B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi

B6 Vitamini (Piridoksin)

B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi görevlere sahiptir. Kan hücresi oluşumu, metabolizma süreci ve enzim reaksiyonu gibi çeşitli faaliyetlerde rol alan B6 vitamini sayesinde, sağlıklı bedene ve ruh sağlığına sahip olunabilir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı birçok gıdada yer alan B6 vitamini, sağlıklı bir beslenme rutini ile takviye edilebilir.

Piridoksin; karbonhidrat, protein ve yağ metabolizması gibi birçok biyokimyasal reaksiyonda katalizör görevi görerek enerji üretimine katkıda bulunur. Bu içeriğimiz B6 vitamini işlevi, vücut sağlığı için görevleri, en çok bulunduğu besinler ve eksikliği durumunda yaşanabilecek olası belirtiler üzerinde duracağız.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

b6 vitamini nedir

B6 Vitamini Nedir?

Piridoksin adıyla bilinen B6 vitamini, B grubu vitaminlerinin bir türüdür. Çeşitli biyokimyasal reaksiyonlarda kritik rol alan B6 vitamini, pek çok metabolik işlem için önemlidir. Protein, yağ ve karbonhidrat metabolizması için gerek duyulan bir vitamindir. Vücutta protein sentezini destekleyen B6 vitamini, aynı zamanda bağışıklık sistemi, sinir sistemi ve kan hücreleri gibi birçok fizyolojik işlevin de sağlıklı şekilde gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır.

B6 vitaminini suda çözünen bir B vitamin türü olduğundan, vücudun kendisi bu vitamini üretemez. Bu nedenle B6 vitamini eksikliği yaşamamak ve sağlıklı bir yaşama sahip olmak için, B6 vitamini karşılanmalıdır. Çünkü B6 vitamini, hemoglobin üretimine katkıda bulunan, serotonin ve melatonin salgılanmasına yardım eden önemli bir vitamin çeşididir.

b6 vitamini ne işe yarar

B6 Vitamini Ne İşe Yarar?

  • Serotonin hormon sentezini artırır.
  • Kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Ruh ve sinir sistemini korur; stres seviyesini düşürür.
  • Hücre onarımına yardımcıdır.
  • Kalp ve damar hastalığı riskini azaltır.
  • Göz ve görme sağlığını korur.
  • Regl öncesi sendromu (pms) hafifletir.
  • Kanser çeşitlerine karşı korur.
  • Hamilelik dönemi bulantılarını hafifletir.
  • Beyin fonksiyonlarını düzenler.
  • Cilt, saç ve tırnak sağlığını güçlendirir.
  • Kas ağrıları ve eklem iltihaplanmalarının önüne geçer.
  • Yağ yakımını destekler.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Serotonin Hormon Sentezini Artırır

B6 vitamini, serotonin, dopamin, norepinefrin ve GABA gibi nörotransmitterlerin sentezinde önemli rol almaktadır. Bu nedenle hormonların düzenlenmesine etkili bir vitamin türü olduğu söylenebilir. B6 vitamin çeşidi, ruh hali, stres tepkileri, uyku düzeni ve duygusal sağlık gibi birçok fonksiyonu düzenlemeye yardımcıdır.

B6 Vitamini ve Serotonin Hormonu

“Vitamin B6 Deficiency Leads to Reduced Serotonin Synthesis and Function in Rats” – Bu çalışma, B6 vitamini eksikliğinin sıçanlarda serotonin sentezi ve fonksiyonları üzerindeki etkilerini araştırdı. B6 vitamini eksikliğinin serotonin düzeylerini düşürdüğünü ve serotonin işlevlerini etkilediğini bulmuştur.

“Effects of Vitamin B6 Deficiency on the Conversion of Tryptophan to Niacin in Rats” – Bu çalışma, B6 vitamini eksikliğinin sıçanlarda triptofanın niyasine dönüşümü üzerindeki etkilerini inceledi. B6 vitamini eksikliğinin triptofan metabolizmasını etkileyerek serotonin sentezini azaltabileceğini öne sürmektedir.

Kırmızı Kan Hücrelerinin Üretimini Destekler

B6 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin yapısında yer alır. Bu görevi sayesinde kansızlık hastalığının önlenmesinde etkilidir. Hemoglobin proteininin üretimi için önemli bir vitamin olduğundan, kırmızı kan hücresinin yeterli düzeyde üretimini etkiler. Yaşa ve sağlık durumuna bağlı, gerekli olan kırmızı kan hücresinin üretilmesi için hormonları uyarır.

Hücrelere oksijen taşımak ve demirin kullanılabilirliğini sağlamakla görevli olan hemoglobinin oluşturulmasında önemli rol oynayan B6 vitamini, anemi belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.

B6 Vitamini ve Kırmızı Kan Hücreleri

“Pyridoxine Deficiency Affects Cell Viability in Human Colorectal Adenocarcinoma Cells” – Bu çalışma, B6 vitamini eksikliğinin insan kolorektal adenokarsinoma hücrelerinin canlılığı üzerindeki etkilerini araştırdı. B6 vitamini eksikliğinin hücre canlılığını ve sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği sonucuna varmıştır.

“The Role of Vitamin B6 in Red Blood Cell Metabolism” – Bu çalışma, B6 vitamini ile kırmızı kan hücrelerinin metabolizması arasındaki ilişkiyi inceledi. B6 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin normal fonksiyonu için gereken metabolik reaksiyonlarda önemli bir rol oynar.

“The Effects of Vitamin B6 on Immune System Function” – Bu çalışma, B6 vitamini takviyesinin bağışıklık sistemi fonksiyonları üzerindeki etkilerini araştırdı. Bağışıklık sistemi, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve fonksiyonuyla yakından ilişkilidir ve B6 vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemi sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip olabileceği öne sürülmüştür.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Yeterli düzeyde B6 vitaminini karşılayan kişilerin bağışıklık sistemi güçlenebilir. Bağışıklık sisteminde zayıflama olduğunda, enfeksiyon ve çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Hastalıkların önlenmesinde, toksinlerin atılmasında ve bütünsel olarak sağlıklı kalma konusunda etkili bir B vitamini türü olarak rol alır.

B6 Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

“Vitamin B6 and Immune Competence” – Bu çalışma, B6 vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemi fonksiyonları üzerindeki etkilerini araştırdı. B6 vitamini, bağışıklık hücrelerinin fonksiyonlarını düzenlemede önemli bir rol oynar ve eksikliği bağışıklık sistemi sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

“The Role of Vitamin B6 in Immunity to Infection in Animals and Humans” – Bu derleme, B6 vitamini ile enfeksiyonlara karşı bağışıklık tepkileri arasındaki ilişkiyi inceledi. B6 vitamini, bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivasyonunu ve işlevini etkileyebilir, bu da enfeksiyonlara karşı korunmayı artırabilir.

“Vitamin B6 Status and Immune Function in the Elderly” – Bu çalışma, yaşlılarda B6 vitamini seviyelerinin bağışıklık fonksiyonları üzerindeki etkilerini araştırdı. B6 vitamini eksikliğinin yaşlılarda bağışıklık sistemi zayıflığına ve enfeksiyon riskinin artmasına yol açabileceği bulunmuştur.

Ruh ve Sinir Sistemini Korur; Stres Seviyesini Düşürür

Sinir sistemi sağlığı için önemli olan B6 vitamini, kişilerin ruhen iyi hissetmesine yardım eder. Nörotransmitterlerin sentezini ve metabolizmasını düzenleyerek mutlu ve rahat hissetmeyi kolaylaştırır. Yaygın şekilde görülen sinir sistemi bozuklukları, depresyon ve sinirsel bozukluklar gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

B6 vitamini, serotonin adı verilen bir nörotransmitterin üretiminde rol oynar. Serotonin, duygusal durumu düzenlemeye yardımcı olur ve depresyonla ilişkilendirilen düşük seviyelerde bulunabilir. Bir araştırma, B6 vitamini takviyesinin depresyon semptomlarını hafifletebileceğini göstermiştir.

[Kaynak: Coppen A, Bolander-Gouaille C. Treatment of depression: time to consider folic acid and vitamin B12. J Psychopharmacol. 2005]

Hücre Onarımına Yardımcıdır

Protein metabolizmasının düzenlenmesinde görev alan B6 vitamini, hasarlı hücrelerin daha kısa sürede onarılmasını hızlandırır. Bu vitamin sayesinde, doku ve hücre hasarı daha kolay iyileşebilir. Hastalıkların iyileşme sürecinde etkili olduğundan, bedenen iyileşmeyi kolaylaştırabilir.

Kalp ve Damar Hastalığı Riskini Azaltır

B6 vitamini, homosistein denilen bir amino asidin metabolizmasında önemli bir rol oynar. Bu özelliği sayesinde, homosistein seviyelerini yaşa göre dengelemeye yardım eder. Böylece kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.

Kan damarlarını koruyucu etkiye sahip olan B6 vitamini, dolaşım sisteminin düzenlenmesinde önemli rol oynar. Kalp ve damar hastalıkları oluşma riskini azaltır, tansiyon ve kolesterol düşürücü etkiye sahiptir.

B6 Vitamini ve Kardiyovasküler Sağlık

“Vitamin B6 and Risk of Cardiovascular Disease: A Meta-analysis of Prospective Cohort Studies” – Amerikan Kalp Derneği’nin Arteriosclerosis, Tromboz ve Vasküler Biyoloji dergisinde yayınlanan bu meta-analiz, B6 vitamini alımının kalp-damar hastalığı riski ile ilişkisini araştırdı.

“The Association of Vitamin B6, and Coronary Artery Disease: A Meta-analysis” – Nutrition Journal’da yayınlanan bu meta-analiz, B6 vitamini alımının koroner arter hastalığı riski üzerindeki etkisini inceledi.

Göz ve Görme Sağlığını Korur

Retina adı verilen göz tabakasının sağlıklı olması, B6 vitamini sayesinde daha kolay gerçekleşir. Bu nedenle görme sağlığını koruyabilen bir vitamin türüdür. Sağlıklı görmek ve görme kusurlarını iyileştirmek için, B6 vitamininden yardım alınabilir. Uzun süreli ve düzenli B6 vitamini karşılanması durumunda, görme sorunlarının önüne geçilebilir.

Yaş ile birlikte gelişen maküla dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının tedavisinde olumlu etkiye sahip olan B6 vitamini, göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Regl Öncesi Sendromu (PMS) Hafifletir

B6 vitamini, premenstrüel sendromun (PMS) semptomlarını hafifletme konusunda yardımcı bir vitamindir. Kadınların regl öncesinde yaşadığı stres ve yorgunluğu önleyebilir. B6 vitamini sayesinde regl dönemi daha rahat ve ağrısız geçebilir.

Adet öncesi semptomların hafiflemesine yardımcı olan B6 vitamini, beyindeki ağrı yönetiminden sorumlu olan nörotransmitterler üzerinde oldukça etkilidir.

Kanser Çeşitlerine Karşı Korur

B6 vitamini, antioksidan özelliklere sahip olduğundan vücudu kansere karşı güçlendirebilir. Kanserli hücrelerin vücuda girmesini önleyebilir. Kadın ve erkeklerin yaşayabileceği kanser durumuna karşı, vücudun güçlenmesine yardımcı olur.

B6 Vitamini ve Kanser Araştırmaları

“Dietary Vitamin B6 Intake and the Risk of Colorectal Cancer: A Meta-analysis of Prospective Studies” – European Journal of Nutrition’da yayınlanan bu meta-analiz, B6 vitamini alımının kolorektal kanser riski üzerindeki etkisini araştırdı.

“Vitamin B6 and Cancer Risk: A Field Synopsis and Meta-analysis” – Journal of the National Cancer Institute’da yayınlanan bu çalışma, B6 vitamini alımının genel kanser riski üzerindeki etkisini inceledi.

Hamilelik Dönemi Bulantılarını Hafifletir

B6 vitamini, gebelik bulantısı ve kusmanın hafifletilmesinde yardımcı olabilir. Bu vitamin sayesinde hassas mideye sahip olan kadınların daha rahat gebelik geçirmesi mümkün olabilir. Gebelik döneminde yaşanan sabah bulantılarını önleme konusunda destek olan bir vitamindir.

B6 Vitamini ve Gebelik

“Vitamin B6 and Pregnancy Outcomes: A Systematic Review” – Nutrients dergisinde yayınlanan bu derleme, B6 vitamini alımının gebelik sonuçları üzerindeki etkilerini özetledi.

Beyin Fonksiyonlarını Düzenler

B6 vitamini, norepinefrin sentezi için gereklidir. Norepinefrin, uyanıklık ve dikkat seviyelerini artırır, stres tepkilerini düzenler ve odaklanmayı sağlar.

B6 vitamini, dopamin sentezinde bir ara ürün olan L-dopa’nın metabolizmasında rol oynar. Dopamin, ödül ve zevk duygularını yönetir, motivasyonu artırır ve hareket kontrolü ile ilişkilidir.

B6 vitamini, GABA’nın sentezinde bir kofaktör olarak görev yapar. GABA, beyindeki ana inhibitör nörotransmitterdir ve sinir hücreleri arasındaki sinyal iletimini inhibe ederek sakinlik ve rahatlama sağlar.

B6 Vitamini ve Nörolojik Sağlık

“Vitamin B6 Status and Cognitive Functioning in Well-Functioning Older Adults” – The American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bu çalışma, B6 vitamini seviyeleri ile bilişsel fonksiyon arasındaki ilişkiyi araştırdı.

“Vitamin B6 and the Risk of Dementia: A Meta-analysis” – Journal of Alzheimer’s Disease’de yayınlanan bu meta-analiz, B6 vitamini alımının demans riski üzerindeki etkisini değerlendirdi.

Cilt, Saç ve Tırnak Sağlığını Güçlendirir

B6 vitamini, cildin nem dengesini korumaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda cilt hücrelerinin yenilenmesine ve onarılmasına katkıda bulunabilir.

B6 vitamini, saç foliküllerinin sağlığını korumak için önemlidir. Saç derisindeki yağ bezlerinin aktivitesini düzenler ve saç derisindeki nem dengesini korur.

B6 vitamini, tırnakların güçlenmesine ve sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olabilir. Tırnaklardaki kırılma ve çatlamaları azaltabilir.

Kas Ağrıları ve Eklem İltihaplanmalarının Önüne Geçer

B6 vitamini, kasların ve sinirlerin normal fonksiyonlarını sürdürmesine yardımcı olur. Kas spazmlarını ve sinir sistemi bozukluklarını önleyebilir.

B6 vitamini, kıkırdak ve eklem dokusunun sağlığını destekleyebilir. Eklem kıkırdağı, eklemlerin sürtünmesini azaltarak ve esnekliğini koruyarak eklem hareketliliğini sağlar.

B6 vitamini, vücuttaki inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. İltihaplanma genellikle eklem sağlığını olumsuz yönde etkiler ve artrit gibi kronik eklem rahatsızlıklarına yol açabilir.

B6 Vitamini ile Kas ve Eklem Sağlığı

“Vitamin B6 Deficiency and Disease: Molecular Basis and Clinical Consequences” – Bu derleme, B6 vitamini eksikliğinin nöromusküler fonksiyonlar üzerindeki etkilerini inceler. B6 vitamini eksikliğinin kas zayıflığına ve nöropatiye yol açabileceğini öne sürmektedir.

“The Effect of Vitamin B6 on Cognition” – Bu çalışma, B6 vitamini takviyesinin kognitif fonksiyonlar üzerindeki etkilerini araştırır. B6 vitamini eksikliğinin nörolojik fonksiyonlarda bozulmalara neden olabileceğini bulmuştur.

“Vitamin B6 Status and Musculoskeletal Health” – Bu çalışma, B6 vitamini seviyeleri ile kas ve eklem sağlığı arasındaki ilişkiyi inceler. B6 vitamini eksikliğinin kas gücünde azalmaya ve kas ağrılarına neden olabileceğini öne sürmektedir.

Yağ Yakımını Destekler

B6 vitamini, vücuttaki protein metabolizmasını düzenler. Proteinler, kas kütlesinin korunmasında ve yeniden yapılanmasında önemlidir. Kas kütlesi arttıkça, vücut daha fazla enerji harcar, bu da yağ yakımını artırabilir.

B6 Vitamini Nelerde Var?

  • Balık ve Deniz Ürünleri (Ton Balığı, Somon, Sardalya, Uskumru )
  • Tavuk ve Hindi Göğsü
  • Hindi ve Sığır Ciğeri
  • Kuru Baklagiller
  • Kepekli ve Tam Tahıllar
  • Süt ve Süt Ürünleri
  • Sert Kabuklu Kuru Yemişler
  • Avokado
  • Yumurta
  • Havuç
  • Ispanak
  • Bezelye
  • Karnabahar
  • Patates ve Tatlı Patates
  • Muz
Besin B6 Vitamini İçeriği (mg/100g) Günlük İhtiyaç Karşılama Yüzdesi (%)
Balık ve Deniz Ürünleri
– Somon 0.6 29%
– Uskumru 0.4 20%
– Sardalya 0.9 45%
– Alabalık 0.7 35%
Tavuk ve Hindi Göğsü
– Tavuk Göğsü 0.8 40%
– Hindi Göğsü 0.9 45%
Hindi ve Sığır Ciğeri
– Hindi Ciğeri 0.7 35%
– Sığır Ciğeri 0.9 45%
Kuru Baklagiller
– Mercimek 0.7 35%
– Nohut 0.5 25%
Kepekli ve Tam Tahıllar
– Kepekli Ekmek 0.2 10%
– Tam Buğday Ekmeği 0.3 15%
Süt ve Süt Ürünleri
– Süt 0.1 5%
– Yoğurt 0.1 5%
– Peynir 0.3 15%
Sert Kabuklu Kuru Yemişler
– Fındık 0.6 30%
– Badem 0.5 25%
Avokado 0.3 15%
Yumurta 0.1 5%
Havuç 0.1 5%
Ispanak 0.2 10%
Bezelye 0.2 10%
Karnabahar 0.1 5%
Patates ve Tatlı Patates
– Patates 0.3 15%
– Tatlı Patates 0.2 10%
Muz 0.4 20%

*Günlük İhtiyaç Yüzdesi, yetişkinler için önerilen günlük B6 vitamini ihtiyacının (ortalama olarak 1.3-1.7 mg) yaklaşık yüzdesini ifade eder. Bu değerler, farklı besinlerin B6 vitamini içeriğindeki değişkenlik ve kişisel beslenme ihtiyaçları göz önüne alınarak tahmin edilmiştir.

B6 Vitamini İçeren Yiyecekler

Suda çözünebilen B6 vitamini, besinler aracılığıyla vücuda alınabilir. B6 vitamini bakımından zengin besinler öğünlere eklendiğinde, sağlıklı bir süreç izlenebilir. Bunun için B6 vitamini içeren besinler listesini inceleyebilirsiniz.

  • Balık ve Deniz Ürünleri: Balık ve deniz ürünleri B6 vitamini açısından zengin besinlerdir. 100 gram ton balığında yaklaşık olarak 0.7 miligram B6 vitamini bulunurken, 100 gram sardalyada yaklaşık olarak 0.6 miligram B6 vitamini yer almaktadır.
  • Tavuk ve Hindi Göğsü: Tavuk göğsü gibi daha az yağlı tavuk parçaları, B6 vitamini bakımından özellikle zengin olabilir. Tavuk göğsü, 100 gram başına yaklaşık 0.5-0.7 miligram B6 vitamini içerebilir.
  • Hindi ve Sığır Ciğeri: Özellikle hindi ve sığır ciğeri yüksek oranda B6 vitamini içerir. Yağ oranı da göz önüne alınarak haftada 1-2 kez 100 gram kadar ciğer tüketilebilir.
  • Kuru Baklagiller: Kuru baklagiller, özellikle de mercimek çeşitleri ve nohut gibi baklagiller, B6 vitamini içermektedir. 100 gram kuru mercimekte yaklaşık 0.4-0.5 mg B6 vitamini yer almaktadır.
  • Kepekli ve Tam Tahıllar: 100 gram tam buğday ekmeğinde yaklaşık 0.4-0.5 miligram B6 vitamini bulunmaktadır. Pirinç ve buğday kepeği B6 vitamini açısından en zengin kaynaklardan biridir. Besinler ile alınan B6 vitaminini arttırmak için kepekli ekmek türleri ve esmer pirinç tüketilmelidir.
  • Süt ve Süt Ürünleri: 100 gram yoğurtta yaklaşık olarak 0.05-0.06 miligram B6 vitamini yer alırken, 100 gram peynirde yaklaşık olarak 0.03-0.05 miligram B6 vitamini bulunmaktadır.
  • Sert Kabuklu Kuru Yemişler: Sert kabuklu kuru yemişler, özellikle fındık, badem, ceviz ve yer fıstığı gibi çeşitli türlerde B6 vitamini açısından zengin bir kaynaktır. 28 gram (yaklaşık bir avuç) badem, yaklaşık 0.2 miligram B6 vitamini sağlayabilir. Benzer şekilde, 28 gram ceviz, yaklaşık 0.2 miligram B6 vitamini içerebilir. Özellikle çiğ fındık potasyum ve bakır içeriğinin yanı sıra B6 içeriği ile de dikkat çeker.
  • Avokado: Avokado, B6 vitamini içeren tropikal bir meyvedir. Ortalama bir avokado yaklaşık 0.4-0.5 mg B6 vitamini içermektedir.
  • Yumurta: Büyük boy bir yumurta, yaklaşık olarak 0.1-0.2 mg B6 vitamini içermektedir.
  • Havuç: 100 gramlık bir havuç tüketiminden, yaklaşık olarak 0.1 miligram civarında B6 vitamini karşılanmaktadır.
  • Ispanak: 100 gram ıspanakta yaklaşık olarak 0.2-0.3 mg B6 vitamini ihtiyacı karşılanır.
  • Bezelye: Bezelye, B6 vitamini içeren bir baklagil türüdür. 100 gram bezelyede yaklaşık 0.2-0.3 mg B6 vitamini yer alır.
  • Karnabahar: 100 gramlık bir karnabahar yaklaşık olarak 0.1 miligram civarında B6 vitamini içermektedir.
  • Patates ve Tatlı Patates: 100 gram patateste 0.3-0.4 miligram B6 vitamini yer alır ve 100 gram tatlı patates ise genellikle 0.2-0.3 miligram B6 vitamini içermektedir.
  • Muz: Ortalama büyüklükteki bir muz yaklaşık 0.4-0.5 mg B6 vitamini içermektedir.
b6 vitamini

B6 Vitamini Eksikliği Belirtileri

B6 vitamini içeren besinler tüketilmediğinde, vücutta B6 vitamini eksikliğinin işaretleri hissedilebilir. Bu vitamin karşılanmadığında, çeşitli sağlık sorunları meydana gelebilir. B6 vitamini eksikliğinin belirtileri ise şöyledir:

  • Ciltte meydana gelen dudak çatlakları, dilin şişmesi veya iltihaplanması, dermatit (cilt iltihabı) gibi belirtiler eksikliği belli eder.
  • B6 vitamini eksik olan kişilerde genellikle nöropati (sinir hasarı), uyuşma ve karıncalanma hissi, hafıza sorunları, sinirsel irritabilite (sinirlilik) gibi durumlar görülebilir.
  • B6 vitamin değeri eksikliğinde, halsizlik, yorgunluk, solgun cilt, nefes darlığı ve baş dönmesi durumları meydana gelebilir.
  • Duygu durum bozuklukları, depresyona yatkınlık, sinirlilik ve anksiyete gibi psikolojik problemler B6 vitamini eksikliği nedeniyle oluşan en önemli semptomlardır.
  • B6 vitamini yeterli düzeyde karşılanmadığında, kişilerde depresyon, anksiyete ve ruh hali dalgalanmaları gibi mental sağlık sorunları hissedilebilir.
  • Zihin dağınıklığı, unutkanlık, mental yorgunluk ve dikkat eksikliği, konsantrasyon problemleri oluşabilir.
  • Kas ağrıları, sürekli bir yorgunluk hali, enerji düşüklüğü ve adet dönemi öncesi görülen semptomların ağırlaşması ve anemi gibi problemler de B6 vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.
  • Hafızanın zayıflaması, iştahın azalması, kilo kaybı ve uyku düzensizliklerinde de B6 vitamin seviyesindeki azalma ile bağlantılı olabilir.

B6 Vitamini Eksikliği En Sık Kimlerde Görülür?

  • Yetersiz ve düzensiz beslenenler,
  • Alkol ve sigara bağımlılığı olanlar,
  • Hormonal değişiklikler yaşayanlar,
  • Hamile ve emziren kadınlar,
  • Parkinson, epilepsi ve astım hastaları,
  • Crohn hastaları B6 vitamini eksikliği yaşayabilir.

Hekim kontrolünde kan testi vererek B6 vitamini eksikliğini tespit edebilirsiniz.

b6 vitamini eksikliği

Günlük B6 Vitamini İhtiyacı Nedir?

Kişilerin B6 vitamin ihtiyacı, yaşına ve sağlık durumuna bağlı olarak farklı değerlerde olmalıdır. Uzmanların önerisine göre, günlük B6 vitamini ihtiyacı listedeki gibi olmalıdır.

Çocukluk ve Ergenlik Dönemi

  • 1-3 yaş: 0.5 mg
  • 4-8 yaş: 0.6 mg
  • 9-13 yaş: 1.0 mg
  • 14-18 yaş (erkekler): 1.3 mg
  • 14-18 yaş (kızlar): 1.2 mg

Yetişkinlik Dönemi ve Özel Durumlar

  • Yetişkin Erkekler (19 yaş ve üzeri): 1.3 mg
  • Yetişkin Kadınlar (19 yaş ve üzeri): 1.3 mg
  • Hamile Kadınlar: 1.9 mg
  • Emziren Kadınlar: 2.0 mg
b6 vitamini nelerde var

B6 Vitamini Eksikliğinde Ne Yapılmalı?

Doktorunuza danışarak kan testi verdikten sonra, B6 vitamini eksikliği teşhisi söz konusu olduysa bu durumu iyileştirmek için bazı önemli tedbirleri almalısınız.

  • Öncelikle B6 vitamini eksikliğinden şüpheleniyorsanız, en kısa sürede doktorunuza danışmalısınız.
  • Doktorunuz kan sonuçlarınıza göre size, yaşınıza, kan değerlerinize uygun bir vitamin tedavisi önerebilir.
  • Hekim kontrolünde, size uygun dozda bir B6 vitamini takviyesi ile tedavi başlayabilir.
  • Kesinleşen B6 vitamini eksikliğini iyileştirmek için, beslenme düzenini ve içeriğini gözden geçirebilirsiniz.
  • B6 vitamini bakımından zengin besinleri, dengeli şekilde tüketerek tedavinize yardımcı olabilirsiniz.
  • B6 vitamini, diğer B vitaminleriyle birlikte çalıştığı için genel B vitamini takviyesi alabilirsiniz.
  • Beslenme sürecinde ne yapacağınızı bilmiyorsanız, kan sonuçlarınızı değerlendiren bir beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz.

B6 Vitamininin Fazla Olması Neye Neden Olur?

Bazı durumlarda, kişilerde B6 vitamini beklenenden daha fazla değerde çıkabilir. B6 vitamininin fazla olması ise, çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir.

  • Aşırı miktarda B6 vitamini alımı bazı kişilerde baş ağrısı, uykusuzluk, sinirlilik, kaygı durumuna neden olabilir.
  • B6 vitamini fazlası idrarda aşırı miktarda B6 vitamini atılımına neden olacağı için idrara çıkma sıklığını ve idrar rengini etkileyebilir.
  • Aşırı dozda B6 vitamini alınması, yüzde, ellerde ve ayaklarda deride kızarıklık, döküntü gibi cilt sorunlarını oluşturabilir.
  • Mide bulantısı, kusma ve ishal gibi semptomlar B6 vitamininin fazla olması durumunda yaşanabilir.
  • B6 vitamin değeri çok yüksek olan kişilerde, kas ve kemik sorunları da meydana gelebilir.
  • B6 vitamini cilt sağlığının korunmasında önemli rol oynar. B6 vitamini fazlalığı ciltte hassasiyet geliştirebilir. Ağrılı cilt lezyonları ve alerjik cilt hasarları gibi cilt problemleri meydana gelebilir. B6 vitamini fazlalığının en büyük etkilerinden biri de gastrointestinal bozukluklardır.
  • Mide bulantısı, karın ağrısı, iştah kaybı ve mide ekşimesi gibi mide ve bağırsak problemleri gözlenebilir.

B6 vitamin fazlalığı uzman bir doktor tarafından değerlendirilmeli ve düşürülmesi için gerekli ilaçlar reçete edilmelidir. Aynı zamanda hastanın beslenme düzeni diyetisyen tarafından düzenlenmelidir.

b6 vitamini ne işe yarar

B Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

C Vitamini En Yüksek 12 Süper Meyve

B Vitamini Nelerde Var? Sağlıklı 10 Besin

B1 Vitamini Nedir? Tiamin (B1) Deposu 22 Besin

B12 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Evde Ne Varsa Keki Tarifi

Evde Ne Varsa Keki

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Evde Ne Varsa Çorbası Tarifi

Evde Ne Varsa Çorbası

6-8 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Evde Ne Varsa Keki Tarifi

Evde Ne Varsa Keki

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Evde Ne Varsa Yemeği Tarifi

Evde Ne Varsa Yemeği

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Evde Ne Varsa Yemeği (Etsiz) Tarifi

Evde Ne Varsa Yemeği (Etsiz)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Kek (Evde Ne Varsa Keki) Tarifi

Kek (Evde Ne Varsa Keki)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri