Kusursuz Yaprak Sarmasının 8 Püf Noktası

Kusursuz Yaprak Sarmasının 8 Püf Noktası Tarifi

Yaprak Sarması Pişirmenin Püf Noktaları

Yaprak sarmanın girdiği eve neşe getirmediği yoktur. Anne eli değmiş hissini andıran, çocukluğumuzun en nefis anlarına götürebilen, mutfaktaki en sevilen tariflerimizdendir sarmalar. Hatta yaprak sarma, kuşaktan kuşağa itinayla öğretilir. Evin kızlarına, anneleri tarafından tüm püf noktalarıyla aktarılan bir hazinedir kendisi. Yaprak sarma tarifi ile herkesi büyüleyebilen kişilere gıpta ile bakıldığı bile görülebilir. Bu kişiler derhal diğerlerinden ayrılır ve çevreleri tarafından saygınlık kazanmaları an meselesidir.

Peki, nedir bu yaprak sarmadaki gizem? Lezzetli tadının yanında, hazırlanışının epey zahmetli oluşu olabilir. Sıkı sıkı ve kalem gibi ince sarılması şıp diye öğrenilebilen bir şey değildir. Fakat öğrenemeyenler için yaprak sarma makinesi bile üretilmiştir. Her ne kadar yetenek gerektiren bir yemek gibi görünse de, birkaç püf noktası ve pratik çözümle harika yaprak sarmalar yapabilirsiniz. Her öğüne, her davete yakışan potansiyele sahip yaprak sarma kalori düşündürmeyen nadir yiyeceklerden bile olabilir.

En değerli misafirlerinize layık, yaprak sarma tarifi için sitemize mutlaka göz atmalısınız. Bu yazımızda ise yaprak seçimi, yaprak sarma içi ve yaprak sarma yöntemleri kadar, “yaprak sarma nasıl pişirilir?” sorusuna da tüm detaylarıyla birlikte değineceğiz. Çaylar kahveler hazırsa, buyurun başlayalım…

Soslu Yaprak Sarma Tarifi

1) Yaprak Sarmanın İçi Lezzetli Olmalı

  • Yaprak sarmayı, her damak tadına uygun bir şekle sokmak mümkün olabiliyor. Zeytinyağlı yaprak sarmasında, salçalı ve şekerli olmak üzere iki yöntem mevcut.
  • Daha çok İç Anadolu Bölgesi’nde yaygın olan yöntemde iç harca: soğan, nane, maydanoz, salça, karabiber eklenerek pirinçle buluşturuluyor.
  • Ege yöresinin zeytinyağlı yaprak sarması tarifinde ise: fıstık, kuş üzümü, tarçın, toz şeker malzemeleri tatlandırma işlemini gerçekleştiriyor.
  • Bu iki apayrı yöntemin sonucunda lezzetinden ödün vermeyen sarmalar sofralarımızda yerini alıyor. Zeytinyağlı haricinde bir de etli yaprak sarma tarifi var ki, kendisi de sık sık tercih edilen bir tür.
  • Bu sefer harcın içine et giriyor ve asma yaprağının içinde sarılıyor. Kısacası, menüye veya damak zevkinize uygun tatta yaprak sarma tarifine rastlayabilmek çok kolay!

Kızılcıklı ve Vişneli Sarma

Kızılcıklı ve Vişneli Sarma

2) Doğru Yaprak Seçimi Mühim

  • Kusursuz bir yaprak sarma yapabilmenin yolu, yaprak seçiminden geçer.
  • Eğer yaprağınız, belli başlı kriterlere uygun değilse ne yazık ki hayallerinizi süsleyen tarifi başarmak mümkün değil.
  • Elbette yaprağı mevsiminde satın almak en iyi çözüm.
  • Asma yaprağı aslen mayıs ortasından temmuza kadar uzanan zaman diliminde toplanıyor. Fakat bunun için imkanlar müsait değilse, bazı saklama yöntemlerine başvurulabilir.
  • Bunun haricinde, zeytinyağlı ve etli sarma için farklı yaprak tercih edilmesi söz konusu.
  • Örneğin, etli sarma için ufak yapraklar, zeytinyağlı sarma için daha genişçe yapraklar tercih edilirse başarılı bir sonuca ulaşmanın temeli atılmış oluyor.

Sarmanın Yanına Ne Gider? Birlikte Servis Edebileceğiniz 10 Enfes Tarif

asma yaprağı

3) Salamura Yapraklarla 4 Mevsim Lezzet

  • Yaprak sarma ile birazcık ilgisi olan herkesin duymuş olabileceği bir kelime: salamura.
  • Asma yaprağını saklama yöntemlerinden en sık kullanılanı salamura yöntemi oluyor.
  • Bu yöntem hem kuru hem de sulu olmak üzere iki farklı yol ile uygulanabiliyor.
  • Kuru yapraklar katlanarak üzerine sıkıca bir kapak kapatılırsa ya da tuz basma yöntemiyle salamura yapılırsa yapraklarınız daha uzun süre siz eşlik edeceklerdir.
  • Eğer salamura konusunda daha detaylı bilgi almak istiyorsanız, yaprak salamurası tarifimize göz atmalısınız.

Yaprak Salamurası

Yaprak Salamurası

4) Yaprakları Sarma İçin Hazır Hale Getirmek

  • Asma yapraklarını, hazırladığımız iç harç ile kavuşturmadan önce izlememiz gereken bir adım daha var.
  • Yaprakları sarma işlemi için hazır hale getirmek. Özellikle de salamura yaprak kullanıyorsanız, mutlaka atlamamanız gereken bir adım.
  • Salamura yaprakları tuzundan iyice arındırmak ve yumuşak olmasını sağlamak için bir gece önceden suya koymalısınız. Suyu belli aralıklarla değiştirerek, yaprağınızı kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
  • Yapraklarınızın sap kısımlarından bıçak yardımıyla kurtulup, yaprakları üst üste dizdikten sonra hemen işe koyulmamanız için hiçbir engel yok!
kusursuz yaprak sarması püf noktaları

5) Yaprak Sarmasının İçi Nasıl Hazırlanır?

  • Sarmada yaprak ne kadar önemliyse, iç malzeme de en az onun kadar önemli. Sarmanızın türüne karar verdikten sonra, ona uygun malzemeleri seçerek iç pilavı hazırlamaya koyulabilirsiniz.
  • Kullanacağınız tüm malzemelerin mevsiminde ve taze olmasına dikkat ederseniz, işlerin ters gitmesi için neredeyse bir nedeniniz kalmayacaktır.
  • Yağı ve soğanları kavurarak işe başlamak lezzeti kesinlikle artırıcı bir yöntem. Sarma içinin en önemli noktası ise, tuzu! Mutlaka yaprağın tuz oranını göz önüne almalısınız.
  • Çok tuzlu ise iç harçta hiç tuz kullanmamak ideal olacaktır.
  • Bunun haricinde eğer sarmanızın içi daha çabuk pişsin istiyorsanız, pirinci ılık suda bekletmeyi deneyebilirsiniz…

Yaprak Sarması İçi Nasıl Hazırlanır?

Yaprak Sarması İçi Nasıl Hazırlanır?

6) Kalem Gibi Muntazam Yaprak Nasıl Sarılır?

  • Kalem gibi sarılmış yapraklar herkesin hayalidir.
  • Eğer yapraklarınız arasından damarlıları elerseniz, işiniz daha kolaylaşacaktır. Aynı zamanda bu, daha leziz sarmalara sahip olmanızı da sağlar.
  • Yapraklarınızın hemen hemen aynı boyutlarda, hafif genişçe olması hem işinizi kolaylaştıracak hem de daha düzgün görünüm elde etmenizi sağlayacak.
  • İç harcı dengeli koymak, sarmanın pişirme aşamasından sonra dağılmaması için önemli bir nokta. Pirincinizin iki katına çıkacağını hayal edin ve daha minimal davranın!
  • Böylece tencerenizde patlamış sarmalara rastlamayacaksınız…

Taze Yaprak Sarması

Taze Yaprak Sarması

7) Yaprak Sarması Pişirmenin Püf Noktaları

  • İşte sarmaların en son aşaması! Pişirme kısmına gelindiğinde, birkaç püf noktasını takip ederek kusursuz sonuca ulaşmak için dakikaları sayabilirsiniz.
  • Öncelikle, tencerenin dibine kullanmadığınız damarlı yaprakları serin. Bu kısımda, domates kabuğu yada halka soğan dilimleri eklemeniz lezzeti katlayacak.
  • Sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız, üstüne biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır.
  • Tüm sarmaları dizdikten sonra üzerini kapamak için tekrar kullanmadığınız yapraklardan faydalanın. Bu yöntem, sarmaların kararma ihtimalini ortadan kaldırır.
  • Aynı zamanda dağılmaları da engelleyecektir. Alternatif olarak porselen bu tabağı da kapatabilirsiniz.
  • Sarmalarınızı ilk 5 dakika harlı, geriye kalan zaman dilimindeyse kısık ateşte pişirin. Aynı tencerede soğumasını bekleyin, ve hazır!
kusursuz yaprak sarması püf noktaları

8) Sıra Geldi Sunuma: Cacık, Salata ya da Yoğurt

  • Kusursuz yaprak sarmalarınız artık hazır! Sıra geldi onları, hakkını verecek bir sunum eşliğinde görücüye çıkarmaya…
  • Yaprak sarmanın yanına en iyi gidenler, yoğurt içeren mezeler oluyor. Sarmalarınızın üzerine direkt yoğurtlu sos ekleyebileceğiniz gibi cacık ile de servis yapabilirsiniz.
  • Başka bir alternatif ise salatalar. Sarma yanında hem hafif hem de ferahlatıcı olabilecek bir salata ile kusursuz lezzetinizi destekleyebilirsiniz. Nefis sarmalarınız, afiyet olsun!
yaprak sarması

Dolma-sarma tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Mutfakta Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi

Mutfakta Vakit Kazandıran Pratik Bilgiler

Lahana Sarması Yanında İyi Gidecek 10 Videolu Tarif

Usta Aşçıların Mutfak Sırları, Lezzet Artıran Püf Noktaları

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Öne Çıkan Yorumlar Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yaprak Sarma Tarifi

Yaprak Sarma

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 45dk Pişirme
Yaprak Sarma Tarifi

Yaprak Sarma

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Yaprak Sarma Tarifi

Yaprak Sarma

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Yaprak Sarma Tarifi

Yaprak Sarma

8-10 kişilik, 1 saat Hazırlık, 40dk Pişirme
Yaprak Sarma Tarifi

Yaprak Sarma

10-12 kişilik, 20dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Yaprak Sarma Tarifi

Yaprak Sarma

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Yaprak Sarma Tarifi

Yaprak Sarma

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Yaprak Sarma Tarifi

Yaprak Sarma

6-8 kişilik, 25dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Yaprak Sarma Tarifi

Yaprak Sarma

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri