Aralıklı Oruç: Intermittent Fasting Diyet Listesi

Aralıklı Oruç: Intermittent Fasting Diyet Listesi Tarifi

Intermittent Fasting – Aralıklı Oruç Diyeti

Araştırmacı ve sorgulayan kişiler sayesinde, günden güne hayatımıza renk ve çeşitlilik gelmektedir. Bu çeşitlilik yaşamın her anında fark edilir. Beslenme, sosyal yaşam, moda ve kozmetik… Hangi alanda olursa olsun tek bir sistem ile devam etmek, kişiyi biraz yorabilir. Söz konusu sağlıklı yaşam ve zayıflama ise yeni ve alternatif çözümler gerekecektir. Zira zayıflama sürecini toplum olarak stresli şekilde geçirmekteyiz. Peki, bu süreci daha farklı kılmak için ne yapmalı?

Alışılmış diyet programlarındaki “bir kibrit kutusu büyüklüğü” veya “bir parmak kalınlığındaki” ifadeler, zayıflamak ve sağlıklı olmak isteyen kişinin moralini etkileyecektir. Son zamanlarda adını sıkça duyduğunuz fakat tam olarak ne anlama geldiğini bilmediğiniz intermittent fasting diyeti ile tanıştıracağız sizi. Hazırsanız başlıyoruz. Merak edilen her şey şimdi sizlerle!

İlginizi çekebilir: Oruç Tutmanın Sağlığa 7 Bilimsel Faydası

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için diyetisyen desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

aralıklı oruç intermittent fasting

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Nedir?

Aralıklı oruç ya da diğer adıyla intermittent fasting, gün boyu tüketilen besinlerin farklı saat ve düzende tüketilmesidir. Besinler değil tüketilme aralıkları ve saatleri değişir. Aralıklı oruç diyetinde adı üzerinde belirli saatlerde oruç tutulur; yani herhangi bir besin tüketilmez.

İlginizi çekebilir: Oruç Tutmanın Kolay Yolları Sağlıklı İpuçları

aralıklı oruç intermittent fasting

Aralıklı Oruç Nasıl Yapılır?

Aralıklı oruç diyeti, 24 saatlik 1 gün içerisinde sadece 2 öğün yapılarak uygulanır. Genellikle 16:8 saat planı uygulanır. 16 saatlik bir açlık söz konusudur. Bu saat dilimine uyku dahildir. Sabah ve akşam öğünü olmak üzere 2 öğün uygulanır. Bu 2 öğün arasında kalan 8 saat boyunca sıvı alımı dışında katı besin tüketilmez.

Yemek yemenin serbest olduğu saatlerde taze meyve sebze ve diğer besinler tüketilebilir, ancak besin dengesini sağlamak ve zararlı yiyeceklerin tümünden uzak durmak mühimdir. Gün içinde sıvı alımına dikkat edilmelidir. İşlenmiş gıdalardan, şeker ve alkolden, trans yağ içeren fast food gıdalardan uzak durmalısınız.

Aralıklı oruç diyeti öncesi mutlaka doktor kontrolünden geçmeli; diyet listesini beslenme uzmanı eşliğinde hazırlamalısınız. Kronik hastalığınız varsa, gebe ya da emziren bir anne iseniz bu diyet önerilmez.

aralıklı oruç intermittent fasting

Aralıklı Oruç Diyet Listesi, Örnek Menü

Aralıklı oruç listesi mutlaka diyetisyen gözetiminde hazırlanmalıdır. Şekersiz ve asitli olmayan, alkolsüz içecekler tercih edilebilir. Kızarmış yiyeceklerden, yoğun şeker içeren besinlerden uzak durulmalıdır.

Uyanınca ilk öğüne kadar bolca su tüketilmelidir.

1. Öğün (Saat 12.00)

  • Tercihen sebzeli veya peynirli omlet
  • Yeşillik, mevsim sebzeleri (domates, biber, salatalık, turp, havuç)
  • 10-12 adet badem
  • 1 mandalina

2. öğüne kadar açlık hissedilirse kefir ve 1 avuç kadar tuzsuz kuru yemiş tüketilebilir.

2. Öğün (Saat: 19.30)

  • 1 veya 2 porsiyon zeytinyağlı, kıymalı mevsim sebzesi yemeği
  • Bolca mevsim salatası (limonlu, az yağlı)

Öğün sonrası şekersiz sade maden suyu tüketilebilir.

Kaynak: alicandemiroglu.com

Aralıklı Oruç Saatleri Nasıl Düzenlenir?

Bu diyeti yapmaya karar verdiyseniz kendinize en uygun zaman dilimini seçebilirsiniz. Uyku ve uyanıklık durumuna göre program yapıp aralıklı oruç uygulamaya başlayabilirsiniz. Aralıklı orucun saatleri, aynı zamanda bu diyetin türlerini belirlemektedir. Şimdi size yemek yeme ve oruç saatlerinden bahsedelim.

16:8 Yöntemi

Bu yöntem sayesinde 16 saat aç kalarak vücudunuzdaki yağdan yakmaya başlayabilirsiniz. Bunun için size ayrılan yemek yeme süresi 8 saattir. Nasıl olacak diye düşünüyorsanız şöyle bir örnek verelim: Uyandınız ve 11:00 ile 19:00 arasında yemek yeme yasağınız yok. Bu zaman diliminde yemek yiyebilirsiniz. Ancak süreniz dolduğunda vücudunuzdaki yağdan yakmaya başlamak için herhangi bir şey yememelisiniz.

5:2 Yöntemi

7 günlük süreçte 5 gün boyunca normal kalori değerlerinde beslenmeniz uygun görülüyor. Ancak kalan 2 seçili günde kısıtlı bir beslenme programı yapmalısınız. Ortalama 800 kalori içeren bir diyet listesi ile 2 günlük arınma yapmanız öneriliyor. Kısıtlanmış 2 günlük beslenme peşpeşe olmamalıdır. Eğer 2 gün boyunca kısıtlı ve düşük kalorili beslenirseniz birden tansiyon problemi yaşayabilirsiniz. Özetle 5 günlük programda kahvaltıda 7 zeytin yiyorsanız bu zeytin miktarını 3’e alabilirsiniz. 3 dilim ekmek ekliyorsanız 1 dilim ekmekle öğünü bitirebilirsiniz.

Ye Dur Ye Yöntemi

Aralıklı oruç tutacakların belki de en zorlandığı seçenektir ye-dur-ye yöntemi. Bu sistem şöyle işleyecektir: Haftanın size göre en uygun 2 gününde 24 saat boyunca besin yasağınız olacak. Sıvı takviyesi alabildiğiniz bu günlerde katı gıda ve dolgun öğünler yok. 24 saat boyunca akşam yemeğinden diğer günün akşam yemeğine kadar kahvaltı, ana öğün gibi doyurucu öğünler yasaklıdır.

Gün içinde su ve sıvı almanız uygundur. Biraz zorlayan bu yöntemi, yoğun günlerde denemeniz önerilmez. Ayrıca kronik hastalığınız varsa daha iyileştirici diyetleri denemeniz önerilir.

aralıklı oruç intermittent fasting

Intermittent Fasting Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

  • Yağ yakımını hızlandırır ve kilo verme sürecini destekler.
  • Mideyi ve sindirim sistemini dinlendirir.
  • Yapılan araştırmalarda aralıklı orucun kan şekerini dengelediği gözlemlenmiştir.
  • LDL yani kötü kolesterolü engellediği ve kalbi koruduğu hakkında araştırmalar vardır.
  • Kronik hastalıklar ve iltihaplanma oranlarında azalma görülmüştür.
  • Beyin işleyişini düzenler.
  • Sürekli açlık hissini dindirir.

İlginizi çekebilir: Gluten Diyetinde Olanlar Ramazanda Nasıl Beslenmeli?

aralıklı oruç intermittent fasting

Aralıklı Oruç Diyeti Zayıflatır Mı?

Sporcuların ve diyet yapanların sıkça sözünü ettiği intermittent fasting Türkçe anlamı için henüz tam bir kelime bulunamamıştır. Fakat oruç tutma gibi periyodik beslenme düzeni içerdiğinden “aralıklı oruç” anlamını almıştır.

Ramazan günlerinde oruç tutan bedenin dinlendiği, hafiflediği bir gerçektir. Hatta bazen oruç tutarak zayıfladığını söyleyenlere bile şahit olabilirsiniz. Bu demek oluyor ki dinlenen beden kilo verebilir. Bu beslenme programı ile vücudunuzun aç kaldığı zaman diliminde, kanınızdaki insülin miktarı azalacaktır.

Kanınızdaki insülin seviyesi azaldıkça vücudunuz insüline daha duyarlı hale gelir. Böylece vücudunuz, aldığı besinleri en doğru şekilde kullanır. Bu faaliyetler sonucunda bedeninizde yağ miktarı azalacak ve giden yağlar size kas olarak geri dönecektir.

Büyüme hormonu da harekete geçeceğinden yağ yakımınız da hızlanacaktır. Ayrıca aç olarak yapılan egzersizler sonucunda daha çok yağ yakıldığı da bilinmektedir. Bu beslenme programı ile devam ettiğiniz sürece, egzersiz sonunda daha çok yağ yakabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken bir konuyu belirtmek gerekir. Diyabet hastalığı ve insülin direnci olan kişilerin, aç karnına egzersiz yapmaları tavsiye edilmez. Doğal olarak intermittent fasting diyeti de yine aynı durumdaki kişiler için ideal bir diyet programı değildir.

Intermittent fasting ile beslenen ünlüler ve modeller bu beslenme programının mideyi rahatlattığını ifade etmektedir. Belirli bir düzen kurduktan sonra vücudun intermittent fastinge alıştığı gözlemlenmiştir. Beslenme kurallarına uyduktan sonra sağlıklı bir şekilde kilo vermek hayal olmayacak.

Sporla desteklenen intermittent fasting sizin daha sağlıklı bir bedene sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Zayıflamak isteyenlerin intermittent fasting beslenme programına düzenli şekilde uyması gerekir. Diyete başlamadan, doktora danışmanız en doğru karar olacaktır.

Olası bir hastalık durumu sağlığınızı daha da tehlikeye sokabilir. Gebelik riski taşıyan kadınlar için kesinlikle bu program tavsiye edilmez. Özellikle ergenlik dönemindeki çocuklar için de uygun görülmeyen bir diyet programıdır.

İlginizi çekebilir: Ramazanda Metabolizmayı Nasıl Hızlandırırız?

aralıklı oruç intermittent fasting

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için diyetisyen desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Oruç Tutarken Bu Hataları Yapmayın!

Ramazan Diyeti Listesi: 7 Sağlıklı Menü

6 Adımda Vücudunuzu Oruca Hazırlayın

Ramazanda Kilo Vermek İsteyenler İçin 10 Altın Öneri

Ramazan Ayının Önemi – Bu Ayda Nelere Dikkat Etmeli? İşte O Bilgiler!

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (20)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Oruçta Tok Tutan İçeçek Tarifi

Oruçta Tok Tutan İçeçek

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Diyet Kek Tarifi

Diyet Kek

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Diyet Karnıyarık Tarifi

Diyet Karnıyarık

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Diyette Mantı Tarifi

Diyette Mantı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Diyet Kahvaltı Tarifi

Diyet Kahvaltı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Diyet Kabak Tarifi

Diyet Kabak

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Diyet Salata Tarifi

Diyet Salata

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri