Kış Mevsiminde Doğru ve Sağlıklı Beslenmenin İpuçları
Kışa girmemize sayılı zaman kaldı. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için yeterli ve dengeli beslenmeye önem vermeliyiz. Özellikle kış mevsimi hastalıkların arttığı dönemdir. Bu yüzden diğer mevsimlere oranla daha dikkatli olmamız gerekmektedir. Havalar bir anda soğuduğu için giyimimize ve yediklerimize dikkat etmediğimiz zaman hastalık kapımızı çalabilir. Özellikle grip ve nezleye karşı önlemimizi önceden almalıyız.
Kış döneminde mutluluğunuzu arttıracak, hastalıklardan korunmanızı sağlayacak ve en önemlisi kilo alımını engelleyecek birtakım ipuçlarını bu yazımda bulabilirsiniz!
Gelin bunların neler olduğuna birlikte bakalım:
- Özellikle besin çeşitliliğine önem vermeliyiz.
- Mevsiminde olan sebze ve meyveleri tüketmeye özen göstermeliyiz.
- Vücudumuz normal ısı düzeyine ulaşmak için fazladan enerjiye ihtiyaç duyar. Bu durum yemek yemenin artmasına neden olur. Vücudumuz için gereken besin ögelerini almaya özen göstermeliyiz.
- Karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineralleri günlük beslenme programımızda yeterli ve dengeli bir şekilde almalıyız.
- Mevsim geçişleri metabolizma hızının değişmesine neden olmaktadır. Bunun sonucunda bağışıklık sistemimiz zayıflamakta ve hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu durumu önlemek için meyve ve sebze tüketimine önem vermemiz gerekmektedir.
- Hastalıklardan korunmak için C vitamini yönünden zengin olan turunçgillerin tüketimine özen göstermeliyiz.
- Bağışıklık sistemimizi destekleyen ekinezya, ıhlamur, kuşburnu, adaçayı ve bol limonlu bir yeşil çay gibi bitki çaylarını tercih edelim.
- Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini de yeteri kadar tüketmeliyiz.
- Özellikle mevsiminde olan balıkların haftada 1 kez olsun tüketilmesine özen göstermeliyiz.
- Haftada en az 1 kez lif açısından zengin olan kuru baklagil tüketilmeli.
- Yemekler kızarma yerine ızgara, haşlama, buğulama ve fırında pişirilmiş olarak tercih edilmelidir.
- Miskinlikten kurtulup günde en az yarım saat açık havada egzersiz -özellikle yürüyüş- yapılmalıdır.
- Kış aylarında D vitamini gereksinimlerimizi yeteri kadar karşılayamamaktayız. Bu dönemde D vitamini kaynağımızı yiyecekler oluşturmalıdır.
- D vitamini bakımından zenginleştirilmiş az yağlı süt de kış aylarında güneşle alamadığımız D vitamininin yerini doldurur.
- Lif tüketimini arttırmak için kuru baklagiller, tam tahıllı ekmek, sebze ve meyve tüketimini arttırmalıyız.
- Vücudun dengeli çalışması ve fazlalık olan toksinleri atması için günde 8-12 bardak su içmeye özen göstermeliyiz.
- Bağırsak sağlığımız için probiyotik almaya özen göstermeliyiz. Probiyotik içeren besinler: kefir, yoğurt, turşu, sirke ve bozadır.
Diyetisyen Ayşe Gamze GÖKTEKİN
Tarifleri için: Diyetsiyen Gamze Göktekin
Instagram: @dyt.gamzegoktekin
Facebook: Diyetisyen Gamze Göktekin
İlginizi çekebilir: Hamileliğin İlk Aylarında Beslenme – Diyetisyenden 7 Önemli Tavsiye
3 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
4 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 700.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.