Et Hakkında Her Şey

Et Hakkında Her Şey Tarifi

Et Giren Yere Dert Girmez Dedik

Türk yemeklerinin mihenk taşı olan et, sofralarda görmeyi en sevdiğimiz besinlerden biri. Lezzeti ve yüksek besin değeri ile eklendiği her yemeğin tadını değiştiren et, çorbalardan kebaplara kadar Türk mutfağında geniş bir yer tutar.

Anadolu’nun zengin yemek kültürünün önemli malzemelerinden olan etin geçmişten günümüze önemi tartışılamaz. Geleneksel Türk mutfağında ana yemeklerin malzemesidir ve yahniler, köfteler, kebaplar ile her öğünde tüketilebilen et yemekleri masalara değer katar. Lezzeti ve çok yönlü kullanımı dışında ayrıca besleyici özellikleri ile kaliteli ve sağlıklı beslenmenin sırrı olan et, her evde bulunması gereken besinlerin başında gelir.

Et Çeşitleri Nelerdir?

Et denilince herkesin aklına gelen kırmızı et; kesildiği hayvana ve kesildiği bölgeye göre farklı isimler alır. Hayvanın cinsine göre koyun, dana, kuzu, keçi ve manda eti olarak değişen etler arasında en yaygın tüketilen et elbette dana etidir. Dana etinin çeşitleri hayvanın kesildiği bölgesine göre farklı isimler alır ve kesildiği bölgeye göre etin lezzeti değişir.

Et türleri kesildiği bölgeye göre biftek, antrikot, döş, nuar, kontrnuar, kontrfile, bonfile, pöçük, gerdan, söküm, pirzola, fileto, dana kaburga, yumurta ve kuzu incik, kuzu kol, kuzu gerdan gibi et isimleri alır. Et çeşitleri arasında antrikot, hayvanın kol kısmından elde edilen en kaliteli ettir.

Et Çeşitleri Nelerdir? Ayrıntılı bilgi için yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

et çeşitleri

Et Kalori, Protein ve Besin Değeri Nedir?

Yemeklerde severek tüketilen et kalori açısından kilo problemi olan insanlar için merak konusudur. Özellikle et kaç kalori denildiğinde etin pişirilme yöntemi ve yağ oranının etin kalorisini değiştirdiğini söyleyerek işe başlayalım.

Yağ oranı düşük 120 gramlık bonfile ette ortalama 170 kalori bulunur. Besin değerleri açısından ise önemli bir protein kaynağı olduğu herkesçe aşikârdır. Ayrıca potasyum, demir, sodyum, çinko ve kalsiyum açısından zengin bir besindir.

Et Yemenin Faydaları Nelerdir?

  • Et protein değeri açısından zengin yapısı ile kas ve doku yenilenmesini sağlar ve et besin değeri ile önemli bir aminoasit kaynağı olduğu için metabolizmayı destekler. Aynı zamanda et faydaları ile bitkisel kaynaklı proteinlere oranla vücut tarafından daha çabuk emilir.
  • İçeriğindeki çinko ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve beyin sağlığına iyi gelerek beyin hücreleri arasında iletişimi güçlendirir.
  • B grubu vitaminlerini içeren et yemenin faydaları arasında hücrelerin gelişmesi de bulunur. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sağlıklı kas hücreleri oluşmasını sağlar.

Et Ürünleri Nelerdir?

Et ürünleri, adından da anlaşılacağı gibi etin farklı şekillerde hazırlanmasıdır. Hayvanın kesilmesi ile elde edilen bonfile, pirzola, kıyma gibi et çeşitlerinin yanı sıra et şarküteri bölümünde görmeye alışkın olduğumuz salam, sucuk, pastırma, kuru et ve kavurma gibi besinler de et ürünleri arasındadır. Et endüstrisi kullarına uygun olarak sağlıklı ve hijyenik bir şekilde üretilen et ürünleri dışında yan ürün olarak et protein tozu piyasada bulunur.

Et Yıkanır Mı?

Yemesi ayrı bir zevkli olan kırmızı eti hazırlamak düşünüldüğünden daha fazla incelik gerektirir. Özellikle kurban etini temizlemek gerektiğinde et yıkanır mı sorusu kafa karıştırır.

Pek çok kişi etin yıkanmasının lezzetini bozacağını düşünse de eti yıkamak yanlış bir yöntem değildir. Kurban kesildikten sonra et parçalama işlemine geçmeden önce eti soğuk suyla yıkayarak veya suyun içinde bekleterek temizlemek gerekir.

Et Nasıl Marine Edilir?

Kırmızı et sevenler için eti doğru şekilde marine etmek maharet isteyen bir iştir. Etin lokum gibi yumuşak ve lezzetli olması için ilk olarak eti doğru seçmek gerekir ve seçeceğiniz etin kalın ve pürüzsüz kesilmiş olması gerekir. Bir buçuk parmak kalınlığında kesilen etler, uygun kaba alınarak üzerine sirke, zeytinyağı, tuz gibi farklı malzemelerden hazırlanan marine sosu dökülür.

Etin her yanına eşit şekilde yayılması gereken sos döküldükten sonra et dinlendirme işlemine geçilir. En az 3-4 saat sosun içinde beklemesi gereken eti 24 saat sosta bekletmek ise en uygun olandır.

Et Nasıl Marine Edilir? Ayrıntılı bilgi için yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Et Mühürleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Lezzetli et pişirme yöntemlerinden biri et mühürleme işlemidir. Tavada lokum kıvamında et pişirme şekli olan mühürleme, etin suyunun içinde kalmasını sağlar ve suyunu kaybetmeyen et lezzetini de kaybetmez.

Et mühürleme işleminde ise püf nokta döküm tava kullanmaktan ve et döveceği kullanmamaktan geçer. İyice ısıtılan tavaya dövülmemiş 2-3 santim kalınlığında antrikot dilimleri konulup kızartılmaya bırakılır. Pişme süresinde kesinlikle ete çatal batırmamak gerekir ve lezzetli et pişirmek için eti önceden marine etmeniz gerektiğini sakın unutmayın.

Hangi Et Nasıl Pişirilir? Ayrıntılı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Et Nasıl Kurutulur?

Masalarda bir meze olarak gördüğümüz kuru et, genellikle kasaplardan hazır alınır. İşin kolayına kaçıp hazır almak istemeyenler ise evde et nasıl kurutulur diye merak eder. Sanıldığının aksine evde et kurutmak hiç zor değildir, fakat sabır gerektirir.

İlk olarak yağı ve sinirleri alınmış ettin tuzlanması ile işe başlanır. Dilimlenen etin her iki yanı kalın tuz tabakaları ile kaplanır ve et, suyunu boşalması için en az bir hafta tuz içinde bekletilir. Ardından tuzu üzerinden alınır ve çektiği tuzu salması için birkaç gün su içinde bekletilir. Tuzunu salan et, serin ve güneş almayan ortamda 1-2 gün bekletilerek kurutulur.

Et Şoklama Nasıl Yapılır?

Gıdaları muhafaza etme yöntemlerinden biri olan şoklama, çabuk dondurma ve saklama işlemidir. Daha ziyade sebzelerde kullanılan yöntem, gıdaların uzun süre saklamasını sağlar. Etin uzun süre saklanması için ise küçük porsiyonlar halinde buzdolabı poşetine yerleştirilmesi gerekir ve et -18 derecede uzun süre saklanabilir.

Et Zehirlenmesi Neden Olur?

Gıda zehirlenmelerinden olan et zehirlenmesi, genellikle bozuk et yendiğinde gerçekleşir. Bozulmuş etlerde ortaya çıkan bakteriler, zehirlenmeye sebep olur. Bozuk et tüketimin yanı sıra et alerji sorunu olan kişilerde de zehirlenme belirtileri görülür.

İster alerji olsun ister bozuk gıdalardan kaynaklanan zehirlenme olsun mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Doktora gidildikten sonra evde et zehirlenmesine ne iyi gelir diye merak ederseniz bol sıvı alımının önemli olduğunu unutmayın. Yiyecek olarak ise hafif gıdalar ve haşlanmış sebzeler tüketmek daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Et Hakkında Her Şey

Et Fiyatları Nasıldır?

Her yıl değişen et fiyatları, Et ve Süt Kurumu’nun belirlediği oranlara bağlıdır. Özellikle son birkaç yılda fiyatları oldukça yüksek olan kırmızı et ile ilgili son değişimler ise geçen yıllara oranla daha istikrarlıdır. Açıklanan fiyatlar ise kıymanın 29 TL’den, kuşbaşı etin kilosunun ise 31 TL satıldığını yönündedir.

En Beğenilen Leziz Et Yemekleri

Masaları ziyafet sofrasına çeviren kırmızı et, birçok farklı tarifin ana malzemesi olur. İştah açan lezzeti ile daha kokusu eve yayılmadan tüm aileyi masaya toplayacak olan et yemeklerini bir araya getirdik.

1) Adı Gibi Güzel Bir Tarif: Ali Nazik Kebabı

Genellikle restoranlarda yediğimiz kebabın ev yapımı olan Alinazik kebabının hazırlanması biraz zahmetli olsa da kesinlikle buna değecek. Ali Nazik Kebabı

Tarif: Ali Nazik Kebabı

2) Kuşbaşı Etin En Bilindik Hali: Et Kavurma

Sofralara zenginlik ve lezzet katan yegâne tarif et kavurma, tek başına yenebileceği gibi farklı yemeklere eşlik ederek masaları donatır. Et Kavurma

Tarif: Et Kavurma

3) Osmanlı Saray Mutfağından Gelen Hünkârbeğendi

Osmanlı mutfağından miras kalan hünkârbeğendi, tereyağı ve sütün lezzetini etle birleştirir. Tadı ile sultanlara layık bir lezzet olarak masaları süsler. Hünkar Beğendi

Tarif: Hünkar Beğendi

4) Et Sevenlerin Gözdesi Terbiyeli Et Haşlama

Etin en sağlıklı hali olan et haşlama, sebzeler ile lezzetlendirilmiş bir tarif. Kuşbaşı etlerle hazırlanan terbiyeli et haşlama, hem sağlıklı yönü ile hem de görselliği ile favori yemeklerden olmaya aday. Et Haşlama

Tarif: Et Haşlama

5) Kebap Sevenler için Ev Yapımı Adana Kebap

Adana kebabın yalnızca restoranlarda yeneceğini sananlara inat evde hazırlanan kebap, püf noktaları ile restoranlarda yediğinizi kebabı aratmayacak. Adana Kebap

Tarif: Adana Kebap

6) Sevmeyeni Yoktur: Et Sote

Kuşbaşı etin en lezzetli hali olan et sote, sofraya sabırsızlıkla oturmanızı sağlayacak. Ekmek banarak yiyeceğiniz yumuşacık ve sulu soteyi ana yemek olarak masaya getireceksiniz. Et Sote

Tarif: Et Sote

7) Meksika’dan Sofralarımıza Gelen Et Fajita

Aslen Meksika kökenli bir yemek olan et fajita, et sevenlerin yeni favorilerinden biri. Sebzeler ve çeşitli baharatlar ile lezzetlendirilmiş tarif ile ete doyacaksınız. Et Fajita

Tarif: Et Fajita

8) En Güzeli Döküm Tavada Hazırlanan Antrikot

Zeytinyağı ile marine edilmiş etlerin döküm tavada pişirilmesi ile yapılan antrikot, zengin bir akşam yemeği için yeter de artar. Döküm Tavada Antrikot

Tarif: Döküm Tavada Antrikot

9) Geleneksel Bir Lezzet: Etli Kuru Fasulye

Anadolu’nun her yöresinde ana yemek denilince akla gelen etli kuru fasulye, kolay hazırlanır ve klasik Türk sofralarının vazgeçilmezidir.  Etli Kuru Fasulye

Tarif: Etli Kuru Fasulye

10) Anadolu Sofralarının Baş Tacı Etli Nohut

Anadolu’da nohut denince akla gelen etli nohut yemeği, sofraları zenginleştiren bir lezzet. En az etli kuru fasulye kadar kolay hazırlanan yemeği sofralardan eksik etmemelisiniz.  Etli Nohut

Tarif: Etli Nohut

Et yemeği tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Her Şeyden Bir Kaşık Çorbası Tarifi

Her Şeyden Bir Kaşık Çorbası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Pembe Ayva Tatlısı (Her Şey Doğal) Tarifi

Pembe Ayva Tatlısı (Her Şey Doğal)

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ağlayan Kek (Her Şeyiyle Ev Yapımı) Tarifi

Ağlayan Kek (Her Şeyiyle Ev Yapımı)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Herse Tarifi

Herse

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Herse Tarifi

Herse

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Herse Süper Tarifi

Herse Süper

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 30dk Pişirme
Humus (Enfes Bir Şey) Tarifi

Humus (Enfes Bir Şey)

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri