Kustuktan Sonra Ne Yapılır, Yenir? 6 Bitkisel Destek

Kustuktan Sonra Ne Yapılır, Yenir? 6 Bitkisel Destek Tarifi

Kustuktan Sonra Ne Yapmalıyım, Ne İyi Gelir?

Kötü bir koku, aşırı sıcak ve bunaltıcı hava, stres, heyecan, panik, gerginlik, bozulmuş bir yemek veya mide üşütmesi gibi türlü türlü durumlarda yaşayabileceğimiz bulantı ve kusma günlük hayatın sık karşılaşılan sorunlarından biri. Kusma eylemi sonrası bir süre mideyi dinlendirdikten sonra midenizi yatıştırmak için uygulayabileceğiniz bitkisel önerileri listeledik. Doktor kontrolü mide bulantısı ve kusma problemleri için en kalıcı ve sağlıklı çözümdür. Listelenen önerileri doktor onayı ile uygulamanız rica olunur.

Kustuktan Sonra Ne Yapılır, Yenir?

  • Oda Sıcaklığında Su
  • Nane Limon Çayı
  • Muz
  • Zencefil Çayı
  • Karanfilli Su
  • Kraker
kustuktan sonra ne yenir

Gündelik yaşamın akışını engelleyen ciddi ve düzenli bir sorun haline gelmediği sürece fazla kaygılanmayı gerektirmez; fakat kustuktan sonra ne yenir ne içilir? Mideye ne iyi gelir? Bu yazıda herkesin başına gelebilecek genel kusma sorununa geçici çare olacak yöntemlerin üzerinde duracağız. Kustuktan sonra midenizi rahatlatmak için etkili tavsiyeler arıyorsanız kusar kusmaz değil, mideyi bir süre dinlendirdikten sonra uygulamanız daha sağlıklı olacaktır.

Kusma sonrası temiz hava almak, biraz uzanmak ve derin düzenli nefesler almak sağlıklı olabilir. Size iyi gelecek yiyecek ve içecekleri tüketirseniz ve biraz dinlenirseniz kolayca kendinizi toparlayabilirsiniz. Sadece vücudunuza biraz zaman tanımanız yeterli olacaktır. Kustuktan sonra duş almak da bedeninizi rahatlatacaktır.

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

kusmaya ne iyi gelir

Kusmanın Yaygın Nedenleri

Öncelikle, kusmaya neden olan etmenlerin başında neler geliyor, neden kusarız? İnceleyelim:

  • Mideyi üşütmek
  • Gıda zehirlenmesi
  • Ülser
  • Hamilelik
  • Aşırı baş ağrısı, migren
  • Karın – mide bölümünde şiddetli ağrı
  • Tek öğünde gereğinden fazla yiyecek tüketmek
  • Enfeksiyon
  • Aşırı sıcak havada güneşe maruz kalmak
  • Stres ve panik
  • Aşırı heyecan veya üzüntü
  • Yoğun fiziksel aktivite
  • Anksiyete
  • Yolculuk
  • Uzun süre açlıkla birlikte yoğun tempo
  • Kapalı, dar ve havasız bir alanda uzun süre kalmak

Kusma Nasıl Önlenir?

Peki, kusmayı önlemek için hangi yöntemler izlenmeli, kusmayı ne önler?

  • Vücudun ihtiyaç duyduğu kadar içme suyu tüketmek,
  • Yavaş ve kararında yemek yemek,
  • Uzun saatler boyunca vücudu aç bırakmamak,
  • Yemek sonrası mideyi dinlendirmek, fazla hareket ve aktiviteden kaçınmak,
  • Aşırı sıcak veya aşırı soğuk gıdalar yerine oda sıcaklığını tercih etmek,
  • Uzun süre kapalı, dumanlı ve havasız alanlarda kalmamak,
  • Yoğun tatlı, acı veya tuzlu yiyecekler yerine daha hafif ve sağlıklı öğünlere yönelmek.
kusmaya ne iyi gelir

Kusmaya İyi Gelen Yiyecek ve İçecekler

Uygulama öncesi doktor onayı almanız önemle rica olunur…

1) Oda Sıcaklığında İçme Suyu

Kustuktan sonra ne yenir ne içilir sorusunun ilk cevabı şüphesiz su. Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır. Bol su içmek demişken, birden tüm şişeyi içip bitirmenizi kast etmiyoruz. Midenizi yormadan, yavaş yavaş ve küçük yudumlarda zamana bölebilirsiniz.

İçtiğinizin suyun temiz içme suyu olduğundan emin olun. Sıcak ya da soğuk su tercih etmeyin, mümkünse oda sıcaklığında olsun. Dilerseniz içine birkaç dilim limon da ekleyebilirsiniz, midenizi ferahlatacaktır. Su, kustuktan sonra boğaz tahrişi için de yatıştırıcıdır.

su

2) Nane Limon Çayı

Mide bulantısı ve soğuk algınlığı gibi durumlarda sık başvurulan çayların en başında nane limon geliyor şüphesiz. Kuru nane ve limon suyuyla hazırlanan nane limonu çok az balla tatlandırabilirsiniz.

Nane ve limonun birleşimi mideyi ferahlatacağı gibi hazımsızlık ve sindirim problemlerine de iyi gelecektir. Demlediğiniz çayın fazla sıcak olmamasına özen gösterin.

Çay biraz ılıyınca yudum yudum içebilirsiniz. Kustuktan sonra acı tat ile oluşan rahatsızlık hissi için de nane limon çayı lezzetli aromasıyla ağzınızın tadının yerine gelmesine yardımcı olur.

Tarif için: Nane Çayı

İlginizi çekebilir: Nane Çayının Faydaları: Hastalıklara Şifa 7 Özelliği

Nane Çayı

3) Muz

Kustuktan sonra ne yapılmalı, kustuktan sonra ne yenir diye soracak olanlar için önerimiz muz olacak. Kusmaya iyi gelen yiyecekler arasında, mide bulantısına iyi gelen en pratik çözümlerden biri de muz. Bağırsak hastalıklarında sıklıkla kullanılan muz meyvesi, enerji verir, tokluk hissi yaratır.

Akşamdan kalma durumlarında doğal bir destek görevi görür. İştahınız kapalıysa ve canınız fazla bir şey yemek istemiyorsa orta boylarda bir adet muz, kusma sonrası mide karmaşasına iyi gelebilir.

Detaylı bilgi için: Muzun Faydaları Nelerdir? Kalori ve Besin Değeri, Diyeti

muz

4) Zencefil Çayı

Mide bulantıları, hazımsızlık, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve gribal enfeksiyonlarda şifalı etkileriyle bilinen bir diğer doğal takviye ise zencefil çayı. İçeriğindeki antioksidan bileşenler sayesinde mikroplarla savaşır, toksin maddeleri vücuttan atar.

Mide bulantısı hissini ortadan kaldırır, boğaz şişliği ve halsizlik gibi sorunlar karşısında kalkan görevi görür. Zencefil çayının tadı size tek başına acı ve yoğun geliyorsa bir miktar bal ve limon suyuyla tatlandırabilir; biraz ılıyınca içebilirsiniz.

Kustuktan sonra ateş ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklar yaşıyorsanız bu semptomlar vücut direncinizin de düştüğünü göstermektedir. Doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Detaylı bilgi için: Zencefil Çayının Faydaları Nelerdir?

Tarif için: Zencefil Çayı Tarifi

Zencefil Çayı Tarifi

5) Karanfilli Su

Eskiden naneli sakız mı vardı? Ağızdaki kötü kokuyu engelleyen bir karanfil tanesinin aynı zamanda ne tür etkileri barındırdığını biliyor musunuz peki?

Antidepresan görevi gören karanfilli su, stres ve kaygı bozukluklarını yatıştırdığı gibi boğaz enfeksiyonlarında mikrop ve bakterileri yok eden bir işlevi de vardır. Karanfil aroması mideyi yatıştırır, hazımsızlık ve gaz sorunlarına da iyi gelir.

Kusmaya iyi gelen takviye niteliğinde bir çözüm arıyorsanız büyük bir bardak içme suyunun içine birkaç karanfil atıp esansının geçmesini bekleyebilir veya bu suyu biraz kaynattıktan sonra içebilirsiniz.

Midenizin kısa sürede yatıştığını fark edeceksiniz. Kustuktan sonra diş fırçalamak için vaktiniz ya da uygunluğunuz yoksa da karanfilli su ağız içi hijyenini sağlamak için iyi bir alternatiftir.

Detaylı bilgi için: Karanfilli Suyun Faydaları Nelerdir? Karanfilli Su İçmek Zayıflatır Mı?

karanfil

6) Kraker

Yolculukta ya da gün içinde kusma yaşayan kişilerin, dinlenmesi sağlandıktan sonra kraker tüketilebilir. Özellikle de az yağlı ve tuzlu krakerler midenin daha iyi hissedilmesine yardım eder. Baharattan ve yağdan arınmış, klasik tuzlu krakerler kusmanın etkisini hafifletebilir. Ev dışında ya da yolculuklarda kusmaya tedbir almak için çantanıza tuzlu kraker atmayı unutmayın.

kraker

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Sizi Rahatlatacak 10 Yiyecek

Kusmaya Ne İyi Gelir? Bulantıyı Anında Önleyen 7 Bitkisel Çözüm

Mide Gazına Ne İyi Gelir? Midenizi Anında Rahatlatacak 10 Çözüm

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir? Belirtileri Nelerdir? Evde 10 Çözüm

Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir? Neden Olur? İyi Gelen Yiyecekler, Bitkiler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (4)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    Benim midem bulanıyor ne yapam lazım

  • Profil fotoğrafı

    Buraya bakıp çocuğa muz yedirdim, daha çok kustu. İnternetteki sahte bilgilerden bir tanesi bu yazı.Sağlık konusundaki yazılar denetlenmesi lazım bence, yanlış yönlendirmeler bazen kötü sonuçlanabiliyor.

    • Profil fotoğrafı

      kustuktan sonra 30dk-1saat bir şey yenilmez abi aklınfa bulunsun

    • Selen Paça

      Murat bey merhabalar, geçmiş olsun öncelikle, sağlıklı günler dileriz. Muzun kusma sonrası kaybedilen potasyum miktarını dengelediği, mide dokusunu iyileştirdiği de bilinmektedir. Özellikle ülser gibi mide rahatsızlıklarında koruyucu mukus bariyeri ürettiği için de önerilebilen bir yiyecektir; ayrıca midedeki bakterileri temizlediği ve asit oranını dengelediği bilinmektedir. Aynı zamanda sindirimi kolay bir meyve olduğu için kusma sonrası kişinin enerji kazanmasına da destek olabilir. Bilginize sunarız. Sağlıklı günler.

NYT Yazar
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri