Üzerlik Otu (Tohumu) Faydaları, Nasıl Yakılır?

Üzerlik Otu (Tohumu) Faydaları, Nasıl Yakılır? Tarifi

Üzerlik Otu Tohumu: Nazara Bitkisel Çözüm!

Toprağa düşen su damlaları, binbir çeşit bitki ve otun meydana gelmesini sağlıyor. Bu döngü içerisinde ise sağlık için şifaları ile bilinen birçok bitki rol oynar. Çeşitli rahatsızlıkların tedavilerinde kullanılan bitkisel yöntemler, kimi zaman hastalığın etkilerini hafifleten bir yardımcı olur.

Doğanın büyülü gücüne inanıyorsanız, yakınlarınızda bulunan bir faydalı bitkiyi size tanıtmak istiyoruz. Bu bitkinin adı üzerlik otu olarak hafızanızda yer edinecek.

Son günlerde üzerimde nazar var diyenler, bir türlü kilo veremeyenler, ağrısı sızısı dinmeyenler bu sayfada şifa bulacak. Ruhen ve bedenen sağlıklı adımlar atmak için; bir an önce yazımızı okumaya başlayabilirsiniz. İşte çok şaşırtıcı üzerlik otu bilgileri!

İlginizi çekebilir: Adaçayı Yakmak Ne İşe Yarar? Evinize 5 Pozitif Etkisi

üzerlik tohumu

Üzerlik Otu Nedir?

Genellikle mistik bir etkiye sahip olduğu bilinen üzerlik otu, geçmişi çok eskilere dayanan ve Orta Anadolu kesiminde sıkça yetişen bir bitkidir. Bu bitkinin kendisi aslında sıcak ülkelerde daha rahat yetişmektedir. Özellikle de Afrika ve Asya gibi bölgelerde bitkinin geniş bir yetişme alanı bulunur.

Ülkemizde ise bitki çayı olarak ve evdeki kötü enerjiyi dağıtmak için kullanılır. Ülkemizdeki bilinen bir diğer adı da “nazar otu” olmaktadır. Latince “Peganumharmala” olarak adlandırılan üzerlik otu, fosfor açısından zengin bir besindir. Üzerlik otu tarihçesi araştırıldığında geçmişinin çok eskilere dayandığı bulunmuştur.

Üzerlik otu ile ilgili arkeolojik kazılar yapılmaktadır. Kazılar ve bitki arasındaki bağlantıyı merak edebilirsiniz. Bu bitki fosfor bakımından zengin olduğu için; arkeologlar üzerlik otunun olduğu geniş arazilerde kazı çalışması yaparlar. En eski yerleşim yerlerinin bir işareti de fosfor açısından zengin olmalarıdır.

Üzerlik otunun tohumlarında birkaç madde yer alır. Bu maddeler harmalin, harmalol, harmil ve peganin maddeleridir. Kırmızı boya maddesini de tohumun içinde barındırır. Eski Mısır döneminde üzerlik otu, tütsü olarak kullanılırmış. Yakılan ortamdaki kötü enerjiyi dağıtıp daha çok başarı ve sağlık getirirmiş. Bu etkisini hala devam ettirdiğini söyleyenler de mevcut.

Üzerlik otu nerede yetişir diye merak ediyorsanız ülkemizde Orta Anadolu ve Doğu Anadolu’da yetişmektedir. Dünyada ise Afrika, Asya ve Amerika’da da üzerlik otu bulunmaktadır.

Üzerlik otuna dair bir hadis de yer almaktadır. Bu hadis ise “Bu ilaç olarak kullanılan tohumdur, Hz. Peygamber’in hadisinde de adı ile geçen ot budur.  Üzerlik otu denilir. Halk arasında tabir ederler.” Der. Ebu Ubeyd de: “Hurf yani üzerlik otudur.” Der şeklinde aktarılır.

üzerlik tohumu

Üzerlik Otu Faydaları: Ne İşe Yarar?

Bilgiler reçete niteliği taşımaz. Uygulama öncesi doktor onayı alınız.

1) Üst Solunumda Burun ve Nefes Açar

Üzerlik otu faydaları arasında koku yoluyla solunum yollarını açması yer alır. Üzerlik otunun kokusu, nefes darlığı ve burun tıkanıklığı etkilerini hafifletebilir. Üzerlik otu buharı bir odada gezdirildiğinde o alanda hava akışı kolaylaşır.

İlginizi çekebilir: Nefes Egzersizleri: Sizi Anında Sakinleştirecek 6 Nefes Alma Tekniği

solunum yolu

2) Bağırsak Florasını Düzenleyebilir

Üzerlik otu çayının faydaları arasında günümüzde önemi daha iyi anlaşılan bağırsak sağlığına olumlu etkisi de vardır. Üzerlik otunun sindirim sistemine olan etkileri büyüktür.

Besinler aracılığı ile vücuda girme riski yüksek olan bakterilerin temizlenmesine yardımcı olabilir. Metabolizmanızı hızlandırarak yediklerinizi sindirmeniz daha kolay hale gelir.

bağırsak sağlığı

3) Zihin Gelişimini Destekleyebilir

İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde sinir hücrelerinin sağlığını korur. Dikkat dağınıklığı ve algı problemlerine destek olabilir. Sinir sistemini düzenleyerek uyku bozukluğu yaşayanlara da bitkisel bir destektir.

Hem çayı hem de tütsüsü ile kişisel başarıyı artırdığı bilinmektedir. Manevi düşüncelere göre; bu bitki kişilerin üzerindeki nazarı aldığı için akıl sağlığını da yerine getiren bir bitki olarak tanınmaktadır.

İlginizi çekebilir: Zeka Geliştiren, Zihin Açan Sağlıklı 15 Yiyecek

zihin sağlığı

4) Enfeksiyon ve İltihap Giderebilir

Mevsim geçişlerinin en büyük sorunudur grip ve öksürük. Boğaz enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarda iltihap atıcı etkisini göstererek birçok kişinin daha kısa sürede toparlanmasını sağlayabilir. İdrar yolu enfeksiyonunda da faydaları ile kendinden sıkça söz ettiriyor.

İlginizi çekebilir: Arı Zehri: Gribal Enfeksiyona Doğal İlaç

enfeksiyon

5) Nazardan Korur

Üzerlik otu niçin kullanılır sorusunun cevabı araştırıldığında en çok karşımıza çıkan konular negatif enerjiyle ilgilidir. Üzerlik otu nazar olduğuna inanılan evlerde yakılır ve oradaki kötü enerjiyi dağıttığına inanılır. Geçmişten gelen bir gelenek olan üzerlik otu yakmak, pek çok kişi tarafından alternatif tıp olarak tercih edilmektedir. Üzerlik otu tütsüsü şeklinde değerlendirilen bu bitki, evlere bereket ve şans getirir.

Yıllar öncesinden günümüze kadar gelen bu gelenekten dolayı, hala bazı evlerde üzerlik otunun yakıldığı ve evdeki nazarın atıldığı bilinmektedir. Üzerlik otunu yakan kişilerin “Gelsin üzerlik, gitsin nazarlık.” Dediği de sözlü edebiyat kaynaklarında yer alır.

nazar boncuğu

6) Ağrıları Dindirebilir

Üzerlik otu tohumu ya da üzerlik otu çayı güçlü bir ağrı kesici bitki olarak aktarlarda yerini alır. Kalabalık ortamlarda çalışan ve sürekli baş ağrısı yaşayan kişilere önerilen üzerlik otu İbrahim Saraçoğlu gibi uzman isimlerin de gündemine gelmiştir.

Kokusu ve içeriği ile antioksidan etkilere sahip olan bu bitki, ağrıları yok etme özelliğine sahiptir. Baş ağrısı ve kemik ağrısı için tercih edebilirsiniz. Aromaterapi alanında bu bitkiyi yakarak faydalarını alabilirsiniz. Üzerlik otu kokusu ile ruhunuzu arındıracaktır.

baş ağrısı

7) Hormonları Dengeleyebilir

Üzerlik otunun hormonların salgılanması üzerine etkisi çoktur. Serotonin hormonunu salgılama konusunda yardım eder ve kişilerin daha sakin olmasını sağlar. Ayrıca gerginlikten kurtulan kişiler daha huzurlu olacaktır. Üreme hormonlarını da çalıştıran üzerlik otu, kadın ve erkeklerde cinsel gücü artıran bir bitki olarak bilinmektedir; ancak bu hususta doktor görüşü almak elzemdir.

hormon

8) Stres Azaltır

Gerginliğin azalmasını sağlar böylece stres de minimuma daha kolay iner. Depresyon sorununu daha rahat aşmaya yardımcı olur. İç rahatlığı ve dinginliği besler. Strese bağlı uykusuzluk problemini hafifletir.

stres

9) Antioksidan Özelliğiyle İyileşmeyi Kolaylaştırabilir

Antioksidan özellik son yıllarda adı çok sık duyulan bir özelliktir ve vücut direncini yükseltir. Üzerlik otu antioksidan etkiyle direnci yükseltir. Özellikle grip ve nezle gibi hastalıklara yakalandığınızda daha kolay atlatmanıza yardımcı olabilir.

antioksidan

10) Saçları Güçlendirebilir

Saç köklerinizi beslemek için üzerlik otundan faydalanabilirsiniz. Üzerlik saç uzamasının da daha hızlı olmasını sağlayabilmektedir.

saç bakımı

11) Metabolizmayı Hızlandırarak Zayıflamayı Kolaylaştırabilir

Kilo verme sürecinizi kolaylaştırmak için üzerlikten destek alabilirsiniz. Metabolizmanın hızlanmasını sağlayan üzerlik daha kolay yağ yakılmasını sağlar; kullanım öncesi diyetisyen görüşü almanızı tavsiye ederiz.

metabolizma

Üzerlik Otu Nasıl Kullanılır?

Üzerlik otu kullanımı genellikle çay şeklinde tüketilerek olur. Üzerliğin yakılması da farklı bir enerjisel uygulama yöntemidir. Üzerlik otu zayıflama ve bitkisel tedavi yöntemlerinde sıkça kullanılır. Kullanım amacına göre bazı detaylara dikkat edilmesi gerekir.

Eğer hassas bir bünyeniz varsa üzerlik otuna karşı alerjiniz olabilir. Bu konuda tedbirli olmanızı öneriyoruz. Üzerlik otu alerji yapan bitkiler listesinde üst sırada bulunmasa da alerji konusu kişiye göre değişkenlik gösterdiği için temkinli davranmak iyi olur.

Şimdi detayları sizlere ifade edelim:

1) Bitki Çayı Kullanımı

Üzerlik otunun faydalarını görmek için gün içinde 1 fincan olmak üzere tüketebilirsiniz. Her içimde taze olmasına da dikkat ediniz. Üzerlik tohumu kimler kullanmamalı dersek özellikle kronik rahatsızlıkları olanlar, alerjik bünyeye sahip kişiler, hamileler ve emziren anneler kullanım öncesi uzmana başvurmalıdır.

2) Nazara Karşı Kullanımı

Derin bir metal kase ya da güveç içinde alınan üzerlik otu tohumları, çakmak ile tutuşturulur. Tutuşan otlar yanmaya başladığında evin odalarında gezebilirsiniz. Bu kullanımdaki amaç, inanışa göre üzerlik otunun evdeki kötü enerjileri temizlemesidir.

Eğer bir kişi üzerinde büyü olduğuna inanıyorsanız -çok eski zamanlarda inanıldığı için tercih edilirmiş – tütsü şeklinde yakıp kişinin etrafından bu dumanı gezdirmelisiniz. Üzerlik otu yakılması eski dönemlerden bu yana yapılan bir ritüeldir hatta üzerlik otu adaçayı defne yaprağı birlikte de yakılır.

Üzerlik otu tütsü nasıl yapılır sorusunun cevabı basittir: Metal ya da güveç gibi bir kase içine alınan üzerlik otu tohumları yakılır ve otlar tutuşunca dumanı farklı alanlara yayılması için gezdirilebilir.

nazar boncuğu

Üzerlik Otu Nasıl Yakılır?

Üzerlik otunu yakmak için bazı malzemelere ihtiyacınız var. Bu malzemeler şöyledir:

Malzemeler:

  • Güveç kase ya da metal kase
  • Çakmak – kibrit
  • 1 kaşık tuz
  • 1 avuç üzerlik otu

Uygulama:

Listede tuzun neden kullanıldığını merak edebilirsiniz. Tuz üzerlik otunun daha iyi yanmasını sağlar.

  • Tüm malzemeleri bir kap içine alın ve çakmak ile tutuşturun.
  • Üzerlik otu sönene kadar kullanım amacınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Üzerlik otunun tohumunu yakıp böcek öldürücü ilaç olarak kullananların olduğunu da belirtebiliriz.

üzerlik tohumu

Üzerlik Otu Çayı Nasıl Demlenir?

Üzerlik otu çayı hastalıklardan korunmak adına tüketilen bir bitki çayıdır. Bu çayı demleme konusunda daha önce hiç tecrübeniz yoksa şu adımları izleyebilirsiniz:

Malzemeler:

  • 200 ml sıcak su
  • 1 çay kaşığı üzerlik otu

Hazırlama:

  • Bitki çayı bardağınıza sıcak suyu dökün ve içine 1 çay kaşığı üzerlik otunu ekleyin.
  • Eğer bardağın kapağı varsa kapağını kapatıp 5 dakika kadar demlenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Demlenen çayı mutlaka süzerek içmeniz önerilir.
üzerlik tohumu

Üzerlik Otu Fiyatı Ne Kadar? Nerede Bulunur?

Üzerlik otunu hemen hemen birçok aktarda bulabilirsiniz. Üzerlik otu aktar dışında internetten de kolayca satın alabileceğiniz bir bitkidir. Ekonomik değeri oldukça uygun olan bu bitkiyi, paketler halinde ya da dilediğiniz miktarda alabilirsiniz.

Üzerlik otu fiyatı demet olarak satın alındığında ortalama 15-25 TL arasında değişmektedir. Üzerlik tohumu ise 100 gramı 40 TL civarında piyasada yerini alır. Üzerlik otu fiyatı aktar ya da satın aldığını markete göre değişebildiği gibi markaya göre de değişkenlik göstermektedir.

Fiyat güncellenme tarihi: 2.5.2023

Üzerlik Tohumu ile İlgili Dini Bilgiler

Sabahları, 40 gün üzerlik tohumu yutanların içinin ferahlayacağı rivayet edilir. Başka bir rivayete göre de Rasulullah (s.a.v): “İki acı şeyde, sabır ve üzerlik otunda ne şifa vardır biliyor musunuz?” demiştir.

üzerlik tohumu nasıl kullanılır

Doğal Temizlik: Pirinç Sirkesi Faydaları, Kullanımı

Sakinleştirici Etkili Çarkıfelek Çiçeği Faydaları ve Özellikleri

Defne Yaprağının Faydaları, Defne Yaprağı ile Yapılan Yemekler

Ökse Otu Faydaları, Çayı Neye İyi Gelir? Kanser ve Diyabet Tedavisi

Adaçayı Nasıl Demlenir? Ne İşe Yarar? Zayıflatır Mı? Zararları Nelerdir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Öne Çıkan Yorumlar Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tohum Kraker (Glütensiz) Tarifi

Tohum Kraker (Glütensiz)

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Sarmaşık Otu (Ege Otları) Tarifi

Sarmaşık Otu (Ege Otları)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Keten Tohumu Sütü Tarifi

Keten Tohumu Sütü

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Acılı Tohum Yemeği Tarifi

Acılı Tohum Yemeği

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Turp Otu (Hardal Otu) Salatası Tarifi

Turp Otu (Hardal Otu) Salatası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Ot Tavası Tarifi

Ot Tavası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ot Salata Tarifi

Ot Salata

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri