Kefaret Orucu Nedir, Nasıl Tutulur? Kaç Gün?

Kefaret Orucu Nedir, Nasıl Tutulur? Kaç Gün? Tarifi

Orucu Kasten Bozmanın Hükmü Nedir?

Müslümanlar için farz olan ramazan orucu, zaman zaman çeşitli nedenlerle bozulmak zorunda kalabilir. Kefaret orucu, mazeretsiz ve herhangi bir sebep olmadan, keyfi bozulan oruçlar için geçerli olan bir borç durumudur. Kefaret, 2 kameri ay veya aralıksız 61 gün oruç tutarak ödenir.

Bu gibi durumları yaşayan insanlar için; İslamiyet’in kolaylaştırıcı bir din olması akıllara gelir. Bozulan orucu telafi etmek için özel bir zaman diliminde oruç tutulur. Bozulan oruçlar, dinen uygun görüldüğü şekilde yeniden tutulmaktadır.

Bu yazımızda, ramazan ayında bozulan oruçların nasıl telafi edileceği ve tutulacağından bahsedeceğiz. Kefaret orucu adıyla bilinen bu orucun özelliklerini ve kurallarını bu satırlarda daha net ifadelerle ele alıyoruz.

İlginizi çekebilir: Recep Ayında Oruç Tutmak: Niyeti, Fazileti

kefaret orucu kaç gündür

Kefaret Orucu Nedir?

Kefaret orucu, ramazan ayında farz olarak emredilen oruçları tutan kişinin mazeret olmaksızın, bilerek ve kendi iradesiyle orucu bozduğu durumda tutması gereken bir oruçtur. Kefaret oruçları, ramazan ayı bittikten sonra 2 kameri ay veya aralıksız 61 gün tutulmalıdır.

Bir kişinin hiçbir bahanesi ya da rahatsızlığı yokken, gün içinde orucunu bozmak istemesi kefaret orucunu tutma zorunluluğu getirir. Ergenlik döneminden sonraki yaşlarda olan ve akıl sağlığı yerinde olan kişilerin bozdukları oruç ancak kefaret orucuyla telafi edilir.

Din İşleri Yüksek Kurulu

Orucu kasten, yani mazereti olmadığı hâlde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30 [1936]; Müslim, Sıyâm, 81-84 [1111]; bkz. Ebû Dâvûd, Savm, 37 [2393]; İbn Mâce, Sıyâm, 14 [1671]).

Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/122-123).

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Orucu bilerek bozan mümin, Allah’a orucu borçlanır. Borç olan oruçlar da ramazan ayı sonrasında belirli bir süre tutularak ödenir. Orucun bozulma nedeni iradeniz dışındaysa, bilmeden veya sağlık durumu nedeniyle ise kefaret orucuna karşı sorumlu değilsiniz. Ancak kendi isteğinizle orucu bozduysanız en uygun zamanda kefaret orucunu tutmanız gerekir.

İlginizi çekebilir: Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Kefaret Orucu Nasıl Tutulur?

Kefaret orucu, ramazandan sonra 2 kameri ay boyunca veya aralıksız 61 gün tutulur.

Kefaret orucu, niyet edilerek ve Allah’a sadakatle tutulmalıdır. Oruç tutulacak günler önceden belirlenmeli ve niyet edilmelidir. Oruç boyunca yeme, içme ve cinsel ilişki gibi orucu bozan şeylerden kaçınılmalıdır. Oruç tutma süresince dua etmek ve ibadet etmek de teşvik edilir.

Kefaret orucunu tutmak için kişinin sağlıklı olması gereklidir. Sağlık sorunları olan kişilerin doktora danışması ve onay alması önemlidir.

kefaret orucu nasıl tutulur

Kefaret Orucu Kaç Gündür?

Kefaret orucuyla sorumlu kişilerin 2 kameri ay oruç tutması gerekir. Kefaret orucu kaç gün sorusunun yanıtı, dini kaynaklarda 61 gün olarak verilir. 60 gün orucun kefareti, 1 gün de bozulan orucun kazasıdır. Kefaret orucu ne zaman tutulur diyenler için en uygun zaman için ayın ilk günü önerilir. Eğer ayın ilk gününde kefaret orucunu tutmaya başlarsanız 2 ay peş peşe oruç tutup 60 güne tamamlayabilirsiniz.

Bu orucu tutmak için hiç ara vermemeniz gerekir. Ancak bazı durumlarda regl, yolculuk ya da bayram gibi günler girebilir. Bu gibi günlerde oruçlar nafile orucu sayılacağı için kefaret yerine kabul edilmez. Ancak kadınlar için regl haftası, ara verme sayılmadığı için regl biter bitmez kefaret orucuna devam edilebilir. Kendiniz için en uygun zamanda ara vermeden 61 günlük kefaret orucunu tutabilirsiniz.

Kefaret orucunu tutarken niyetinizi dile getirmeniz orucun sevabını artıracaktır. Ayrıca diğer oruçlarda yaptığınız gibi sahura kalkmak ve iftar saatine kadar güzel davranışlarda bulunmak kefaret orucunun daha da bereketlenmesini sağlayacaktır.

İlginizi çekebilir: Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?

kefaret orucu nedir

Kefaret Orucuna Nasıl Niyet Edilir?

Her oruç için niyet etmek önemlidir. Kalpten ve isteyerek edilen oruç niyetleri, orucun daha bereketli yaşanmasına vesile olur. Kefaret orucu tutacak kişi, ramazan orucunda olduğu gibi sahurunu ve iftarını içten gelerek yapmalıdır.

Kefaret orucu niyeti edecek kişinin, içinden geldiği gibi cümleleri söylemesi uygundur. Ramazanda kendi isteğiyle orucu bozan bir kişinin, kefaret orucunu tutmadan önce niyetinde şu cümleler yer alabilir:

“Niyet ettim Allah rızası için bugünkü kefaret orucumu tutmaya. Kabul eyle Ya Rabb’im!”

Kefaret orucuna niyet edip oruca başladıysanız; iftar saatine kadar ruhunuzu beslemek adına güzel davranışlarda bulunabilirsiniz. Oruç saatleri içinde zaman geçsin diye uyumak bu orucun sevabını azaltacaktır.

İlginizi çekebilir: Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

kefaret orucu kaç gündür

Kefaret Orucu Yerine Para Verilir Mi?

Ramazan ayında ciddi sağlık sorunları geçirebilirsiniz. Bu gibi durumlarda daha sonrası için kefaret orucu tutma gücünüz olmayabilir.

Eğer oruç tutmaya gücünüz yoksa ve sağlık sorunları nedeniyle oruç tutmanız yasaksa 61 gün boyunca 1 fakiri doyurabilirsiniz. Önerilen başka bir kefaret ise 61 fakiri 1 günde doyurmak oluyor.

Ramazan ayı içinde niyet edip kendi isteğinizle bozduğunuz oruçları bu şekilde telafi edebilirsiniz. Yeniden hatırlatmak gerekir ki; orucun kendi isteğinizle bozulması gerekir. Hastalık, unutkanlık ya da ciddi sağlık sorunları için kefaret orucu tutmanız gerekmez.

İlginizi çekebilir: Berat Kandili Orucu Ne Zaman Tutulur, Nasıl Niyet Edilir?

kefaret orucu nasıl niyet edilir

Üç Aylarda Kefaret Orucu Tutulur mu?

Üç aylardan Recep ve Şaban ayında kefaret orucu tutulabilir. 1 orucun kefareti 2 kameri ay olduğu için bu 2 ay boyunca oruç tutulması kefaret orucuna sayılmakla birlikte ek olarak bozulan oruç için 1 gün daha kaza orucu da tutulması gerektiği unutulmamalıdır.

Oruç Tutamayan Yaşlı ve Hastalar Ne Yapmalı? 1 Günlük Oruç Kefareti Ne Kadar?

Bu sorulara Diyanet cevabı şöyledir:

“Senenin hiçbir mevsiminde oruç tutamayacak kadar yaşlı olan (pîr-i fânî) kimselerin, maddî durumları uygunsa ramazanın her bir günü için bir fakire fidye (yani bir fitre) vermeleri gerekir. İyileşme umudu olmayan hasta da bu hükme tâbidir (Bakara, 2/184). Fidye verecek gücü olmayanlar ise, fidyeden sorumlu olmazlar (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 396).”

Fidye nedir diye kafası karışanlar için bu terimin dini anlamının, oruç tutamama sebebiyle şartları uygun olanların verdiği maddi bedeldir, diyerek aydınlatalım.

Kefaret Orucu Kimler Tutar? Kefaret Orucunun Şartları Nelerdir?

Kefaret orucunu sağlığı el veren ve ramazanda bilerek orucunu bozan her mümin tutmalıdır. 61 gün süren kefaret orucunda kadınlardaki adet durumu dışında ara verilmez.

Kefaret Orucu Nedir Diyanet Açıklaması Bu Konuda Nasıldır?

Öncelikle Diyanet’in bu oruç türüyle ilgili soruların cevaplarında “keffaret orucu” olarak nitelendirme yaptığını belirtelim. Ramazanda birden çok oruç bozulursa keffareti nasıl olur sorusuna cevap şöyledir:

“Farklı ramazan aylarında da olsa bir kimsenin meşru mazereti olmaksızın kasten bozduğu bütün oruçlar için bir keffâret ödemesi (peş peşe iki kameri ay veya altmış gün oruç tutması) yeterlidir. Ayrıca bozduğu her orucu kaza etmesi gerekir. Ancak keffâretin ödenmesinden sonra başlanıp kasten bozulan Ramazan orucu için yeni bir keffâret gerekir (İbnü’l- Hümâm, Feth, II, 261).”

Hangi Durumlarda Kefaret Orucu Tutulur?

Ramazanda bilerek, mazeret olmaksızın bozulan oruçlar yerine kefaret orucu tutulur. Bunun yanında herhangi bir zaman edilen yeminin bozulması durumunda tutulacak oruca ise yemin kefareti orucu denir.

Yemin Kefaret Orucu Nedir?

Yemin kefaret orucu Kuran’da geçmektedir. Vereceğimiz Kuran bölümünde 3 günlük kefaret orucu nedir sorusunun cevabını da bulabilirsiniz.

“Allah sizi kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerden ötürü sorumlu tutmaz; fakat bilerek ettiğiniz yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun da kefâreti, ailenize yedirdiğinizin ortalama seviyesinden on fakire yedirmek yahut onları giydirmek ya da bir köle âzat etmektir. Buna imkânı olmayan ise üç gün oruç tutmalıdır. Yemin ettiğinizde (bozarsanız) yeminlerinizin kefâreti işte budur. Yeminlerinize bağlı kalın. Allah âyetlerini sizin için bu şekilde açıklıyor ki şükredesiniz.” (Maide Suresi 89)

3 Gün Kefaret Orucu Nasıl Tutulur?

Bu sorudaki kefaret orucu ramazanda bozulan oruç yerine tutulandan farklıdır. 3 gün kefaret orucu derken kastedilen yemin kefareti orucudur. Yemin kefareti olarak 10 fakire yardımda bulunacak durumu olmayanların tutması gereken 3 günlük oruç uygun bir zamanda tutulabilir, niyet ederken kefaret orucu olduğunun belirtilmesi uygundur.

kefaret orucu

Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 14 Faydası

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Pizzalı Günler Tarifi

Pizzalı Günler

4-6 kişilik, 50dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Ertesi Gün Kurabiyesi Tarifi

Ertesi Gün Kurabiyesi

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bomba Gün Salatası Tarifi

Bomba Gün Salatası

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Tarifler Geri
Videolar Geri