Şeker Pancarı Nerede Yetişir? En İyi Nasıl Yetiştirilir?

Şeker Pancarı Nerede Yetişir? En İyi Nasıl Yetiştirilir? Tarifi

Ülkemizde Şeker Pancarı Yetiştiriciliği

Türkiye’nin iklimi, şeker pancarı yetiştiriciliği için oldukça elverişlidir. Şeker pancarı üretimi hem ülke ekonomisine katkıda bulunması nedeniyle hem de tarıma destek olan bir üretim alanı olması nedeniyle ilk sıralarda yer alır.

Şeker pancarı tarlasından elde edilen otlar, hayvanlar için yem olarak kullanılırken, ana ürün olan şeker pancarı da gıda alanında kullanılmak üzere işlenmektedir. Hemen hemen her bölgede ancak bazı noktalarda yetişme özelliği taşıyan şeker pancarı bitkisi, tarım alanında önemli bir yüzdeliğe sahiptir.

Ülkemizde her sene ortalama 3 ton şeker pancarının üretildiğini hesapladığınızda, dile gelen 3 ton şeker pancarı epey fazla görünmektedir. Bu ürünler, çiftçilere gelir kaynağı olduğu gibi ekolojik denge için de mühim tarım ürünleri olarak dikkat çeker. Gıda ve ilaç sektöründe adı sık sık geçen şeker pancarının sağlık için faydaları da sayıca fazladır.

Dünya genelinde Rusya ve Fransa ile tanınan şeker pancarı üretimi konusuna bir de ülkemizin sınırları içinde değinelim. Verimli ve bereketli topraklarda şeker pancarı ne zaman ekilir, şeker pancarı nasıl ekilir gibi sorulara değinerek bu üretim alanına derin bir mercek tutalım.

İlginizi çekebilir: Şeker Pancarının Duymadığınız 8 Faydası

şeker pancarı nasıl yetişir

Şeker Pancarı Nerede, Hangi Bölgede Yetişir?

Şeker pancarı hangi bölgede yetişir sorusuna detaylı yanıt vermek gerekir. Öncelikle bu ürünün elde edilmesi için kıyıdan uzak bölgeler tercih edilmelidir. Kıyı şeritlerinde yer alan iller dışında birçok konumda şeker pancarı üretimi yapılabilir. Haritada işaretleyecek olursak İç Anadolu Bölgesi, şeker pancarı ekimi ve üretimi konusunda ilk sıralarda yer almaktadır.

Dünya genelinde yapılan şeker pancarı üretimi listesinde ise Türkiye 5. sırada yer alıyor. İlk 5 ülkeden olmak ise ülkenin ekonomik kalkınması için önemli bir faktör. İç Anadolu kesimlerinde şeker pancarı görülmektedir. Ekilen üründen yüksek verim almak için deniz seviyesine çok inmemek gerekir. Kış yağmuru alması toprağın verimi için yeterli olacaktır. Ülkemizde dört mevsim yaşandığı için; toprakların verimi de yüksektir. Bu üretim alanında ise hemen hemen 5 bölgeden bahsetmek mümkündür.

Deniz seviyesinden ortalama 800 metre yüksekte kalan araziler, şeker pancarı yetiştirmek için elverişlidir. Tam olarak şeker pancarı nerede yetişir diyorsanız; Çorum, Amasya, Tokat, Yozgat gibi illerin ismini verebiliriz. Ayrıca Ege illerinde kıyıdan uzak kalan Denizli, Aydın, İzmir ve Uşak sınırlarında içindeki arazilerde de şeker pancarı yetişmektedir.

Peki, şeker pancarı en çok hangi ilde yetişir?

Bu sorunun cevabına ulaşmak için sadece tek bir ilden bahsetmek doğru olmaz. Bölgeler arasında koşullar farklı olacağı için, her bölge kendine uygun şartlarda şeker pancarı üretimine destek olur. Aklınıza Konya, Kayseri, Eskişehir, Yozgat, Amasya illeri gelebilir. Doğu illerinden Erzurum, Kars, Erzincan da şeker pancarı üreten konumlardandır. Yağışın yetersiz kaldığı durumlarda tarlalara sulama yapılarak üretim desteklenir.

Gıdada ve ilaç sektöründe etkili bir ürün olan şeker pancarını yetişmesi için iklim şartlarına da değinmek gerekir. Şeker pancarı büyüme ve gelişme döneminde sıcaklıkla beraber suyu da seven bir bitkidir. Özellikle de yağmur suyunu aldığında yapraklarını ve etli gövdesini verimli şekilde büyütür. Hasat döneminde ise kuru sıcakları sever. Kuru sıcakların yaşanması, pancarın topraktan daha kolay ayrılmasına yardım eder. Doğu illerinde suyun yetersiz kaldığı aylarda çiftçiler sulama yaparak bitkiyi destekler.

şeker pancarı nasıl yetişir

Şeker Pancarı Ne Zaman Ekilir?

Şeker pancarı ekilecek arazinin uygun şartlarda olmasına dikkat edilmelidir. Bunun için toprakta tav bulunmalıdır. Tav bulunması ise; bitkiler için uygun hale gelmesi demektir. Su ve hava içeren toprağa şeker pancarı ekimi yapılır. Kaliteli şeker pancarı tohumları 3 cm derinliğe ekilmelidir. Toprağa daha iyi tutunması için 3 cm derinlik idealdir.

Havalı mibzer kullanarak ekilen şeker pancarı tohumlarından daha çok verim alınabilir. Bu nedenle ilkbahar döneminde toprağın hazırlığı yapılmalıdır. Tohumların yatağı hazırlandıktan sonra uygun şekilde ekim yapılabilir.

Ekim için ideal zaman aralığı ise; mart sonu nisan ortasıdır. Toprak nemli kaldığı dönemde tohumlar için hazır olduğunu belli edecektir.

şeker pancarı yetiştiriciliği

Şeker Pancarı Yetiştiriciliği

Şeker pancarı, dünya genelinde beyaz şeker üretiminin neredeyse %25’ini karşılamakta. Bu ürünün elde edilmesi için zahmetli ve özenli bir süreç izlenir. Şeker pancarı yetiştiriciliği yapılan arazilerde sonraki dönemde yetişecek olan bitki için verimli altyapı oluşur. Ön bitki görevi gören şeker pancarı sayesinde, toprağın mineral oranı artar. Hasat edilen şeker pancarları köy hayvanları için de bir beslenme kaynağı olur. Ürünün yaprakları ve sapları, inek ve tavuklar için besleyici yem haline gelir.

Sulama

Ekilen toprağın su oranına göre su isteyen bu bitkide kuru toprakların nemli kalması dengelenmelidir. Şeker pancarı toplam 700 ila 800 mm su ister. Her sulamada 100 ila 130 mm su verilmesi yeterli olacaktır. Geniş ekim arazilerinde ilk su ne kadar geç atılırsa bitkinin kökü o denli kuvvetli olur. Damla ve yağmurlama su tekniği sayesinde tarladan verim alınabilir. Şayet damla sulama yöntemi uygulanırsa pek çok açıdan tasarruf sağlanabilir.

Gübreleme

Şeker pancarı gübresi dekara 10-15 kg saf azot olacak şekilde düzenlenmelidir.  Şeker pancarından alacağınız verimi yükseltmek için toprağın gübreli olmasına dikkat edebilirsiniz. Bu bitki, toprak analizi yapıldıktan sonra az olan minerallerin desteklenmesini sever. Eğer arazi birçok mineral bakımından yoksunsa geniş çaplı gübreleme önerilir. Toprağın yapısını ve mineral dengesini korumak adına ölçülü ve bilinçli gübreleme yapılması daha sağlıklı sonuçlar verecektir.

Hasat

Kontrollü ve bilinçli yöntemlerle ekilen şeker pancarı, ekimden ortalama 6 – 7 ay sonra hasat edilebilir. Şeker pancarı hasat dönemi 15-20 Eylül zamanı gerçekleşebilir.

Bahar sonunda ekilen tohumlar, sonbahar dönemi içinde hasat edilir. Hasat için makine kullanılabilir. Kısa zamanda hızlı sonuç almak için birçok düz arazide makine kullanılır. Ancak dar ve elverişsiz arazilerde şeker pancarı elle hasat edilmektedir. Bu yöntem ise zaman kaybı yarattığı gibi insan gücüne de ihtiyaç duymaktadır.

Hasat edilen pancarların kesilmemesi, depoya gidene kadar çürümemesi gerekir. Bunun için pancarın çevresindeki toprak temizlenmemelidir. Ortalama 2 cm kalınlığında toprak bırakılmalıdır. İşlenme dönemine kadar bu toprak ürünü koruyacaktır.

Depolanan şeker pancarları, yapısını kaybetmeden şeker üretimi için fabrikalara sevk edilmelidir. Bitkinin yaprakları ve sapları yem makinesinden geçerek inek, tavuk, hindi, koyun gibi hayvanlar için yeme dönüşmektedir.

Şeker Pancarı Hasat Zamanı

Sulama, gübreleme ve yabani otların alındığı şeker pancarı tarlasında hasat zamanı ekimden 5-6 ay sonrasına denk gelebilir. Daha az yağış alan, sulamanın yetersiz kaldığı, gün ışığının kısıtlı alındığı arazilerde ise hasat ekimden 7 ay sonrasına bile sarkabilir. Ortalama 6 ay sonrasında hasat edilen şeker pancarları, eylül ve ekim ayı içinde tarlada kendini göstermektedir.

Bölgeler arasında iklim ve yetiştirme koşulları farklı olabilir. Üreticilerin bu detaya dikkat etmesi ve tarladan yüksek verim alması için daha da özenli olması önerilir. Gübrenin ölçülü verilmesi, damlama sulama yönteminin kullanılması, yabani otların temizlenmesi şeker pancarının kalitesini yükseltmeye yardım edecektir.

şeker pancarı nasıl yetişir

Dünya Genelinde Şeker Pancarı Nerede Yetişir?

Rusya, Fransa ve ABD ülkeleri verimli arazilerinde şeker pancarı üretimine yer vermektedir. İlk sırayı Rusya almaktadır.

şeker pancarı nasıl ekilir

Karnabahar Hangi Mevsimde, Nasıl Yetişir?

Armut Hangi Mevsimde Yetişir, Ne Zaman Çıkar?

Bezelye Hangi Mevsimde Yetişir, Ne Zaman Ekilir?

Türkiye’de Üzüm En Çok Nerede Yetişir, Nasıl Üretilir?

Ayva Hangi Mevsimde Yetişir? Ne Zaman Toplanır, Yenir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Şeker Pancarı Yaprağı Sarması Tarifi

Şeker Pancarı Yaprağı Sarması

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
En İyi Haşhaşpare Tarifi

En İyi Haşhaşpare

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
En İyi Brownie Tarifi

En İyi Brownie

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
En İyi Profiterol Tarifi

En İyi Profiterol

6-8 kişilik, 50dk Hazırlık, 25dk Pişirme
En İyi Haşhaşpare Tarifi

En İyi Haşhaşpare

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
En İyi Elmalı Kurabiye Tarifi

En İyi Elmalı Kurabiye

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
En İyi Hamburger Ekmeği Tarifi

En İyi Hamburger Ekmeği

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Pancar Turşusu Nasıl Yapılır? (videolu)

Pancar Turşusu Nasıl Yapılır? (videolu)

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri