Zilhicce Orucu Fazileti Nedir? Ne Zaman Tutulur?

Zilhicce Orucu Fazileti Nedir? Ne Zaman Tutulur? Tarifi

Zilhicce Orucu Nasıl Tutulur?

Zilhicce kelimesi, Arapça’da yer alan “hac ayı” anlamını taşıyan “zülhacce ve zülhicce” kelimelerini temsil eder. Hicri takvimde bir ay adı olan zilhicce ayı, senenin 12. ayı olarak bilinir. Hicri takvimin 12. ayına denk gelen zilhicce ayında oruç tutulur. Tutulan orucun sevabı ise çok büyüktür.

Zilhicce ayı, Hacc görevinin yerine getirildiği bir aydır. Her bakımdan kutsal ve bereketli olan zilhicce ayında kurban kesilir, dualar edilir ve ibadetlerini yerine getirenlerin amel defteri kapanır. Bu ay içinde yapılan ibadetlerden biri de zilhicce orucudur. Bu yazımızda sizlere, zilhicce orucu fazileti ve kurallarından bahsedeceğiz.

Zilhicce orucu 2023 yılında hangi aya denk geliyor ve nasıl tutuluyor diyorsanız; yazımızı sonuna kadar okuyabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Şevval Ayı Orucu: Nasıl Niyet Edilir, Ne Zaman Tutulur?

zilhicce orucu

Zilhicce Orucu Nedir?

Zilhicce ayı orucu, en bereketli oruçlardan biridir. Allah için tutulan oruçlar, kişinin manevi dünyasını zenginleştirir. Bu oruç da, vereceği sevap sayesinde birçok kişinin manevi dünyasını rahatlatır. Rivayet edilir ki zilhicce ayının ilk 9 günü oruç tutulmalıdır. Dileyenlerin tutacağı bu orucun son günü Kurban Bayramı’nda kurban kesilene kadardır. Zilhicce orucunun son günü yani 10. gün; Kurban Bayramı’nın ilk gününe denk gelir. Bu süreçte tutulan oruçlar, zilhicce orucu olarak kabul edilir.

İlginizi çekebilir: Mevlit Kandilinde Oruç Tutulur Mu?

zilhicce orucu ne zaman

Zilhicce Orucu Fazileti ve Sevabı

Zilhicce orucu hadis örnekleriyle ne kadar mühim ve bereketli olduğunu bizlere kanıtlar. Bu ay içinde ibadetlerini aksatmayan kişiler, bir senelik sevap kazanır. Hz. Muhammed’in zilhicce ayında sık sık oruç tuttuğu, rivayet edilen hadislerde belirtilmiştir.

Zilhicce orucuna dair hadisleri şöyle hatırlayalım:

  • Ebû Hureyre (Radıyallâhu Anh)‘dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Allâh’ın Kendisine ibâdet edilmesini en çok sevdiği günler, Zilhiccenin (ilk) on (günü)dür. Onlardan her bir günün orucu, bir senenin orucuna, her bir gecenin kıyamı da, Kadir gecesinin kıyamına denktir.” (Tirmizî, Savm:52, No:758, sh:224)
  • Aişe (Radıyallâhu Anhâ)‘dan gelen bir rivayete göre; “Zilhiccenin her bir gün orucuna karşı, yüz köle azadı, yüz deve kurbanı ve Allâh yolunda cihada yüz at bağışı sevabı vardır.” (Geylânî, el-Ğunye 2/39)
  • Hafsa (Radıyallâhu Anhâ) validemizin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: “Rasûlüllâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) dört şeyi hiç terk etmezdi: Zilhicce’nin ilk on gününün orucu, Aşura orucu, Her aydan üç gün orucu, Sabahın iki rekât sünneti.”(Geylânî, el-Gunye 2/39)
  • Zilhiccenin on gününü oruçla geçirene Allâh-u Te’âlâ her bir gün karşılığında bir sene oruç yazar.” (Ali el-Muttakî, Kenzu’l-ummal No:24265, İbn-i Adiyy, el-Kamil, 6/472)

İlginizi çekebilir: Nafile Orucu Nedir? Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Zilhicce Orucuna Nasıl Niyet Edilir?

Kurban Bayramı’nın bulunduğu aya denk gelen zilhicce ayında tutulacak oruçlar için kalpten niyet edilmesi önemlidir. Niyetinizde bu orucu Allah rızası için tuttuğunuzu belirtmeniz önerilir. Sahur vaktinde ve iftar zamanında dua ederek yemek masasına oturarak orucun bereketini yaşayabilirsiniz.

Orucunuz nafile, kaza ya da adaksa mutlaka belirtmelisiniz. Zilhicce orucu niyeti ederken şu cümleler dilinizden dökülebilir: “Niyet ettim Allah rızası için yarınki zilhicce orucumu tutmaya. Kabul eyle Allah’ım. Amin”

İlginizi çekebilir: Bayramda Oruç Tutulur Mu? Diyanet Yanıtladı

zilhicce orucu fazileti

Zilhicce Orucu Ne Zaman Tutulur?

Zilhicce orucu ne zaman diyenler için Hicri takvim rehber olacak. Zilhicce ayı Kurban Bayramı’nın bulunduğu aya denk gelir. 10 günlük oruç süresi vardır zilhicce ayında. Tutulan ilk 9 günlük oruç, Kurban Bayramı ayı içinde tutulmalıdır. Zilhicce orucunun 10. günü Kurban Bayramı’nın ilk gününe denk gelmektedir. Bu orucu tutup sevaba girmek için bayram öncesinde niyet edip oruçlarınızı bitirebilirsiniz.

Hac görevini yerine getiren kişilerin zilhicce orucunun 9. gününde oruç tutması sağlık için önerilmemektedir. Hacda olanlar için Zilhicce ayının 9. günü nerede toplanılır sorusuna şöyle cevap verilebilir. 9. gün Arafat Dağı’nın olduğu yerde bir müddet durmak gerekmektedir.

2023 senesinde zilhicce orucunu tutmak isteyenler için önemli süreçleri not almak gerekir. Hicri takvimin son ayı olan zilhicce, aynı zamanda Kurban ve Hac ibadetlerini de içine alan bir süreçtir. Zilhicce ayı 1. gün 2023’te Haziran’a denk gelmektedir. 19 Haziran Pazartesi Zilhicce ayının 10. günü Kurban Bayramı’na denk gelmektedir. Bu bilgiye göre hareket edip oruç günlerini değerlendirebilirsiniz.

Zilhicce ayının 9. ve 10. günü yapılması gereken ibadet nedir sorusunu yanıtlayalım. Zilhicce’nin ilk 9 günü oruç tavsiye edilmesi 9. gün için oruç tavsiye edildiği anlamına gelir. 10. gün ise Kurban Bayramı olur ve bayram günü oruç tutulması tavsiye edilmez. Bayram gününden önce oruçların tutulması daha sevaptır. Bayram gününde ailece ve kalabalıkla geçen sofraların manevi doygunluk verdiği ifade edilir. Bu nedenle bayram gününde değil de öncesinde oruç tutulabilir.

Peygamberimiz Hz. Muhammed’in de zilhicce orucu tuttuğunu hatırlayarak bu oruç sürecinin ne kadar mübarek olduğunu düşünebilirsiniz. Aklı ve sağlığı yeten kişilerin zilhicce orucunu tutması sevap kazandıracaktır.

İlginizi çekebilir: Berat Kandili Orucu Ne Zaman Tutulur, Nasıl Niyet Edilir?

zilhicce orucu ne zaman tutulur

Zilhicce Ne Demek?

Arapça’da Zilhicce kelimesi anlamı “Hac Sahibi” veya “Hac Ayı”dır.

Zilhicce Ayında Doğanların Özellikleri Nedir?

Diyanet Zilhicce ile ilgili şöyle bir genel bilgi vermiştir: “Fecr suresinin 2. âyetinde geçen “on gece” ile, tercih edilen yoruma göre, hac ayı olan Zilhicce’nin ilk on gecesi kastedilmiştir (Râzî, Mefâtîhu’l-ğayb, XXXI, 163).” Buradan yola çıkınca hac için tercih edilmesi Zilhicce ayının manevi olarak değerini yoğunlaştırır diyebiliriz ve bu ayda doğanlar da böyle pozitif bir zamana doğmuş olurlar.

Zilhicce Ayında Neler Olmuş?

Zilhicce ayı, Hicri takvimde yılın son ayıdır. Bu ay içinde uzun yıllardır hacca gidilmektedir ayrıca Kurban Bayramı da bu ay içindedir.

Zilhicce Orucunun Sevabı Nedir?

Elbette sevabın günahın hesabını sadece Allah bilir ama bu soruya dair şöyle bir hadis vardır: “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197)

Zilhicce Orucu 1 Gün Tutulur Mu?

Zilhicce orucu 10 gün tutulabileceği gibi daha az sayıda da tutulabilir.

Zilhicce Ayının İlk 10 Günü Ne Zaman?

Zilhicce ayı Hicri takvime göre son ay olur, buna göre ilk 10 gününün Miladi takvime göre ne zamana denk geldiği hesaplanabilir.

Zilhicce Ayında Neden Oruç Tutulur?

Zilhicce ilk on günü ile ilgili Diyanet yorumuna göre Fecr suresi için de bilgi vardır, bu dönem önemli kabul edilir ve bu yüzden oruç tutulur.

zilhicce orucu

Sahur Nedir? Ne Zaman Başlar, Biter?

Recep Ayında Oruç Tutmak: Niyeti, Fazileti

Dinimizde Oruç Çeşitleri İsimleri, Anlamları

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Evde Ne Varsa Keki Tarifi

Evde Ne Varsa Keki

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Tarifler Geri
Videolar Geri