek Yapımı

Tarif: Nohut Mayasından Ekmek Yapımı

Ekmek Tarifleri kategorisini ziyaret ederek tamamı denenmiş ev yapımı enfes çeşitlere ulaşabilirsiniz! 🍞

Maya Çeşitleri, Kullanımı ve Aralarındaki Farklar

Ekmeklik Un Çeşitleri ile Karışım Nasıl Hazırlanır?

Ekşi Mayalı Ekmek Yapmanın Püf Noktaları ve Faydaları

Ekmek Yapma Makinesi ile Hazırlayabileceğiniz 5 Nefis Öneri

Ekmek Çeşitleri İsimleri, Türk ve Dünya Mutfağından Ekmekler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
5 Dakikada Milföyden Mantı Tarifi

5 Dakikada Milföyden Mantı

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
İnstant Maya İle Ekmek Tarifi

İnstant Maya İle Ekmek

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Bir Hamur Çeşit Çeşit Lezzet Tarifi

Bir Hamur Çeşit Çeşit Lezzet

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Tek Hamurla Çeşit Çeşit Poğaça Tarifi

Tek Hamurla Çeşit Çeşit Poğaça

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
5 Çeşit Pastane Tuzlusu (Tuzlu Kurabiye) Tarifi

5 Çeşit Pastane Tuzlusu (Tuzlu Kurabiye)

8-10 kişilik, 35dk Hazırlık, 15dk Pişirme
1 Hamur Çeşit Çeşit Poğaça Tarifi

1 Hamur Çeşit Çeşit Poğaça

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kahvaltılık Çeşit Çeşit Poğaça Tarifi

Kahvaltılık Çeşit Çeşit Poğaça

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Çeşit Çeşit Milföy Börek Yapımı Tarifi

Çeşit Çeşit Milföy Börek Yapımı

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri