Kek Yapmanın Altın Değerindeki Püf Noktaları

Kek Yapmanın Altın Değerindeki Püf Noktaları Tarifi

Kek Her Denemede En İyi Nasıl Yapılır?

Kek pişirmek mutfak sanatının ve bilimin bir karışımıdır. İçi pamuk gibi yumuşacık, dışı kıtır kabuklu bir kek yapabilmek için ufak ayrıntıları gözden kaçırmamak birinci koşuldur. Bu ayrıntılara çırpma süresi ve şekli, kullanılan malzemelerin ısıları ve cinsleri de dahildir. Bununla birlikte pastacılıkta geliştirilmiş birçok farklı çeşidi olduğundan kekin nasıl bir kıvama sahip olacağı da değişkenlik gösterir. Kek pişirmenin öncelikli kurallarından bir diğeri de hamuru doğru kıvama gelene dek çırpmaktır. İçindeki hava kabarcıkları ne kadar yoğun ve doğru oranda olursa mamul de o denli güzel ve ipeksi bir dokuya sahip olur.

Peki, gerçekten kusursuz bir kek yapmanın püf noktaları nelerdir?

Kek Yapmanın Püf Noktaları

  • Kek malzemeleri oda sıcaklığında olmalıdır.
  • Tarif ölçülerine uyulmalıdır.
  • Malzemeler doğru sıra ile eklenmelidir.
  • Kuru malzemeler elenmelidir.
  • Sıvılar yüksek hızda çırpılmalı; katılar yavaşça karıştırılmalıdır.
  • Kek kalıbı yağlanıp unlanmalıdır.
  • Kek yapmadan önce fırın ısıtılmalıdır.
  • Kek pişerken fırın kapağı açılmamalıdır.
  • Kek fırından alınınca kalıpta soğutulmalıdır.

Tarif için: Çok Kabaran Yumuşacık Mayalı Kek Tarifi

Kek Malzemeleri Oda Sıcaklığında Olmalı

Malzemenin birbirine yakın ısıda olması da kek yapmak için önem taşır. Oda sıcaklığında yumurta kullanılıyorsa yine aynı sıcaklıkta bekletilmiş süt ve yağ, kekin çok daha kısa sürede olması gereken şekle gelmesine yardımcı olur.

Yumurta, süt, yoğurt ve sıvı yağ gibi malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Oda sıcaklığındaki malzemelerin kullanılması, hamurun daha iyi karışmasına ve kekin daha iyi kabarmasına yardımcı olur.

Tarifteki Ölçülere Bağlı Kalın

Tarifte belirtilen malzemelerin doğru ölçüleri ve oranlarına dikkat edin. Un, şeker, yağ, kabartma tozu, yumurta ve sıvı maddelerin ölçüleri hassas olmalıdır.

Malzemeleri Doğru Sıra ile Ekleyin

Malzemeler doğru sıra ile eklenmelidir. Eğer malzemelerin sırası değişirse kekin kıvamı tutmayacaktır. Eklenen malzemelerin yavaş ve az az eklenmesi de kek içindeki havanın korunmasına yardımcı olacağından iyice kabarmış bir kek yapabilmek için önemlidir.

Malzeme sırası şu şekildedir:

  • Önce yumurta ve şeker çırpılır.
  • Sonra su, süt, yoğurt, limon suyu ve sıvı yağ gibi sıvı malzemeler eklenir.
  • Havuç, limon kabuğu rendesi, ceviz, Hindistan cevizi, kuru üzüm gibi malzemeler eklenir.
  • En son un, kabartma tozu, kakao ve vanilin gibi kuru malzemeler eklenir.

Kuru Malzemeleri Eleyerek Ekleyin

Unu koyarken mutlak surette elenmesi de kekin havalı bir şekilde kabarabilmesi için önem taşır. Un elenirken içine kabartma tozu, kakao ve vanilin de eklenebilir; tüm malzemeler aynı anda elenebilir.

Hamuru Doğru Sürede Karıştırın

Kek hamurunu iyice karıştırın, ancak fazla karıştırmaktan kaçının. Malzemeler homojen bir kıvam alana kadar karıştırın, ancak hamuru aşırı karıştırmak, kekin kabarmasını olumsuz etkileyebilir. İlk etapta eklenen sıvı malzemelerin yüksek hızda çırpılması gerekirken kabartma tozu ve un gibi kuru malzemeler eklendikten sonra kek hamuru daha yavaş ve özenli bir biçimde karıştırılmalıdır.

Özellikle un eklendikten sonra mikser ya da çırpıcı yerine tahta kaşık kullanmak son derece yerinde bir seçim olacaktır. Havalandırılarak, büyük hareketlerle karıştırılan kek fırına girdikten kısa süre sonra kabarmaya başlar.

Kek Kalıbını Yağlayın ve Unlayın

Kek kalıbınızı yağlayın ve ardından hafifçe unlayın. Kalıbı ters çevirip fazla unu silkeleyebilirsiniz. Bu işlem kekin kalıptan kolayca çıkmasına ve şeklini korumasına yardımcı olur.

Fırın Isısını Tarife Göre Ayarlayın

Fırın sıcaklığını tarife uygun olarak ayarlayın ve önceden ısıtın. Kekin iyi kabarması için doğru fırın sıcaklığı önemlidir.

Pişirme Süresine Bağlı Kalın

Kekin pişirme süresini tarife uygun olarak takip edin. Pişirme süresi, kekin içini iyi pişirerek homojen bir kabarma sağlamak için önemlidir. Ayrıca kek pişerken özellikle de kabarma aşamasında fırın kapağı açılmamalıdır.

Kek Soğumadan Kalıptan Çıkarmayın

Kek piştikten sonra fırından çıkarın ve kalıpta yaklaşık 10-15 dakika dinlendirin. Sonra keki kalıptan çıkarın ve tamamen soğuması için tel ızgara üzerine koyun.

İlginizi çekebilir: Yılın En Popüler Kek Tarifleri

Tarif için: Havuçlu Cevizli Tarçınlı Kek

Havuçlu Cevizli Tarçınlı Kek

Sünger Kek Yapmanın Püf Noktaları

  • Sünger kek yapmanın püf noktaları yumurta beyazının iyice çırpılması ve unun elenerek birkaç seferde eklenmesidir. Yumurta beyazlarını kar gibi olacak şekilde ayrı bir kapta, sarılarını da yine kremamsı bir kıvam alana kadar bir diğer kapta karıştırmak ve büyük bir dikkat ile bu iki karışımı birbirine eklemek mükemmel sünger kekin anahtarıdır.
  • Kekin sönmemesi için doğru bir ısıda pişirilmesi gerektiğinden sünger kek yapımında ısının ayarlanması da büyük önem taşır. Yüksek sıcaklıklar kekin anında çökmesine neden olurken yetersiz sıcaklık da dokusunun tamamen bozulmasına neden olur. Bütün bunlar dikkate alındıktan sonra güzel kek yapmanın püf noktaları da biliniyorsa kusursuz sünger keki yapmak mümkün hale gelir.
  • Kek kalıbın iyi şekilde yağlanması önemlidir. Eğer çok yağlanmışsa, kek hamuru yağa yapışacak ve süngerimsi kıvamını kaybedecektir. Kalıbın ince bir tabaka halinde yağlanmasına dikkat edebilirsiniz.

Tarif için: Pofuduk Kek (Videolu)

Pofuduk Kek (Videolu)

Yumuşak Kek Yapmanın Püf Noktaları

  • Ağızda dağılan yumuşacık bir kek yapmak için malzeme oranı iyi belirlenmelidir. Keki yumuşak veya kuru yapan malzemeler elbette süt, yoğurt ve yağ gibi ıslak malzemelerdir.
  • Yumuşak kek yapmanın püf noktaları doğru miktarda süt veya yoğurt ve yağ kullanmak ve pişirme süresini doğru bir şekilde ayarlamaktır.
  • Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır.
  • Kek fırına, fırın ısıtıldıktan sonra konulmalıdır. Soğuk fırına kek koymak hamurun geç kabarmasına neden olur.
  • Lezzetli kek yapmanın püf noktaları arasında yer alan bir diğer unsur ise fırının fansız çalıştırılmasıdır. İçerideki hava akımı azaldığından fansız çalışan fırında kek daha nemli kalır ve böylece daha yumuşak bir dokuya sahip olur.
  • Yağ miktarı olduğu gibi un miktarını fazla kaçırmamak da yumuşak kek yapmanın püf noktaları arasında yer alır. Islak ve kuru malzemeler arasındaki kusursuz oranı bulmak da oldukça önemlidir.
  • Eğer normalden daha nemli bir doku arayışı bulunuyorsa kek kalıbını su dolu bir tepsi üzerinde fırına vermek de bir diğer yöntemdir. Ancak bu yöntem incelik ile uygulanmazsa kek kısa sürede tüm hacmini yitirebilir.

Tarif için: Mozaik Kek Tarifi (Videolu)

Mozaik Kek Tarifi (Videolu)

Borcamda Kek Yapmanın Püf Noktaları

Borcam, seramik ya da teflon yüzeylerin aksine daha tutucu bir malzemedir. Bu nedenle borcama dökülecek kek hamurunun yapışmamasını sağlamak borcamda kek yapmanın püf noktaları arasında ilk sırayı alır.

  • Kullanılacak borcam iyice yağlandıktan sonra bol miktarda un ile kaplanırsa yapışma olasılığı en aza iner. Ayrıca yağlama için katı yağ kullanmak da kayganlığı bir parça artıracaktır.
  • Derin bir borcam kullanmak kekin kabarmasının önüne geçebileceğinden yayvan bir kap kullanmak da bir diğer doğru seçimdir.
  • Şayet borcamda üzümlü bir kek yapacaksanız, üzümlerin borcam tabanına yapışmasını önlemek için sizlere bir sır verelim. Üzümleri ayrı bir kap içinde 1 kaşık unla karıştırın.
  • Çevresinde unu taşıyan üzümler, kek hamurunun içinde sabit kalacak ve tabana çökmeyecektir. Böylece hem mükemmel bir üzümlü kek yapmış olacaksınız hem de borcama üzümlerin yapışmasını engellemiş olacaksınız.

İlginizi çekebilir: Çay Saatleri İçin Denenmiş Kekler ve Pastalar

Tarif için: Büyük Borcamda Islak Kek (Videolu)

Büyük Borcamda Islak Kek (Videolu)

Tencerede Kek Yapmanın Püf Noktaları

  • Tencerede kek yaparken, kalıbın yarısına gelecek düzeyde tencere içine su eklemelisiniz; çünkü kek bu suyun sıcaklığı ve buharı ile pişecek. Su soranı kek kalıbını aşmamalıdır.
  • Keki tencereye yerleştirdikten sonra kapağı bir temiz bezle kapatabilirsiniz.
  • Tencereyi ocağa aldıktan sonra kaynayana kadar orta ateşte sonrasında kısık ateşte pişirin.
  • İlk 30 dakika kapağı açmayın; 30 dakikadan sonra sevdiğiniz kek kıvamına göre kürdan testi ile pişirmeye devam edebilirsiniz.
  • Kek pişince ılımasını bekleyip kalıptan çıkarabilirsiniz.

Tarif için: Tencere Keki (Videolu)

Tencere Keki

Islak Kek Yapmanın Püf Noktaları

Islak kek yapmak için sos olarak kullanılacak malzemenin miktarını doğru şekilde belirlemek önem taşır.

  • Yumurta, şeker, kakao, süt ve yağdan oluşan bu karışımdan kek hamurunu eşit şekilde ıslatabilecek kadar ayrılması ıslak kek yapmanın önemli püf noktalarından biridir.
  • Bunun yanı sıra sos ile ıslatılacak pişmiş kekin nem oranının normalden bir parça daha fazla olması da başarılı sonuç için yardımcı olacaktır.
  • Eğer kekin bir miktar soslu ve ıslak olmasını istiyorsanız; çikolata sosu hazırlarken önerilen süt miktarını yarım ölçü daha artırabilirsiniz.
  • Sosu eklenen kek, bir gece dolapta dinlendiğinde, çok nemli ve soslu bir ıslak kek elde edebilirsiniz.
  • Sosu iyi çekmesi için kekin belirli noktalarına kürdan, çatal gibi delici malzemelerle delik açabilirsiniz. Sos bu deliklerden keke işleyecektir.

Tarif için: Pastane Usulü Islak Kek Yapımı (Videolu)

Pastane Usulü Islak Kek Yapımı (Videolu)

Sıkça Sorulan Sorular

Kekin Güzel Kabarması İçin Nasıl Yapmalı?

Kekin güzel kabarması için unu ve diğer kuru malzemeleri en son ve eleyerek eklemelisiniz. Un, kabartma tozu, vanilin gibi kuru malzemeler hamura elekten geçirilerek ilave edilmelidir. Elemek kuru malzemeleri havalandırır; böylece sıvı kek malzemeleriyle daha kolay karışır. Unu ve kuru malzemeleri ekledikten sonra hamuru çırpmayın, nazikçe kısa süre karıştırın ve bu süreyi uzun tutmayın.

Kek Yumuşak Olması İçin Süt mü Yoğurt mu?

Laktoz içeren malzemeler kek hamuruna eklendiğinde yumuşak ve ıslak bir kıvam kazandırır. Bu nedenle kek hamurunun daha yumuşak olması için süt veya yoğurt ekleyebilirsiniz. Süt olmadığı durumlarda yoğurt veya tam tersi olacak şekilde ilave yapabilirsiniz. Ancak su, istenilen yumuşaklığı sağlamayabilir. Vegan kişiler bitkisel kaynaklı sütler tercih edebilir.

Tarif için: Şeftalili Ters Kek (Videolu)

Şeftalili Ters Kek (Videolu)

Kabardıkça kabaran, tam ölçülü ve denenmiş tüm kek tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Kek Nasıl Kabarır? Püf Noktalı Tarifler

Maya Çeşitleri, Kullanımı ve Aralarındaki Farklar

Ekmeklik Un Çeşitleri ile Karışım Nasıl Hazırlanır?

Kabartma Tozu Nedir? Karbonatla Arasındaki 3 Fark

Yaş Maya Nedir? Nasıl Yapılır? Kabarma Garantili Tariflerde Kullanımı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kek Yapmanın Püf Noktaları Tarifi

Kek Yapmanın Püf Noktaları

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Izgara Köfte Yapmanın Püf Noktaları Tarifi

Izgara Köfte Yapmanın Püf Noktaları

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Püf Noktalarıyla Elmalı Kek Tarifi

Püf Noktalarıyla Elmalı Kek

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Nefis Portakallı Kek (Püf Noktalarıyla) Tarifi

Nefis Portakallı Kek (Püf Noktalarıyla)

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 50dk Pişirme
Havuçlu Cevizli Kek (Püf Noktalarıyla) Tarifi

Havuçlu Cevizli Kek (Püf Noktalarıyla)

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Havuçlu Tarçınlı Kek (Püf Noktasıyla) Tarifi

Havuçlu Tarçınlı Kek (Püf Noktasıyla)

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Karamelli Islak Kek (Püf Noktalarıyla) Tarifi

Karamelli Islak Kek (Püf Noktalarıyla)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Sufle (Püf Noktalarıyla) Tarifi

Sufle (Püf Noktalarıyla)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024 Tarifi
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024

Starbucks Yiyecekleri, Tatlıları Ne Kadar? Starbucks, kahve denildiğinde akla gelenler listesinde yerini çoktan zirveye taşımış…

Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi Tarifi
Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi

Köfteci Yusuf Menüsü Fiyat Listesi Köfteci Yusuf, Avrupa standartları çerçevesinde Türkiye’nin en büyük köfte markalarındandır.…

Aspava Menü Fiyatları Listesi Tarifi
Aspava Menü Fiyatları Listesi

Aspava Menüsü Fiyatları Ankara'da çok sayıda şubesi bulunan bu kuruluş, döner konusunda oldukça popülerdir. Dönerin…

B12 Vitamini Nelerde Var? Tarifi
B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 Vitamini Nelerde Var? B12 vitamini, vücutta önemli roller üstlenen, eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol…

Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur? Tarifi
Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur?

Folik Asit Düşüklüğü Nedir? Folik asit, vücut için öneme sahip bir B vitamini türüdür. Hücrelerin…

En İyi Döküm Tencere Markaları Tarifi
En İyi Döküm Tencere Markaları

En İyi Döküm Tencere Marka Önerileri Döküm tencereler, son yılların en popüler mutfak araç gereçleri…

Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024 Tarifi
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024

Starbucks Yiyecekleri, Tatlıları Ne Kadar? Starbucks, kahve denildiğinde akla gelenler listesinde yerini çoktan zirveye taşımış…

Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi Tarifi
Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi

Köfteci Yusuf Menüsü Fiyat Listesi Köfteci Yusuf, Avrupa standartları çerçevesinde Türkiye’nin en büyük köfte markalarındandır.…

Aspava Menü Fiyatları Listesi Tarifi
Aspava Menü Fiyatları Listesi

Aspava Menüsü Fiyatları Ankara'da çok sayıda şubesi bulunan bu kuruluş, döner konusunda oldukça popülerdir. Dönerin…

B12 Vitamini Nelerde Var? Tarifi
B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 Vitamini Nelerde Var? B12 vitamini, vücutta önemli roller üstlenen, eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol…

Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur? Tarifi
Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur?

Folik Asit Düşüklüğü Nedir? Folik asit, vücut için öneme sahip bir B vitamini türüdür. Hücrelerin…

En İyi Döküm Tencere Markaları Tarifi
En İyi Döküm Tencere Markaları

En İyi Döküm Tencere Marka Önerileri Döküm tencereler, son yılların en popüler mutfak araç gereçleri…

B12 Eksikliği Nelere Yol Açar? Tarifi
B12 Eksikliği Nelere Yol Açar?

B12 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar? B12 vitamini, vücudun optimal işlevselliğini sürdürebilmesi adına önem taşıyan…

Tavuk Dünyası Menüsü Fiyat Listesi Tarifi
Tavuk Dünyası Menüsü Fiyat Listesi

Tavuk Dünyası Menüsü: Hangisi Ne Kadar? Daha önce gitmemiş olanlara ve güncel menüyü merak edenlere…

Dominos Pizza Menüsü Fiyat Listesi Tarifi
Dominos Pizza Menüsü Fiyat Listesi

Dominos Pizza Menüsü: Hangi Pizza Ne Kadar? Dominos Pizza, 1960 senesinde Amerika’da ilk şubesini açan…

McDonald’s Menü Fiyat Listesi Tarifi
McDonald’s Menü Fiyat Listesi

McDonald's Menüleri Ne Kadar? 1940 yılında Richard ve Maurice McDonald kardeşler tarafından kurulan küçük lokantalardan…

2024 Ağustos Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Ağustos Ayının 30 Popüler Tarifi

2024 ağustos ayında en çok deftere eklenen tarifler listesi her ay olduğu gibi yine harika!…

Kan Vermenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Kan Vermenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kan Vermenin Faydaları Kan vermek, hem toplumsal dayanışmanın bir parçası hem de bireysel sağlık için…

Tarifler Geri
Videolar Geri