Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco gastronomi şehirleri Türkiye için oldukça önemli bir yere sahiptir. Yöresel lezzetlerin yanı sıra, Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar özenle pişirilen yemekler sayesinde, Türkiye gastronomi şehirleri listesine birden fazla ili eklemeyi başardı. Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye’nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
En Önemli Gastronomi Şehirleri
- Gaziantep
- Hatay
- Afyon
Çok zengin bir mutfağa sahip olan ülkemiz, her bir yöresinde kendine has lezzetlerle dikkat çeker. Türkiye’ye ilk defa gelen bir turistin dahi damağında iz bırakan nice yemeklere ev sahipliği yapar. Unesco’nun hazırladığı listeye girmeyi başaran illerimiz sadece yemekleriyle değil aynı zamanda bu yemeklerde kullandığı ürünleri üretmek ve tanıtmakla da başarı sağlar.
2015’te Gaziantep 2017’de de Hatay Unesco Yaratıcı Şehirler Ağına Gastronomi kategorisinden girmiştir. Bu süreçten sonra tescilli “Gastronomi Şehri” unvanını kazanan Gaziantep ve Hatay, iştahları kabartan özel yemekleriyle daha da tanınmıştır. 2019 senesinde Afyon da bu listeye girmiştir ve ülkemizin tüm Dünya ülkeleri tarafından daha da tanınmasına destek olmuştur.
Şimdi, gastronomi şehri neresi sorusunun yanıtlarının ardında neler varmış hep beraber öğrenmek ister misiniz? Türk mutfağının en özel lezzetleri ve şehirleri bu satırlarda sizinle!
Türkiye’nin En Önemli 3 Gastronomi Şehri
1) Gaziantep
- Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’nde 40 ülkenin Gaziantep’te buluştuğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:
- “Gaziantep mutfağının UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olmasının ardından hayata geçirdiğimiz GastroANTEP Festivali’yle şehrin kültürel ve gastronomi zenginliklerini ulusal ve uluslararası arenada sergilemeye devam ediyoruz. Gastronomi, turizm sektörüne ivme kazandıran önemli global trendlerden biri durumunda. Dünya çapında değerli kültürel varlıklardan biri olan Gaziantep mutfağı ve gastronomisini Dünya’ya açıyoruz” dedi.
- Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından da sık sık vurgulanan Antep mutfağı, birbirinden özel ve leziz yemeklerle ön plana çıkar.
- 2015 senesinde Unesco Gastronomi Şehirleri Listesi’ne giren Gaziantep, yerli ve yabancı turistlerin severek ziyaret ettiği şehirlerdendir.
- Bu yöreye ait yemekler, hem doyurucu hem zahmetli hem de doyumsuz tattadır.
- Bol malzemeleri çorbalar, sıcacık sulu yemekler, etlerin özenle hazırlandığı ana yemekler ve olmazsa olmaz baklava Gaziantep mutfak kültürünün birer parçasıdır.
- Özellikle de kahvaltı saatlerinde tüketilmesi önerilen beyran çorbası, hem şifa veren hem de uzun süre tok tutan yemeklerdendir.
- Bir diğer popüler yöresel lezzet ise hem kahvaltıda hem de çay saatlerinde afiyetle tüketilen katmerdir. İncecik açılan baklava hamurunun, kaymakla ve şerbetle adeta bir tatlı gözlemeye dönüştüğü katmeri denemeyenler en kısa sürede denemeli.
Gastronomi alanında daha da iyi yerlere gelmek isteyen Gaziantep’in en meşhur yemekleri ise şöyledir:
- Patlıcan Kebabı
- İçli Köfte
- Beyran
- Yuvalama
- Simit Kebabı
- Ekşili Köfte
- Fıstıklı Katmer
- Baklava
- Şöbiyet
Tarif için: Fırında Patlıcan Kebabı
2) Hatay
- Gaziantep’le komşu olan Hatay, mutfağında Antep yemeklerine benzer tatlara da yer vermiş ve bu şehirden esinlenmiştir.
- Her iki şehir de birbirinden iştah açan ve parmak ısırtan özel tariflere imza atıyor.
- Diyet yapanların diyetini bozduran, gözlere ve midelere bayram ettiren Hatay sofrasının hem mezeleri hem de ana yemekleri dillere destan.
- 2017 yılında Unesco Gastronomi Şehirleri Listesi’ne giren Hatay (Antakya) mutfağı, yerli ve yabancı turistlerin en çok doyduğu şehirlerden biridir.
Sunumlarında bakır ürünleri kullanarak sofrada daha da çekici hale getirilen Hatay yemekleri listesinde neler var merak ediyor musunuz?
- Tepsi Kebabı
- Kağıt Kebabı
- Hatay Döneri
- Künefe
- Fellah Köftesi
- Humus
- Ispanaklı Borani
- Kömbe
Tarif için: Tepsi Kebabı (Videolu)
3) Afyon
- Afyon, 2019 yılında kendini daha da duyuran yöresel yemekleriyle dillerden düşmeyen bir ilimizdir.
- Unesco’nun da dikkatini çeken Afyon mutfağında bolca enerji veren, hastalıkları önleyen birçok yemek vardır.
- Adeta sentez bir mutfağı olan Afyon’un özellikle de sucuk konusunda ön plana çıkması, sucuk sevenleri memnun eder.
- Özel baharatlar ve kullanılan kaliteli etlerin, Afyon sucuğunu ülkenin dört bir yanında duyulmasında etkisi çoktur.
- 2019 senesinde, aldığı unvan sayesinde Afyonu neredeyse 450 bin kişi ziyaret etmiş ve meşhur yemekleri tatmıştır.
Afyon mutfağının bu kadar ünlenmesinde etkili olan yemekleri sizlere şöyle ifade edelim:
- Sucuk
- Ekmek Kadayıfı
- Kaymak
- Keşkek
- Paçık
- Çullama Köfte
- Zürbiye
- Bükme
- Ağzı Açık
- Sakala Çarpan Çorbası
- Haşhaşlı Katmer
- İlibada Sarması
Tarif için: Ekmek Kadayıfı Nasıl Yapılır?
Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.
Afyon’da Ne Yenir? Tadı Damağınızda Kalacak 10 Lezzet Durağı
Gaziantep’te Ne Yenir? Kesinlikle Tatmanız Gereken 10 Yöresel Lezzet
Hatay’da Nerede Ne Yenir? Gitmeniz Gereken 11 Meşhur Lezzet Durağı
Şanlıurfa’da Ne Yenir? Dillere Destan 11 Yöresel Lezzet – En İyi Mekanlar
Adana’da Ne Yenir? Nereye Gidilir? Kebap Cennetinde En İyi 10 Restoran
Turkiyenin kebap restoran zincirinin yüzde 80 ini oluşturan bireciktir tüm yükünü sirtlayan şehri listeye bile koymamışlar ne saçma bir durum en iyi reklama para harcayan şehirler liste başı
Birincisi adana kebap değil kıyma kebabı iki bunu herhangi bir şahıs degil uluslararası kuruluş UNESCO onaylıyor olanı değiştirerek değil yaratıcı diyor neymiş efendim ilk yapmak önemli imiş evet Hatay Gaziantep ten Gaziantep te Hatay’dan etkilenmiştir çünkü aynı kültüre sahipler vesselam yiyenler e afiyet olsun
Adanayı saymayıp da haberin kapak resmine adana kebabı koymaları peki 🤣
Yemek ve kebap da Birecik gerisi kopya
Afyonkarahisar’i tek geçerim
Bu arada Adana’yı nasıl harcadınız merak ediyorum.
hatay antep’ten etkilenmiştir ne demek anlamadım,sizin ne haddinize böyle bir yorum yapmak…