Çiğ Süt: Faydaları ve Zararları, Ne Kadar Kaynatılmalı? Kaç Gün Dayanır?

Çiğ Süt: Faydaları ve Zararları, Ne Kadar Kaynatılmalı? Kaç Gün Dayanır? Tarifi

Çiğ Süt Faydalı mı Zararlı mı?

Çiğ süt veya uzun ömürlü süt gibi süt çeşitlerinin tüketimi, kas ve kemik gelişimini desteklediği gibi sağlıklı yaşam için de gerekli olan bir beslenme detayıdır. Çok eski zamanlarda köy ve kır yaşamında olduğu gibi sütler inekten sağıldıktan sonra eve gelir yoğurt, peynir ve süt olarak işlenirdi. Günümüzde de bu alışkanlık hala devam ediyor olsa da süt üretim fabrikalarının çoğalmasından dolayı çiğ sütü bulmak artık çok zor olmaya başladı.

Hemen hemen herkesin çocukluk döneminde, mahalle veya sokak aralarında süt şişeleri ile gezen sütçüye denk geldiği olmuştur. İşte bu süt satan kişilerin satmış olduğu süt türü çiğ süt olarak geçmektedir. Herhangi bir işlem görmeden doğrudan çiftlikten halka sunulmaktadır. Sütü satın alanlar ise evlerinde kaynatıp çeşitli amaçlarla kullanmaktadırlar. Bu yazımızla sizleri çiğ süt ile buluşturup çiğ süt faydaları hakkında bilgi vereceğiz. Saça, cilde, sağlığa olan faydalarını bir bir listeleyeceğiz. Gelenek haline gelen çiğ süt içmek kişiye neler kazandırır hepsini bu sayfada açıkladık. O halde yazımızı okumaya başlayabilirsiniz!

Çiğ Süt

Çiğ Süt Nedir?

Sabahın ilk saatlerinde evinizin önünden geçen “Sütçüüüüüüü” sesine kulak verin. Bu ses sizi en doğal süte götürecektir. Katkısız, işlenmemiş, paketlenmemiş sütün geldiğini haber eder bu ses. Son zamanlarda sayılı kişiler tarafından alınan fakat bir o kadar da merak edilen çiğ süt, hiçbir şekilde işlem görmeyen süte denilmektedir. Yani çiftçi beslediği inekleri sabahları sağar ve inekten sağdığı sütü bidonlarla, şişelerle size ulaştırır. Size ulaşan bu süt çiğ süttür. Marketten aldığınız diğer sütlerden çok daha farklıdır. Çiğ süt kaynatılmadan ve bir işleme uğramadan size ulaşır.

çiğ süt ne kadar kaynatılmalı

Çiğ Süt Faydaları Nelerdir?

Annelerin, ninelerin ve büyük teyzelerin çiğ süt alırken bir bildiği varmış. Neden paketli ürünlerden uzak durduğunu şimdilerde daha iyi anlıyoruz. Her sabah sütçünün sokaktan geçmesini bekleyen insanların çiğ sütün faydalarını daha iyi bildiği yüksek ihtimal. Sorduk, araştırdık sizler için çiğ sütün faydalarını burada listeledik. İşte çiğ sütün ya da diğer adıyla taze sütün sağlığa olan faydaları:

  • Çiğ sütte birçok vitamin vardır ve bu vitamin ile bağışıklığı güçlendirmektedir.
  • Çiğ sütün yapısında özel yağlar ve karbonhidratlar bulunur. Mikroplara karşı düşman olan bakteriler de yer alır. Bu demek oluyor ki çiğ süt tam bir hastalık düşmanıdır.
  • Büyüme çağında tüketilen çiğ süt kas ve kemiklerin daha güçlü olmasını sağlar.
  • 1 yaşından sonra bebeklere çiğ sütün verilmesi daha sağlıklı diş yapısının oluşmasını destekler.
  • Sahip olduğu mineraller ile alerjik durumlara karşı koruyucu olmaktadır.
  • Yapılan araştırmalarda çocukluk döneminde çiğ süt tüketen kişilerin astım ve alerjik hastalıklara yakalanma riski daha düşüktür.
  • Kemik erimesine karşı bir önlem almak için çiğ sütün tüketilmesi vurgulanmaktadır. Günlük süt tüketiminde muhakkak çiğ süt tercih edilmelidir. Kemiklerin yapısını güçlendirmektedir.
  • Çiğ sütün içindeki vitaminler daha etkili olduğu için kişiye enerji verir ve daha dinç olmasını destekler.
  • Süt kalsiyum kaynağı olduğu için tamamen sağlık dostudur. Sindirim rahatsızlıklarını da ortadan kaldırır.
  • Özellikle de kabızlık gibi bağırsak problemlerinde çiğ süt tüketmek daha etkili olacaktır.
  • Çiğ süt cilde faydaları ile de dikkat çeker. Düzenli olarak süt tüketimi cildin daha canlı ve parlak görünmesini sağlar. Cilt hasarını iyileştirir. Ciltteki kuruluğu önler ve nem kazandırır.
  • Beynin ihtiyacı olan enerjinin büyük bir kısmı süt ile karşılanmaktadır.

çiğ süt nasıl kaynatılır

Çiğ Süt Zararları Nelerdir?

Faydaları epey çok olan çiğ süt zararları ile de dikkat çekmektedir. Bu zararlar ise gerekli hijyen sağlanmadığında ortaya çıkıp sağlığı tehdit edecektir. Zararlarına değinecek olursak:

  • Süt ürünlerinden tüberküloz ve Brusella hastalığı bulaşmaktadır. Bu nedenle çiğ süt alındığında güvenli ve temiz yerden alınmasına dikkat edilmelidir.
  • Çiğ sütün doğal ve el değmemiş olması da önemli olacaktır. Eğer taşıma koşulları çok hijyenik değilse mikropları içine alabilir.
  • İneğin sağıldığı ortamın da yeteri kadar temiz olmasına önem verilmelidir. Bu nedenle çiğ sütü güvendiğiniz kişilerden almanızı tavsiye ederiz.
  • Genellikle çiğ süt, plastik şişelerde müşteriye getirilmektedir. Plastik şişeler de ömrü çok kısa olan ürünlerdir.
  • Tek kullanımlık saklama şişeleri içinde almaya özen göstermelisiniz. Aksi halde bağırsak hastalıklarına neden olabilir.

çiğ süt fiyatları

Çiğ Süt Ne Kadar Kaynatılmalı?

Çiğ sütü satın aldıktan sonra tüketmek için kaynatma işleminden geçirmek gereklidir. Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır. Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır. Ayrıca çok fazla ısınan sütün yanması da sütün tadını değiştirip zararlı hale getirebilir. Bu nedenle sütü tencerede veya büyük bir cezvede kaynatırken 10 dakika kaynaması ideal bir süre olacaktır.

Sütü kaynatırken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da ateşin şiddeti olacaktır. Süt kaynatma esnasında kısık ateş kullanmanız her zaman daha sağlıklı olacaktır. Sütün sarmaması ve yanmaması için 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatmanızı tavsiye edeceğiz.

çiğ süt kaç gün dayanır

Çiğ Süt Kaç Gün Dayanır?

Gıdaları taze tüketmek en sağlıklı tüketim şekillerinden biridir. Çiğ sütü de taze haliyle ve kısa sürede tüketmeniz sağlığınız için faydalı olacaktır. Sütçüden alınan çiğ sütü kaynattıktan sonra 3 gün içinde tüketmeye çalışın. Eğer buzdolabında muhafaza ederseniz bu süt size 3 gün yetecektir. Oda sıcaklığında ise bakteri üremeye başlar ve süt bozulmaya çok uygun hale gelir.

çiğ süt cilde faydaları

Çiğ Süt Nasıl Saklanır?

Çiğ sütü nasıl muhafaza edebilirim? Çiğ süt buzlukta saklanır mı? diye merak ediyorsanız öncelikle çiğ sütün buzlukta saklanabileceğini belirtelim. Buzlukta saklanan çiğ sütü daha sonra kullanmak için buzdolabı bölümüne alıp yavaş yavaş erimesini bekleyebilirsiniz. Dolap içinde muhafaza edilecek çiğ sütün cam şişelerde saklanması tavsiye edilmektedir. Plastik ürünlerde çok sağlıklı şekilde saklanamaz.

Sütü saklama şekillerinden biri de yoğurt veya peynir yapmak olacaktır. Böylece tüketim ömrünü bir miktar daha uzun tutabilirsiniz. Evde kaynama işleminden geçen çiğ sütten yoğurt yapıp öğünlerinizde tüketebilirsiniz.

çiğ süt tebliği

Çiğ Süt Tebliği: Çiğ Süt Satışı Yasaklandı Mı?

Çok eski zamanlarda olduğu gibi günümüzde de çiğ süt satışı şu günlerde de devam etmektedir. Çiğ süt satışının yasaklanma gibi bir durumu gündemde değil. Sadece sağlıklı koşullarda satılması ve tüketiciye ulaşması için birkaç değişim yapılmıştır. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; süt satıcıları sütlerin günlük olarak bilgilerini kayıt altına alacaktır. Hangi inekten ne kadar süt sağıldı gibi bilgileri istenilen anda açıklayacaktır.

Yapılan açıklamaya göre ağıl ve ahırların gerekli temizlik koşullarına uygun olması, barınakların havalandırmalı ve temiz olması, hasta hayvanların ayrı bir yerde tutulması, süt sağım aletlerinin temizliğine dikkat edilmesi vurgulanmaktadır. Bu koşulları yerine getiren süt satıcılarının süt satışı yapmasında herhangi bir engel görülmemektedir. 2018’in son aylarında ise çiğ süt fiyatları 1 kilo için 4 TL civarında olmaktadır.

Kaynakça:

www.ggd.org.tr

çiğ süt

Eşek Sütü Faydaları, Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Nasıl İçilir?

Keçi Sütü Faydaları: Anne Sütüne En Yakın Besin Deposu

Sütün Faydaları Nelerdir? Düzenli Süt İçmenin Faydaları

Badem Sütü Nasıl Yapılır? Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri

Süt Besin Değerleri, Zayıflatır Mı? Süt Detoksu Nasıl Yapılır?

Laktozsuz Süt Nedir? Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri

Yoğunlaştırılmış Süt Nerede Satılır? Nasıl Yapılır, Kullanılır?

Soya Sütü Faydaları Nelerdir? İnek Sütüne Laktozsuz Alternatif

Tarçınlı Sütün Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilmeli?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    Merhaba yazınız için teşekkür ederim. Ben bugün bir çiftlikten 4kl çiğ süt aldım. Büyük bir tencerede kaynattım. (Kaynamaya başladıktan sonra 10 dk daha kaynattım) şimdi gelelim muhafaza koşullarına birazını yoğurt yapacağım, kalanı da içmek veya tatlı yapımında kullanmak istiyorum. Soğutup dolaba kaldırıp, 3 gün içinde tekrar isitmak gerekirse tekrar isitip kullanabilirim. Deneyelim bakalım :)

  • sultili

    süt çiğ tüketilmemelidir nokta!

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çiğ Sütten Peynir Tarifi

Çiğ Sütten Peynir Tarifi

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Çilek Ve Muzlu Süt Tarifi

Çilek Ve Muzlu Süt

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Badem Sütü Ve Unu Tarifi

Badem Sütü Ve Unu

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
O Kadar Pratik Ki ! Meşhur Bursa Süt Helvası Tarifi

O Kadar Pratik Ki ! Meşhur Bursa Süt Helvası

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Kuşburnu Çayı Ve Kuşburnu Faydaları (Videolu) Tarifi

Kuşburnu Çayı Ve Kuşburnu Faydaları (Videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çiğ Badem Ve Hurmalı Kek Tarifi

Çiğ Badem Ve Hurmalı Kek

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri