Biotin B7 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Eksikliği

Biotin B7 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Eksikliği Tarifi

Biotin: B7 Vitamini, Vitamin H

Literatürde H veya B7 vitamini olarak bilinen biotin, özellikle cilt ve saç sağlığına faydalı olduğu hakkında bilimsel araştırmalar bulunan, suda çözünebilen bir vitamin türüdür. Koenzim olarak işlev görür ve vücudun karbonhidratları, yağları ve proteinleri metabolize etmesine yardımcı olur. Biotin, hücresel enerji üretimi ve çeşitli metabolik süreçler için hayati öneme sahiptir.

Peki, B7 vitamini, H vitamini yani biotin nedir, ne işe yarar ve sağlık için faydaları nelerdir? B7 vitamini hakkında merak edilen tüm bilgileri bilimsel kaynaklar ışığında alt başlıklar halinde sizler için derledik!

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Biotin B7 Vitamini Nedir?

Biotin, diğer adıyla vitamin B7 veya vitamin H olarak bilinen, suda çözünen bir vitamin türüdür. B7 vitamininin kimyasal yapısı, C10H16N2O3S‘dir. Vücudun fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için, önemli görevleri olan vitaminlerden biridir. İnsan vücudunda, çeşitli enzimatik reaksiyonlarda, kofaktör olarak yer alır. Metabolizmanın sağlıklı düzeyde çalışmasında etkilidir.

Biotin (H vitamini) vücutta depolanma özelliğini taşımaz. Bağırsaktaki bazı faydalı bakteriler, çok az miktarda H vitamini sentezleme özelliğine sahiptir. Biotinin emilimi, vücutta onikiparmak bağırsağında gerçekleşmektedir. Bununla beraber, insan vücudunda B7 vitamini en fazla böbrek ve karaciğerde bulunabilir.

B kompleks vitaminleri arasında bulunan B7 vitamini (Biotin), sıcaklığa ve asidik ortamlara karşı dayanıklı yapıdadır. Bu yapısı, UV ışınlarına ve oksijene karşı dayanıklı değildir. B7 vitamini, yağların ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünde de aktif rol oynar.

biotin b7 vitamini nedir

Biotin B7 Vitamini Ne İşe Yarar?

  • Saç dökülmesini önler; saçları hızlı uzatır.
  • Tırnak kırılmasını önler; tırnakları güçlendirir.
  • Vücuda enerji verir.
  • Cilt hücrelerini yeniler; cildi nemlendirir.
  • Yağ yakımını hızlandırır.
  • Hücre büyümesini ve onarımını sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Gebelikte embriyo gelişimini destekler.
  • Sinir hücresi hasarını önler.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Kötü kolesterolü düşürür.

Saç Dökülmesini Önler; Saçları Hızlı Uzatır

Biotin, saç foliküllerindeki keratin üretimini artırarak saçların daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlamaktadır. Saç dökülmesini önleme ve saç uzamasını hızlandırma sürecinde etkilidir.

Saç Dökülmesi

Çalışma: “Biotin and its role in hair loss: an evidence-based review”
Yazarlar: Bolle P, Evandri MG, Saso L.
Yıl: 2004
Özet: Bu derleme, biotin eksikliğinin saç dökülmesine yol açabileceğini ve biotin takviyesinin saç dökülmesi yaşayan kişilerde saç sağlığını destekleyebileceğini göstermektedir .

Tırnak Kırılmasını Önler; Tırnakları Güçlendirir

Tırnaklar, saç gibi keratin içermektedir. Biotin (H vitamini) keratin altyapısının güçlenmesini sağlamaktadır. Biotin takviyesi ya da biotin içeren besinler yardımıyla, tırnakların daha güçlü yapıya gelmesi kolaylaşır.

Tırnak Sağlığı

Çalışma: “A double-blind placebo-controlled trial evaluating the efficacy of biotin in subjects with brittle nails”
Yazarlar: Hochman LG, Scher RK, Meyerson MS.
Yıl: 1993
Özet: Bu çalışma, biotin takviyesinin kırılgan tırnakları olan kişilerde tırnak kalitesini artırdığını göstermiştir. Biotin alan katılımcılar, tırnak kalınlığında ve dayanıklılığında önemli iyileşmeler bildirmiştir.

Vücuda Enerji Verir

Biotin ya da B7 vitamini, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında görev alarak enerji üretimine yardımcı olabilir. Karbonhidratları glikoza, proteinleri amino asitlere ve yağları yağ asitlerine dönüştüren metabolik süreçlerde yer aldığından, kişilere gün içinde ihtiyaç duyduğu enerjiyi verebilir.

Cilt Hücrelerini Yeniler; Cildi Nemlendirir

Biotin, cilt hücrelerinin yenilenme sürecini hızlandırır. Cildin daha yumuşak, esnek ve nemli kalmasına yardımcı olan bir vitamindir. Nem dengesini düzenleme göreviyle, cildin kurumasını da önleyebilir.

Yağ Yakımını Hızlandırır

Yağ asitlerinin sentezi ve parçalanmasında yer alan biotin, yağ metabolizmasını kontrol eder. Böylece, sağlıklı bir vücut ağırlığının korunmasına ve genel metabolik işlevlerin düzgün çalışmasına yardımcı olur.

Hücre Büyümesini ve Onarımını Sağlar

Hücre bölünmesi ve DNA/RNA sentezi için gerekli olan Biotin B7 vitamini, hücre büyümesini kolaylaştırır. Bu etkisi ile hasarlı hücrelerin onarımına yardım eder. Sağlıklı doku ve organ fonksiyonları için, hücrelerin iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Biotin, bağışıklık sisteminin işlevlerini destekler. Böylece, vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Beyaz kan hücrelerinin üretimini ve etkinliğini artırır. Bu durum da bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir.

Kaynak: “Biotin as a regulator of gene expression of thiamine transporter SLC19A3” – Rodionov DA, et al. Journal of Nutritional Biochemistry, 2009.

Bulgular: Biotin, bağışıklık sistemi hücrelerinin sağlıklı işlev görmesi için gereklidir.

Gebelikte Embriyo Gelişimini Destekler

Gebelik sürecinde, embriyonun gelişmesi için biotin ihtiyacı artar. Yeterli düzeyde B7 vitamini alımı ise embriyo gelişimini destekler. Biotin, gebelik sürecini destekler ve gebelik komplikasyonlarını azaltmada etkili olabilir.

Kaynak: “Biotin status in pregnant women: marginal biotin deficiency persists throughout pregnancy” – Zempleni J, et al. American Journal of Clinical Nutrition, 2004.

Bulgular: Gebelik sırasında yeterli biotin alımı, fetal gelişim için önemlidir. Biotin eksikliği doğumsal anomalilere yol açabilir.

Sinir Hücresi Hasarını Önler

H vitamini bir diğer adıyla B7 vitamini, sinir hücrelerinin enerji üretim süreçlerini destekler. Bu etkisiyle, nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltmaya yardım eder. Bununla beraber, yaşlanma döneminde artan sinir hücresi hasarını da önleyebilir.

Kaynak: Sedel F ve ark., 2015; Tourbah A ve ark., 2016

Bulgular: Bu çalışma, biotin takviyesinin multiple skleroz hastalarında yorgunluk ve nörolojik semptomları azaltabileceğini göstermiştir.

Kan Şekerini Dengeler

Biotin, glikoz metabolizmasını düzenler. Glikoz metabolizması düzenlendiğinde, kan şekeri seviyesi de kişilerin yaşına ve sağlık durumuna göre dengelenir. İnsülin salınımını destekler ve hücrelerin glikozu daha verimli kullanmasına yardımcıdır.

Kaynak: Koutsikos D ve ark., 1990; Albarracin CA ve ark., 2008

Bulgular: Bu çalışma, biotin takviyesinin diyabetli hastalarda insülin direncini ve kan şekeri kontrolünü iyileştirebileceğini göstermiştir.

Kötü Kolesterolü Düşürür

B7 vitamini, lipid metabolizmasını etkileyerek LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürmeye yardım eder. Böylece, HDL (iyi) kolesterol seviyelerini artırabilir. Biotinin bu etkisi ise, arterlerde plak birikimini önler kalp hastalığı riskini azaltabilir.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Biotin B7 Vitamini Faydaları Nelerdir?

Biotin, insan sağlığı için önemli ve faydalı vitaminlerden biridir. B7 vitamini faydaları sayesinde sağlıklı bir cilt, saç ve tırnak yapısı gözlemlenebilir. Bitotin B7 vitamini faydaları şu şekilde ifade edilebilir:

  • Saçların kırılmadan uzamasını sağlar; saç dökülmemesini engeller.
  • Tırnakların kırılmasını önler, güçlü tırnak yapısının oluşumunu destekler.
  • Cildin nem dengesini düzenleyerek yaşlanma etkilerini geciktirir.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder.
  • Gebelik sürecinde anne ve bebek sağlığını korur.
  • Kan şekeri seviyesini düzenleyerek diyabet etkilerini hafifletebilir veya bu riske karşı korur.
  • Kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcıdır.
  • Vücudun gün içinde ihtiyaç duyduğu enerjinin karşılanmasını sağlar.
  • Hasarlı doku ve hücrelerin onarılmasını hızlandırabilir.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

biotin b7 vitamini ne işe yarar

Biotin B7 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Biotin eksikliği, kişilerde çeşitli belirtilerle ortaya çıkabilir. Biotin B7 vitamin eksikliği belirtileri yaygın haliyle şu şekilde sıralanabilir; ancak belirtiler kişiden kişiye göre değişebilir. Geçmeyen, şiddetlenen belirtiler durumunda sağlık kuruluşuna başvurunuz.

  • H vitamini (Biotin) eksikliğinde, saçlar mat ve kırılgan hale gelir, dökülme oranı eskisine göre artabilir.
  • Ciltte kuruluk, kırmızı döküntüler ve pullanma Biotin eksikliğinin en yaygın belirtilerindendir.
  • Tırnaklarda kırılma ve soyulma meydana gelebilir.
  • Depresyon, yorgunluk, halüsinasyonlar ve uyuşukluk gibi nörolojik belirtiler, biotin eksikliği sonucunda yaşanabilir.
  • Kaslarda ağrı ve rahatsızlık hissi, biotin eksikliği belirtileri arasındadır.
  • Yetersiz biotin alımı sonucunda, bağışıklık sisteminde zayıflama oluşabilir.
  • Enerji düşüşü, kronik yorgunluk B7 vitamini eksikliğinde yaşanabilir.
  • Dudak çevresinde kuruma ve uzun süreli çatlak oluşumu görülebilir.
  • Uzun süreli kusma, ishal ve bulantı hissi yaşanabilir.
  • İştah kaybı ve iştahsızlık sonucunda oluşan kilo kaybı B7 vitamini eksikliğindendir.
  • Enerji kaybına bağlı olarak uyku bozukluğu oluşabilir.
  • B7 vitamini, bazı durumlarda el ve ayaklarda karıncalanma hissini oluşturabilir.
biotin b7 eksikliği

Biotin (B7 Vitamini) Nelerde Var?

Doğada, pek çok bitki ve besinde H vitamini yani B7 vitamini bulunmaktadır. Besinler yardımıyla bu değerli vitamin vücuda alınabilir. Biotin içeren besinler listesi şu şekilde sıralanabilir:

  • Yumurta Sarısı: 1 adet yumurta sarısı yaklaşık 10 mikrogram (mcg) biotin,
  • Balık: 85 gram somon balığı yaklaşık 5 mcg biotin içerirken, 85 gram tuna balığında yaklaşık 0.6 mcg biotin,
  • Karaciğer: 85 gram dana karaciğerinde yaklaşık 30-35 mcg biotin,
  • Böbrek: 85 gram böbrek ortalama 3-4 mcg biotin,
  • Kırmızı Et: 85 gram kırmızı ette yaklaşık 3-5 mcg biotin,
  • Kümes Hayvanları: 85 gram tavuk etinde yaklaşık 1-2 mcg biotin,
  • Tatlı Patates: 1 adet orta boy tatlı patates (130 gram) yaklaşık 2.4 mcg biotin,
  • Ispanak: 1 bardak haşlanmış ıspanakta (180 gram) yaklaşık 0.5 mcg biotin,
  • Brokoli: 1 bardak haşlanmış brokoli (156 gram) yaklaşık 0.4-0.5 mcg biotin,
  • Fındık: 28 gram fındıkta yaklaşık 0.5-1 mcg biotin,
  • Badem: 28 gram badem yaklaşık 1.5 mcg biotin,
  • Çekirdek: 28 gram ay çekirdeği yaklaşık 2.6 mcg biotin,
  • Süt: 1 bardak süt (240 ml) yaklaşık 0.3 mcg biotin,
  • Peynir: 28 gram çedar peynirinde yaklaşık 0.4-0.5 mcg biotin,
  • Yoğurt: 1 kase yoğurt (170 gram) yaklaşık 0.2-0.3 mcg biotin,
  • Ceviz: 28 gramlık 1 ceviz yaklaşık 0.2 mcg biotin,
  • Mercimek: 1 bardak haşlanmış mercimekte (240 gram) yaklaşık 1.0 mcg biotin,
  • Nohut: 1 bardak haşlanmış nohutta (240 gram) yaklaşık 2.6 mcg biotin,
  • Muz: 1 adet orta boy muz (118 gram) yaklaşık 0.2-0.4 mcg biotin,
  • Avokado: 1 adet orta boy avokadoda (200 gram) yaklaşık 2-6 mcg biotin,
  • Mantar: 100 gram şitake mantarı yaklaşık 1.6 mcg biotin,
  • Mayalı Ürünler: Bira mayasında 16 gram (2 yemek kaşığı) 14 mcg, 2 yemek kaşığı besin mayasında (16 gram) yaklaşık 21 mcg biotin bulunur.

İlginizi çekebilir: Biotin İçeriği En Yüksek 15 Süper Besin

Besin Porsiyon Miktarı Biotin (B7 Vitamini) Miktarı
Yumurta Sarısı 1 adet 10 mcg
Somon Balığı 85 gram 5 mcg
Tuna Balığı 85 gram 0.6 mcg
Dana Karaciğeri 85 gram 30-35 mcg
Böbrek 85 gram 3-4 mcg
Kırmızı Et 85 gram 3-5 mcg
Tavuk Eti 85 gram 1-2 mcg
Tatlı Patates 130 gram (1 orta boy) 2.4 mcg
Ispanak 180 gram (1 bardak, haşlanmış) 0.5 mcg
Brokoli 156 gram (1 bardak, haşlanmış) 0.4-0.5 mcg
Fındık 28 gram 0.5-1 mcg
Badem 28 gram 1.5 mcg
Ayçekirdeği 28 gram 2.6 mcg
Süt 240 ml (1 bardak) 0.3 mcg
Çedar Peyniri 28 gram 0.4-0.5 mcg
Yoğurt 170 gram (1 kase) 0.2-0.3 mcg
Ceviz 28 gram 0.2 mcg
Mercimek 240 gram (1 bardak, haşlanmış) 1.0 mcg
Nohut 240 gram (1 bardak, haşlanmış) 2.6 mcg
Muz 118 gram (1 orta boy) 0.2-0.4 mcg
Avokado 200 gram (1 orta boy) 2-6 mcg
Şitake Mantarı 100 gram 1.6 mcg
Bira Mayası 16 gram (2 yemek kaşığı) 14 mcg
Besin Mayası 16 gram (2 yemek kaşığı) 21 mcg

Günlük Biotin B7 Vitamini İhtiyacı Nedir?

Gün içinde karşılanması gereken biotin ihtiyacı, sağlık durumuna ve cinsiyete göre değişmektedir. Yaşamın belirli dönemlerinde, farklı değerlerde biotin alımı önerilir. Kadın ve erkeklerin günlük B7 vitamin ihtiyacı, aşağıdaki değerlerle ifade edilebilir:

Takviye kullanımı öncesi size en uygun dozu belirlemek için sağlık profesyoneline danışınız.

Yaş Grubu/Durum Kadın (mcg) Erkek (mcg)
0-6 ay 5 5
7-12 ay 6 6
1-3 yaş 8 8
4-8 yaş 12 12
9-13 yaş 20 20
14-18 yaş 25 25
19 yaş ve üzeri 30 30
Gebelik Dönemi 30
Emzirme Süreci 35

Biotin B7 Vitamini Takviyesi Nasıl Kullanılır?

Biotin takviyeleri genellikle saç, cilt ve tırnak sağlığını desteklemek için kullanılır. Peki, günlük olarak biotin takviye miktarı ne kadar olabilir?

Günlük Alım Miktarı: Kadın ve erkek yetişkinler için önerilen günlük biotin alım miktarı 30 mikrogramdır.

Biotin suda çözünür bir vitamin olduğundan, fazla alındığında idrar yoluyla atılır ve genellikle toksik değildir. Ancak, yüksek dozlarda biotin alımı bazı laboratuvar testlerinin sonuçlarını etkileyebilir. Bu nedenle, herhangi bir takviye kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışılması önerilir.

Takviye kullanımı öncesi size en uygun dozu belirlemek için sağlık profesyoneline danışınız.

Biotin B7 Vitamini Takviyesi Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

B7 vitamini, doktorun uygun gördüğü dönemlerde besin takviyesi yoluyla karşılanabilir. Bu tür takviye alımlarında, öncelikle kullanılan takviyenin formülüne uyulmalıdır. Biotin (B7 vitamini) takviyesi alırken dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde ifade edebiliriz:

  • Takviye B7 vitamini, hap ya da şampuan formüllerinde yer alabildiğinden öncelikle kullanım önerilerine göz atmalısınız.
  • Yetişkinler için önerilen biotin besin takviyesi kullanımı, etkili sonuçlar vermesi için yemeklerle birlikte gerçekleşebilir.
  • Uygun görülen kullanım miktarı ise, günde 1 defadır.
  • Biotin takviyesini kullanmak için, sağlık durumunu takip eden doktorunuzdan ve beslenme düzenini kontrol eden diyetisyenden onay alabilirsiniz.
  • B7 vitamin takviyesi haplarını, 1 bardak suyla beraber kullanmaya dikkat etmelisiniz.
biotin b7 vitamini ne işe yarar

Biotin B7 Vitamini Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Biotin Hapı Kilo Yapar Mı?

Besinlerin enerjiye dönüşmesine yardımcı olan B7 vitamini, doğrudan kilo alımına neden olmaz. Bu faydalı vitamin, yağ yakımını kolaylaştırmaktadır.

Biotin Hangi Vitamin?

Biotin, B7 vitamini ve aynı zamanda H vitaminidir. B7 vitamini, H vitamini ve biotin aynı vitaminin farklı isimlendirmeleridir. B7 vitamininin kimyasal yapısı, C10H16N2O3S’dir.

Biotin Günün Hangi Saatinde Alınmalı?

Biotin takviyelerinin alınması için, günün her saatini değerlendirebilirsiniz. Genellikle, vücut fonksiyonlarının daha iyi çalışmasına yardım etmesi için, tok karnına alınması önerilir. Bunun için uykudan önce, gün içindeki son yemeğinizi yedikten sonra alabilirsiniz. Uyku öncesinde suyla beraber kullanılan B7 takviyeleri, uyku esnasında emildiğinden dolayı daha iyi sonuçlar verebilir.

Günlük Biotin İhtiyacı Nasıl Karşılanır?

Günlük biotin (H vitamini) ihtiyacı, sağlıklı beslenme programıyla doğal yolla karşılanabilir. Bunun için beslenme düzenine; yer fıstığı, fındık, yulaf gevreği, buğday, mantar, baklagil çeşitleri, yumurta sarısı, ıspanak, soya fasulyesi, mayalı ürünler ve dana ciğeri gibi B7 vitamini açısından zengin besinler eklenebilir. Beslenme düzenine ek olarak, uygun görülen dozda B7 takviyesi alınabilir.

Biotin Eksikliği Nasıl Tespit Edilir?

B7 vitamini eksikliğinin belirtilerini yaşıyorsanız, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna danışıp kan tahlili verebilirsiniz. İğne yardımıyla vereceğiniz kan testi sonuçlarına göre, Biotin eksikliği tespit edilebilir.

Biotin Takviyesinin Yan Etkileri Var Mı?

Cinsiyete ve yaşa bağlı olarak, önerilen miktarda biotin alınmalıdır. Biotin takviyesinin fazla alımı, çeşitli yan etkiler oluşturabilir. Aşırı B7 alımı sonucunda yaşanabilecek olası yan etkiler şöyle sıralanabilir:

  • Sindirim problemleri
  • Ciltte döküntü ve kaşıntı
  • Kusma ve ishal
  • Böbrek sağlığı problemleri

Aşırı Biotin Alımı Hangi Duruma Neden Olur?

Gıda yoluyla doğal şekilde biotin alımı, kişilerde olumsuz etkiler oluşturmamaktadır. Gün içinde sadece besinlerden alacağınız B7 vitamininin fazlası, idrar yoluyla atılabilir. Ancak besin takviyesiyle alınan biotin, aşırı düzeyde kullanıldığında alerjiye ve çeşitli yan etkilere neden olabilir.

Biotin Eksikliği Neden Olur?

B7 vitamini eksikliği, çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilir. Bu rahatsızlığa sebep olan faktörlere açıklık getirelim:

  • Biotin açısından zengin besinlerin yeterli düzeyde alınmaması, B7 vitamini eksikliğine neden olur.
  • Crohn hastalığı, çölyak hastalığı gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları, biotinin vücutta depolanmasını önleyebilir.
  • Uzun süreli antibiyotik, antikonvülzan veya antikanser ilaç kullanımı bu duruma sebep olabilir.
  • Aşırı alkol tüketimi, B7 vitamini metabolizmasını bozabilir.
  • Nadir görülen hastalıklar vücutta biotinin depolanmasını yavaşlatabilir.
  • Hamilelik ve emzirme dönemlerinde, B7 vitaminine daha fazla ihtiyaç duyulacağı için testlerde eksiklik meydana gelebilir.
  • Ağız yoluyla beslenmenin olmadığı hastalıklarda, yeterli oranda B7 vitamini alınmayabilir.

ZMA Nedir, Ne İşe Yarar? Ne Zaman, Nasıl Kullanılır?

Bcaa Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Zararlı mı?

Çinko Nelerde Bulunur? Eksikliği Belirtileri ve Faydaları

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

Supplement Nedir? Kullanımı, Ne İşe Yarar? En İyi Supplementler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Buldum Tatlısı Tarifi

Ne Buldum Tatlısı

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri