Ayak Bileği Şişmesi Neden Olur? Nasıl Geçer?

Ayak Bileği Şişmesi Neden Olur? Nasıl Geçer? Tarifi

Ayak Bileği Şişmesi Durumunda Ne Yapılmalı?

Ayak ve ayak bileklerinde şişme; zorlanma, yaralanma, uzun süre ayakta çalışma, geçirilen bir ameliyat veya hamilelikten kaynaklanabilir. Normalde, geçici bir durumdur ve endişelenecek bir şey değildir. Ancak, rahatsız edici bir durum olduğundan şişliği azaltmak için önlem alınması gerekir.

Şişlik düzelmiyor ve aynı zamanda başka semptomlar da şişliğe eşlik ediyorsa bu, başka bir sağlık probleminin işareti olabilir. Böyle bir durumda, bir uzmana danışmak en sağlıklısıdır.

Ayak Ağrısına Ne İyi Gelir? Neden Olur? Hangi Hastalığın Belirtisidir?

ayak bileği şişmesi nasıl geçer

Ayak Bilekleri Neden Şişer?

1) Ödem

Ödem, vücut dokusunda aşırı sıvının sıkıştığı yaygın bir durumdur. Ayak, ayak bileği, bacaklar, el ve kolların şişmesine neden olabilir. Diğer belirtiler ise; deride parlaklık ve gerginlik, yürümekte zorluk çekmek ve deriye birkaç saniye bastırıldıktan sonra deride çukurluk oluşmasıdır. Hafif dereceli ödem, genellikle kendiliğinden geçer.

2) Gebelik

Vücudunuz daha fazla su tuttuğu ve daha fazla kan ve salgı ürettiği için, ayak bileğinin şişmesi hamilelik döneminde oldukça yaygındır. Özellikle de günün büyük bölümünde ayakta durulduysa, akşam olduğunda ayaklarda ve ayak bileklerinde şişlik görülebilir. Bu durum genellikle hamileliğinizin beşinci ayından itibaren oluşmaya başlar ve hamileliğin bitimine kadar aralıklarla görülebilir.

3) Yaralanmalar

Ayak bileği şişmesi burkulma, kırılma ve zorlanma gibi yaralanmalar sonucunda da meydana gelebilir. Ayağınızı incittiğinizde, etkilenen bölgeye giden kanın bir sonucu olarak şişlik ortaya çıkar. Yaralanma çok ciddi değilse, doktorunuz reçetesiz veya reçeteli ilaçlar kullanmanızı tavsiye edebilir. Ancak daha şiddetli yaralanmalarda atel, alçı takmak veya cerrahi müdahale gerekli olabilir.

4) Enfeksiyon

Ayak bileği şişmesine bir enfeksiyon ve beraberinde görülen bir iltihaplanma sebep olabilir. Diyabetik nöropati veya ayaklarında sinirle ilgili problemleri olan kişiler, enfeksiyon oluşumuna daha yatkındırlar. Enfeksiyon; su toplamış kabarcıklar, yanıklar veya böcek ısırıkları gibi yaralardan kaynaklanabilir. Enfeksiyonu tedavi etmek için oral veya topikal antibiyotikler reçete edilebilir.

5) Böbrek Rahatsızlığı

Bir böbrek hastalığınız varsa veya böbrekleriniz düzgün çalışmıyorsa, kanınızda çok fazla tuz olabilir. Bu da, su tutulmasına neden olarak ayaklarınız ve ayak bileklerinizin şişmesine yol açar. Diğer belirtiler ise; konsantrasyon bozukluğu, iştahsızlık, yorgun ve güçsüz hissetmek, enerji eksikliği, kas seğirmesi ve kramp olabilir.

6) Karaciğer Hastalığı

Bir karaciğer hastalığı da karaciğerin düzgün çalışmamasından kaynaklı olarak ayak şişmesine neden olabilir. Bu hastalık, genetik faktörlerden dolayı meydana gelebileceği gibi; alkol, virüsler, karaciğer hasarı veya obeziteye de bağlı olabilir. Diğer belirtileri ise; ciltte ve göz aklarında sararma, karında şişme, idrar renginde koyulaşma, ciltte kaşınma ve yorgunluk olabilir.

ayak bileği şişmesi tedavi

Ayak Bileği Şişmesi İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

  • Ayak bileği şişmesi tedavisi için; eğer bacağa ya da ayağa alınan bir darbe söz konusuysa, sağlık kuruluşlarının Ortopedi ve Travmatoloji bölümlerine başvurabilirsiniz.
  • Ancak ödem, damarla ilgili problemler, böbrek veya karaciğer rahatsızlıklarına bağlı olarak oluştuysa, bir Dahiliye (İç Hastalıkları) uzmanına da görünebilirsiniz. Doktorunuz gerekli görürse, durumunuzla ilgili sizi başka bir bölüme de yönlendirebilir.

Ayak Bileği Şişmesine Ne İyi Gelir? Evde Bitkisel Tedavisi

1) Epsom tuzu

Epsom tuzu (magnezyum sülfat), ayak bileği şişmesi ve ağrısı için kullanılabilecek bir evde tedavi yöntemidir. Sadece kas ağrısına ve şişliğe yardımcı olmaz, aynı zamanda iltihabı da azaltabilir. Bunun nedeninin, epsom tuzunun toksinleri atması ve rahatlamayı sağlaması olduğu düşünülüyor.

Uygulamak için:

  • Ayaklarınızı bileklerinize kadar sokabileceğiniz bir kabın içerisine yeterli miktarda su doldurun ve suya 2 yemek kaşığı epsom tuzu ekleyin.
  • Bu suda ayaklarınızı 15-20 dakika kadar bekletin.
  • Bu yöntemi günde 2 defa uygulayabilirsiniz; ancak, şişliğe sebep olan olay gerçekleştikten 48 saat sonra uygulamanız önerilir.

Epsom Tuzu Nedir? Bilmediğiniz 7 Faydası, Kullanımı

ayak bileği şişmesi

2) Ayakları yüksekte tutmak

Dinlenirken bacaklarınızı birkaç minder veya yastıkla destekleyerek kalp seviyesinden yukarıda tutmak, bileklerinizdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. Bu işlemi her gün 15-20 dakika uygulayabilirsiniz.

3) Potasyum alımını artırmak

Potasyum eksikliği yüksek tansiyon ve su tutulmasına katkıda bulunabilir. Eğer beslenme programınızla ilgili bir kısıtlamanız yoksa potasyum içeren yiyecek tüketimini artırabilirsiniz. Potasyum açısından zengin bazı gıdalar şunlardır:

  • Tatlı patates
  • Muz
  • Fasulye
  • Somon balığı
  • Antep fıstığı
  • Tavuk

Ayrıca, gazlı içecekler yerine portakal suyu veya az yağlı süt içmeyi deneyebilirsiniz. Ancak, herhangi bir sağlık sorununuz varsa, özellikle de böbrek rahatsızlıkları, diyetinize fazla miktarda potasyum eklemeden önce doktorunuza danışmanız daha sağlıklı olur.

4) Masaj yapmak

Şişmiş ayak bileklerinize masaj yapmak, bölgede biriken sıvıyı uzaklaştırmaya ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olur. Bunu yaparken, birkaç damla greyfurt yağı ve tatlı badem yağını da karıştırarak kullanabilirsiniz. Ayaklarınızı, ayak bileklerinizi ve baldırlarınızı ovarken, basıncı aşağıya doğru veya dairesel bir hareketle değil, yukarı doğru odaklayın.

ayak bileği şişmesi

Ayak Bileği Şişmesi Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Dinlendirme: Şişmiş ayak bileklerinin hızlı bir şekilde iyileşebilmesi adına dinlendirilmesi çok önemlidir. Uzun süre ayakta durmak, fazla miktarda yürümek veya koşmak zaten şişmiş olan ayak bileğinin daha da şişmesine ve ağrımasına neden olur.
  • Eğer ayağa ya da bacağa alınan güçlü bir darbe sonucu şişlik oluştuysa, yürürken koltuk değneklerinden de yardım alınabilir.
  • Soğuk Kompres: Burkulma ve çarpma sonucu ayak bileği şişmesi yaşıyorsanız, doktorunuz bölgeye soğuk kompres uygulamanızı tavsiye edebilir.
  • Bunun için, birkaç parça buz küpünü veya donmuş bir pet şişeyi temiz bir beze sararak şişlik üzerinde 10-15 dakika bekletmelisiniz.
  • Bu uygulamayı günde 4-5 defa tekrar edebilirsiniz. Ancak buz küplerini doğrudan cildinize temas ettirmemeli ve mutlaka bir beze sarmalısınız.
  • Magnezyum Takviyesi: Eğer vücudunuz suyu tutuyorsa, doktorunuz magnezyum takviyesini önerebilir. Günlük 200 ila 400 miligram magnezyum almak ayak bileklerindeki şişliğin inmesine yardımcı olur.
  • Ancak, kendi başınıza herhangi bir takviye almadan önce doktorunuza danışmalısınız. Magnezyum takviyeleri herkes için uygun değildir, özellikle de böbrek veya kalp rahatsızlığı olan kişiler için.
  • Bunun dışında magnezyum içeren gıdaları da beslenme programınıza ekleyebilirsiniz. Magnezyum yönünden zengin gıdalar: badem, soya peyniri, ıspanak, kaju fıstığı, bitter çikolata, brokoli ve avokadodur.

Avokadonun 7 Önemli Faydası, Eminiz Bu Kadarını Bilmiyordunuz!

ayak bileği şişmesi neden olur

Ayak Bileği Şişmesi ve Morarması Durumunda Ne Yapılmalı?

  • Ayak bileğinde şişme haricinde morarma da oluştuysa ve bu, damarlarla ilgili bir problem değil de çarpma, burkulma ya da alınan bir darbeden kaynaklanıyorsa, uygulayabileceğiniz ilk yöntem, şişlikte de olduğu gibi, etkilenen bölgeye soğuk uygulamaktır.
  • Deri altında herhangi bir kanama olmasını önlemek adına, morluk ve şişlik üzerine günde birkaç defa buz torbası koyabilirsiniz.
  • Şişmeye ve morarmaya bağlı olarak meydana gelen ağrı ve iltihaplanmayı azaltmak için, ibuprofen (Advil, Motrin) gibi reçetesiz anti-inflamatuarları kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar, hem çekilen ağrıyı azaltır, hem de iltihabın atılmasına yardımcı olur.
  • Zencefil de ayak bileğinde oluşan şişlik ve morluğun giderilmesinde yardımcı olur ve içeriğinde bulunan zenceol adlı madde sayesinde ağrıyı hafifletir.
  • Zencefilin bu etkilerinden faydalanmak için; 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı içerisine 1 yemek kaşığı toz zencefil ekleyip karıştırın ve bu karışımı birkaç saat bekletin. Sonrasında etkilenen bölgeye sürün ve bir süre bekleyin.
  • Ayak bileği şişmesi ve kızarması ya da morarması; çarpma, burkulma veya düşme sonucu oluşmuş ise, biberiye yağından faydalanabilirsiniz. Aktarlardan temin edebileceğiniz biberiye yağını günde 2 defa şişen ve moraran ayak bileğine masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Bunlar, ayak bileği şişmesi bitkisel tedavi yöntemleridir. Ancak, ayak bileğinizdeki şişlik ve morluk düzelmezse, mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekir.

Ayak Detoksu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Ayak Kokusuna Çözüm: Kokuyu Yok Eden 9 Bitkisel Yöntem

Ayak Altı Yanmasına İyi Gelen 7 Bitkisel Çözüm

Ayak Burkulmasına İyi Gelen 9 Bitkisel Tedavi

Ayak Kaşıntısına İyi Gelen 8 Bitkisel Çözüm

--

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ayak Paça Tarifi

Ayak Paça

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Keçi Ayağı Tarifi

Keçi Ayağı

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Pratik Keçi Ayağı Tarifi

Pratik Keçi Ayağı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Keçi Ayağı Hamur Kızartması Tarifi

Keçi Ayağı Hamur Kızartması

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Keçi Ayağı (Mayasız Pişi) Tarifi

Keçi Ayağı (Mayasız Pişi)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Geleneksel Ayak Paça Çorbası Tarifi

Geleneksel Ayak Paça Çorbası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Ejder Meyvesi (Pitaya) ile Sağlığınıza Renk Katın! Ejder meyvesi, bir başka bilinen ismiyle "Dragon Fruit"…

Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Ejder Meyvesi (Pitaya) ile Sağlığınıza Renk Katın! Ejder meyvesi, bir başka bilinen ismiyle "Dragon Fruit"…

Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir?

Ayva: C Vitamini ve Lif Zengini, Antioksidan! Ayva, Rosaceae ailesine ait bir ağacın meyvesidir ve…

Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir?

Avokado: Besleyici, Lif ve Vitamin Zengini! Avokado, Persea americana adlı ağaçtan gelen meyve olarak bilinir.…

Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir? Tarifi
Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir?

Yeşil Çay: 5000 Yıllık Antioksidan Kaynağı Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir…

Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Antioksidan Propolis: Güçlü Bağışıklığın Anahtarı! Propolis Yunanca bir kelimedir. "Korunan bölge, şehir" anlamını taşır. Arılar…

Narın Faydaları: Nar Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Narın Faydaları: Nar Yemek Neye İyi Gelir?

Nar: Antioksidan Zengini Süper Meyve! Nar, Punica granatum adı verilen bir ağaç türünün meyvesidir ve…

Muzun Faydaları: Muz Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Muzun Faydaları: Muz Yemek Neye İyi Gelir?

Muz: Potasyum ve Lif Zengini Mucize Meyve! Dünyada buğday, pirinç ve mısırdan sonra en çok…

Tarifler Geri
Videolar Geri