Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir 20 Doğal Yiyecek

Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir 20 Doğal Yiyecek Tarifi

Kansızlığa Ne İyi Gelir?

Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda. Vücuttaki hemoglobin oranının belli dönemlerde azalmasıyla ortaya çıkabiliyor. Kansızlığın sebepleri arasında çeşitli faktörler bulunsa da yetersiz ve sağlıksız beslenme bu konuda önemli rol oynamaktadır. Kansızlık, doktorun reçete ettiği ilaçlar yanı sıra günlük sağlıklı beslenme düzeni ile iyileştirilebilir. Beslenme düzeninizi belirlerken uzman görüşü almanız sağlığınız için faydalı olacaktır.

Kan Yapan Yiyecekler

  • Keçiboynuzu Pekmezi
  • Ispanak
  • Çekirdekli Siyah Kuru Üzüm
  • Yeşil Mercimek
  • Kırmızı Et
  • Portakal
  • Badem
  • Karaciğer
  • Kırmızı Pancar
  • Hindi Eti
  • Soya Fasulyesi
  • Tofu
  • Barbunya
  • Çilek
  • Brokoli
  • Tahin
  • Kuru İncir
  • Hurma
  • Balık
  • Yumurta
kansızlığa ne iyi gelir

Eğer demir eksikliğine bağlı kansızlık problemi yaşıyorsanız kan yapıcı yiyeceklerle bitkisel tedavi sağlayabilirsiniz. Bu besinleri düzenli bir şekilde tüketerek hem kan yapıcı özelliklerinden hem de diğer faydalarından yararlanabilirsiniz.

Önemli bir uyarı: Kan yapıcı özelliğe sahip yiyeceklerin süt, yoğurt, ayran ve siyah çay ve kahve gibi besinlerle birlikte tüketilmemesi öneriliyor. Dr. Ender Saraçoğlu bu besinlerin demir emilimini azalttığını, bunların yerine C vitamini yüksek besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Kan Yapan, Kansızlığa İyi Gelen Yiyecekler

Uygulamadan önce doktor onayı almanız önemle rica olunur…

1) Keçiboynuzu Pekmezi

Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır. Kahvaltı rutininize ekleyeceğiniz birkaç kaşık keçiboynuzu pekmezi hem vücudunuzdaki kan oranını arttıracak hem de sağlığınıza katkıda bulunacaktır. Pekmez seçerken dikkat etmeniz gereken nokta ise içerisinde ilave şeker barındırmamasıdır. Çünkü keçiboynuzunda yeterince şeker mevcuttur.

İlginizi çekebilir: Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

keçiboynuzu pekmezi

2) Ispanak

Demir oranı bakımından zengin besinlerden biri olan ıspanak en çok kan yapan yiyecekler arasındadır. Kalp ve damar rahatsızlıklarına iyi gelirken içerisindeki vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Haftada en az bir kez öğlen ya da akşam yemeklerinizde ıspanağı tercih edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Ispanak Faydaları – Temel Reisi Haklı Çıkaran 10 Süper Özelliği

ıspanak

3) Çekirdekli Siyah Kuru Üzüm

Her gün tüketilen çekirdekli siyah kuru üzüm kanı sulandırıcı etkiye sahiptir. Bununla birlikte hem enerji deposudur hem de kalp ve beyin için çok yararlıdır. Canınız tatlı çektiği zamanlarda tüketebilir, ara öğünlerde tercih edebilir ya da çerez tabağınıza dahil edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

kuru üzüm

4) Yeşil Mercimek

Yeşil mercimeğin içindeki demir, magnezyum ve çinko kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında önemli rol oynuyor. Buna bağlı olarak da yorgunluk gibi belirtileri azaltıyor. Yeşil mercimek çorba olarak tüketilebileceği gibi haşlanıp salatalarda da kullanılabilir.

İlginizi çekebilir: Yeşil Mercimek Faydaları, Kalori, Protein ve Besin Değeri

yeşil mercimek

5) Kırmızı Et

Neredeyse en önemli demir kaynağı olan kırmızı et günlük hayatta tüketilmesi gereken bir besindir. Birçok faydasının yanında gıdalardan alınan demirin sindirilmesinde büyük bir etkiye sahiptir.

kırmızı et

6) Portakal

C vitamini vücutta demir emilimini çok daha hızlı bir şekilde artıracağı için bol bol tüketilmesi gerekmektedir. Portakal da C vitamini deposu bir meyve olması sebebiyle hem demir oranını artıracak hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

İlginizi çekebilir: Vitamin Deposu Portakalın 13 İnanılmaz Faydası

portakal

7) Badem

Özellikle cilt bakımında çokça tercih edilen badem içerisinde E vitamini bulundurması ile meşhurdur. Demir emilimini artırdığı için kan yapan yiyecekler arasında yer alır. Günde ortalama 4-5 adet tüketilen badem kan hücrelerine destek olurken cildinizi de güzelleştirecektir.

İlginizi çekebilir: Bademin Faydaları Nelerdir?

badem

8) Karaciğer

Karaciğer içerisindeki demir ve B12 vitaminiyle vücuttaki hemoglobin oranının artırılmasında oldukça etkilidir. Üstelik içindeki A vitamini sayesinde bağışıklık sisteminizi de güçlendirecektir. Sığır karaciğeri, kuzu karaciğeri ve tavuk karaciğerini tercih edebilir ve mümkünse günlük öğünlerinize dahil edebilirsiniz.

karaciğer

9) Kırmızı Pancar

Daha çok yemeklerin yanında tercih edilen kırmızı pancar içerisindeki C vitamini sayesinde demirin vücutta emilimini artırır, kan basıncını dengeler. Kansere karşı koruyucu etkilerinin yanında tansiyonu düşürmek için de tercih edilir. Kırmızı pancarı sadece turşu olarak değil cips ve salata olarak hatta suyunu içerek de tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Pancarın Faydaları Nelerdir?

kırmızı pancar

10) Hindi Eti

Kansızlığa iyi gelmesiyle bilinen hindi eti, sofralarda sağlıklı tabaklara konuk olduğunda kan değerlerini iyileştirmektedir. Hindi etini haşlama ya da ızgara pişirimde tercih ederseniz kan değerlerinin daha hızlı toparlanmasına yardım edebilirsiniz. Hindi eti tüketerek kansızlığı çözmek için öğünlerde yer alan diğer besinlere de dikkat etmeniz tavsiye edilir. Besin değeri yüksek olan hindi etini düzenli şekilde tüketerek kansızlık problemini iyileştirmeye yardımcı olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Hindi Eti Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri, Nasıl Yumuşak Pişirilir?

hindi

11) Soya Fasulyesi

Et tüketmeyi tercih etmeyenlerin kansızlığı iyileştirebilmesi için soya fasulyesi tüketmesi önerilir. Soya fasulyesi zengin içeriği sayesinde kan değerlerini kısa sürede istenen seviyeye getirmektedir. Düzenli ve sağlıklı seçimlerle tüketilen soya fasulyesi sayesinde kansızlık önlenebilir. Soya fasulyesini salata ve yemeklerde lezzetli tariflerde deneyerek tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Soya Fasulyesi Nedir? Nasıl Tüketilir, Nerede Yetişir?

soya fasulyesi

12) Tofu

Kansızlığa iyi gelen besinlerden biri de soyadan elde edilen peynir türü olan tofudur. Tofunun düzenli tüketimi sayesinde et yemeyenler ya da kan değeri çok düşük olanlar kendini daha iyi hissedebilir. Protein ve demir bakımından güçlü bir besin olduğu için kansızlık problemi için bir çözüm önerisidir. Tofu sağlıklı tabaklara konuk edildiğinde anemi türlerini önlemeye yardım edebilir.

İlginizi çekebilir: Tofu Nedir? Protein Deposu Vegan Soya Peyniri

tofu

13) Barbunya

Baklagillerin en popüler türlerinden biri olan barbunya sayesinde kansızlığı iyileştirmeniz çok kolaydır. Barbunya zeytinyağlı halde tüketildiğinde kan değerlerini korur ve kansızlığa karşı vücudunuzu güçlendirir. Ayrıca kansızlığa bağlı gelişen birçok hastalığın etkisini de hafifletir.

Tarif için: Zeytinyağlı Barbunya Yemeği

14) Çilek

Yaz mevsiminin sevilen lezzetlerinden biri olan çilek, kansızlık hastalığını yaşayanların bolca tüketmesi önerilen bir meyvedir. Çilek yapısı incelendiğinde büyük bir oranda su içerdiği görülür. Kalorisi düşüktür. Kansızlık için çilek tüketecekler, öğünde kuru yemiş desteği sağlayarak kırmızı kan hücrelerinin artmasını hızlandırabilir. Çileğin vitamin değeri yüksek olduğu için kansızlığı iyileştirmeye yardım edebilir.

İlginizi çekebilir: Çileğin Faydaları Daha Önce Duymadığınız Mucize Etkileri

çilek

15) Brokoli

Folik asit bakımından zengin bir sebze olarak tanınan brokoli, kan yapan yiyecekler arasındadır. Brokoli salataların renkli ve vitamin deposu malzemesi olarak bilinmektedir. Düzenli ve zeytinyağlı brokoli seçimleri sayesinde kan hücrelerinin sayısı korunabilir.

İlginizi çekebilir: Brokoli Faydaları: Sapından Suyuna Tüm Faydaları

brokoli

16) Tahin

Kahvaltılarda tüketilmesi sık sık vurgulanan tahin, besin değeri yüksek yiyeceklerden biridir. Bu besinin özellikle de kansızlığa iyi geldiği not edilir. Tahin, kansızlık çeken kişilere enerji ve direnç kazandırabilir. Tahin tüketimi sayesinde bağışıklık sistemi güçlenerek kırmızı kan hücrelerinin artması desteklenebilir.

İlginiz çekebilir: Tahinin Faydaları Nelerdir?

tahin

17) Kuru İncir

C vitamini kaynağı kuru incir, her mevsim kan değerini korumaya yardımcı olmak için sofranızda. Kuru inciri tüketerek kansızlığın önüne geçebilirsiniz. Kahvaltıda ya da ara öğünlerde kuru incir tüketimine önem verdiğiniz durumda, kansızlık ve etkilerini önleyebilirsiniz. Vitamin ve mineral açısından zengin bir besin olduğu için kan yapan yiyecekler listenize ekleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kuru İncir Faydaları Nelerdir?

kuru incir

18) Hurma

Kansızlığa iyi gelen, kan yapan yiyecekleri merak ettiğinizde hurma yemeyi unutmayınız. Hurma, besin değeri yüksek kan değerini koruyan bir besindir. Hurmanın düzenli tüketimi sayesinde kırmızı kan hücrelerinin sayısı korunur. Evde ve işyerinde ara öğünlerinizde hurma tüketerek yıl boyu daha iyi hissetmenize yardım edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Hurma: Vitamin Kaynağı, Besleyici Diyet Tatlı!

hurma

19) Balık (Ton Balığı, Somon)

Kan yapan yiyeceklerden biri olan balık, fosfor ve demir kaynağıdır. Özellikle de ton balığı ve somon türü, kansızlık için önerilmektedir. Mevsiminde balık tüketerek kan değerlerinizi koruyabilirsiniz. Kansızlık problemini yaşayanların pek çoğunun balık tüketmediği gözlemleniyor. Bu nedenle uzmanlar haftada 1-2 defa balık tüketilmesini öneriyor. Balık vitamin ve mineral desteği sağlayarak kan değerlerinin düşmesini önlemektedir.

İlginizi çekebilir: Somon Balığı Yemenin 13 Önemli Faydası

somon

20) Yumurta

Anne sütünden sonra en faydalı besin olarak bilinen yumurta, protein açısından zengin bir besindir. Ayrıca demir oranı yüksektir; yumurtada yer alan demiri vücut daha kolay kullanır. Kan değerleri açısından önem arz eden B12 vitamini yumurtada bolca bulunur. Yumurtadan faydalanabilmek adına haşlama yöntemini tercih edebilirsiniz. Yumurtayı çok pişirmek veya yağda kızartmak besin değerlerini düşürebilir.

İlginizi çekebilir: Haşlanmış Yumurta Yemenin 9 Önemli Faydası

yumurta

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Demir Eksikliğine İyi Gelen En Etkili 11 Besin

Demir Eksikliği Belirtileri: En Yaygın İşaretler

Kansızlık Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Nedenleri, Tedavisi

Kan Grubuna Göre Beslenme Nedir? Nasıl Yapılır? Sağlıklı İpuçları

Ferritin Nedir? Düşüklüğü ve Yüksekliği, Yaşa Göre Normal Değerleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Şekerpare (Parmaklarınızı Yiyeceksiniz) Tarifi

Şekerpare (Parmaklarınızı Yiyeceksiniz)

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Pide Yedikçe Yiyecekseniz Tarifi

Pide Yedikçe Yiyecekseniz

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Bayılarak Yiyeceğiniz Mantar Burger Tarifi

Bayılarak Yiyeceğiniz Mantar Burger

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Fırında Sebzeli Dalak (Kansızlık İçin Birebir) Tarifi

Fırında Sebzeli Dalak (Kansızlık İçin Birebir)

1-2 kişilik, 20dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Ekmeği Bana Bana Yiyeceğiniz Sebze Kavurması Tarifi

Ekmeği Bana Bana Yiyeceğiniz Sebze Kavurması

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri