Eşek Sütü Faydaları, Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Nasıl İçilir?

Eşek Sütü Faydaları, Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Nasıl İçilir? Tarifi

İnek Sütünün Pabucu Dama Mı Atılıyor?

Tüm Faydalarıyla Eşek Sütü

Anne sütüne en yakın besin içeriği ile dikkat çeken eşek sütü antik Mısır döneminden günümüze kadar faydaları nedeniyle ön plana çıkan bir süt çeşididir. Besleyici bir süt çeşidi olmasının yanı sıra kozmetik faydalarıyla da güzellik sektöründe de aranılan bir besindir.

100 mililitre eşek sütü yaklaşık 42 kalori içerir. Sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, çinko magnezyum gibi mineraller ile A, B2, B1, E, C vitamini ve protein açısından zengindir. Kolay sindirilebilir özelliğe sahip olan eşek sütü özellikle inek proteinine alerjisi olanlar tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Yüksek oranda laktoz içerir. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri açısından da zengin bir besin olan eşek sütü linolenik yağ asitleri içerir.

eşek sütü

Eşek Sütü Faydaları Nelerdir?

  • İçeriğinde yer alan laktoferrin maddesi sayesinde antimikrobiyal ve antiinflamatuar etkilere sahiptir. Aynı zamanda antioksidan özellik taşır ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direncini artırır. Bunlara ek olarak eşek sütü kanser hücresi oluşumunu engeller ve oluşan hücrelerin çoğalmasını önler.
  • Yüksek kalsiyum içeriği ile kemik ve diş gelişimini destekler. Kemikleri güçlendirir ve diş çürümelerine karşı vücudu korur. Linoleik yağ asitleri sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kabızlık, şişkinlik ve gaz gibi sorunların önüne geçer. Vücudun gereksinimi olan enerjiyi sağlar.
  • Anne sütüne en yakın besin değerine sahip olan eşek sütü özellikle immunoglobulin içeriği sayesinde yeni doğan bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur ve enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır. Yeni doğanda sık rastlanan tüberküloz ve boğaz enfeksiyonlarının önlemeye yardımcı olan eşek sütü ayrıca atım ve solunum yolları enfeksiyonlarının da önüne geçer.

eşe sütü faydaları

Eşek Sütü Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

  • Astımdan kansere, bronşitten siroza kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılan eşek sütü, içeriğinde yer alan esansiyel yağ asitleri sayesinde tedavi edici özelliğe sahiptir.
  • Başta kolon kanseri olmak üzere, akciğer, mide, karaciğer ve diğer kanser türlerinin tedavisini de destekleyici rol oynar. Cilt hücrelerinin beslenmesini sağlayan besin egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarına karşı da vücudu korur.
  • Sindirim sistemi bozukluklarına iyi gelen eşek sütü, özellikle kabızlık probleminin önlenmesinde önemli rol oynar.
  • Boğaz ağrılarının ve yaralarının önlenmesine yardımcı olur.
  • Kas yorgunlukları ve baş ağrısına iyi gelen eşek sütü kronik yorgunluğun tedavisinde oldukça etkilidir. İçeriğindeki E vitamini göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Eşek sütü özellikle yeni doğan bebeklerin kemiklerinin güçlenmesini sağlar ve kemik kırılmalarına karşı bebekleri korur.
  • Cildin kolojen dokusunun güçlenmesinde önemli rol oynayan eşek sütü cildin pürüzsüz, canlı olmasına yardımcı olur ve kırışıklıkların oluşmasını önler.
  • İçeriğindeki Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri kalp damar sağlığının korunmasında oldukça etkilidir.

eşek sütü haram mı

Eşek Sütü Haram Mı, Helal Midir?

Son zamanlarda sağlığa yararları ile ön plana çıkan eşek sütünün, İslam dini açısından haram olduğuna dair bilgiler bulunmaktadır. Evcil eşek etinin yenmesinin Hz. Muhammed tarafından haram olduğu ve fıkıh kuralına göre de eti haram olan hayvanın sütlerinin de tüketilmemesi gerektiği söylenir. Bu bağlamda eşek eti haram olduğu için sütünün de tüketilmesi haramdır.

Bazı İslami düşüncelere göre ise eşek eti yemek ve eşek sütü içmek mekruh bir davranıştır. Ancak kabul edilen ana görüş eşek sütü ve eşek sütünün haram olduğudur. Eşek sütü eğer bir hastalığın tedavisi için tüketilecekse dini olarak herhangi bir sakınca yoktur. İslam dini otoritelerine göre eğer doktor tarafından eşek sütünün içilmesi hastalığın tek tedavisi ise içilebilir. Ancak hastalığın ilaçla tedavisi mümkünse eşek sütü caiz değildir.

eşek sutu helal midir

Eşek Sütü Nasıl İçilir?

Çin, İngiltere, İtalya, Fransa, Brezilya, Şili ve Amerika’da uzun zamandan beri tüketilen ve sağlığa yararları nedeniyle ön planda tutulan eşek sütü, günlük olarak taze bir şekilde çiftlik ürünleri satan organik ürün marketlerinden ya da internetten satın alınabilir.

İnternet üzerinden dondurulmuş halde gönderilen eşek sütü oda sıcaklığında kendi kendine ya da buzdolabının alt bölmelerinde çözüldükten sonra tüketime hazır hale gelir. Tüketilecek miktar kadarı cezveye alınır ve ılık hale getirildikten sonra tüketilmelidir.

Eşek sütünün kaynatılması içeriğindeki sağlığa yararlı besin bileşenlerinde kayıp oluşmasına neden olur. Antibakteriyel özelliğe sahip olan eşek sütü bu özelliği sayesinde mikropların ölmesini sağlar. Pastörize işleminden geçer ya da kaynatılırsa bu özelliğini kaybeder. Bu nedenle çiğ tüketilmesi önerilen eşek sütü yaklaşık 72 saatlik ömre sahiptir.

eşek sütü sabunu

Eşek Sütü Sabunu Faydası, Ne İşe Yarar?

  • Eşek sütü sabunu, özellikle kış mevsiminde yıpranan, çatlayan ve kuruyan cildin bakımını sağlayarak cildi dış etkilere karşı korur.
  • Günlük kullanıma uygun yapısı ile dikkat çeken ürün, yaşlanma etkilerini geciktirir ve kırışıklıkların oluşmasını önler.
  • Doğal eşek sütü sabunu sivilce, egzama, sedef gibi cilt sorunlarının tedavisini destekler ve cilt hastalıklarını önler.
  • Cildin ihtiyaç duyduğu nemi sağlayarak yumuşak ve pürüzsüz görünmesine yardımcı olur.
  • Cilt lekeleri ve sivilce izlerini yok eder ve cildi besleyerek onarır.
  • Ten renginin açılmasını sağlar ve yaşlanma etkilerini geciktirir.
  • Kuru cilde sağlıklı bir bakım yapılmasını sağlayarak oluşabilecek yıpranma, tahriş ve kızarıklıklara karşı cildi korur.
  • Ölü derinin ciltten uzaklaşmasına yardımcı olan eşek sütü sabunu cildi derinlemesine temizler.
  • Eşek sütü ile yıkanan saçlar daha hacimli ve daha bakımlı görünür.
  • Saç derisinde kepek oluşumunu önler ve saç dökülmelerini engeller.
  • Saç derisindeki kaşıntıyı önler ve saçkıranın sorununun tedavisinde önemli rol oynar.
  • Ayrıca eşek sütü kremi de sabunu ile birlikte kullanılarak hem saç hem de cilt üzerinde daha etkili sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur.

eşek sütü sabunu

Eşek Sütü Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?

Özel olarak açılan evcil eşek üretim çiftliklerinde satışa sunulan eşek sütü, organik ürün satan marketlerde ve internet üzerinden satış yapan firmalarda satılır. Isıl işlem ve pastörizasyon işlemi görmemesi gerektiğinden dolayı uzun ömürlü bir ürün değildir. Bu nedenle büyük alışveriş merkezlerinde ya da marketlerde satışı pek yoktur.

Son dönemlerde popülerliğinin artması Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde evcil eşek çiftlikleri açılmasını sağlamıştır. Yeni doğum yapan bir eşek günde en fazla 1 litre süt verirken 4-5 ay sonrasında ise bu miktar yarım litreye düşer ve 8. aydan sonra eşeğin süt vermesi durur. Bu durum eşek sütünün fiyatının yüksek olmasının en büyük nedenidir.

Eşek sütü fiyatı 2018 yılında litresi 80 lira ile 150 lira arasında değişiklik gösterir.

eşek sütü nereye satılır

Eşek Sütü Zararları ve Yan Etkileri

Eşek sütü faydaları ile ön plana çıkan bir besin olmasına rağmen gereğinden fazla tüketildiğinde birtakım yan etkiler oluşturabilir.

Eşek sütünde kurşun, cıva ve kükürt gibi sağlığı tehdit eden maddeler bulunur. Bu nedenle önerilenden fazla tüketildiğinde alerjik durumlara neden olabilir. Bu maddeler insan vücudunda birikir ve zehirlenmeye yol açar. Bu maddeler merkezi sinir sistemini ve böbrekleri doğrudan etkileyerek gelişim bozukluklarına neden olur. Karaciğerde birikerek toksin etki yaratan bu kimyasallar hareket ve beyin işlevi bozukluklarına da yol açabilir. Eşek sütü 0-12 yaş grubu için günde 2 çay bardağı kadar önerilirken 12 yaş üzerindekiler için günde 3 çay bardağı kadar tüketilebilir.

Eşek Sütü Sabunu Faydaları ve Kullanımı, Kleopatra’nın Güzellik Sırrı!

Keçi Sütü Faydaları: Anne Sütüne En Yakın Besin Deposu

Laktozsuz Süt Nedir? Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri

Soya Sütü Faydaları Nelerdir? İnek Sütün Laktozsuz Alternatif

Sütün Faydaları Nelerdir? Düzenli Süt İçmenin Faydaları

Badem Sütü Nasıl Yapılır? Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri

Tarçınlı Sütün Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilmeli?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sütün Kaymağı Nasıl Alınır Tarifi

Sütün Kaymağı Nasıl Alınır

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Süt Reçeli Nasıl Yapılır?

Süt Reçeli Nasıl Yapılır?

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Süt Dilimi Nasıl Yapılır

Süt Dilimi Nasıl Yapılır

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Muzlu Süt Nasıl Yapılır? (videolu)

Muzlu Süt Nasıl Yapılır? (videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Süt Dilimi Nasıl Yapılır? Videosu

Süt Dilimi Nasıl Yapılır? Videosu

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Taze Karabakla (Eşek Baklası) Yemeği Tarifi

Taze Karabakla (Eşek Baklası) Yemeği

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri