Hızır Orucu Nedir? Ne Zaman, Nasıl Tutulur?

Hızır Orucu Nedir? Ne Zaman, Nasıl Tutulur? Tarifi

Hızır Orucu: Bereket, İyilik, Merhamet Sembolü

Bereketin, kolaylaştırıcılığın, iyiliğin ve merhametin sembolüdür Hızır. Pek çok dini kitapta Hızır adına yer verilmiştir. Hızır, insanların en acil durumlarında ve en zor günlerinde onlara el uzatan bir yardımcıdır. Yardımın ve iyiliğin simgesi olan Hızır, birçok mezhep için önemli bir yere sahiptir. Nuh Tufanı’ndan Kur’an ve Tevrat’a, Gılgamış Destanı’ndan Yunan mitolojisindeki Glankos Efsanesi’ne kadar uzanan geniş bir yelpazede Hızır’a rastlamak mümkündür. Alevi inancı için de Hızır, bir kurtarıcı ve bilgedir.

Bir Alevi Dedesi’nin anlatımına göre; Hızır şu cümlelerle ifade edilir: “Hızır’ı yaratan bizim inancımız, ikrarımızdır. Onun için her birey kendi Hızır’ını farklı yer ve zamanda görür. ‘Birilerine Hızır ol ki, Hızır’ı yanında bulasın’ öğretisi bizim inancımızın önemli bir ilkesidir. Çünkü o sana hem veren hem de seni sınamak için isteyendir. Bazen fakir kılığında, bazen de vezir kılığında nail olur.”

Hızır orucu nedir kısaca bir tanım ile açıklama bölümümüz için yumuşak bir geçiş yapalım. Hızır inancını pekiştirmek ve kutsallığını yaşatmak için; Alevi mezhebinde özel bir oruç tutulur. Bu oruç Hızır orucu adıyla anılır. Sizlere Hızır orucuna dair bilgileri sunacağımız bu yazımız, Hızır orucu ne zaman gibi merak ettiğiniz soru işaretlerini giderecek.

Aklınıza takılan pek çok soru bu satırlarda açıklanıyor. Bu konuda bilgi sahibi olmak için yazımızı sonuna kadar okuyabilirsiniz. Hızır orucu nedir ne zaman tutulur, Hızır orucu kavramı nedir, Hızır orucu neden tutulur diye düşünüyorsanız kafanızdaki sorulara hızlıca yanıt bulabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kefaret Orucu Nedir? Kaç Gün? Nasıl Niyet Edilir?

hızır orucu nedir

Hızır Orucu Nedir?

Hızır orucu 2023 yılında birçok kişi tarafından merak edilen ve öğrenilmek istenen konulardan biri olmuştur. Hızır orucu, Alevi inanışı içinde yaşanan bir oruç türüdür. Bu orucu tutmak için Hızır ayının gelmesi beklenir. Hızır orucu olayı nedir, Hızır orucu hikayesi neye dayanıyor diye merak etmiş olabilirsiniz. Eğer Hızır orucu neden tutulur diyorsanız sizlere rivayet edilen hikayeleri aktaralım:

Anlatılan hikayelere göre bir gün; Hz. Ali ve Hz. Fatıma’nın oğulları İmam Hasan ve İmam Hüseyin hasta olur. Çaresiz kalan Hz. Ali ve Hz. Fatıma Peygamberimizin yanına giderler. Peygamberimiz, onlara 3 gün oruç tutmalarını söyler. Oğullarının iyileşmesini isteyen Hz. Ali ve Hz. Fatıma 3 gün oruç tutar. 

Birinci gün oruçlarını açacakları zaman kapıya aç bir yoksul gelmiş, onlardan yemek istemiş ve bunun üzerine Hz. Ali ve Hz. Fatma yemeklerini bu aç yoksula vermişler. İkinci gün yine tam oruç açacakları zaman kapıya bir yetim gelmiş, ikinci gün de oruçlarını açacakları yiyeceklerini bu yetime vermişler. Üçüncü günde tam oruç açacakları zaman kapıya bir tutsak gelir ve yine yemeklerini bu tutsağa verirler. Böylece üç gün üst üste aç kalmışlar, fakat buna rağmen oruç adaklarını yerine getirmişler. (Bu durum Kur’an’ın İnsan Suresi’nin sekizinci ayetiyle desteklenir. Bu ayette: “Allah sevgisi için yoksula, yetime ve esire yedirirlerdi.”)

Bilgi kaynak: www.kulturportali.gov.tr

Anlatılan farklı bir hikayede ise Hızır, ölümsüzlük suyunu ab-ı hayatı bulmuştur. Allah katında nebi olan Hızır, 3 gün oruç tutmuştur. Bu orucun amacı, en zor zamanlarda birlik olup insanlar arasında dayanışmanın pekişmesini sağlamaktır.

Alevi inancını yaşayan her köy ya da bölge, Hızır orucunu farklı zamanlarda tutar. Bu ay içinde sadece oruç tutulmaz aynı zamanda Alevi ibadetleri yerine getirilir. Cem tutmak, lokma dağıtmak ve kurban kesmek bu ayın bereketini artırır.

İlginizi çekebilir: Recep Ayında Oruç Tutmak: Niyeti, Fazileti

Hızır Orucu Ne Zaman?

Hızır orucu ne zaman 2023 yılında merak edilen sorulardan biridir. Hızır orucunu tam vaktinde tutmak isteyenler takvimde bu günleri işaretler. Genellikle Hızır orucu şubat ayında tutulur. Ancak bölgeler arasında bu orucu farklı zamanlarda tutan köyler ve topluluklar vardır.

2023 yılında Hızır orucunu tutanlar,  14, 15 ve 16  Şubat 2023 tarihlerini unutmamalıdır. Hızır orucu için önemli olan 3. günün perşembeye denk gelmesi esasıdır.

Hızır orucunu tutmak için başka bir zaman dilimi ise ocak ayının ortasından itibaren 4 hafta boyunca salı, çarşamba ve perşembe günleri olmaktadır. Hızır orucu başlangıcı olarak farklı tarihler de olabilmektedir.

14, 15 Ocak’tan itibaren 4 hafta boyunca 3 ya da 7 gün oruç tutulur. Hızır orucunun son günü mutlaka perşembe günü olmalıdır. Hızır orucu zamanı ocak ayının ortalarından şubat ayının ortalarına kadar devam eder.

İlginizi çekebilir: Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

hızır orucu

Hızır Orucu Nasıl Tutulur?

Hızır ayında oruç tutmak için bazı hususlara dikkat etmeniz önerilir. Alevi inancında bu orucun birkaç kuralı vardır:

Huzur orucu şartları arasında ilk kural sahur ile ilgilidir. Bu orucu tutarken sahur yapılmaz. Gece yarısından itibaren ertesi akşama kadar hiç yemek yenmez. Akşam yemeği yiyenler sonrasında niyet eder ve ertesi akşam iftar saatine kadar yemek yemez.

Toplamda 3 gün tutulan bu kutsal oruç, 3. gün sonunda bir ritüelle uğurlanır. 3. gün içinde buğday tanesinin kavrulması bir gelenektir. Kavrulan bu buğdaylar, mümkünse taş değirmende çekilir.

Öğütülen buğday taneleri, evde geniş bir tepsiye dökülür. Bu buğdayların irmik kadar ince olması gerekir. 1 gece tepside dinlenen buğdaylar, niyet buğdayı olarak bilinir. Bu süre içinde her gece uykuda niyet etmek gerekir. Dualar edilir ve kişiler uyur.

Evdeki genç ve bekar kız / erkek çocuklar ertesi gün bu buğdaya bakar. Eğer buğdayın üzerinde izler varsa o gece Hızır eve uğramış ve bereketini getirmiş anlamı çıkar. Bu süreçte kişiler bolca dua eder ve dileklerini diler.

Öğütülen ve Hızır’ın geldiğini simgeleyen buğday atılmaz. Orucun 3. gününde buğdayla helva gibi bir yemek yapılır. Goud adı verilir. Hazırlanan helva ev halkına dağıtıldıktan sonra çevredeki komşulara servis edilir.

Hızır orucunun bereketini artırmak için Cem ibadeti yerine getirilir. Genelde her talip, perşembe günü bir lokma alarak bağlı olduğu pirin evine giderek duasını alır ve cem hizmetine katılır.

Bilgi kaynak: www.kulturportali.gov.tr

İlginizi çekebilir: Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

hızır orucu ne zaman tutulur

Hızır Orucu Duaları

Edilen Hızır orucu duaları sayesinde bu orucun bereketini yaşanır. Orucu tutmadan önce ve açtıktan sonra bolca dua ederek Hızır dualarda anılır. Oruç niyeti sayesinde neden bu ibadetin yapıldığı derinden daha iyi hissedilir ve maneviyat güçlenir.

Niyet ederken:

“Niyet ettim Allah rızası, Peygamber himmeti, Velayet şefaati için Hızır orucunu tutmaya. Allah kabul eylesin.”

Oruç açarken:

“Bismişah… Allah Allah Yaradan Allah, Nübüvvet-i Muhammed, Velayet-i Ali aşkına, dertlerimize derman, hastalarımıza şifa, dilden dileklerimiz, gönülden muratlarımız için, dara, zora yetişen Hızır için, Hızır orucunu açmaya. Gerçeğe Hû! Eyvallah, Allah Allah…”

hızır orucu nasıl tutulur

Hızır Orucu Rüyası Nedir?

Alevi inanışında Hızır orucu rüyası vardır. Bu rüya kimilerine göre batıl bir inanış olsa da çok eski zamanlardan beri anlatılagelen bir durumdur. Aslında oruç rüyası olarak bilinir ve rüyada kişinin evleneceği kişi kendini gösterir.

3 gün boyunca Hızır orucunu tutan kişi, 3 gün içinde hiç su içmez. Sıvı gıdalar alır; ancak saf su içmez. 3. günün sonunda, oruç tutacak kişi su içmeden niyet edip uykuya yatar.

Eğer gece rüyada biri ona su verirse, işte o suyu veren rüyaya yatan kişinin evleneceği insan olarak yorumlanır.

İlginizi çekebilir: Berat Kandili Orucu Ne Zaman Tutulur, Nasıl Niyet Edilir?

hızır orucu

Hızır Orucu Saat Kaçta Açılır?

Hızır orucu saatleri her sene değişir çünkü ezan saatlerine göre zaman aralıkları belli olur. Hızır orucu saat kaçta açılıyor diyenler için 2023 yılındaki iftar saatlerini not alalım:

İstanbul

1. Gün: 13 Şubat 2023 Pazartesi 18:54
2. Gün: 14 Şubat 2023 Salı 18:55
3. Gün: 15 Şubat 2023 Çarşamba 18:56

Adana

1. Gün: 13 Şubat 2023 Pazartesi 18:34
2. Gün: 14 Şubat 2023 Salı 18:35
3. Gün: 15 Şubat 2023 Çarşamba 18:36

Ankara

1. Gün: 13 Şubat 2023 Pazartesi 18:40
2. Gün: 14 Şubat 2023 Salı 18:41
3. Gün: 15 Şubat 2023 Çarşamba 18:43

İzmir

1. Gün: 13 Şubat 2023 Pazartesi 19:05
2. Gün: 14 Şubat 2023 Salı 19:06
3. Gün: 15 Şubat 2023 Çarşamba 19:07

Almanya

1. Gün: 13 Şubat 2023 Pazartesi 17:34
2. Gün: 14 Şubat 2023 Salı 17:36
3. Gün: 15 Şubat 2023 Çarşamba 17:38

Hızır Orucu Neden Tutulur? Amacı Nedir?

Hızır orucunu tutan kişiler, zor zamanda birlik ve beraberlik duygusunu daha iyi anlarlar. Bu orucun tutulma amacı ise dayanışmayı pekiştirmek ve Alevilik inancının görevini yerine getirmektir.

hızır orucu neden tutulur

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli?

Bayramda Oruç Tutulur Mu? Diyanet Yanıtladı

Şevval Ayı Orucu: Ne Zaman Tutulur? Fazileti, Niyeti

Muharrem Orucu Nedir? Ne Zaman? Hakkında Bilgi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

Tarifler Geri
Videolar Geri