Sağlıklı Kilo Almak İçin Ne Yapmalıyım?

Sağlıklı Kilo Almak İçin Ne Yapmalıyım? Tarifi

Çok Zayıfım, Kilo Almak İçin Ne Yemeliyim?

Kilonun dengede olması sağlıklı bir vücut için gereklidir. Bu nedenle çok zayıf ya da çok kilolu olmak sağlıklı kabul edilmeyebilir. Birçok mecrada kilo vermek ve zayıflamak için kaynak bulunur. Ancak mevcut kilonuz sağlığınız için yetersizse kilo almak için ne yapmalıyım telaşına düşebilirsiniz. İştahsızlık, çeşitli psikolojik problemler, sindirim problemi gibi etkenler kilo almanıza engel olabilir. Bu içeriğimizde kilo almanıza yardımcı olabilecek önerileri sıralıyor olacağız.

Kilo Almak İçin Ne Yapmalıyım?

  • Porsiyonu Küçük Kalorisi Yüksek Yiyecekler Tüketin
  • Günlük Enerji İhtiyacınızı Karşılayın
  • Protein Bakımından Zengin Beslenin
  • Sağlıklı Yağ Kaynaklarına Yönelin
  • Günlük Karbonhidrat İhtiyacınızı Karşılayın
  • Ara Öğünlerinizi Artırın
  • Gece Sağlıklı Besinler Tüketebilirsiniz
  • Düzenli Egzersiz Yapın
kilo almak için ne yapmalıyım

Zayıf olmak bazı kişilerde yeme bozukluklarından da kaynaklanır. Birçok kişi kilo almak için neler yapmalıyım sorusunun cevabını merak eder. Biz de kilo almak için ne yapılmalı konusuna detaylı bir şekilde ele aldık. İşte, sağlıklı kilo almanızı sağlayacak detaylar.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için diyetisyen desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Zayıf İnsanlar Kilo Almak İçin Ne Yapmalı?

Vücut kitle endeksiniz 18,5’in altında olduğunda, zayıf kabul edilirsiniz. Zayıflık sağlıksız vücut yapısına sahip olmanıza neden olur. Bununla beraber zayıflık depresyon belirtileri arasındadır. Bağışıklık sisteminiz de çökebilir. Hızlı kilo almak için ne yapmalıyım diyorsanız, bol bol enerji veren yiyeceklerle beslenmelisiniz.

Bazı durumlarda zayıf olan kişilerin kilo almamasının sebebi, sağlık problemlerinden kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda doktorunuza danışmanız şarttır. Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa ve sağlıklı kilo almak için ne yemeliyiz diyorsanız, şu adımları izlemelisiniz:

kilo almak için ne yapmalıyım

Sağlıklı Kilo Almak İçin Ne Yapmalıyım?

1) Porsiyonu Küçük Kalorisi Yüksek Yiyecekler Tüketin

Kilo almak için kalori miktarı yüksek besinler tüketmeniz gerekir. Ancak kalori miktarının yüksek olması sağlıksız beslenmeniz anlamına gelmiyor. Sağlıklı kalori kaynaklarına yönelebilirsiniz. Günlük enerji ihtiyacınızdan daha fazla besin kaynağını vücudunuza alırsanız kilo almanız kolaylaşır. Yaktığınız kaloriden daha fazla kalori almanız gerekir.

kilo almak için ne yapmalıyım

2) Günlük Enerji İhtiyacınızı Karşılayın

Alınan enerjiniz harcanan enerjiye eşit olduğunda mevcut kilonuzu korursunuz. Ancak alınan enerji harcanan enerjiden yüksek olursa kilo alma şansınız artar. Enerji açısından yüksek besinlerle beslenmeye özen göstermelisiniz. Bu besinler şunlardır:

  • Kuru meyveler: Hurma, kuru kayısı, üzüm
  • Kuru yemişler: Badem, fıstık, fındık, ceviz
  • Yağlar: Organik zeytinyağı, avokado yağı
  • Et: Tavuk, kuzu eti, dana eti
  • Tahıllar: Kuru fasulye, nohut, mercimek, pirinç, yulaf
  • Yağlı süt ürünleri: Tam yağlı süt, beyaz peynir, tam yağlı yoğurt
  • Atıştırmalık: Bitter çikolata, fıstık veya fındık ezmesi
kilo almak için ne yapmalıyım

3) Protein Bakımından Zengin Beslenin

Protein, sağlıklı ve dengeli beslenmek için olmazsa olmazlar arasındadır. Araştırmalara göre protein ile beslenmek, kalorilerin kaslara dönüşmesine yardımcı oluyor. Bu sebeple günlük protein ihtiyacınızı karşılamalısınız. Kilo almak isteyenler vücut ağırlığının kg başına 1,52 gr oranında protein takviyesi almalıdır. Kırmızı et, balık, ceviz, badem, fındık, yağsız dana eti gibi besinleri protein almak için tercih edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yüksek Protein İçeren 13 Sağlıklı Besin

kilo almak için ne yapmalıyım

4) Sağlıklı Yağ Kaynaklarına Yönelin

Ceviz, fındık, badem, avokado, balık yağı gibi yağları diyetinize eklemelisiniz. Kilo alma sürecinde yağ kısıtlı diyet uygularsanız, testosteron seviyenizde azalma yaşarsınız. Sağlıklı yağları diyetinize ekleyerek hem kalori miktarınızı hem bitkisel protein miktarınızı artırırsınız.

kuru yemişler

5) Günlük Karbonhidrat İhtiyacınızı Karşılayın

Karbonhidratlar vücudun doku oluşturabilmesi için gerekli enerjiyi sağlar. Bu sayede kas kütlesinde artış yaşarsınız. Ancak şeker ve şekerli gıdalar, pastalar, paketli gıdalar, hamur işleri sağlıklı kilo almanızı sağlamaz. Bu sebeple bu yiyeceklerden uzak durmalısınız.

Basmati pirinç, kurubaklagiller, tam buğday makarna, sebze ve meyve gibi besinler sağlıklı kilo almanıza yardımcı olur.

kilo almak için ne yapmalıyım

6) Ara Öğünlerinizi Artırın

Tek seferde fazla porsiyonlarda yemek yememelisiniz. Bu doygunluk hissinden dolayı kilo almanız zorlaşabilir. Küçük porsiyonlarda daha sık öğün tüketimi uygulamalısınız. Gün içerisinde en az 3 ara öğün tüketmeye özen göstermelisiniz.

Antrenmandan sonra kilo almak için ne yapmalıyım erkek veya kadınların en çok araştırdığı sorulardan biri. Antrenmandan hemen sonra ana öğün tüketmeye çalışmalısınız. Yağ, protein, karbonhidrat bakımından dengeli ve kalorisi yüksek öğünü tercih etmelisiniz.

İlginizi çekebilir: Sağlıklı ve Tok Tutan 5 Ara Öğün Önerisi

kilo almak için ne yapmalıyım

7) Gece Sağlıklı Besinler Tüketebilirsiniz

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki uykudan hemen önce yenilen yemek kilo almanızı sağlıyor. Ancak ne yediğiniz burada oldukça önemli. Bununla beraber ne kadar tüketeceğinize dikkat etmeniz gerekir.

Erkek ve kadın metabolizması farklı çalışır. Bu noktada kilo almak için ne yapmalıyım kadın veya erkek ne tür beslenmeli diye merak edilir. Tüm erkek ve kadınlar kilo almak için geceleri protein içeren besinlerle beslenmeli.

Örneğin, uykudan hemen önce 30-40 gram kazein içerikli besin tüketebilirsiniz. Bu da vücudun kas kütlesini artırmaya yardımcı olur. Gece yatmadan önce ballı süt, muzlu yer fıstığı ezmeli süt gibi sütlü karışım içecekler tüketebilirsiniz.

kilo almak için ne yapmalıyım

8) Düzenli Egzersiz Yapın

Egzersiz yaparak da kilo almanız mümkün. Birçok kişi egzersiz yaparsam kilo veririm yanılgısına kapılıyor. Egzersiz yapmak kas protein sentezini ve büyüme hormonunu artırarak yağsız kas kütlesi kazanmanıza imkân tanıyor. Egzersiz olmadan kilo almaya çalışırsanız, yağ kütlesinde artış yaşayabilirsiniz. Bu da sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

kilo almak için ne yemeliyim

En Hızlı Ne Kilo Aldırır?

Hızlı kilo almak için tükettiğiniz yiyeceklerin bol kalorili olmasına özen göstermelisiniz. Öğünlerinizde yüksek kalorili beslenmelisiniz. Bununla beraber sıkça su tüketmelisiniz. Karbonhidrat ve protein bakımından zengin besinlerle beslenmeye çalışmalısınız.

Örneğin, yumurta, fındık, ceviz, badem, balık gibi gıdalar hızlı kilo almanızı sağlayabilir. Süt, peyniri uyumadan 30 dakika önce tüketmelisiniz.

kilo almak için ne yemeliyim

Kilo Alamıyorum Sebebi Ne Olabilir?

  • Metabolizmanız hızlıdır. Bu nedenle enerji tüketimi fazla olur. Dolayısıyla kilo almanız zorlaşır.
  • Bağırsaklarınızda parazit olabilir. Bu da yiyeceklerin sindirilmesini zorlaştırmaktadır.
  • Yetersiz ve düzensiz besleniyor olabilirsiniz. Bununla beraber iştahsızlık ve öğün aralarının uzun olması da kilo almanızı engeller.
  • Yaşadığınız psikolojik sorunlar, stres, depresyon halleri de kilo almanızı kötü manada etkileyebilir.
  • Sindirim ve dolaşım bozukluklarınız vardır. Ayrıca genetik mirasınız da bu durumu tetikliyor olabilir.
  • Neden kilo almıyorum diyenlere bir başka sebep de şeker hastalıklarının bulunmasıdır.
  • Sigara ve alkol tüketimleri de kilo almanıza yardımcı olmaz. Bu gibi zararlı içeceklerden uzak durmanız tavsiye edilir.
kilo almak için ne yapmalıyım

1 Haftada 5 Kilo Almak İçin Ne Yapmalıyım?

1 haftada 5 kilo almak için sık öğünlerle beslenmeniz gerekiyor. Örneğin, her öğünde az yemek yiyerek ve öğün aralıklarınızı kısaltarak kilo almanız mümkün. Ayrıca öğünleriniz dengeli olmalıdır. Özellikle kahvaltı ve öğle yemeklerinde sağlam besinlerle beslenilmelidir. Ara öğünlerde ise yağ barındıran ve besleyici olan yiyecekler tercih edilmelidir.

hızlı kilo almak için ne yapmalıyım

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için diyetisyen desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır? Diyetisyen Cevapladı

Kilo Alma Programı: Uzman Tavsiyeleri, Diyet Listeleri

Kalorisi Yüksek Yiyecekler – Vicdanınızı Zorlayacak 10 Suçlu Gıda

Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Sağlıklı Kilo Almanın Püf Noktaları

Hızlı Kilo Verme Sürecinde Doğru Bilinen 6 Yanlış, Diyetisyen Uyarıyor

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri