Çoğu Zaman Frambuaz Bazen Ahududu Aslında Ceylan Dutu
Bazen AHUDUDU denir bazen frambuaz, ama herkesin hemfikir olduğu bir konu var; o da bu meyvenin eşsiz lezzeti. Taze taze yemenin ayrı bir keyif olduğu ahududular, özgün tatları sayesinde birçok tarifi de süslemektedir. Tatlıdan keke, pastadan reçele kadar birçok yiyecekte bu lezzetli meyvenin adını duyabilirsiniz. Görüntüsü ve aromasıyla sahip olduğu ünü hak eden ahududular, sağlığa faydalı yönleriyle de mutfağınızın vazgeçilmezi haline gelecektir.
Çoğu kez karıştırılan ahududu frambuaz ikilisi aslında aynı meyvedir. Ahududu meyvesi rengi ve lezzeti ile başta tatlılar olmak üzere birçok tarifin gözdesi olmaktadır. Ahudududa bulunan vitamin ve mineraller de vücut için oldukça faydalıdır. İlgi çeken ufak meyveleri nedeniyle taze şekilde yenmesi de ayrı bir keyiftir.
Ahududuyu birçok şekilde tüketebilirsiniz. Reçel de bu alternatiflerden birisidir ve yaygın olarak yapılmaktadır. Ahududu çayı ya da ahududu sirkesi de bu özel meyvenin kullanıldığı farklı alanlardan bazıları olarak öne çıkmaktadır. Lezzetiyle herkes tarafından beğenilen ahududuyu farklı tariflerde bolca kullanabilirsiniz.

Ahududu Nedir?
Gülgiller familyasından olan ahududu tatlı meyveleriyle adından söz ettiren bir bitkidir. Frambuaz şeklinde de anılan bu bitkinin ismi “ceylan dutu” anlamına gelmektedir. Nemli iklime sahip birçok yerde kendi kendine yetişebilir. Göz alıcı renklere sahip meyveleriyle ünlü olan ahududu, arılar için de önemli bir nektar kaynağı olmaktadır.
Ahududu ve böğürtlen aynı familyaya ait olsa da yetişme koşulları ve tat gibi birçok konuda farklı özellikler taşır. Ahududu yararları ve sahip olduğu vitaminler ile doğanın insanlara sunduğu eşsiz güzelliklerden birisidir. Ormanların açık verdiği yerlerde sıklıkla rastlanabilir. Ahududu pekmezinin faydaları da kendisi kadar meşhurdur. Şifa deposu meyvelerden olan ahududu, yüksek besin değeri ile dikkat çekmektedir.

Ahududu Çeşitleri Nelerdir?
Ahududu bitkisi dünyanın birçok köşesinde özgün isimlerle anılan çeşitlere sahiptir.
- Bunların başında Heritage ahududu gelmektedir. Verimli ve büyüdüğü yere adaptasyonu güçlü olan bu ahududu çeşidinin meyvesi genellikle orta iriliktedir.
- Diğer bir çeşit olan Meeker ahududu ise irice ve işlenmeye uygun yapısıyla dikkat çeker.
- Bol hasat verebilen Tulameen ahududu da iri ve kaliteli meyveler sunmaktadır.
- Willamette ahududu ise dayanıklı, lezzetli ve iri yapıda meyveler vermektedir. Değişik çeşitleriyle göz dolduran bitkilerin yetiştiriciliği de yapılmaktadır.
Ahududu Nerede Yetişir?
Ahududu ülkemizin kuzey kesimlerinde yoğun biçimde yetişebilmektedir. Ahududu ağacı çalı şeklinde gelişen dikenli bir yapıdadır. Yetiştirme işlemi için ahududu tohumu yerine ahududu fidanı yöntemi daha sık tercih edilir. Nemli yerleri seven ahududu, ormanlarda bulduğu açıklıklarda büyüyebilmektedir.
Ahududunun meyvesinin yanı sıra yaprağı da kullanılabilmektedir. Ahududu yaprağı ile çay hazırlanabilir. Lezzetiyle tatlı tariflerinin vazgeçilmezi olan ahududu Avrupa kıtasının da birçok bölgesinde yetişmektedir. Ahududu bakımı ve yetiştirilmesi esnasında verim alabilmek için birçok konuya dikkat etmek gereklidir.

Ahududu Kalori ve Besin Değeri Nedir?
Ahududu besin değeri açısından son derece zengin bir içeriğe sahiptir. C ve E vitaminlerinin de yoğun şekilde bulunduğu ahududu yüksek miktarda mineral içerir. Potasyum ve kalsiyum miktarı ile öne çıkan meyve, önemli de bir lif kaynağıdır.
100 gram ahududu kalori olarak yaklaşık 50 kcal içermektedir. Ahududunun sağlığa birçok açıdan yararı bulunmaktadır. Doğal bir şifa kaynağı olan ahududu meyvesinin enfes tadını birçok tarife katabilir, sağlıklı ve leziz atıştırmalıklar ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Ahududu Faydaları Nelerdir?
- Ahududu meyvesi sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Hazmı kolaylaştır ve iştahın açılmasına yardım eder.
- Tadı oldukça hoş olan ahududu suyu, içerdiği vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Ahududu, vücuda enerji ve zindelik veren bir yapıya sahiptir.
- Ahududu maskesi cilde iyi gelir. Kolayca hazırlanabilen maske, yoğun şehir hayatının ve stresin cilt üzerinde yaratacağı olumsuz etkilerle savaşabilmeye yardım eder.
- Yüksek lif oranıyla dikkatleri üzerine çeken ahududu zayıflama konusunda faydalı olduğu düşünülen meyveler arasında yer almaktadır.
- Ahududu, vücudun toksinleri uzaklaştırabilmesine destek olur. Bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlü kalması için oldukça önemli bir yardımcıdır.
Mide ülseri olanlar ahududu yememelidir. Alerji ya da yan etki gibi durumlarla karşılaşmamak için ahududu tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Ahududu Lekesi Nasıl Çıkar?
Pasta, tatlı ev reçel gibi birçok farklı şekilde sofralarda kendisine yer bulan ahududu rengi ve lezzeti ile öne çıkar. Bu güzel renkler bazen kıyafetlere dökülüp leke yaparak sorun yaratabilmektedir. Oluşabilecek bu lekelere hemen müdahale etmek daha iyi sonuç alabilmeye imkan tanıyacaktır.
Lekenin çıkmasına yardımcı olmak için kumaş, çamaşır deterjanı ve sirke gibi unsurların katıldığı suda bekletilebilir. Ahududu lekeli kumaş daha sonra normal şekilde makinede yıkanabilir.

En Leziz Ahududu Tariflerimizi Derledik
1) Her Tatlıya Yakışan Meyve: Frambuaz
Cheesecake keyfinizi, özgün tadını bozmadan zenginleştirmek istiyorsanız, bu tarifi deneyebilirsiniz. Frambuazın kendine has aromasıyla bambaşka bir tat verdiği cheesecake ile herkesin gönlünü kazanabilmeniz mümkün olacaktır. Frambuazlı Cheesecake

2) Farklı Bir Pasta Deneyimi
Çok sevilen pastaların meyveler ya da çikolataların dışındaki versiyonlarını denemek ayrıca keyiflidir. Bu tarif sayesinde labne ve frambuaz gibi ilgi çekici bir ikiliye ev sahipliği yapacak lezzetli bir pasta hazırlayabilirsiniz. Labneli Frambuazlı Pasta

3) Trileçe Severlere Müjde
Trileçe özel bir hayran kitlesi olan kendine has bir tatlıdır. Bu dünya lezzetini frambuaz ile birleştirerek ikramların gözdesi yapabilirsiniz. Frambuazlı Trileçe

4) Reçelin Enfes Hali
Kahvaltıların vazgeçilmezi olan reçelin ahududulu hali, tadıyla güne iyi başlamanızı sağlar. Rengi ve kıvamıyla da beklentilerinizi karşılayacak ahududu reçelinin faydaları da onu favori kahvaltılıklarınız arasına sokmaya yetecektir. Ahududu Reçeli

5) Konuklar İçin İdeal Bir İkramlık
Görünüşü ile herkesin beğenisini kazanacak bu tarif, frambuaz aromalı tadıyla da damaklara hitap edecektir. Frambuazlı cupcake cheesecake tarifiyle, konuklarınızın beğenisini kazanabilirsiniz. Frambuazlu Cupcake Cheesecake

6) Frambuaz Tadı Çay Keyfinize Eşlik Etsin
Öğleden sonra komşularla ya da akşam yemeği sonrası ailenizle geçireceğiniz anlara eşlik edecek güzel bir atıştırmalık arıyorsanız bu tarif işinize fazlasıyla yarayacaktır. Limonlu frambuazlı tartla sevdiklerinizin akıllarında yer edecek bir lezzete imza atmış olacaksınız. Limonlu Frambuazlı Tart

7) Cupcake Sevenlerin Bayılacağı Frambuaz Tadı
Frambuazlı cupcake, aniden gelen tatlı krizini bastırmak için iyi bir tercih olacaktır. Bu tarifi bolca yayıp, arkadaşlarınızla bir araya geldiğiniz vakitlerde onlara ikram edebilirsiniz. Frambuazlı Cupcake

8) Gününüze Lezzet Katacak Atıştırmalıklar
Gün içinde keyifle tüketebileceğiniz pankekler, çay ya da kahve ile birlikte servis edilebiliyor. Frambuaz ve böğürtlen ile ekstra lezzet katılan pankek sütün yanında iyi gidecek bir tatlı alternatifi olacaktır. Frambuazlı ve Böğürtlenli Pankekler

9) Tatlı Sunumlarınıza Güzellik Katın
Frambuaz sosunun kokusu, tadı ve görselliği ile zenginleşen kup tarifi, ikramların öne çıkan ögesi haline gelecektir. Konuklarınız için hazırladığınız sunumların gözdesi olacak frambuaz soslu kup ile eğlenceli bir çay saati geçirebilirsiniz. Frambuaz Soslu Kup

10) Lezzetli Pastaların Sırrı
Pasta ya da tatlı yaparken yenilikçi denemeler yapmayı seviyorsanız, farklı soslar denmekten çekinmemelisiniz. Böğürtlen ve ahududu sosu, lezzetli ve renkli yapılarıyla harika pastalar yapmanıza yardımcı olacaktır. Böğürtlen / Ahududu Sosu

Ahududulu (frambuazlı) tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.