Ramazanda Sık Sorulan Sorular: Diyetisyen Yanıtladı!

Ramazanda Sık Sorulan Sorular: Diyetisyen Yanıtladı! Tarifi

Ramazanda En Çok Merak Ettikleriniz: Soru – Cevap

Ramazan ayında hepimizin aklında sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü açısından pek çok soru oluşuyor. Ramazanda zayıflamak veya kilo almak, iftarda, sahurda doğru beslenmek, su tüketimi, oruç sürecinde spor aktiviteleri gibi konularda diyetisyenlere bolca soru yöneltiliyor. Oruçla ilgili sorular ve cevapları ile ramazanda sağlıklı beslenme rutinini daha kolay oluşturabilirsiniz.

Ramazanda Sık Sorulan Sorular

  • Ramazanda diyete uyarak kilo verebilir miyiz?
  • Ramazanda ne kadar su tüketmeliyiz?
  • Ramazanda su tüketimini nasıl artırabilirim?
  • Ramazanda çay tüketimi nasıl olmalıdır?
  • Ramazanda pide yiyebilir miyiz?
  • Ramazanda ağırlık vermemiz gereken yiyecek grubu hangileridir?
  • Ramazanda tatlı tüketimi nasıl olmalıdır?
  • İftardan sonra şişkinlik problemleri için ne yapabiliriz?
  • Ramazanda tartılırken en doğru sonucu ne zaman alırız?
  • Ramazanda sporu nasıl düzenleyeceğiz?
ramazanda sağlıklı beslenme

Ramazan ayında sıkça sorulan sorular, beslenmeyi 11 aydan farklı bir rutine koyarken dikkat edilmesi gerekenler, oruç tutarken vücudun işleyişini sağlıklı şekilde devam ettirmenin püf noktaları ve diğer tüm merak edilenler beslenme uzmanı Büşra Aral tarafından sizler için cevaplandı. İşte, ramazanda en çok merak edilenler!

Ramazanda Sık Sorulan Sorular: Diyetisyen Yanıtladı!

1) Ramazanda Diyete Uyarak Kilo Verebilir Miyiz?

Ramazanda kilo verme sürecini durağan duruma getiriyoruz. Çünkü değişen metabolizma hızımız bu durumdan daha fazla etkilenirse eğer sağlık sorunlarıyla karşılaşma ihtimaliniz artmaktadır. Bunun için kilo vermekten çok kiloyu korumayı hedefliyoruz.

Oruç tutmayı kilo verme programı olarak görmeniz önerilmez. Çünkü kilo vermek için ana ve ara öğünlerden oluşan diyet programı uygulanmalıdır. Ramazanda metabolizma durgunluğu sık sık yaşanacağı için ciddi manada kilo vermeniz beklenmez.

Hatta ramazanda kilo almamak için nasıl beslenmeli diyenlerle bile karşılaşabiliyoruz. Tabii kilo almak veya vermek kişinin metabolizmasına ve vücut özelliklerine göre değişir bu yüzden bu konuda bir genelleme yapmak pek mümkün değil.

Ramazanda ödem atarak kilo verenler olabilir. Ramazanda nasıl beslenmeli listesi ramazan bayramında nasıl beslenmeli sorusu için de dikkate alınırsa verilen kiloları korumak kolay olur. Bayramda tatlıyı, yemekleri fazla kaçırmak ideal kilodan hızlıca sapmaya neden olabilir.

diyet

2) Ramazanda Ne Kadar Su Tüketmeliyiz?

Normal zamanda hedeflediğimiz su içimi 2.5-3 litre iken ramazanda bu durum iftardan sahura kadar 2-2.5 litre suya düşmektedir. Ancak ne olursa olsun suyu ihmal etmemeliyiz! Su tüketimi kadar sıvı alımı da çok önemlidir aman unutmayın. İftarda ve sahurda bol bol sıvı almanız gerekir. Çorba, sulu gıdalar, taze meyve suyu ve su sizin için çok önemli olacaktır.

İlginizi çekebilir: Ramazanda Sağlıklı Beslenmenin 5 Püf Noktası

su

3) Ramazanda Su Tüketimini Nasıl Artırabilirim?

Ramazanda belki de en büyük problemlerimizden birisi vücudumuzun su ihtiyacının artmasıdır. Çoğumuzda vücut suyunun yapılan ölçümlerde düştüğünü görmekteyiz. Bunun için de iftardan sonra yanınızda muhakkak litrelik cam şişelerden bulundurmanız gerekir.

Çay, kahve kesinlikle su yerine geçmez! Ancak şekersiz kendi yaptığınız ev kompostoları, cacık ile vücudumuzdaki kaybettiğimiz suyu biraz daha yerine koyabiliriz.

İlginizi çekebilir: Ramazanda Metabolizma Hızlandırmanın 5 Yolu

su

4) Ramazanda Çay Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

İftardan yaklaşık 45 dakika sonra çay içmeniz demir emilimi için de faydalı olacaktır. Sahurda çay içmek isterseniz eğer 1 çay bardağını geçmeyiniz. Çünkü çay zaten diüretiktir. Bu da daha çok susamanıza sebep olmaktadır.

Eğer kan değeriniz düşükse; ramazanda çay tüketimine ara verebilirsiniz. Çünkü oruç etkisi ile bünyeniz yorulabilir. Kan değeriniz de düşükse kendinizi daha çok yorgun hissedebilirsiniz. Çaysız yapamayanlar, mutlaka ölçülü içmelidir.

çay

5) Ramazanda Pide Yiyebilir Miyiz?

Pideyi ekmek grubu değişiminden alacak olursak 1 avuç büyüklüğünde ramazan pidesi tüketebilirsiniz. Evde tam buğday unuyla kendi ramazan pidenizi hazırlayabilirsiniz. Böylece kan şekerini kontrol altına alıp sağlıklı pide tüketmiş olursunuz.

Tarif için: Tam Buğday Unlu Ramazan Pidesi

Tam Buğday Unlu Ramazan Pidesi

6) Ramazanda Ağırlık Vermemiz Gereken Yiyecek Grubu Hangileridir?

Özellikle protein grubu yiyecekler ramazanda bizim için önem arz etmektedir. Çünkü vücut uzun süre açlıklardan dolayı kas yıkımına geçer. Bu kas yıkımına engel olmak için özellikle süt, yoğurt, kefir, cacık, yumurta, peynir, et ve et ürünleri tüketmeyi unutmayınız.

Ramazan tabaklarınız dengeli hazırlanmalıdır. Tabağınızda mutlaka salata, et ve bakliyat grubu ölçülü oranda yer almalıdır. İftar sofrasında ve sahurda hafif çorbalar içmek de size çok iyi gelecektir.

Özellikle ramazanda zayıflamak için nasıl beslenmeli diyorsanız bu güzel ayı kilo vermeye vesile olarak görerek mutlaka dengeli porsiyonlar ve hafif yiyeceklere yönelmelisiniz.

İlginizi çekebilir: Yoğurdun Faydaları, Suyunun Faydaları, Yoğurt Yemenin Faydaları

protein

7) Ramazanda Tatlı Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Oruç tutup kilo vermek isteyenlerin ilk olarak “Peki, tatlı olarak ne yiyebilirim?” demesi oruçla ilgili ilginç sorular arasında olabiliyor; zira kilo vermeye çalışırken tatlıyı düşünmek pek faydalı değil. Ancak tatlı krizleri için de çözümler mevcut.

Ramazanda tatlı tüketmek istiyorsak sütlü tatlılara yönelmeliyiz. 1 kase sütlaç, kazandibi veya 3 pinpon topu büyüklüğünde dondurma yiyebilirsiniz. Ancak bunu ramazanda alışkanlık haline getirmemenizi öneririm.

Ramazanda nasıl diyet yapılır sorusunun bir cevabı da tatlı tüketiminin nasıl olacağında saklıdır. Elbette tüm gün aç kaldıktan sonra canınız tatlı çekebilir ama oruç tutarken biraz kilo da versem iyi olur diyorsanız hamur işi tatlılardan özellikle uzak durmalısınız, tatlı ihtiyacınızı meyve ile bastırabilirsiniz.

Tarif için: Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?

8) İftardan Sonra Şişkinlik Problemleri İçin Ne Yapabiliriz?

İftardan 1-2 saat sonra sade maden suyu içilmesi hem şişkinlik sorununuzun geçmesini sağlar hem de vücuttaki iyon dengesinin kurulmasına yardımcıdır.

maden suyu

9) Ramazanda Tartılırken En Doğru Sonucu Ne Zaman Alırız?

İftara 1-2 saat zaman kala tartılırsak en doğru sonucu yakalayabiliriz. Ancak sık sık tartıya çıkmanız önerilmez. Günler arasında vücudunuzdaki ödem farklı olacağı için her tartıda farklı sonuç alabilirsiniz. Haftada 1 defa tartıya çıkmanız daha sağlıklı sonuç verecektir.

tartı

10) Ramazanda Sporu Nasıl Düzenleyeceğiz?

Ramazanda kendinizi yormayacak şekilde iftardan 1.5-2 saat sonra yürüyüş yapmanız sağlığınız ve kilo korumanız için faydalı olacaktır.

Spor yapanlar ramazanda nasıl beslenmeli sorusuna cevap verebilmek için ise kişinin vücut özelliklerine, hayat tarzına, ne tür sporu hangi yoğunlukta yaptığına bakmak gerekir.

egzersiz

Püf Noktalarıyla Ramazan Ayında Beslenme Nasıl Olmalı?

Ramazanda sağlıklı beslenmenin sırrı küçük porsiyonlar kullanmak, yavaş yemek, bol su içmek ve sahuru atlamamaktan geçiyor.

Ramazandan Sonra Nasıl Beslenmeli?

Ramazanda oruç tutup dengeli beslenerek vücudunuzu yeniledikten sonra pozitif etkilerin kalıcı olmasını istiyorsanız ramazan sonrasında da sağlıklı beslenmeye ve egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz. Uzun süre oruç sonrası gündüzleri hemen normal düzene geçmek yerine yavaş yavaş geçiş yapmanız iyi olabilir.

Ramazanda Su Tüketimi Nasıl Olmalı?

Ramazanda su tüketimi kişinin bedeninin bireysel yapısına, yaşam biçimine ve hava şartlarına göre değişmekle birlikte ortalama 2 litre olması önerilmektedir.

Ramazanda Meyve Ne Zaman Yenmeli?

Ramazanda beslenme önerileri arasında meyveler hem tatlı ihtiyacını gidermek hem de sindirim sistemini aktifleştirmek için önemlidir. Ramazanda meyveyi iftardan birkaç saat sonra tüketebilirsiniz.

ramazanda sağlıklı beslenme

Diyetisten M. Büşra ARAL ÖZYURT

Tarifleri için: Diyetisyenin mutfağı

Ramazan Diyeti Listeleri: 6 Sağlıklı Menü

Ramazanda Nasıl Kilo Verilir? 10 Sağlıklı Yol

Gluten Diyeti Yapanlar Ramazanda Nasıl Beslenmeli?

Reflü ve Gastriti Olanlar Ramazanda Nasıl Beslenmeli?

Sahurda Susatmayan Yiyecekler: Ne Yersek Susamayız?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Diyetisyen Tarifiyle Detosk Suyu

Diyetisyen Tarifiyle Detosk Suyu

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Nişastalı Tam Buğday Unlu Kek (Sıkı Dokulu) Tarifi

Nişastalı Tam Buğday Unlu Kek (Sıkı Dokulu)

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Tok Tutan Fit Puding (Diyetisyen Tarifi)

Tok Tutan Fit Puding (Diyetisyen Tarifi)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Ramazan Pidesi Tarifi

Ramazan Pidesi

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri