Çiğ Süt: Faydaları ve Zararları, Ne Kadar Kaynatılmalı? Kaç Gün Dayanır?

Çiğ Süt: Faydaları ve Zararları, Ne Kadar Kaynatılmalı? Kaç Gün Dayanır? Tarifi

Çiğ Süt Faydalı mı Zararlı mı?

Çiğ süt veya uzun ömürlü süt gibi süt çeşitlerinin tüketimi, kas ve kemik gelişimini desteklediği gibi sağlıklı yaşam için de gerekli olan bir beslenme detayıdır. Çok eski zamanlarda köy ve kır yaşamında olduğu gibi sütler inekten sağıldıktan sonra eve gelir yoğurt, peynir ve süt olarak işlenirdi. Günümüzde de bu alışkanlık hala devam ediyor olsa da süt üretim fabrikalarının çoğalmasından dolayı çiğ sütü bulmak artık çok zor olmaya başladı.

Hemen hemen herkesin çocukluk döneminde, mahalle veya sokak aralarında süt şişeleri ile gezen sütçüye denk geldiği olmuştur. İşte bu süt satan kişilerin satmış olduğu süt türü çiğ süt olarak geçmektedir. Herhangi bir işlem görmeden doğrudan çiftlikten halka sunulmaktadır. Sütü satın alanlar ise evlerinde kaynatıp çeşitli amaçlarla kullanmaktadırlar. Bu yazımızla sizleri çiğ süt ile buluşturup çiğ süt faydaları hakkında bilgi vereceğiz. Saça, cilde, sağlığa olan faydalarını bir bir listeleyeceğiz. Gelenek haline gelen çiğ süt içmek kişiye neler kazandırır hepsini bu sayfada açıkladık. O halde yazımızı okumaya başlayabilirsiniz!

Çiğ Süt

Çiğ Süt Nedir?

Sabahın ilk saatlerinde evinizin önünden geçen “Sütçüüüüüüü” sesine kulak verin. Bu ses sizi en doğal süte götürecektir. Katkısız, işlenmemiş, paketlenmemiş sütün geldiğini haber eder bu ses. Son zamanlarda sayılı kişiler tarafından alınan fakat bir o kadar da merak edilen çiğ süt, hiçbir şekilde işlem görmeyen süte denilmektedir. Yani çiftçi beslediği inekleri sabahları sağar ve inekten sağdığı sütü bidonlarla, şişelerle size ulaştırır. Size ulaşan bu süt çiğ süttür. Marketten aldığınız diğer sütlerden çok daha farklıdır. Çiğ süt kaynatılmadan ve bir işleme uğramadan size ulaşır.

çiğ süt ne kadar kaynatılmalı

Çiğ Süt Faydaları Nelerdir?

Annelerin, ninelerin ve büyük teyzelerin çiğ süt alırken bir bildiği varmış. Neden paketli ürünlerden uzak durduğunu şimdilerde daha iyi anlıyoruz. Her sabah sütçünün sokaktan geçmesini bekleyen insanların çiğ sütün faydalarını daha iyi bildiği yüksek ihtimal. Sorduk, araştırdık sizler için çiğ sütün faydalarını burada listeledik. İşte çiğ sütün ya da diğer adıyla taze sütün sağlığa olan faydaları:

  • Çiğ sütte birçok vitamin vardır ve bu vitamin ile bağışıklığı güçlendirmektedir.
  • Çiğ sütün yapısında özel yağlar ve karbonhidratlar bulunur. Mikroplara karşı düşman olan bakteriler de yer alır. Bu demek oluyor ki çiğ süt tam bir hastalık düşmanıdır.
  • Büyüme çağında tüketilen çiğ süt kas ve kemiklerin daha güçlü olmasını sağlar.
  • 1 yaşından sonra bebeklere çiğ sütün verilmesi daha sağlıklı diş yapısının oluşmasını destekler.
  • Sahip olduğu mineraller ile alerjik durumlara karşı koruyucu olmaktadır.
  • Yapılan araştırmalarda çocukluk döneminde çiğ süt tüketen kişilerin astım ve alerjik hastalıklara yakalanma riski daha düşüktür.
  • Kemik erimesine karşı bir önlem almak için çiğ sütün tüketilmesi vurgulanmaktadır. Günlük süt tüketiminde muhakkak çiğ süt tercih edilmelidir. Kemiklerin yapısını güçlendirmektedir.
  • Çiğ sütün içindeki vitaminler daha etkili olduğu için kişiye enerji verir ve daha dinç olmasını destekler.
  • Süt kalsiyum kaynağı olduğu için tamamen sağlık dostudur. Sindirim rahatsızlıklarını da ortadan kaldırır.
  • Özellikle de kabızlık gibi bağırsak problemlerinde çiğ süt tüketmek daha etkili olacaktır.
  • Çiğ süt cilde faydaları ile de dikkat çeker. Düzenli olarak süt tüketimi cildin daha canlı ve parlak görünmesini sağlar. Cilt hasarını iyileştirir. Ciltteki kuruluğu önler ve nem kazandırır.
  • Beynin ihtiyacı olan enerjinin büyük bir kısmı süt ile karşılanmaktadır.

çiğ süt nasıl kaynatılır

Çiğ Süt Zararları Nelerdir?

Faydaları epey çok olan çiğ süt zararları ile de dikkat çekmektedir. Bu zararlar ise gerekli hijyen sağlanmadığında ortaya çıkıp sağlığı tehdit edecektir. Zararlarına değinecek olursak:

  • Süt ürünlerinden tüberküloz ve Brusella hastalığı bulaşmaktadır. Bu nedenle çiğ süt alındığında güvenli ve temiz yerden alınmasına dikkat edilmelidir.
  • Çiğ sütün doğal ve el değmemiş olması da önemli olacaktır. Eğer taşıma koşulları çok hijyenik değilse mikropları içine alabilir.
  • İneğin sağıldığı ortamın da yeteri kadar temiz olmasına önem verilmelidir. Bu nedenle çiğ sütü güvendiğiniz kişilerden almanızı tavsiye ederiz.
  • Genellikle çiğ süt, plastik şişelerde müşteriye getirilmektedir. Plastik şişeler de ömrü çok kısa olan ürünlerdir.
  • Tek kullanımlık saklama şişeleri içinde almaya özen göstermelisiniz. Aksi halde bağırsak hastalıklarına neden olabilir.

çiğ süt fiyatları

Çiğ Süt Ne Kadar Kaynatılmalı?

Çiğ sütü satın aldıktan sonra tüketmek için kaynatma işleminden geçirmek gereklidir. Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır. Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır. Ayrıca çok fazla ısınan sütün yanması da sütün tadını değiştirip zararlı hale getirebilir. Bu nedenle sütü tencerede veya büyük bir cezvede kaynatırken 10 dakika kaynaması ideal bir süre olacaktır.

Sütü kaynatırken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da ateşin şiddeti olacaktır. Süt kaynatma esnasında kısık ateş kullanmanız her zaman daha sağlıklı olacaktır. Sütün sarmaması ve yanmaması için 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatmanızı tavsiye edeceğiz.

çiğ süt kaç gün dayanır

Çiğ Süt Kaç Gün Dayanır?

Gıdaları taze tüketmek en sağlıklı tüketim şekillerinden biridir. Çiğ sütü de taze haliyle ve kısa sürede tüketmeniz sağlığınız için faydalı olacaktır. Sütçüden alınan çiğ sütü kaynattıktan sonra 3 gün içinde tüketmeye çalışın. Eğer buzdolabında muhafaza ederseniz bu süt size 3 gün yetecektir. Oda sıcaklığında ise bakteri üremeye başlar ve süt bozulmaya çok uygun hale gelir.

çiğ süt cilde faydaları

Çiğ Süt Nasıl Saklanır?

Çiğ sütü nasıl muhafaza edebilirim? Çiğ süt buzlukta saklanır mı? diye merak ediyorsanız öncelikle çiğ sütün buzlukta saklanabileceğini belirtelim. Buzlukta saklanan çiğ sütü daha sonra kullanmak için buzdolabı bölümüne alıp yavaş yavaş erimesini bekleyebilirsiniz. Dolap içinde muhafaza edilecek çiğ sütün cam şişelerde saklanması tavsiye edilmektedir. Plastik ürünlerde çok sağlıklı şekilde saklanamaz.

Sütü saklama şekillerinden biri de yoğurt veya peynir yapmak olacaktır. Böylece tüketim ömrünü bir miktar daha uzun tutabilirsiniz. Evde kaynama işleminden geçen çiğ sütten yoğurt yapıp öğünlerinizde tüketebilirsiniz.

çiğ süt tebliği

Çiğ Süt Tebliği: Çiğ Süt Satışı Yasaklandı Mı?

Çok eski zamanlarda olduğu gibi günümüzde de çiğ süt satışı şu günlerde de devam etmektedir. Çiğ süt satışının yasaklanma gibi bir durumu gündemde değil. Sadece sağlıklı koşullarda satılması ve tüketiciye ulaşması için birkaç değişim yapılmıştır. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; süt satıcıları sütlerin günlük olarak bilgilerini kayıt altına alacaktır. Hangi inekten ne kadar süt sağıldı gibi bilgileri istenilen anda açıklayacaktır.

Yapılan açıklamaya göre ağıl ve ahırların gerekli temizlik koşullarına uygun olması, barınakların havalandırmalı ve temiz olması, hasta hayvanların ayrı bir yerde tutulması, süt sağım aletlerinin temizliğine dikkat edilmesi vurgulanmaktadır. Bu koşulları yerine getiren süt satıcılarının süt satışı yapmasında herhangi bir engel görülmemektedir. 2018’in son aylarında ise çiğ süt fiyatları 1 kilo için 4 TL civarında olmaktadır.

Kaynakça:

www.ggd.org.tr

çiğ süt

Eşek Sütü Faydaları, Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Nasıl İçilir?

Keçi Sütü Faydaları: Anne Sütüne En Yakın Besin Deposu

Sütün Faydaları Nelerdir? Düzenli Süt İçmenin Faydaları

Badem Sütü Nasıl Yapılır? Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri

Süt Besin Değerleri, Zayıflatır Mı? Süt Detoksu Nasıl Yapılır?

Laktozsuz Süt Nedir? Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri

Yoğunlaştırılmış Süt Nerede Satılır? Nasıl Yapılır, Kullanılır?

Soya Sütü Faydaları Nelerdir? İnek Sütüne Laktozsuz Alternatif

Tarçınlı Sütün Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilmeli?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    Merhaba yazınız için teşekkür ederim. Ben bugün bir çiftlikten 4kl çiğ süt aldım. Büyük bir tencerede kaynattım. (Kaynamaya başladıktan sonra 10 dk daha kaynattım) şimdi gelelim muhafaza koşullarına birazını yoğurt yapacağım, kalanı da içmek veya tatlı yapımında kullanmak istiyorum. Soğutup dolaba kaldırıp, 3 gün içinde tekrar isitmak gerekirse tekrar isitip kullanabilirim. Deneyelim bakalım :)

  • sultili

    süt çiğ tüketilmemelidir nokta!

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çiğ Sütten Peynir Tarifi

Çiğ Sütten Peynir Tarifi

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Çilek Ve Muzlu Süt Tarifi

Çilek Ve Muzlu Süt

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Su Ve Süt Kefiri Tarifi

Su Ve Süt Kefiri

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Kuşburnu Çayı Ve Kuşburnu Faydaları (Videolu) Tarifi

Kuşburnu Çayı Ve Kuşburnu Faydaları (Videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çiğ Badem Ve Hurmalı Kek Tarifi

Çiğ Badem Ve Hurmalı Kek

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Süt Kaymağı Tarifi

Süt Kaymağı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri