Elma Hangi Mevsimde, En İyi Nerede Yetişir?

Elma Hangi Mevsimde, En İyi Nerede Yetişir? Tarifi

Türkiye’de Elma Nasıl Yetiştirilir?

Dünyada neredeyse 6500 çeşidi olan elma, Türkiye’nin bereketli topraklarında kolayca yetişebilen bir meyvedir. Meyve tabaklarında çoğunlukla yer alan elma; vitamin değeri bakımından oldukça zengindir. Sağlıklı beslenmek isteyenlerin ara öğünde 1 elma tüketmesi, doktorların önerileri arasında yerini almaktadır.

Yetişmesi kolay bir meyve ağacı olduğundan, birçok bahçe ve arazi sahibi elma yetiştirebilir. Verimli şekilde elma tarımı ve üretimi yapmak isteyenlere; bu satırlarda elma yetiştiriciliği hakkında bilgiler vereceğiz.

Elma, su oranı yüksek antioksidan bir meyvedir. Lifli yapısı sayesinde bağırsakların rahatlamasına destek olur. Kas ve kemik gelişimini de desteklediği için her yaşta tüketilmesi önerilmektedir. Türk mutfağında meyve tabaklarında, meyve suyu yapımında ve birçok tatlıda elma çeşitleri kullanılır.

Elma ağacını yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler bu yazımızda ele alındı. Dallarında renk renk elma veren ağaçlara sahip olmak istiyorsanız; işte üretiminize destek olacak bilgiler burada!

İlginizi çekebilir: Elma Suyunun Sizi Şaşırtacak 12 Faydası

elma nasıl yetiştirilir

Elma Hangi Mevsimde Yetişir?

Elmanın birçok türü vardır. Rengi, kokusu, kabukları, boyutu ile çok farklı isimlerle yetiştirilmektedir. Elmayı verimli yetiştirmek adına öncelikle elma hangi mevsimin meyvesidir bilmek gerekir. Her mevsim market reyonlarında dikkat çeken elma; aslında sonbahar meyvesidir.

Erkenci bölgelerde elma hasadı temmuz ortasından bu ayın sonuna kadar yapılabilir. Diğer bölgelerde ise ağustos sonu ve sonbahar başlangıcında hasat yapılır. Ancak genellikle elma meyvesi eylül sonunda olgunlaşır ve tam lezzetine ulaşır.

Sonbahar meyvesi olarak tüketilen elmayı yaz ve kış reyonlarda görmek mümkündür. Depolanma süresi uzundur. Her ay tüketilen elmalar, farklı ahşap zamanlarından toplanan elmalardır. Sonbaharı simgelerinden biri olan elma meyvesi, yapısal özellikleri sayesinde sağlıklı besinler grubundadır.

Elma Nerede Yetişir?

Elma yetiştirmek için uygun koşulları barındıran konumların seçilmesi önemlidir. Bu sebeple elma hangi bölgede yetişir sorusuna yanıt vermek gerekir. Elma nerede yetişir diyecek olursanız; Türkiye’nin her bölgesini görebilirsiniz. Ancak elmanın en çok yetiştiği bölge Akdeniz Bölgesi’dir.

Ayrıca İç Anadolu, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de elma yetiştiriciliği için elverişlidir. Elma, ılıman ve soğuk ılıman iklimlerde yetişir. Ege Bölgesi’nde 500m, Akdeniz ve Güneydoğu’da 80m yukarısında yetişebilir. Sıcaklık 40 derecenin üzerine çıktığında elmanın verimi düşer; yüksek sıcaklıktan ziyade sert kış şartlarına daha dayanıklıdır. Güneş ışığında rengi daha canlı olur.

Akdeniz illerinde yetişen elmalar, ülkenin elma ihtiyacının neredeyse %90’lık payını karşılar. Özellikle de elma hangi şehirde yetişir sorusunun yanıtını arıyorsanız; misket elmasıyla Amasya adından çok sık söz ettirir. Niğde de kendine has elma çeşitleriyle öne çıkar. Bu illerimizi Tokat, Burdur, Nevşehir, Bursa ve Isparta takip eder.

İlginizi çekebilir: Elmada Hangi Vitaminler Var?

elma nasıl yetişir

Elma Kaç Ayda Yetişir?

Elma ağacı, özenli bakıldığında yüksek verim alınan bir meyve ağacıdır. Bazı konumlarda ev bahçelerinde ya da tarlada yetişen elma ağaçlarından da bolca ürün alınabilir. Ağacın elma vermesi için fide döneminden ortalama 1-2 yıl geçmesi gerekir. 2 yıl öncesinde dikilen elma fidesi, bu süre zarfında büyür ve dallarını güçlendirir. Yağışı ve serinliği alan elma ağacı 2 yıl sonunda meyve vermeye başlar.

Elma ağacı 5. yılı doldurduğunda daha çok meyve verebilir; 5. yıldan itibaren üretim düzenli bir orana ulaşır. İklim şartları ne kadar uygunsa ürünler de o kadar hızlı gelişecektir. Elmanın yetişmesi için toprağın humuslu ve mineralli olması daha etkili sonuçlar verebilir. Elmanın sulu olması ve meyvelerin büyük olması için sulama ihmal edilmemelidir.

İlginizi çekebilir: Yeşil Elmanın İlk Kez Duyacağınız 10 Faydası

elma yetiştiriciliği

Elma Çeşitleri ve Hasat Zamanı

Türkiye’nin her bir köşesinde elma yetiştirmenin mümkün olduğundan bahsetmiştik. Bu farklı bölgelerde yetişen elmaların hasat süresi de farklı zamanlarda olacaktır. Elmanın birçok türü vardır ve bu türler ülkemizde kolayca yetişebilir. Bazı elma çeşitlerinden ve hasat zamanından bahsederek üretiminize destek olacak bilgileri sizlere burada sunalım.

  • Red Chief: Sulu bir elma olan red chief, lezzetli ve iri bir türdür. Eylül ayının sonunda hasat edilir.
  • Santana: Avrupa kökenli bir elma türü olan Santana, çok iri yapılıdır ve parlak kırmızı rengiyle iştahları kabartır. Pek çok bölgede yetişebilen bu elma cinsi; ağustos ayının son haftasını gördüğünüzde hasat edilebilir.
  • Summer Red: Orta büyüklüktedir çok iri denilemez ve canlı kırmızı renge sahiptir. Tatlı ekşi bir aromaya sahiptir. Ağustos’un ilk haftası hasat edilmeye uygundur.
  • Amasya Elması: Kırmızı canlı bir renge sahiptir. Soğuk ılıman iklimlerin meyvesi olarak bilinir. 25 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında hasat edilmeye uygundur. Amasya elmasını yatay şekilde kestiğinizde içinde yıldız görünümlü çekirdekler dikkatinizi çeker.
  • Vista Bella: ABD kökenli bir çeşit elma olan Vista Bella, sarı ve yeşil renklidir. Mayhoş ve sulu bir tadı veren bu tür; birkaç kez hasat edilir. 15-25 Temmuz arası hasat edilmesi uygun görülür.
  • Fuji: Japonya kökenli bir elma çeşidi olan Fuji, yeşil renkli görünümüyle iştah açar. Tatlı aroması vardır ve hasat edildikten sonra ortalama 7 ay depolanabilir.
  • Granny Smith: Parlak yeşil tonunda bir renge sahip olan bu elmalar, hafif ekşi tat vermektedir. 15-20 Eylül arası hasat edildiğinde lezzetini tam manasıyla hissettirir.
  • Golden Delicious: Altın sarısı bir rengi olan Golden Delicious, ABD elma cinslerinden biridir. Yüksek oranda kaliteli olduğu bilinir. Eylül ayının sonunda hasat edildiğinde tam tadında tüketilir.
  • Beacon Elması: Sağlıklı yapıda olan Beacon, çok verimli bir elmadır. Koyu kırmızı rengiyle iştahları harekete geçirir. Yapısı sulu, sert, tatlı ve kokuludur. Temmuz sonu, ağustos başı gibi hasat edilmesi daha yüksek verim sağlar.
  • Royal Gala: Yeni Zellanda’da elde edilen tohumlardan büyüyen bir elma çeşididir. Kırmızı renkli olan royal gala, etli ve doyurucu bir türdür. Eylül ayının ilk haftasında hasat edilmesi daha çok ürün kazandırır.
  • Starkrimson: Pek çok konumda yetişen bir elma türüdür. En uygun hasat zamanı eylül sonudur.
  • Jerseymac: Geniş ve şişkin meyveleri olan bir elma ağacıdır. Beyaz ve sulu elmalardır. Hasat için temmuz ayında 2 defa toplama önerilir.
  • Braeburn: Tatlı ekşi ve aroması iştah açan bir elma türüdür. Ekim sonunda olgunlaşmasını tamamlar ve hasat edilir.
  • Jonogored: Melez bir elma türüdür. Tatlı ve asit oranı biraz daha fazla elmadır. Hasat için eylül ayının sonu iyi bir zamanlama olacaktır.
  • Pinova: Eylül sonunda hasat edilebilen bu tür; koyu kırmızı ve sulu bir elma cinsidir. Her bölgenin toprağına kolayca uyum sağlar.
  • Top Red: Eylül ayının son haftasına geldiğinde dallarını yere eğen ve toplanmayı bekleyen bu tür, kırmızı renkli ve parlak bir elmadır. Tadı lezzetlidir.

İlginizi çekebilir: Elmanın Faydaları: İlk Kez Duyacaksınız!

elma nerede yetişir

Elma Ne Zaman Kurutulur?

Elma hem yaş halde hem de kuru halde tüketildiğinde sağlık için sayısız fayda sağlar. Eğer çok fazla sayıda elma topladıysanız ve yılın her anında kurutmak istiyorsanız; nemli şehirlerde elmayı doğal yolla kurutmanın zor olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Rüzgar ve hava akışının olduğu aynı zamanda sıcaklığın devam ettiği bölgelerde, hasat zamanından sonra kurutmak daha kolaydır. Akdeniz ve Ege illeri dışında temmuz ayından sonra kurutmak daha iyi sonuç verebilir.

elma üretimi

Karnabahar Hangi Mevsimde, Nasıl Yetişir?

Armut Hangi Mevsimde Yetişir, Ne Zaman Çıkar?

Bezelye Hangi Mevsimde Yetişir, Ne Zaman Ekilir?

Türkiye’de Üzüm En Çok Nerede Yetişir, Nasıl Üretilir?

Ayva Hangi Mevsimde Yetişir? Ne Zaman Toplanır, Yenir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
En İyi Brownie Tarifi

En İyi Brownie

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
En İyi Haşhaşpare Tarifi

En İyi Haşhaşpare

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
En İyi Haşhaşpare Tarifi

En İyi Haşhaşpare

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
En İyi Profiterol Tarifi

En İyi Profiterol

6-8 kişilik, 50dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kıyır Kıyır En İyi Elmalı Kurabiye Tarifi

Kıyır Kıyır En İyi Elmalı Kurabiye

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
En İyi Katmer Gibi Kete Tarifi

En İyi Katmer Gibi Kete

8-10 kişilik, 1 saat Hazırlık, 20dk Pişirme
Yiyebileceğiniz En İyi Köfte Tarifi

Yiyebileceğiniz En İyi Köfte Tarifi

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
En İyi Limonlu Kurabiye (Glazeli) Tarifi

En İyi Limonlu Kurabiye (Glazeli)

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Yiyebileceğiniz En İyi Kavurmalı Pide Tarifi

Yiyebileceğiniz En İyi Kavurmalı Pide

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri