Devam Sütü Nedir? Ne Zaman Başlanmalı, Ne Zamana Kadar Verilmeli?

Devam Sütü Nedir? Ne Zaman Başlanmalı, Ne Zamana Kadar Verilmeli? Tarifi

Devam Sütü: Anne Sütüne En Yakın Besin!

Yeni doğan bir bebeğe verilebilecek en iyi besin anne sütüdür. Anne sütü zengin besin değeri sayesinde bebeklerin zihin ve beden gelişimini destekler. Anne ne kadar iyi beslenirse anne sütü de bir o kadar fazla olacak ve bebeği büyütecektir. Ancak bazı durumlarda anne sütü yetersiz kalabilir. Bu gibi durumlarda çocuk doktorları bebeğin gelişiminin devam etmesi için devam sütlerini öneriyor.

Pek çok annenin bebeği için tercih ettiği devam sütü hakkında merak edilen soruları bu yazımızda sizler için yanıtladık. Uzman görüşlerinden ilham alarak hazırlanan bu faydalı yazımız hem anneleri hem de babaları bilinçlendirecektir. İşte devam sütünün özellikleri!

İlginizi çekebilir: Lohusa Döneminde Sağlıklı Beslenme ve Diyet

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizdeki bilgiler reçete niteliği taşımaz.

devam sütü

Devam Sütü Nedir?

Devam sütü halk arasında bilinen adıyla mama, anne sütüne en yakın özellikleri taşıyan formül bir süttür. Devam sütü formül süt olarak tanımlanabilir. Organik sütlerin yapısına bebek gelişimini destekleyen bazı faydalı maddelerin eklenmesi ile elde edilir. Yapay bir süt olarak ifade edilse de bebeklerin gelişimi için oldukça faydalı mineralleri taşır. Her yaş grubu için farklı ölçülerde ve içeriklerde devam sütü hazırlanmaktadır.

Bir bebeğin doğumundan itibaren 0-6 aylık süreçte alacağı tek besin anne sütüdür. Şayet anne sütü çeşitli nedenlerden dolayı gelmiyorsa ve azaldıysa besin takviyesi olarak devam sütü verilebilir. Devam sütünün bebeklere olan katkısı, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve beden gelişimini desteklemesidir. Aynı zamanda zihinsel gelişimi de desteklediği için tercih edilmektedir.

Çocuk doktorunuzun önerdiği miktarda ve şekilde verilen devam sütleri, bebeğe tokluk hissi verdiği gibi uykularının da düzenlenmesini sağlayacağı için kullanılabilir. Devam sütünü bebeği için alacak anneler bu formül sütün anne sütüyle farkını merak etmektedir. Devam sütü, kazein proteinleri ve peynir altı suyu içermektedir. Kazein, sütlerin içindeki bir protein maddesi olarak bilinir.

Bu madde, anne sütünde daha az bulunduğundan dolayı anne sütünün sindirimi bebeğin vücudunda daha kolay gerçekleşmektedir. Her iki sütün de sindirim süresi birbirinden farklıdır. Devam sütünde ise kazein miktarı daha fazla yer aldığından sindirimi daha yavaş şekilde gerçekleşir.

Bazı anneler devam sütünün bebeklerde gaz yaptığını söylemektedir. Bebeklerin vücut yapısı birbirinden farklı olacağı için her bebek için tek bir marka devam sütü önerilmez. Devam sütleri probiyotik maddeler de içerdiği için bebeklerin gaz sorununu da önleyecektir. Devam sütünü hazırlama aşamasında mutlaka kutu içinden çıkan ölçü kaşığı kullanmalısınız. Kutu üzerinde önerilen su miktarıyla birlikte hazırlamalısınız.

Devam sütünün her beslenme zamanında taze olarak hazırlanması önerilir. Eğer devam sütü ısıtılır mı diye düşünüyorsanız daha önce hazırlanan devam sütünün ısıtılmayacağını hatırlatmak isteriz. Şayet dinlenen su sıcaklığını kaybettiyse, benmari usulü birkaç dakika biberonu ısıtabilirsiniz. Oda sıcaklığında devam sütlerinin uzun süre kalması önerilmez. Besin değerini kaybedip ekşiyeceği için taze vermeniz önerilir.

Devam sütü ilk 6 ayının içinde olan bebekler için başlangıç maması adıyla bilinmektedir. 6. ayını dolduran bebekler için devam sütü adını almaktadır. Anne ve bebeğin tercihine göre belirli bir süreye kadar kullanımı devam eder. Sık sık dışarıda bulunmak zorunda kalan anneler için düşünülmüş olan 1 yaş devam sütü hazır halde satılmaktadır. Özel şişesinde yer alan bu devam sütleri 1 yaş sonrasında olan bebekleri doyuracak ve mutlu edecektir.

Devam Sütü Kaç Yaşına Kadar Verilmeli?

Devam sütü ne zamana kadar verilir sorusu pek çok anne ve babanın merak ettiği sorulardan biridir. Her yaş grubu için verme süresi farklı olacaktır.

Dünyaya gözlerini yeni açan bebeklerin alması gereken ilk besin anne sütüdür. Fakat anne sütü gelmiyorsa ve bebek bir süreliğine meme reddi yaşıyorsa devam sütüne başlanabilir. Ölçüyü ise bebeğin kilosu dikkate alınarak doktor belirleyecektir.

6-9 aylık dönemde olan bebeğinizin beslenmesinin %70’ini anne sütü öğünü, %30’unu ek gıda ile yapılması önerilir. 9-12 aylık dönemde olan bebeğin ise beslenmesinin %60’ı anne sütü öğünü, %40’ı ek gıda olması en sağlıklı tercih olacaktır.

Bazı bebeklerde gelişim geriliği yaşanıyorsa doktorunuz 2 yaşa kadar devam sütü takviyesi yapmanızı önerebilir. Bebeğinizin gelişim takibine göre devam sütünün süresini doktorunuz belirleyecektir. Devam sütü ne zaman bırakılmalı diyenler mutlaka sağlık takibi yapan doktorla iletişim içinde olmalıdır. Bebeğin gelişimine göre bırakma süresi de belirlenir.

Devam Sütüne Ne Zaman Başlanmalı?

Devam sütüne yani formül mamaya 6. aydan itibaren eğer doktor onay verirse başlanabilir. Anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda doktor tarafından bebeğin gelişimi gözetilerek mama dozu belirlenir. Devam sütü ek gıda sürecinde verileceğinden süt yanında ek gıda besinleri verilebilir.

devam sütü

Devam Sütü Zararlı mı Sağlıklı mı?

Anne ve babaların kafasında oluşan soru işaretlerini gidermek adına şimdi devam sütü faydaları ve zararlarına değinelim:

Devam Sütünün Zararları

Ek gıdaya geçiş döneminden itibaren devam sütleri ana öğünlerde, ek gıdalar doktorun önerdiği şekilde verilmelidir. Eğer bir bebek tüm öğünlerde devam sütü alıyorsa ve ek gıdaya dair bir besin almıyorsa bu bebeğe zarar verebilir. Bir bebek ek gıdaya geçtiğinde devam sütü günden güne azaltılarak belirli bir ölçüde korunmalıdır.

Ek gıda ve çorba alması gereken zamanlarda sadece devam sütü alan bebeğin besinlerle tanışması çok geç olacağı için bebekte yemek seçimine ve tek tat alma özelliğine neden olabilir. Bir bebek, doktorun tavsiye ettiği besinleri tatmalı ve zamanla öğünlerinde tüketmelidir. Devam sütünün belirli bir yaşta bırakılması önerilir.

devam sütü nedir

Devam Sütünün Faydaları

Formül süt, anne sütünü yeterli oranda alamayan bebeklerin en iyi besinidir. Bebeklere doygunluk hissi veren faydalı bir takviyedir. Anne sütüne en yakın özellikleri taşıdığı için anne sütünden alacağı faydalara çok yakın faydalar sağlar.

  • Bebeklerin daha rahat ve huzurlu uyumasını sağlar.
  • Bazı devam sütleri balık yağı içerdiği için Omega takviyesi olur. Göz, beyin ve dil gelişimini destekler.
  • K vitamini içeren devam sütleri bebeklerin daha güçlü iskelet yapısına sahip olmasını sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirme görevi olduğu için bebekleri ve çocukları kış enfeksiyonlarından korur.
  • Bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu bir duvar olan devam sütü, çocukların hastalıktan korunmasına destek olur.
  • Devam sütü ile yoğurt mayalama yapılmaktadır. Eğer devam sütünü kullanarak yoğurt mayalarsanız bebeklerin yoğurt yeme döneminde sağlıklı bir alternatifi olacaktır.

İlginizi çekebilir: Doğum Sonrası Süt Yapan 15 Sağlıklı Yiyecek

devam sütü

Devam Sütü Yerine Ne Verebilirim?

Devam sütü ve anne sütü üzerine yapılan araştırmaların sonuçlarına göre devam sütlerinin yerine bir alternatif bulunmuyor. Anne sütünü alan bebeklerin bebek bırakana kadar anne sütüne devam etmesi öneriliyor.

Devam sütünü alan bebeklerin ise doktorun çizdiği yola göre hareket etmesi daha sağlıklı kabul edilir. Eğer devam sütü yerine farklı bir besin vermek istiyorsanız yapacağınız eylem bebeğin bağışıklık sistemine zarar verecektir. Bazen inek sütünü sulandırıp bebeklere verildiğini duyarsınız. Bu durum bebekler için oldukça risklidir. Çünkü 1 yaşına kadar bebeklere saf halde inek sütü verilmemelidir.

Devam sütünü ilk 1 yılda doktor kontrolüyle vermeniz tavsiye edilir. Devam sütleri, protein, omega, kalsiyum, fosfor ve demir içerdiği için bir bebeğin günlük besin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

İlginizi çekebilir: Kolik Bebek Sendromu: 7 Soruda Dikkat Etmeniz Gereken Her Şey

en iyi devam sütü

Devam Sütünü Yetişkinler İçebilir Mi?

Devam sütü önerileri kemik rahatsızlığı olan hastalar için geçerli olabilmektedir. Şayet doktorunuz kemik hastalıklarına karşı devam sütü içmenizi önerdiyse; devam sütlerini içebilirsiniz.

Yetişkinler süt alerjisi yoksa normal şekilde süt içebildiği için devam sütünü tercihe göre içebilir ya da içmeyebilir. Yetişkinlerin içmesi durumunda herhangi bir sağlık sorunu meydana gelmemektedir.

mama ile devam sütü arasındaki farklar

Mama ile Devam Sütü Arasındaki Farklar

Ailelerin kafasını karıştıran bir soruya da yanıt vermek gerekir. Bebek beslenmesinde hata yapmadan ilerlemek isteyenler için bu konuya açıklık getirelim. Devam sütü ve formül mama aynı içeriklere sahip olan bebek beslenmesinde takviye olarak kullanılan içeceklerdir. Devam sütü ve mama, ılık suyla karışan toz malzemeyle hazırlanır. Bu karışımın besin değeri oldukça yüksektir ve bebeğin beslenmesinde önemli rol oynar.

Devam sütü ve mama, bebeğin içinde bulunduğu ayın özelliklerine göre hazırlanır. Firmalar 6 aydan büyüklere, 12 aydan büyüklere, 1 yaş sonrasında ve 2 yaş sonrasında olan bebekler için farklı besin değerlerine sahip devam sütü üretmektedir. Bu farklı gruplar sayesinde bebeğin beslenme döngüsü düzenlenir. Mama ve devam sütü adıyla karşınıza çıkan besin takviyeleri özel kutularında ve ölçü kaşığında satılmaktadır.

devam sütü

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizdeki bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Emziren Anne Diyeti: Süt Artıran ve Zayıflatan Diyet Listesi

Anne Sütünü Artıran Yiyecekler, İçecekler ve Doğal Çözümler

Emziren Anneler Ne Yemeli? Anne ve Bebek İçin Gerekli 14 Besin

Sağılan Anne Sütü Nasıl Saklanır, Kullanılır? En Sağlıklı Tavsiyeler

Anne Sütü Faydaları ve Bebek Gelişimi İçin Önemi, Bilinmeyen Gerçekler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    Doktorumuz bize Celia devam sütünü önermişti. İçerisindeki lipofer adlı üretim teknolojisi sayesinde gaz oluşumunu önlediği ve palm yağı içermediği üzerine bilgi vermişti. 2 haftadır düzenli kullanıyoruz. şükür gaz problemimiz azaldı. Önerebilirim.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Sarıkanat Zamanı Tarifi

Sarıkanat Zamanı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Turşu Zamanı Tarifi

Turşu Zamanı

10-12 kişilik, 25dk Hazırlık, Pişirme yok
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri