Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer, Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer, Ne Zaman Başlar? Tarifi

Hamilelikte Bel Ağrısı Normal Mi?

Hamileliğin hassas bir dönem olduğu herkesçe bilinmektedir. Hormonların değişmesinden dolayı oluşan stres anne adayını dönem dönem yorabilir. Değişen ve kilo alan bedende yaşanan fiziksel değişim haliyle ağrı ve yorgunluk meydana getirir. Hamilelik döneminde sıkça karşılaşılan bel ağrısı da bu tatlı telaşlı dönemin bir parçasıdır. Günden güne ağırlaşan vücudunuzu ve bebeğinizi taşımakta zorlanan bedeniniz bir yerden sonra yorulacak ve bel ağrısı olarak size cevap verecektir.

Neredeyse her 4 anne adayından 3’ü bel ağrısı ile geçen bu gebelik sürecinden şikayetçidir. Bel ağrısına neden olan faktörleri en detaylı şekilde incelemek için buradayız. Hamilelik bel ağrısı yapar mı endişenizi gidermek için yazımızı okumaya başlayabilirsiniz. Yazıyı okumayı bitirdiğinizde bel ağrısının nedenlerini ve evde tedavi yöntemlerini öğrenmiş olacaksınız.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka hamileliğinizi takip eden uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

hamilelikte bel ağrısı neden olur

Hamilelikte Bel Ağrısı Olur Mu?

Hamilelik sürecinde bazı dönemlerde bel ağrısı görülmektedir, hamilelikte bel ağrısı normaldir. Bebeğin büyümesinden, kasların gevşeyip gerilmesinden ve değişen hormonlardan kaynaklanan bel ağrıları kimi zaman farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Geçmeyen, çok şiddetli bel ağrılarında doktor desteği alabilirsiniz.

Doktorlar anne adaylarına olabildiğince dinlenmelerini ve ağrıyı gidermek için hafif egzersizler yapmalarını tavsiye eder. Hemen hemen pek çok anne adayının yaşadığı bel ağrısı, normal bir durumdur. Aylık ve dönemlik doktor kontrollerinde yaşanılan ağrıları doktorunuza belirtmelisiniz. Kimi durumlarda bel ağrısı farklı hastalıkların habercisi olabilir.

Hamilelikte bel ağrısı tüm gebelerde kesinlikle olmak zorunda değildir. Bünyeye göre değişkenlik gösterir. Kondisyonu güçlü anne adaylarının çok nadir bel ağrısı yaşadığı görülmektedir. Bebeğin ve annenin kilo artışı devam ettikçe bel ağrısı yaşama riski de yükselir. Sık sık dinlenerek, ağır iş yapmayarak önlem alabilirsiniz.

Hamilelikte bel ağrısı için hangi durumda doktora başvurulmalı?

Hamilelikte bel ağrısı çoğunlukla normal kabul edilir; ancak aşağıdaki belirtileri gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden kadın doğum doktorunuzla iletişime geçiniz:

  • Aniden ve şiddetle ortaya çıkan bel ağrıları,
  • Acı hissi,
  • Vajinal kanama,
  • Ateş, bulantı ve kusma.

Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte bel ağrısı nedenleri tek bir cümle ile ifade edilemez. Bel ağrısına neden olan birçok faktör vardır. En yaygın nedeni ise bebeğinizin günden güne büyümesidir. Bebeğin büyümesi ile beraber omurgaya verilen ağırlık da artmaktadır. Omurga, kuyruk sokumu ve pelvise verilen yükte artış olduğunda bel ağrısı hissedilir. Bebeğinizin her geçen gün büyümesi kaburgaları da etkilemektedir. Genişleyen kaburgalar vücudunuzda bel ağrısına neden olur.

Birinci trimester yani ilk 3 aylık dönemdeki bel ağrısının en yaygın nedeni relaksin hormonudur. Bu hormon, omurganın sabit durmasını sağlayan bağlarda etki yaratacağından hamilelikte bel ağrısı görülebilir. Ayrıca bir canlının, yepyeni bir dünyanın neden olduğu fiziksel değişimler ve manevi sorumluluk annede stres seviyesini artırır. Bu durum bel ağrılarını tetikler, hamilelikte bel ağrısı bu gibi durumlarda normaldir. 

Gebeliğin son dönemlerinde kaslarda yaşanan gerginlik sonucunda anne adayı hissedilir şekilde bel ağrısı içinde kendini bulur. Bebek büyür ve kilo alır; haliyle bu annenin ağrılarını da tetikler. Rahim ve karın genişler. Hormonların daha fazla salgılanmasından dolayı zaman zaman pelvik başta olmak üzere kaslarda gevşeme ve gerilme meydana gelir. Hormonlar ise doğumun daha kolay geçmesi için harekete geçer. Omurga desteğini değiştiren hormonlar, bel ağrısının bir nedenidir.

Nasıl ki baş ağrısının en büyük nedeni stres ise; hamilelikte görülen bel ağrısının bir nedeni de strestir. Doğum telaşı ve hazırlıkları içinde olan anne adayı stres yaptığında, vücuduna yansıyacaktır ve bu durum da vücudun fazla gerilmesine neden olacaktır. Sakin ve huzurlu bir şekilde günleri geçirdiğinizde vücudunuzu korumuş olursunuz. Stresten uzak kalan anne adaylarının doğumlarının daha rahat geçtiği de bir gerçektir.

Gebeliğin ilerlemesi ile beraber anne adayının duruş şekli de değişmektedir. Daha hassas davranıldığında ve duruş şekline dikkat edildiğinde bel ağrısını en aza indirmek mümkündür. Bu nedenle anne adaylarının dik ve rahat oturması tavsiye edilir.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka hamileliğinizi takip eden uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

hamilelikte bel ağrısı olur mu

Hamilelikte Bel Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelikte bel ağrısı ve kasık ağrısı sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Gebelik süresi içinde tamamen yok etmek mümkün değildir. Fakat çeşitli yöntemlerle etkisini en aza indirmek mümkün olabilir. İlaç kullanımının riskli olduğu hamilelikte bel ağrısı için krem kullanılabilir. Fakat bu kremi de doktorunuz yazmalıdır. Çünkü rahim kaslarını gevşeten kremler düşük riskini ortaya çıkarabilir. Bu nedenle krem gibi ilaçları bilinçsiz kullanmamalısınız. Evde uygulanabilen hamilelikte bel ağrısı tedavisi yöntemlerini ise şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Hamilelikte bel ağrısı sıcak su torbası ile bir nebze hafifler. Bu nedenle sıcak su torbasını güvenli şekilde bel bölgesine uygulayabilirsiniz. Aynı noktada uzun süre tutmanız tehlikeli olabilir; bu nedenle sıcak su torbasını yavaşça belinizde gezdirerek masaj yapabilirsiniz. Torbayı bir havlu ya da beze sarmadan cilde temas ettirmeyiniz.
  • Uykuda yaşanan ağrılar için yastık kullanabilirsiniz. Uyurken sırt üstü yatmak da ağrı oluşturabilir. Yana doğru dönüp uyumak sizin için rahat olacaktır. Bu nedenle yastık ve yatağı rahat edebileceğiniz konuma getirmelisiniz.
  • Bu dönemde ayakkabı seçimini de rahat ayakkabılardan yana yapmalısınız. Topuklu ayakkabı giydiğiniz günlerde belinize daha fazla yük vermiş olacaksınız. Bu durumun sonucunda da bel ağrısı kaçınılmaz olacaktır.
  • Dinlendiğiniz zamanlarda ayaklarınızı bir yastık veya minder üzerinde tutun. Böylece bel ağrısını en aza indirmiş olacaksınız.
  • Gebelik sürecinde dik durmayı alışkanlık haline getirin.
  • Fazla kilo almaktan kaçının. Alınan her bir kilo bedeniniz için ağırlık olacaktır ve hamilelik dönemi boyunca size bel ve sırt ağrısı olarak dönecektir. Bu nedenle aşırı yemekten kaçının. Sağlıklı ve faydalı besinlerle beslenmeye özen gösterin.
  • Hareket etmeye vakit ayırın. Sürekli oturmak ve dinlenmek kemiklerinizi yoracaktır. Ev içinde veya açık havada yürüyüşler bel ağrısını hafifletir.
  • Doktorunuzun uygun gördüğü sporları yapabilirsiniz. Hamilelikte bel ağrısı egzersizleri hakkında doktordan bilgi alıp gün içinde uygulamaya geçmeniz bel ağrınızı hafifletebilir.
  • Stresten uzak durun. Kendinizi mutlu eden aktiviteler ile meşgul edin. Yorulan ve gerilen zihin, vücuda bel ağrısı yaşatabilir. Ağrısız ve sorunsuz bir gebelik için stres sizden uzak durmalıdır.
  • Eğer kilo artışı normalden fazla şekilde gerçekleştiyse 7 haftalık hamilelikte bel ağrısı görülebilir.
  • Gebelik döneminde ofis ortamında çalışan anne adayları ise ofis içinde hareket etmelidir. Yürüyüş en iyi çözüm olacaktır.
  • Gün içinde yorulan bedeninizi ılık bir duş ile rahatlatabilirsiniz. Ilık duş bel ağrısının da önüne geçecektir.

İlginizi çekebilir: Hamile Pilatesi: Ne Zaman Başlamalı? Faydaları Neler?

hamilelikte bel ağrısı normal mi

Hamilelikte Bel Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte bel ağrısı ilk haftalarda hissedilmeyen bir durumdur. Hamilelikte bel ağrısı 5-7 aylık dönemde başlayabilir. Değişen hormonlar ve kilo artışı gözle görülür şekilde yaşandığından bu dönemde başlar denilebilir. Bebeğin ağırlığı ve annenin ağırlığı tartıda hissedildiğinden genellikle son 3 ayda bel ağrısı daha şiddetli yaşanmaktadır.

Anne ve bebeğin gelişimi her kadında farklılık göstereceğinden dolayı, bazen dördüncü ayında bel ağrısı şikayeti ile doktora giden anne adayları da görülmektedir. Gebelik öncesinde ortopedik rahatsızlık yaşayan anne adaylarında daha erken şekilde bel ağrısı yaşanabilir.

Zaman ilerledikçe ve 4. ayın içine girdiğinizde 4 aylık hamilelikte bel ağrısı normal mi diye düşünebilirsiniz. Çünkü ağrıya neden olan faktörler en çok bu dönemden sonra meydana gelir. Yorgunlukla beraber ağrılar yaşanıyorsa bu bel ağrıları normaldir.

Hamileliğin tüm dönemlerinde görülme ihtimali olan hamilelikte bel ağrısı ve kanama durumu işleri biraz zorlaştırabilir. Eğer şiddetli bel ağrısından sonra kanama meydana geldiyse acilen doktora gitmekte fayda olacaktır.

hamilelikte bel ağrısı nasıl geçer

Hamilelikte Bel Ağrısı Cinsiyet Belirler Mi?

Hamilelikte bel ağrısı cinsiyet belirtisi midir diye düşünebilirsiniz. Gebelik döneminde yaşanan bel ağrılarının cinsiyet ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı bel ağrısı yaşanmaktadır. Halk arasında erkek bebeğin anneye bel ağrısı yaşattığına dair söylemler bulunsa da ağrıların cinsiyet ile ilgili bir bağı yoktur.

Şayet çevrenizdekiler size bel ağrısının cinsiyetle ilgisi olduğunu anlatıyorsa, bel ağrısının tamamen biyolojik bir yorgunluk olduğuna inanmalısınız. Cinsiyet anne karnında gelişen bir durumdur. Bel ağrısıyla ilgisi yoktur.

hamilelikte bel ağrısı nasıl geçer

Hamilelikte Bel Ağrısı Düşüğe Neden Olur Mu? Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hafif şiddetli ağrılar hemen hemen tüm annelerde görülebilen bir durumdur. Gebeliğin her döneminde bel ağrısı yaşanabilir. Bel ağrısının şiddeti biraz daha arttıysa ve peşinden kanama yaşandıysa ciddi durumlar gözlenebilir. Doktorlar hamilelikte bel ağrısı ve kanama aynı anda yaşandığında vakit kaybetmeden tedbir almak ister. Düşük belirtisi olabilir. Vajinadan sulu akıntı ile beraber kasık ağrısının yaşanması normal bir durum değildir. Derhal doktor gözlemi gerektirir.

Hamilelikte görülen bel ağrısı kimi durumlarda kemik erimesinin de bir habercisi olabilir. Erken teşhis ve tedavi için yaşanan ağrıların doktora ifade edilmesi gereklidir. Nasıl olsa geçecek diye saklanan bel ağrısı şikayetleri, ihmal edildiğinde daha büyük sorunları meydana getirebilir.

Bel ağrısının şiddetini azaltmak için bol bol dinlenmelisiniz. Kendinize uygun bir yastık seçip konforlu bir yatakta uyumalısınız. Eğer vücudunuz kasılırsa ve çok yorgun düşerse bebeğin gelişimi etkilenebilir. Bu nedenle bel ağrısını önlemenin yollarını denemelisiniz.

hamilelikte bel ağrısı

Hamilelikte Bel Ağrısı İçin Hangi Önlemler Alınmalı?

Olabildiğince sağlıklı bir süreç geçirmek isteyen anne adaylarımız, bel ağrısı konusunda da bilgi sahibi olmalıdır. Gebeliğin ilerleyen günlerinde kendini daha çok gösteren bel ağrısı, ufak tedbirler sayesinde önlenebilir. Sık sık yaşanan bel ağrısı anne adayını ruhen ve bedenen yoracağı için ilk haftalardan itibaren önlemler alınabilir. Peki, gebelikte bel ağrısı yaşamamak için nelere dikkat edilmelidir?

  • Gebelik takibi boyunca kilo kontrolü sağlanabilir. Bu aşamada sağlıklı besinler tüketerek bel ve bacak yükünü hafifletebilirsiniz.
  • Bel ağrısını önlemek için bolca dinlenmek gerek. Özellikle de çalışan hamile kadınların gün içinde her fırsatta dinlenmesi önerilir.
  • Ev içinde sürekli yatmak ve dinlenmek de bel ağrısını tetikler. Kısa yürüyüşler, sağlıklı aktiviteler sayesinde bel ağrısını yaşama riskini en aza indirebilirsiniz.
  • Eğer gebelik sürecinde herhangi bir risk yoksa yoga, pilates ve yürüyüşler sayesinde bel ağrısını önleyebilirsiniz.
  • Yastık konumu ve yatış pozisyonunu ortopedik koşullara göre düzenleyerek bel ağrısını gebelik sürecinde yaşamaktan kendini koruyabilirsiniz.
hamilelikte bel ağrısı

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka hamileliğinizi takip eden uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Hamilelikte Maden Suyu İçilir Mi? Faydalı Mı?

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli Ne Yememeli?

Hamilelikte Mide Bulantısı Hakkında En Popüler 7 Soru ve Cevapları

Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur? Ne Zaman Başlar? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer? Ne Zaman Başlar? Nedenleri, Tedavisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri