Aromaterapi Nedir, Nasıl Uygulanır? Ne İşe Yarar?

Aromaterapi Nedir, Nasıl Uygulanır? Ne İşe Yarar? Tarifi

Aromaterapi: Kadim Bilgilerle Şifa Geleneği

Aromaterapi, günümüzde çok sık kullanılan kelimelerden biri. Esasında bitkisel yağların kullanımı ve iyileştirici tedavi yöntemlerinden biri olması ile dikkat çeker. Mısır uygarlığı ve Roma İmparatorluğu zamanında da hayata uygulanan aromaterapiyi, bu yazımız ile tanıyıp etkilerini öğrenebilirsiniz.

Geçmişi antik dönemlere kadar uzanan aromaterapi, koruyucu hekimlik sistemi olarak tanınmaktadır. Doğanın şifalı ellerini değerlendirmek, bitkisel öz yağlardan faydalanmak aromaterapinin amacıdır. Maksada uygun şekilde uygulandığında, aromaterapi birçok insana iyi gelen koku tedavisi olarak dikkat çeker.

Son zamanlarda uzmanların da dilinden düşürmediği aromaterapi sayesinde şifa kaynakları daha da çoğalmaktadır. Peki, aromaterapi nedir? Eğer aklınızda bu soru işareti varsa; satırlarımızda size iyi gelen bilgileri ve aromaterapi yöntemlerini görebilirsiniz. Sağlıklı bedene ve ruha sahip olmak için; antik geçmişin miraslarından aromaterapiyi birlikte tanıyalım.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

aromaterapi nedir

Aromaterapi Nedir?

Aromaterapi tam tanımı ile bitkilerin kök, yaprak veya çiçeğinden damıtılarak yağ elde edilmesidir. Hastalıktan korunmak veya var olan hastalığı tedavi edebilmek amacıyla kullanılır.

Adı son zamanlarda daha çok duyulsa da neredeyse 6000 yıllık geçmişi olan aromaterapi, koku ve yağlarla iyileştirmeyi hedefleyen bir alternatif tıp yöntemi. Bu yöntem bitkilerin kokusuyla uygulanan özel bir sisteme sahip. Sağlık sorunlarını çözmek, iyileştirmek, kişiye ruhsal ve bedensel şifa katmak amacıyla uygulanan antik bir hekimlik alanı olarak bilinir.

İlaç sektörünün birçok çiçek ve bitkiden faydalandığını hemen hemen herkes biliyor. İşte aromaterapi de bu geleneksel, ancak etkili yöntemi yeniden gündeme getirecek bir alan olarak kendinden söz ettirmektedir.

Mısır uygarlığının aromaterapiden mumyalama alanında faydalandığını not düşelim. Bitki ve çiçeklerin özlerini, yağlarını ve kokularını mumyalama tekniği için kullandıkları birçok kaynakta yer almaktadır. Eski çağlarda hem güzellik alanında hem de dini törenlerde uygulanan aromaterapi, günümüzde rahatlatıcı ve destekleyici tedavi yöntemleri arasında yer almaya başladı.

İbn-i Sina’nın ilgisini çeken ve kaynaklarda adı sıkça geçen aromaterapi sayesinde hastalıklara şifa bulmak amaçlanmıştır. Eski dönemlerde akıl hastalarının, beden hastalarının aromaterapi etkisiyle iyileştiği çeşitli kaynaklarda ifade edilmiştir. Günümüzde aromaterapi çok konuşulan ancak belirli kişilerce uygulanan bir yöntem olarak bilinir. Nüfusun çoğalması, aromaterapinin uygulama alanını kısıtlamıştır. Ancak özellikle son yıllarda aromaterapi uygulamalarına bir yöneliş söz konusudur.

Aromaterapi Nasıl Uygulanır?

Nasıl olur da bitkilerin kokusu ve yağları ile hastalıklar tedavi edilebilir diye düşünebilirsiniz. Sizlere bu konuyu daha açık anlatmak adına aromaterapi nasıl yapılır sorusunu yanıtlamak istedik. Bu teknik, kendi arasında birkaç başlıkla incelenebiliyor.

Bazen mum yakarak bazen banyo suyuna bitki yağı eklenerek bazen de yastığa bitkisel damla damlatarak aromaterapiden faydalanmak mümkün olabilir. Buhurdanlıklarda da aromaterapi yağları kullanılabilir. Evin ya da yaşam alanının enerjisini yükseltecektir. Kişinin rahatsızlığına, hastalık seviyesine, psikolojik durumuna göre aromaterapi uygulaması belirlenmektedir.

Uzman kontrolünde uygulanması en doğru yöntemdir.

Aromaterapiden verimli sonuç almak için sentetik yağlardan kaçınmak gerekir. Mümkünse doğal ve taze yağlar, doğal kokular kullanılmalıdır. Çünkü bitkilerin etkilerini iyi derecede almak için çok işlem görmemesi gerekir. Bu yöntem tek bir seansla değil birkaç seansla uygulanan tamamlayıcı tedavi yöntemidir.

aromaterapi nasıl uygulanır

Aromaterapi Ne İşe Yarar?

Hastalığınız yoksa dahi psikolojik açıdan arınmanıza, bedenin gevşemesine ve yenilenmesine destek olur; kaygı ve stresten uzak tutar, ayrıca konsantrasyonu artırır. Meditasyon sırasında tercih edilebilir. Şimdi birkaç cümle ile aromaterapinin ne işe yaradığına değinelim:

  • Hücre yenilenmesine destek olan aromaterapi masaj yoluyla vücudu arındırır.
  • Solunum yolu hastalıklarında aromaterapi sayesinde nefes alma daha kolay hale gelebilir. Burun ve geniz yolunun temizlenmesine yardımcı olabilir.
  • Yorgun dokuları canlandıran, ölü derilerin atılmasını kolaylaştıran aromaterapi masajı yardımıyla fiziksel iyileşme desteklenebilir.
  • Psikolojik açıdan yorgun ve çaresiz hissedenlerin dikkatini toplaması, odaklanma sorununu aşması, iyi hissetmesi aromaterapi kokuları sayesinde mümkün olabilir.
aromaterapi ne işe yarar

Aromaterapi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Uzmanlardan tavsiye alarak hastalığınıza uygun şekilde kullanmalısınız. Cilt hastalıkları, psikolojik bunalımlar, kas ve eklem ağrıları, uyku bozukluğu, dikkat dağınıklığı, ağız içi hastalığı, saç ve deri hastalıkları, alerjiye bağlı gelişen hastalıklar, mantar türleri ve akne sorunları için aromaterapiye ihtiyaç duyabilirsiniz. En doğru bilgiler için uzman görüşü almalısınız.

aromaterapi

Aromaterapi Uygulanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle aromaterapi uygulanırken doğal yağların kullanılması önerilir. İşlenmiş ve yapay yağların sağlığınıza faydası olmayabilir. Peki, doğal yağları nereden temin edebilirsiniz? Gideceğiniz ilk adres güvenilir eczaneler olmalıdır. Eczanelerde size uygun yöntemler ve etkili yağlar sunulabilir.

Uçucu yağların çok uzun süre kullanılması, ölçüsüz şekilde uygulanması sağlığınıza zarar verebilir. Çünkü bazı aromaterapi masaj yağı çeşitleri yoğun içerikli olduğundan vücudunuza ağır gelebilir. Bu nedenle kullanım öncesi uzman onayı almak gerekir. Yağları sıcak kullanmaktan kaçınmalısınız. El sıcaklığı ile önerilen masajlar yaparak kullanılmalıdır.

Uçucu yağları çocuklara bebeklere uygulamanız önerilmez. Doktorunuza danışarak en doğru kararları alabilirsiniz. Ayrıca aromaterapi için tercih edilecek yağların göze, vajinaya, kulak içine, bağırsaklara temas etmesi riskli sonuçlar getirebilir. Dikkat etmeyi unutmayınız.

Aromaterapiyi ilk defa uygulayanların ise kullanacağı yağı ya da kokuyu test etmesi önerilmekte.

5 dakika içinde ciltte ya da solunumda sıkıntı oluşuyorsa elinizdeki uçucu yağı kullanmaktan vazgeçmelisiniz. Basit masajları kendiniz evinizde uygulayabilirsiniz. Ancak riskli bölgelere aromaterapi masajı yapacaksanız bu alanda uzman kişilere danışmalısınız.

aromaterapi yağları

Aromaterapi Psikolojik Etkileri ve Faydaları

Aromaterapi asırlar öncesinde dinlendirici, arındırıcı, rahatlatıcı ve iyi hissettirecek bir tedavi yöntemi olarak uygulanırdı. Etkilerini görenler, duyanlar kendinden sonraki nesillere de aktardığı için günümüze kadar aromaterapi canlı kaldı. Bu tedavi yöntemi özellikle de ruhsal sıkıntılar yaşayanlar tarafından sık sık uygulanmaktadır. Kokuların rahatlatan ve arındıran etkisi sayesinde pek çok kişi stres ve kaygıdan uzaklaşmayı başarmıştır.

Lavanta yağı, okaliptüs yağı, amber çiçeği, yasemin çiçeği, lotus çiçeği, nane yağı, manolya, meyve çiçekleri gibi kokuların aromaterapide ruhsal açıdan rahatlık verdiği ifade edilir. Özellikle de sınav döneminde olanların, yoğun şekilde çalışanların, sosyal yaşamdan uzak ve içe kapanık kişilerin aromaterapide bu kokulardan faydalanması tavsiye edilmektedir.

Birkaç yağdan bahsederek işinizi kolaylaştırmak isteriz. Mesela; bergamot yağı motivasyonu yükseltmek için tercih edilirken karabiber yağı da güçlü adımlar atmanıza yardım edebilir. Aynı şekilde papatya yağı ve kokusu yorgunluğunuzu alırken rezene yağı da en zor anlarınızda cesurca davranmanız için enerjinizi yükseltebilir. Baş edemediğiniz tüm problemler için mutlaka hekime danışarak aromaterapiyi uygulayabilirsiniz.

aromaterapi

Aromaterapi Uygulama Yöntemleri

Aromaterapi çok farklı seçeneklerde uygulanır ve kişinin içinde bulunduğu rahatsızlığa yönelik malzemeler içerir. En yaygın uygulanma şekli mum yakma ve bitkisel yağ kullanmaktır. Ancak bunların da ötesinde aromaterapi seçenekleri vardır. Bu seçeneklere tek tek değinecek olursak; sizlere birçok yöntemden bahsedebiliriz.

  • İlk sırada aromaterapi mum çeşitleri yer alabilir. Kokulu doğal içerikli mumlar sayesinde bulunduğunuz ortamda hoş kokular alabilirsiniz. Ders çalışma masasında, ofis masasında, yatak baş ucunda ya da banyolarda kokulu mumlar kullanarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
  • Banyo suyuna eklenen bitkisel yağlar sayesinde, suyla beraber vücudunuza bitkisel yağlar temas edecektir. Bu yöntem sayesinde hücre yenilenmesi sağlanırken kan dolaşımı da kontrol altına alınabilir.
  • Sabunlarda bulunan doğal ve organik yağlar sayesinde her kullanımda aromaterapinin etkisini alabilirsiniz.
  • Masaj yöntemi yardımıyla aromaterapi için kullanılan yağlar vücudunuzu rahatlatacaktır.
  • Uçucu yağlardan elde edilen kokular ise modunuzun yüksek olmasına destek olabilir. Kıyafetlerin yakasına ya da bilek kısmına dökülen birkaç damla uçucu yağ sayesinde enerjinizi yüksek tutabilirsiniz.
  • Cilt problemleri için şampuan içinde hücre yenilenmesine destek olan yağları ekleyebilirsiniz.
  • Odanı enerjisini yenilemek, kötü kokuları gidermek için aromaterapi kaseleri hazırlanır. Bu kaselerin içinde uçucu yağlar bulunur ve zaman içinde yağlar oda içine dağılır.

İlginizi çekebilir: Aromaterapi Yağları Faydaları ve Kullanımı

aromaterapi

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Okaliptus Yağının 12 Mucizevi Faydası

Papatya Yağının 10 Müthiş Faydası, Nasıl Yapılır?

Kekik Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır, Kullanılır?

Çörek Otu Yağı Faydaları, Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?

Aloe Vera Yağı Nasıl Yapılır, Kullanılır? Cilde Faydaları Nelerdir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Tarifler Geri
Videolar Geri