Türk ve Dünya Mutfağından Ekmek Çeşitleri
Yemek kültüründe çok önemli bir yere sahip olan ekmek, sofraların temel gıdalarından biri. Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar sofrada hangi yemek olursa olsun ilk aradığımız besin olur ve yemeklerin vazgeçilmez eşlikçisidir.
Buğdayın un haline getirilmesi ile yapılan ekmek, insanlık tarihi kadar eski bir besin. Ekmek çeşitleri buğday en yaygın kullanılan hammadde olsa da farklı tahıllarla da yıllar içinde üretilmiş ve üretilmektedir. Geçmişten günümüze her kültürde farklı şekilde kendine yer bulan ve bir o kadar da değerli olan ekmek, günümüzde de en yaygın tüketime sahip. Genellikle beyaz ekmek, kepekli ekmek ya da köy ekmeği olarak sıklıkla tüketilen halk ekmek çeşitleri, Türk kültüründe sanıldığı gibi birkaç türle sınırlı değil.
Fırınlarda yalnızca birkaç çeşitle görmeye alışkın olduğumuz besin, mayalı ekmekler ve geleneksel yöntemlerle hazırlanan ekmekler ile hatırı sayılır çeşitliliğe sahiptir. Ayrıca ekmek, Türk yemek kültüründe olduğu gibi dünya mutfaklarında da temel besinlerden biri. Ekmek çeşitleri nelerdir araştırılması yapıldığında farklı kültürlerin özelliklerinin mutfaklara yansımaları da mercek altına alınmış olur.
Kültüre, iklime, yemek alışkanlıklarına bağlı olarak Alman, Fransız, İtalyan mutfaklarında ve Hint, Çin gibi Asya mutfaklarında değişik ekmek çeşitleri bulunur. Dünyanın farklı ülkelerinde de temel besinlerden olan ve masaya ilk getirilen ekmekler en az bizde olduğu kadar farklı kültürlerde de öğünleri belirleyici nitelik taşır.
Tarif: Sarımsaklı Baget Ekmek

Türk Ekmek Çeşitleri ve İsimleri
- Kültürümüzle harmanlanmış bir besin olarak deyimlere bile konu olan ekmek, yöreye, pişirilme şekline, malzemesine göre değişir.
- Yöresine göre Karadeniz’in ünlü ekmeklerinden olan Trabzon ekmeği, uzun pişme süresi özelliği ile diğer ekmeklerden ayrılır.
- Türk kültüründe genel olarak ekmek çeşitleri ve isimleri arasında malzemeye göre isim alan ekmekler ise mayalı ekmek çeşitleri olur.
- Mayalı ekmekler adı üstünde un, tuz ve maya ile yapılan hepimizin bildiği kabarmış ekmeklerdir.
- Bazlama, gömeç, lavaş gibi birçok farklı türü kapsayan mayalı ekmeklerin yanında maya katılmadan hazırlanan mayasız ekmekler çeşitleri bulunur.
- Mayasız ekmekler kabarmadan hemen pişirilen ekmeklerdir ve yalnızca undan yapılmadığı için mısır ekmeği gibi ekmekleri de içerir.
- Yine malzemesine göre acılı ekmek çeşitleri, yumurtalı ekmek çeşitleri olarak ayrılan ekmekler tost ekmek çeşitleri ve sandviç ekmek çeşitleri olarak kullanım amacına göre de değişir.
Tarif: Acılı Biberli Ekmek

Dünya Ekmek Çeşitleri ve İsimleri
- Hem dünyada hem kültürümüzde değeri aşikar olan ekmek çeşitlerinin adları ise her kültürde ekmeği pişirme yöntemine ve hazırlama şekline bağlı olarak değişir.
- Ekmek çeşitleri adları bazen de ekmeğin şekline göre de değişebilir. Ekmek çeşitleri ve isimleri kullanılan malzemeye göre de şekillenebilmektedir.
- Şimdi sizlere dünya ülkelerinde severek tüketilen, özenle mayalanan ve sevgiyle pişirilen ekmek çeşitlerini tanıtalım.
- Ekmek her öğünde, lezzetle tüketilen bir besin olarak milyonlarca kişinin sofrasında yerini alıyor.
İşte dünya çapında tüketilen ekmeklerin genel özellikleri:
İtalya
Ekmek tüketmenin en az bizdeki kadar yaygın olduğu İtalyan ekmek çeşitleri arasında biova, ciabatta, focaccia, pugliese, tortino, panettone, grissini gibi pek çok ekmeği sayabiliriz. Özellikle yaygınlığı ile aşına olduğumuz İtalyan focaccia ekmeğini uluslararası ekmek çeşitleri arasında saymak hiç de haksızlık olmaz.
Tarif: İtalyan Focaccia Ekmeği

Fransa
- Avrupa mutfaklarından Fransız ekmek çeşitleri arasında ise brioche, croissants, fougasse, epi, pain au levain, boule de meule, cereale, baget gibi türlerini saymak yeterli olur.
- Özellikle baget ekmek Avrupa ekmek çeşitleri arasında ülkemizde de popüler olan türler arasındadır. Dünyaca ünlü ekmek çeşitleri arasında da baget ekmeği rahatlıkla sayabiliriz.
- Fransız ekmek çeşitleri isimleri arasında saydığımız brioche ise en yaygın Fransız ekmeğidir.
Tarif: Brioche

Almanya
- Ekmek çeşitleri dünya ülkelerinin özellikle bazılarında daha fazladır ve bu ülkelerden biri de Almanya’dır.
- Yine Avrupa mutfaklarından Alman ekmek çeşitleri arasında pumpernickel, roggenbrot, weisenkeimbrot, krustenbrots, sonnenblumenbrot çeşitlerini sayarken İngiliz ekmeklerine değinmemek olmaz.
Tarif: Roggenbrot

İngiltere
- İngiliz ekmeklerinden batched, bloomer, cornmeal, danish gibi ekmekler öne çıkarken yumuşak minik yassı İngiliz muffin ekmeklerinin de dünya ekmek çeşitleri arasında popüler olduğu söylenebilir.

Rusya
- “Her şeyin başı ekmektir.” diyen Ruslarda ise borodinsky ve siyah Rus ekmeği, denenmesi gereken dünya ekmeklerinden.
- Rus yemeklerine eşlik eden ekmekler, doyurucu ve keyifli sofraların da birer yardımcısıdır.
- Her öğünde ekmeği görebileceğiniz Rus mutfağında birbirinden lezzetli ekmek türleri de yer alır.

Hindistan
- Asya ekmek kültürü denince ise akla Hint ekmekleri gelir.
- Bhakris, chapatis, rotlas, parathas gibi Hint ekmekleri arasında parathas en ünlü olanıdır ve bizdeki lavaşa benzeyen çapati ise Hint ekmeği çeşitleri tarifleri ile oldukça basit hazırlanan bir çeşittir.
Tarif için: Chapatis

Yöresel Ekmek Çeşitleri ve İsimleri
Yöresel ekmek çeşitleri, Anadolu’nun farklı yörelerinde yapılan ekmeklerdir. Yöresel özel ekmek çeşitleri arasında:
- Karadeniz’de yapılan Trabzon ekmeği
- İç Anadolu’nun vazgeçilmez lezzeti bazlama ve gobit ekmeği
- İç Anadolu’dan Güneydoğu’ya kadar birçok yerde görebileceğiniz tandır ekmeği
- Ege’nin torbalı ve Afyon ekmeği bunlardan yalnızca bazılarıdır.
Tarif: Trabzon Ekmeği

Lavaş Ekmeği
- Erzurum yöresinde Ermenilerden miras kalan lavaş ekmeği yöresel bir ekmek olmakla birlikte aslında hepimizin yediği bir ekmek türüdür.
- Lavaş ekmeği ile döner servisi de yapılır.
- Ayrıca çok ince açılan lavaş ekmekleriyle çiğ köfte sunumları da yapılmaktadır.
- Lavaş ekmeğinin ince ve düşük kalorili olmasından dolayı, pek çok ana yemek yanında sunulması yaygındır.
Tarif: Mayasız Lavaş

Mısır Ekmeği
- Karadeniz’in yöresel ekmekleri ise yalnızca Trabzon ekmeği ile sınırlı değil.
- Buğday unundan yapılmayan mısır ekmeği yörenin en besleyici ekmeği sayılır.
- Mısır ekmeği, buğdaysız ekmek çeşitleri arasında gluten hassasiyeti olanların da sıkça tercih ettiği bir ekmek çeşididir.
- Karadeniz illerinde herhangi bir restorana giderseniz mısır ekmeğini tadabilirsiniz.
- Özenle hazırlanan bu ekmek, Karadeniz halkı için adeta bir simgedir. Mısır ekmeği ile öğün neredeyse hiç atlanmaz.
Tarif: Mısır Ekmeği

Çavdar Ekmeği
- Sağlıklı ekmek demişken Anadolu’da geniş bir coğrafyaya yayılan çavdar ekmeğini unutmamak lazım.
- Koyu rengiyle tanınan ve çavdarlı undan üretilen ekmek, sağlıklı beslenmenin yaygınlaştığı günümüzde en popüler ekmeklerden biri olur.
- Ayrıca çavdar unundan yapılan ekmek çeşitleri kalori açısından yüksek olmadığı ve uzun süre tok tutuğu için zayıflatan ekmek çeşitleri arasında yer alır.
Tarif: Zeytinli Kekikli Çavdar Ekmeği

Glutensiz Ekmek Çeşitleri Nelerdir?
- Elastik protein grubunu ifade eden gluten, buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi besinlerde bulunur ve çölyak hastaları tarafından tüketilemez.
- Çölyak hastaları için mısır unu, pirinç unu, soya unu ve patates unu gibi unlardan üretilen tüm ekmek çeşitleri glutensiz ekmeklerden sayılır.
- Glutensiz ekmek çeşitleri evde hazırlanabileceği gibi hazır olarak da pide, tost ekmeği, sütlü ekmek olarak satın alınabilir.
- Ayrıca cevizli ve fındıklı glutensiz ekmekler, özel tatları ile yalnızca çölyak hastalarının değil herkesin denemek isteyeceği ekmeklerden olur.
- Glutensiz ekmekleri artık her markette bulabilirsiniz.
- Bu tür ekmekler hem bağışıklık sisteminizi güçlendirir hem de kilo almanıza engel olur.
- Şayet çölyak hastası değilseniz bu ekmeği sağlıklı yaşam için tercih edebilirsiniz.
- Nişastadan uzak bir ekmekle daha hafif öğünler yapabilirsiniz.
Tarif: Glutensiz Ekmek
Artizan Ekmek Nedir? Nasıl Yapılır?

Ev Yapımı Videolu 8 Ekmek Tarifi
Günlük hayatta genelde fırınlarda satılan somun ekmek çeşitleri tüketilse de ev yapımı ekmeklerin yeri apayrıdır. Özenle hazırlanan ve mis gibi kokusuyla evlere mutluluk getiren en güzel ekmek tariflerini sıraladık.
1) İtalyan Ekmeklerini Kıskandıracak Yumuşacık Bazlama
Anadolu ekmek çeşitleri arasında en çok bilinen ve şehirlerde de en çok tüketilen türlerden biri bazlamadır. Tavada hazırlanan ve mis gibi kokusuyla herkesi masaya toplayan bazlama, yumuşacık dokusuyla kahvaltıların baş tacı olur. Bazlama

2) İç Anadolu’nun Yöresel Pita (Gobit) Ekmeği
Kolay hazırlanan ve kısa sürede pişen yumuşacık bir ekmek türü olan pita, İç Anadolu’nun en özel tariflerinden biri. Pita ya da diğer adıyla gobit tombik yapısıyla kahvaltı keyfinize keyif katacak. Pita Ekmeği

3) Ev Yapımı Nefis Bir Ramazan Pidesi
En güzel ekmek çeşitleri bizim ülkemizde diyorsanız bunu demenizin bir nedeni de muhtemelen leziz pidelerin damağınızda kalan tadıdır. Evde pide yapmak isteyenlerin mutlaka denemesi gereken pide ekmek çeşitleri arasında bulunan tarif, enfes görünümü ile fırından aldığınız pideleri aratmayacak. Ramazan Pidesi

4) Dekor Ekmeklere Taş Çıkaran Çiçek Ekmek
En lezzetli ekmek çeşitleri görüntüsüyle öncelikle göze hitap eden ekmeklerdir diyenler arasındaysanız çiçek ekmeğe de hayran hayran bakacağınızı tahmin ediyoruz. Fırınlarda güzel görünümü ile herkesin hayran kaldığı dekor ekmek çeşitleri kadar güzel bir görünüme sahip olan çiçek ekmek, evde hazırlayacağınız en şık ekmeklerden biri. Ailecek keyifle tüketeceğiniz çiçek ekmeği, dilimlemeden keyifle yiyebilirsiniz. Çiçek Ekmek

5) Fırından Hazır Alınmış Gibi: Somun Ekmeği
Altı düz üstü kabarık somun ekmeklerinden olan tarif, ev yapımı en lezzetli ekmeklerden biri. Klasik somundan farklı olarak yumurta ve sütle yapılan ekmek ara öğünlerin temel besini olacak. Somun Ekmeği

6) Tavada Yumuşacık Mayalı Ekmek
Kahvaltının yıldızı olmaya aday olan mayalı ekmek, kabarık yumuşak dokusu ile daha önce denemediğinize pişman olacağınız bir tarif. Tereyağı ve peynirle birlikte mutluluk kaynağınız olacak olan ekmeği sıcak tüketmeniz önerilir. Evde ekmek çeşitleri yapmayı seviyorsanız tavada yapılan bu kolay tarifi de mutlaka denemelisiniz. Mayalı Ekmek

7) Tam Ölçülü, Şaşmaz: Balon Ekmek
Restoranlarda yediğiniz tadı akılda kalan ekmeklerden biri olan balon ekmek, ince kabuğu ve boş içi ile ünlü. Kabarık yapısı ile içine kahvaltılıktan ete kadar dilediğiniz malzemeyi koyarak doyasıya yiyebilirsiniz. Değişik ekmek çeşitleri tarifleri arıyorsanız balon ekmeği deneyebilirsiniz. Balon Ekmek

8) Çay Saatini Taçlandıran Sütlü Pamuk Ekmekler
Ekmek çeşitleri ve tarifleri listemizin son seçeneği görüntüsüyle iştah kabartan pamuk ekmekler! Yanında hiçbir şey yemeye gerek duymayacağınız sütlü pamuk ekmek, tek başına tüketebileceğiniz en lezzetli ekmeklerden. Sütlü ekmek, yumuşak kıvamı ile en sevdiğiniz atıştırmalardan biri olmaya aday. Sütlü Pamuk Ekmekçikler

Ekmek Tarifleri kategorisini ziyaret edebilirsiniz.
Ekmek Kaç Kalori? 1 Dilim Ekmek Kaç Kalori?
Ekmek Yaparken Kullanabileceğiniz 5 Çeşit Maya
Ekmeklik Un Çeşitleri ile Karışım Nasıl Hazırlanır?
Ekşi Mayalı Ekmek Yapmanın Püf Noktaları ve Faydaları
Ekmek Yapma Makinesi ile Hazırlayabileceğiniz 5 Nefis Öneri
--
Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.