Nar Ekşisinin Faydaları, Kalori ve Besin Değeri, Zayıflatır Mı?

Nar Ekşisinin Faydaları, Kalori ve Besin Değeri, Zayıflatır Mı? Tarifi

Hiç Duymadığınız Şifalı Özellikleriyle Nar Ekşisi

Anadolu’da yıllardır bereketin sembolü olan, atasözlerinde de kendine yer bulan bu meyve günümüzde de sağlık dağıtmaya devam eder. Ayıklanması oldukça zor olan bu meyve birçok alanda sos olarak da kullanılır. Salata, çiğ köfte ve kısır gibi yemekler başta olmak üzere farklı yemeklerde kullanılan nar ekşisi, hem tadı hem de faydaları ile öne çıkar. Nar meyvesinin verdiği ekşi tadı şeker ile dengeleyen nar ekşisi, insan vücudu için de oldukça faydalı bir besindir.

nar ekşisi nasıl yapılır

Nar Ekşisinin Faydaları Nelerdir?

Kabuğunun ardındaki birçok meyve tanesi ile nar, farklı hastalıklara iyi gelir:

  • Prostat kanseri hücrelerinin büyümesinin durdurarak kanseri önler.
  • Kan basıncını azaltan özelliği ise tansiyonu düşürmesine yardımcı olur.
  • Türkiye’de birçok kişide görülen şeker hastalığına karşı insülin direncini azaltır ve kan şekerini düşürür.
  • Bağırsaklardaki iltihap seviyesini düşürerek sindirim sistemine iyi gelir.
  • Özellikle yoğun stresli işlerde çalışanlar için içerdiği antioksidanlar büyük önem taşır. Çünkü nar ekşisi hafızanızın da taze kalmasını sağlar.
  • Yaş ilerledikçe ortaya çıkan osteoartrit, romatoid artrit, osteoporoz ve artrit kemik hastalıkları için de önleyici özelliği bulunur.
  • Arterlerin büyümesini ve kalınlaşmasını önleyerek kan akışını iyileştiren nar ekşisi; C, E ve K vitamini içerdiği için vücuda güç de verir.
  • Nar ekşisi faydaları ciltte de kendini gösterir. Nar ekşisinin cilde faydaları ise sivilce ve sivilce lekeleri ile sınırlı değildir. Deride yarattığı gençleştirici etki de kendini gösterir. Ciltte üretimi oldukça önemli olan kolajen ve elastik üretimini artırdığı için cildinizin sıkılaşmasını sağlar ve kırışıklıkları da azaltır.
  • Narın cinsel performansı artırdığı ve doğurganlığa iyi geldiği de bilinir. Ayrıca spor yapanlara da dayanıklılık vermesi nedeniyle performans artırıcı olarak görülür.

nar ekşisi kalori

Nar Ekşisi Kalori ve Besin Değerleri

Nar ekşisi kalorisi açısından incelendiğinde yüksek şeker oranı nedeniyle yüksek oranlar barındırabilir. 1 çorba kaşığında yaklaşık 30 kalori bulunan nar ekşisi doğal yollar ile yapıldığında bu oran düşebilir. Market raflarında satılan nar ekşileri genelde nar ekşisi sosu olarak geçtiği için içerdiği şeker oranları kalorisinin de yüksek olmasına neden olur.

“Nar ekşisi şeker hastalığına iyi gelir mi?” sorusu da bu noktada önem kazanır. Nar ekşisinin kalorisi gram bazında hesaplandığında 3 kalori içerdiği görülür. Kalori seviyesi yüksek gözükse de nar ekşisi genelde salatalarda sos olarak kullanıldığı için düşük miktarlarda tüketilir. Bu da günlük kalori ihtiyacının üzerinde tüketilmesine engel olur.

Nar ekşisi besin değerleri açısından incelendiğinde içerdiği karbonhidrat ile öne çıkar. Bir çorba kaşığında 0.7 g karbonhidrat bulunan nar ekşisi, bu yönü ile günlük değerin yaklaşık %25’ini oluşturur. Bir çorba kaşığında 0.1 g protein bulunduran nar ekşisi, bu alanda da günlük ihtiyacın %2’sini karşılar. Bu değerlerin günlük 2000 kalorilik bir diyet baz alınarak hesaplandığını ve farklı diyetlere göre değişkenlik gösterebileceğini de unutmamak gerekir.

Tarif için: Nar Ekşisi Yapımı

Tarif: Nar Ekşisi Yapımı

Nar Ekşisi Zayıflatır Mı?

Nar ekşisi doğal yollarla yapıldığında her açıdan oldukça faydalı bir gıdadır. Bu yüzden “Nar ekşisi yüksek tansiyona iyi gelir mi ve nar ekşisi kolesterolü düşürür mü?” gibi soruların ardından nar ekşisinin zayıflamaya olan etkisi merak edilir. Nar ekşisi nar meyvesinin özellikleri sayesinde karın bölgenizdeki yağ hücrelerine etki eder. Bu da karın bölgesinde oluşan yağların azalmasını sağlar. Direkt olarak nar ekşisi tüketmenin kilo verdirdiğini söylemek mümkün olmasa da nar ekşisinin buna benzer diğer faydaları kilo vermenize etki edebilir. İçerdiği antioksidan sayesinde vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Zayıflamak için spor yapan kişilerde görülen yorgunluğun da önüne geçerek dolaylı yollardan da zayıflamanızı sağlar.

Zayıflama ve nar ekşisi arasındaki ilişki, nar ekşisinin doğallığı ile doğru orantılı olarak artırır. Zayıflattığı düşünülerek aşırı tüketilen yapay nar ekşisi, hedeflenenin tam aksine kilo almanıza neden olabilir. Diyet esnasında sık tüketilen salataları tatlandırmak için bazen nar ekşisi tercih edilebilir. Doğru oranda kullanıldığında bu tercihte herhangi bir problem bulunmaz.

Tarif için: Nar Ekşisi Sosu 124 Kkal/100 gr

Tarif: Nar Ekşisi Sosu 124 Kkal/100 gr

Nar Ekşisi Nasıl Yapılır? – Nar Ekşisi Yapımının Püf Noktaları

Nar ekşisi yapımı için en önemli aşama yapılacak miktarı iyi tespit etmektir. 20 kg nardan yaklaşık 2 kilo kadar nar ekşisi yapılır. Buna göre bir tencere seçildikten sonra sıra narları beyaz kısımları kalmayacak biçimde soymaya gelir. Ekşilerden seçilen narların kabuklarının atılmaması gerekir. Ayıklanan narı tülbentin üzerine az az koyarak suyunu çıkardıktan sonra elde edilen suyu kısık ateşte pişirebilirsiniz. Pekmez kıvamı yakalanıncaya kadar ara ara karıştırın ve üzerinde biriken köpüğü de almayı unutmayın.

Soğutma işlemine geçildiğinde rengi koyulaştıysa nar ekşiniz hazırlanıyor demektir. Soğumaya bırakılan nar ekşisini sonrasında kavanozlara doldurabilirsiniz. Bu aşamada ağzını sıkıca kapamayı unutmamak gerekir. Nar ekşisi yapmanın püf noktaları ise farklı malzemelerin uygun kullanımında saklı.. Özellikle Ege’de nar ekşisi yapımında soğan ve kırmızı biber de kullanılır.

Tarif için: Pratik Hakiki Nar Ekşisi Yapımı

Tarif: Pratik Hakiki Nar Ekşisi Yapımı

Nar Ekşisi Bozulur mu?

Narları soymak çok zahmetlidir. Soyulan narlardan nar ekşisini elde etmek de hem zahmet hem de zaman ister. 10 kilo meyveden 1 kilo nar ekşisi üretildiği de düşünüldüğünde nar ekşisinin önemi daha da iyi anlaşılır. Bu yüzden bu değerli sosu oldukça iyi biçimde muhafaza etmek gerekir. Nar ekşisini saklarken cam şişelerin kullanılması emeğinizin uzun süre kullanılabilmesi anlamına gelir. Nar ekşisini doldurduğunuz cam şişeleri güneş ışığına direkt maruz kalmayacak biçimde, serin ve loş bir ortamda saklamalısınız.

Taze nar ekşisinin akışkan bir forma sahip olduğu bilinir. Nar ekşinizi buzdolabınızda sakladığınızda ise bu durum değişir. Soğuyan nar ekşisinin şişeden dökülerek tabağınıza ulaşması daha da zorlaşır. Nar ekşisinin bozulup bozulmaması da bu şartların uygulanışına göre değişir. Serin ve loş bir ortamda ve cam şişede saklanan nar ekşisi ortalama 1 yıl boyunca sağlıklı biçimde kullanılabilir.

Tarif için: Doğal Katkısız Nar Ekşisi Yapımı

Tarif: Doğal Katkısız Nar Ekşisi Yapımı

Nar Ekşisi Nasıl Sulandırılır, İnceltilir?

Nar ekşisi hem meyvenin yapısı hem de yapım aşamasında meyve suyunun pekmez kıvamını alması nedeniyle oldukça yoğun bir kıvama sahiptir. Bu yoğun kıvamı dolayısıyla kullanımı bazen zor olabilir. Ayrıca istenen ayarda kullanmak da zorlaşabileceği için istemeden yüksek miktarlar dökülebilir. Bu da yemeğinizin veya salatanızın tadını etkiler ve nar ekşisi yoğun kıvamı ile diğer lezzetlerin önüne geçer. Özellikle kuru patlıcan dolması gibi nar ekşisinin çok az kullanıldığında harika tatlar bıraktığı yemeklerde bu orana dikkat etmelisiniz. Bu tarz yemeklerde nar ekşisini direkt kullanmak yerine ayrı bir kaseye alıp 1’e 2 oranında karıştırarak dilediğiniz lezzete ulaşabilirsiniz.

Nar ekşisi yemeklerde kullanımı ile bilinse de sulandırıldığında nar suyu olarak da içilebilir. Vücuda olan faydaları bilinen narı meyve suyu biçiminde içmek için serin yerde muhafaza ettiğiniz nar ekşisini kullanabilirsiniz. Nar ekşisini 1’e 4 oranında soğuk su kullanarak sulandırabilirsiniz. Bu sayede nar ekşisini yaz aylarında serinletici ve sağlıklı bir meyve suyu olarak kullanabilirsiniz. Kış aylarında sulandıracağınız nar ekşisi ise vücut direncinizi artıracaktır. Nar ekşisi içindekiler açısından ve lezzeti ile yılın her döneminde size ve ailenize sağlık katar.

Tarif için: Evde Nar Ekşisi

Tarif: Evde Nar Ekşisi

Nar Kaç Kalori?

Nar Sirkesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Nar Suyu Faydaları Nelerdir? Nasıl Sıkılır? Zararı Var Mı?

Nar Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır, Kullanılır?

Nar Çekirdeğinin Daha Önce Duymadığınız Faydaları ve Kullanımı

Narın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Besin Değerleri

Nar Çiçeğinin Faydaları, Çayı Nasıl Demlenir, İçilir? Neye İyi Gelir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası Tarifi

Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Susamlı Nar Ekşi Soslu Tavuk Tarifi

Susamlı Nar Ekşi Soslu Tavuk

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Nar Ekşili Ve Cevizli Kısır Tarifi

Nar Ekşili Ve Cevizli Kısır

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Nar Salatası Tarifi

Nar Salatası

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Nar Ekşisi Tarifi

Nar Ekşisi

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 4 saat Pişirme
Nar Salatası Tarifi

Nar Salatası

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı? Tarifi

Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Beyti Kebabı Ve Sumaklı Salatası Tarifi

Beyti Kebabı Ve Sumaklı Salatası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri