Beslenmeye Bağlı Demir Eksikliği Nedenleri

Beslenmeye Bağlı Demir Eksikliği Nedenleri Tarifi

Demir Eksikliğinde Beslenme Düzeninize Dikkat!

Kana kırmızı rengini veren hemoglobin miktarında yaşanan azalma sonucu ortaya çıkan demir eksikliği, çok uzun yıllardır insan sağlığı bakımından önem taşımaktadır. Vücutta yeterli miktarda demir yoksa alyuvarlardan oksijen taşınmasında görevli olan hemoglobinin üretimi de kısıtlanır. Bunun sonucunda da demir eksikliği anemisi ortaya çıkmaktadır.

Özellikle alternatif tıp alanında demir eksikliğinin bir hastalık olarak görülmesi pek doğru sayılmaz. Az gelişmiş ya da gelişmekte olan toplumlar arasında yüksek oranda görülen demir eksikliğini gündelik hayatta ve uzun vadede alınacak önlemler sayesinde aza indirgemek ise imkansız değil!

Hemoglobin Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü, Değeri Kaç Olmalı?

Beslenmeye Bağlı Demir Eksikliği Nedenleri

  • Ä°ÅŸlenmiÅŸ – Hazır Gıdaların Aşırı Tüketilmesi
  • Protein Kaynağı Gıdaların Yeterince Alınmaması
  • GereÄŸinden Fazla Çay – Kahve Tüketmek
  • Yiyecekleri Fazla PiÅŸirerek Besin DeÄŸerini Öldürmek
  • Sebze Tüketimine Ağırlık Vermemek

Demir EksikliÄŸi Belirtileri – Vücudunuzdaki Bu 9 Ä°ÅŸarete Dikkat

Bünyeden bünyeye farklılık gösteren demir eksikliğinin nedenleri araştırılırken, kişinin vücut sistemine ve rutin sağlık düzenine göre değerlendirilmelidir. Bu nedenle eğer demir eksikliği neden olur sorusunun cevabını arıyorsanız, öncelikle bir uzman gözetiminde sağlık kontrollerinizi yaptırmanızı ve yine bir uzman yardımı ile sonuçları analiz etmenizi tavsiye ediyoruz.

Demir eksikliği nedir, demir eksikliği neden olur sorularına sağlıklı cevapları aldıktan sonra doğru adımları atmanız kolaylaşır. Demir eksikliği covid gibi ciddi salgınların yaşandığı dönemde daha da çok önem taşımaktadır çünkü demir vücut direncini de artırmaktadır.

Siz de demir eksikliğinin sebeplerini merak ediyorsanız ve farkında olmadan edindiğiniz alışkanlıklarınızdan vazgeçmek istiyorsanız gelin hep birlikte bu 5 adımlık yazımızı inceleyelim!

Protein İçeren Besinler Listesi – Yüksek Protein Kaynağı 13 Yiyecek

demir eksikliÄŸi nedenleri

Beslenmeye Bağlı Demir Eksikliği Nedenleri

1) Ä°ÅŸlenmiÅŸ – Hazır Gıdaların Aşırı Tüketilmesi

  • Vücudumuz en deÄŸerli hazinemiz ve onu korumak bizim görevimiz.
  • Tıpkı dış görünüşe verilen önem kadar, tüm bir vücut sistemi de doÄŸru ve saÄŸlıklı bir yaÅŸam için olmazsa olmazlardandır.
  • Demir eksikliÄŸi nasıl giderilir diyerek yola çıktıysanız ve bunun dışında herhangi bir saÄŸlık sorununuz yoksa, problem büyük ihtimal saÄŸlıksız, dengesiz veya düzensiz beslenmenizle ilgilidir.
  • EÄŸer gün içinde, hafta boyunca ya da ayda sık sık hazır gıdalar tüketiyorsanız ya da bağımlılık hissi veren fast food tarzı yiyecekleri tercih ediyorsanız kansızlık için kapı aralamış olabilirsiniz.
  • Aynı zamanda tüketilen gıdalardaki demir oranının az olması ya da vitamin ve mineraller arası dengesizlik gibi durumlar da demir eksikliÄŸinin doÄŸrudan nedenleri arasındadır.
  • DoÄŸal besleniyor olsanız da demir emilimini yavaÅŸlatan kalsiyumlu gıdaları demir içeren gıdalarla tüketmemeniz iyi olur.

Demir EksikliÄŸine Ä°yi Gelen En Etkili 11 Besin

demir eksikliÄŸinin nedenleri

2) Protein Kaynağı Gıdaların Yeterince Alınmaması

  • Vejetaryen beslenme düzenine sahipseniz ya da tükettiÄŸiniz çoÄŸu gıda bitkisel içerikliyse, demir eksikliÄŸi tehlikesine dikkat!
  • Her ne kadar saÄŸlıklı beslenmek için organik gıdalara verilen önem artsa da, vücut için gerekli proteinin alınamaması zamanla kansızlık belirtisine yol açabilir.
  • Siz de hayvansal gıdalardan hoÅŸlanmıyor ya da tercih etmiyorsanız, haftalık ya da aylık olarak belirleyeceÄŸiniz günlerde en az 1 defa takviye yapmanızı öneriyoruz.
  • EÄŸer hiçbir ÅŸekilde hayvansal gıda tüketme imkanınız yoksa uzman kontrolünde besin dengeleyici bir liste hazırlayabilirsiniz.
  • Demir eksikliÄŸi beslenme ile direkt iliÅŸkili olabileceÄŸi için acil bir müdahale gerektirecek bir düşüklük ya da altta yatan ciddi bir sebep yoksa doÄŸal besinlerle ortalama düzeylere ulaÅŸabilirsiniz.
demir eksikliÄŸinin nedenleri

3) GereÄŸinden Fazla Çay – Kahve Tüketmek

  • YoÄŸun bir günün ardından dinlenmek için hazırlanan çaylar ya da yeni bir güne enerjik baÅŸlamak adına tüketilen kahveler her ne kadar vücudun zinde kalması için etkili olsa da aşırı kullanımda olumsuz etkisini de görmek mümkün.
  • Kafein oranının vücuda hızlı etki etmesi sonucu demir oranında düşme yaÅŸanması, zamanla demir eksikliÄŸinin oluÅŸmasına neden olmaktadır.
  • Aynı zamanda gün içerisinde çok sık tüketilen çay ya da kahve, metabolizmanın düzensiz çalışmasına da neden olacaktır.
  • EÄŸer kahvesiz asla diyorsanız ya da çay tiryakisi iseniz, hafif içimli ya da bitkisel içerikli ürünleri tercih edebilirsiniz.
demir eksikliÄŸi nedenleri

4) Yiyecekleri Fazla Pişirerek Besin Değerini Öldürmek

  • Mutfakta yapılan hatalardan birisi de gıdaların aşırı ısıtılması ya da piÅŸirilmesidir.
  • Çok fazla ısıya maruz kalan gıda, içeriÄŸindeki faydalı bileÅŸenleri kaybederek zamanla sahip olduÄŸu besin deÄŸerinden fazlasıyla uzaklaÅŸmaktadır.
  • Et ve et ürünleri tüketmeyi seviyorsanız ve az piÅŸmiÅŸ gıdaları tüketmekte zorlanıyorsanız, tüketeceÄŸiniz besini direkt olarak ısıyla buluÅŸturmak yerine fırınlama yöntemini deneyebilirsiniz.
  • Aynı zamanda yemeklerde kullanılan aşırı yaÄŸ da vücuttaki pek çok minerali engelleyici bir etkiye sahiptir.
demir eksikliÄŸi sebepleri

5) Sebze Tüketimine Ağırlık Vermemek

  • Sebzelerin vücudumuz için saymakla bitmeyen faydaları özellikle çocukluk döneminden itibaren saÄŸlıklı bir geliÅŸim için oldukça etkilidir.
  • Ancak çoÄŸu zaman sebzelere gereken önem verilmez ve bu nedenle eksik bir beslenme düzeni ortaya çıkar.
  • EÄŸer et, tavuk, balık türü gıdaları sıklıkla tüketiyorsanız ve vücudunuz için gerekli sebze takviyesini almıyorsanız, zamanla demir eksikliÄŸi problemi ile karşılaÅŸabilirsiniz.
  • Siz de tercihe göre ister et yemeklerinin yanında, ister çiÄŸ ÅŸekilde tüketeceÄŸiniz sebzeler ya da taze mevsim salataları sayesinde vücudunuzun besin dengesini düzenleyerek demir eksikliÄŸini ortadan kaldırabilirsiniz.
  • C vitamini demir eksikliÄŸi ile sıkı iliÅŸkisi olan bir vitamindir çünkü demirin emilimini kolaylaÅŸtırır. Bu yüzden C vitamini açısından zengin sebzeleri tüketmeniz demir eksikliÄŸi yaşıyorsanız size yardımcı olacaktır.
  • Beslenme düzeniniz ve yaÅŸam biçiminiz demir eksikliÄŸi probleminizi çözemiyorsa bünyenize özel durumlar olabilir ve doktor demir eksikliÄŸi ilacı kullanmanızı uygun bulabilir.
demir eksikliÄŸi nedenleri

Kansızlık Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Nedenleri, Tedavisi

Ferritin Düşüklüğü Tehlikeli Midir? Neden Olur? Bitkisel Tedavisi

Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En Etkili 10 Doğal Yiyecek

Demir Eksikliği Belirtileri, Ne İyi Gelir? Demir Oranı Yüksek Besinler

Ferritin Nedir? Düşüklüğü ve Yüksekliği, Yaşa Göre Normal Değerleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

8. Gün İftar Menüsü

Birbirinden değişik iftar menüleri tariflerinde 8. gün! Açılışı midenizi yumuşatacak lezzet garantili kolay şehriyeli un çorbası ile yapıyoruz. İftar yemekleri için değişik tarifler arayanlara tavuklu sultan kebabı, iftarın favorisi olacak soğan mezesi ve iftar tatlısı olarak kadayıflı sütlà ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

Ä°lk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tencerede Beli Bağlı Tarifi

Tencerede Beli Bağlı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Beli Bağlı Yemeği Tarifi

Beli Bağlı Yemeği

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Demir Tatlısı Tarifi

Demir Tatlısı

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Demir Tatlısı Tarifi

Demir Tatlısı

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Demir Tatlısı Tarifi

Demir Tatlısı

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Demir Dökümde Antrikot Tarifi

Demir Dökümde Antrikot

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Demir Depolu Pratik Yemek Tarifi

Demir Depolu Pratik Yemek

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. Ä°nananlar…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiÄŸinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

AÄŸda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kiÅŸiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen Ä°badet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. Ä°nananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiÄŸinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiÄŸinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

AÄŸda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kiÅŸiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen Ä°badet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: Ä°ftar Sofralarının BaÅŸ Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. Ä°ftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: Ä°ftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu? Kabul Olur Mu? Tarifi
Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu? Kabul Olur Mu?

Oruç Tutarken Sahura Kalkmanın Önemi Uzmanlar ramazan ayı boyunca beslenme ve saÄŸlıklı ÅŸekilde oruç tutma…

Tarifler Geri
Videolar Geri