Ağız Kokusuna 9 Etkili Yöntem, Ağız Kokusu Çözümleri

Ağız Kokusuna 9 Etkili Yöntem, Ağız Kokusu Çözümleri Tarifi

Toplum İçinde Rahatsızlık Verici Ağız Kokusu İçin Ne Yapmalı?

Toplumda birçok kişide görülen ağız kokusu, kişiyi rahatsız eden durumlardandır. Sosyal yaşantıyı etkileyecek kadar rahatsız edici bir sorun olarak görülüyor. Rahat gülüşleri, keyifli sohbetleri ve zaman zaman kişinin özgüvenini de etkilemektedir. Bu sorunu çözmek için ağız kokusuna neden olan faktörlerin incelenmesi gerekir.

Ağız ve diş sağlığı alanında ağız kokusuna “halitosis” adı verilmektedir. Her ne kadar ağız kokusu olarak bilinse de bazen ciddi rahatsızlıkların nedeni olabilir. Aynı zamanda 3 ayrı şekilde görülen ağız kokuları bu rahatsızlığın seviyesini de ifade eder.

Fizyolojik ağız kokuları, sağlıklı günlerde bile ağız içindeki bakterilerden kaynaklanır. Psikosomatik ağız kokuları; kişinin kendi hissettiği kokudur. İncelendiğinde kokuya neden olan bir faktör bulunmaz ve tamamen psikolojiktir. Patolojik ağız kokusu ise kişinin kabul ettiği, hissedilen ve tedavi için çaba gösterilmeyen ağız kokularıdır.

ağız kokusu çözüm

Ağız Kokusu Çözümleri: Ağız Kokusunu Gideren 9 Yöntem

Uzun zamandır sizi rahatsız eden ağız kokusu çözümü için sizlere hem doğal hem de ev içinde kolayca uygulayabileceğiniz yöntemler önereceğiz. Bu yöntemler ile ağız kokusu gidermek artık çok kolay olacak. Sağlıklı ve mutlu şekilde nefes almanız için listede yer alan tavsiyelerimizi uygulayabilirsiniz. İşte ağız kokusunu gideren 9 yöntem!

1) Bolca Su İçin:

Ağız kuruluğu, kokuya neden olmaktadır. Bu durumu önlemek için bolca su içmelisiniz. Ağız içinin kuru kalmaması için içeceğiniz su ile kokuyu yok ederken formunuzu da korumuş olabilirsiniz. İçme suyunuzun içine tarçın ekleyerek ağız içi kokusunu önleyebilirsiniz. Tarçın seçeneğinizi nane ile de değiştirerek ferah nefese sahip olabilirsiniz.

2) Sakız ve Karanfil Çiğneyin:

Sakız çiğnemek, ağız kokusunu kısa süreliğine yok etmek için ideal bir çözüm olacaktır. Önemli buluşmalarınızda ve iş görüşmelerinde etkili bir izlenim bırakmak için sakız iyi bir çözüm olabilir. Karanfil çiğnemek uzun yıllardan beri uygulanan ve ağız kokusunu kesen bir yöntem. Yemeklerden sonra oluşan ağız kokusunu bir adet karanfil çiğneyerek ortadan kaldırabilirsiniz.

3) Gargara Yapın:

Limonlu su içmek veya limonlu su ile gargara yapmak; ağız içindeki bakterileri temizler. Böylece ağız kokusu problemi ortadan kalkar. Ağız kokusu elma sirkesi ile de yok edilebilir. Bir bardak su ve bir kaşık sirke ile karışım hazırlayın ve için. Gün içinde bir fincan yeterli olacaktır. Hem midede hem de ağız içinde oluşan bakterileri elma sirkesi ile temizleyebilirsiniz. Dilerseniz içmek yerine ağız kokusu için gargara da yapabilirsiniz.

4) Dişlerinizi Fırçalamayı İhmal Etmeyin:

Kaliteli diş macunu kullanmak da en etkili çözümlerden biri olacaktır. Nane ve ferahlatıcı etkiye sahip diş macunları ağız içi sağlığınızı destekleyecektir. Ağız kokusu evde çözüm yöntemlerinden en kolay ve etkili olanı günlük diş bakımına önem vermek olacaktır. Diş hekimleri günde 2 defa diş fırçalamayı öneriyor.

5) Lifli Besinler Tüketin:

Lifli gıdalar tüketmek sindirim sistemini düzenlediği gibi ağız içi bakterileri ile de savaşmaktadır. Bu nedenle havuç, brokoli ve elma tüketmenizi tavsiye edebiliriz. Bu besinler dişlerinizi temizlerken oluşan bakterileri de yok edecektir.

6) Rezene Kullanın:

Ağız kokusuna iyi gelen bitkilerden biri de rezenedir. Rezene demleyerek rezene çayı olarak tüketebilirsiniz. Böylece nefesinizi tazelerken ağız ve diş sağlığınızı da korumuş olursunuz. Rezene ağız kokusu bitkisel çözüm önerilerinden etkili olacak bir seçenektir.

7) Çay Ağacı Yağı ile Ferah Nefesler:

Çay ağacı yağı pek çok derde deva olmaya devam ediyor. Diş fırçası üzerine bir damla çay ağacı yağı dökün ve bu şekilde dişlerinizi fırçalayın. Kısa süre içinde nefesinizin daha ferah ve temiz geldiğini hissedebilirsiniz.

8) Karbonat ile Ağız Kokusuna Son:

Karbonat, diş macunları kadar etkili olan ve nefesi tazeleyen ağız kokusu giderici şeyler arasında yer almaktadır. Yıllardır karbonatlı su ile yapılan gargaranın nefesi temizleme konusundaki etkisi bilinmektedir. Ayrıca diş fırçasına bir miktar dökülen karbonat da diş macunu işlevi görerek hem dişlerinizi temizler hem de ağız içindeki bakterilerden kaynaklı ağız kokusunu yok eder.

9) Anason Kullanın:

Anason tohumları çok eski zamanlardan günümüze kadar nefes açıcı bitki olarak tercih edilmiştir. Ağız kokusunda da bir miktar anason tohumunu 1 litre suda kaynatın ve bu su ile günde 2 defa gargara yapın. Nefesinizin anında açıldığını ve temizlendiğini hissedebilirsiniz. Dilerseniz günde 1 fincan bu çaydan tüketebilirsiniz.

ağız kokusu nedenleri

Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?

Ağız kokusu sebepleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Tüketilen besinler ve kullanılan ilaçlar kimi zaman ağız kokusunun bir nedeni olabilir. Uzmanlara göre ağız kokusunun nedenleri şu şekildedir:

  • Sigara ve alkol kullanımı,
  • Uzun süre susuz ve aç kalmak,
  • Sinüs ve akciğerde meydana gelen enfeksiyonlar,
  • Şeker hastalığının yan etkisi,
  • Keskin kokulu gıdalar tüketmek sarımsak, deniz ürünleri ve soğan gibi,
  • Böbrek yetmezliğinin yan etkisi,
  • Ağız bakımına gereken özenin gösterilmemesi,
  • Diş eti iltihapları ve diş arasında kalan atıklar.
  • Sürekli ilaç kullanmak.
  • Şarküteri ürünlerini sıkça tüketmek de ağız kokusunun nedenleri arasında yer alıyor.

ağız kokusu tedavileri

Ağız Kokusu Tedavileri

Ağız kokusundan dolayı tedavi almak istediğinizde doktorunuz size öncelikle diş fırçası ve diş macunu hakkında doğru bilgileri verecektir. Kimi zaman ağız kokuları bilinçsiz yapılan bakımlardan da kaynaklanmaktadır. Kullanacağınız diş fırçası seyrek kıllı, küçük ve orta sertlikte olmalıdır. Diş macunu seçimini ise çinko içerenlerden yana kullanmanızı tavsiye edecektir. Çinko, ağız içi bakterileri ile savaşır ve ağız kokusunu önler.

Diş protezi yaptıranlarda ağız kokusu şikayeti için protezlerin ve köprülerin kontrol edilmesi gereklidir. Yenilenmesi gerekiyorsa yenileme işlemi yapılmalıdır. Ayrıca diş eksikliğinde yerinin doldurulması gereklidir. Bu da ağız kokusunu önlemek adına bir tedavi türüdür. Ağız içindeki kokunun nedeni bir iltihapsa iltihap giderici ilaçlar ile bu durumun ortadan kaldırılması sağlanır.

Ağız kokusunu gidermek için kullanacağınız en etkili ağız kokusu ilaçları diş macunları olarak bilinmektedir. Fakat bazı durumlarda diş macunları da yetersiz kalabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuzun tavsiye ettiği ve eczaneden alabileceğiniz ağız kokusu spreyi size yardım edebilir. Bu ilaçları alırken nane ve okaliptüs içerikli olanlar, nefesinizi daha taze hale getirebilir. Ayrıca çinko bileşenli gargaralar da ağız bakımı konusunda size yol gösterecektir.

Soru: Ağız Kokusu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Cevap:

Ağız kokularının temel nedeni diş ve diş eti hastalıklarıdır. Bu nedenle ağız kokusundan şikayetçi olduğunuz durumda, öncelikle bir diş hekiminin kapısını çalmalısınız. Eğer doktorunuz dişlerinizden kaynaklandığını tespit ederse gerekli müdahaleyi yapacaktır. Fakat ağız kokusu mide kaynaklı bir rahatsızlık olarak fark ediliyorsa öncelikle dahiliye doktoruna görünmeniz gerekir. Bazı ağız kokuları mide hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Özellikle de reflü gibi durumlarda midedeki asitler ağız kokusuna neden olabilir.

Soru: Ağız Kokusu Hangi Hastalığın Belirtisi Olabilir?

Cevap:

Ağız kokusunun benzediği kokuyu hatırladığınız durumda herhangi bir hastalığın belirtisi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ağız kokusu aseton tadında ve kokusunda ise şeker hastalığının bir işaretçisi olabilir. Balık kokusuna benzer bir koku hissediliyorsa; karaciğerinizde bir problem olabilir hatta karaciğer yetmezliği bile görülebilir. Amonyak kokusunu hissettiğiniz anda ise böbrek yetmezliğinin bir işareti olarak vakit kaybetmeden doktora gitmenizde fayda olacaktır.

Diş Beyazlatma Yöntemleri, Evdeki Malzemelerle Doğal Çözümler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ağız Pidesi Tarifi

Ağız Pidesi

4-6 kişilik, 35dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Yumurta Akı Omleti Tarifi

Yumurta Akı Omleti

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Hanım Ağa Çorba Tarifi

Hanım Ağa Çorba

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Hanım Ağa Çorbası Tarifi

Hanım Ağa Çorbası

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Hanım Ağa Çorbası Tarifi

Hanım Ağa Çorbası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Hanım Ağa Çorbası Tarifi

Hanım Ağa Çorbası

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Limonlu Yumurta Akı Keki Tarifi

Limonlu Yumurta Akı Keki

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ağız Sulandıran Nefis Zeytin Kavurması Tarifi

Ağız Sulandıran Nefis Zeytin Kavurması

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Muhteşem Lezzet Hanım Ağa Çorbası Tarifi

Muhteşem Lezzet Hanım Ağa Çorbası

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri