Mor Domates: Kanser Önleyici Sentez Besin!
Likopen kaynağı domates, sağlıklı bedene sahip olmak için tüketilir. Domatesin birçok çeşidi vardır bu çeşitlerden biri de rengi ve tadıyla dikkat çeken mor domatestir. Mor domates, doktorların faydalarını sık sık vurguladığı, bilimsel çalışmaların günümüzde de devam ettiği faydalı bir besindir.
Yaban mersini ve kırmızı domatesin genetik sentezi sonucunda üretilen bu domates, besin değeri yüksek yiyecekler arasındadır. Domatese rengini veren madde ise antosiyanin; aynı zamanda flavonoiddir. Antosiyanin içeren kırmızı besinler kansere karşı koruyucu özelliktedir.
Tıbbi makalelerde yer alan, kanser hastalığı söz konusu olduğunda kendinden söz ettiren mor domatesi daha yakından tanımak ister misiniz? Eğer daha önce mor domates hakkında bilgi sahibi olmadıysanız; sizlere mor domates ve özelliklerinden bahsedebiliriz. İşte görüntüsü, rengi, tadı ve faydalarıyla merak edilen mor domates!

Mor Domates Nedir?
Brezilyalı bilim insanlarının yaklaşık 10 sene süren çalışmaları sonucunda, genetiği değiştirilmiş bir domates olarak tanıttığı mor domates; domates türlerinden biridir. Yaban mersini ve kırmızı domatesin sentez ürünü olarak sofralarda yerini alır. Kendine has kokusu, tadı, yapısı ve rengi vardır. Mor domatesi incelediğinizde dış tabakasının patlıcana benzediğini düşünebilirsiniz.
Bu çok normal bir algıdır; çünkü rengi patlıcan morunu andırmaktadır. Mor domatesi kestiğinizde içinin tıpkı kırmızı domates gibi çekirdekli olduğunu görebilirsiniz. Domates gibi dallarda yetişen etli bir yapısı olduğunu da ifade etmek gerekir.
Mor domates, besin dünyasında adını yeni yeni duyurmaktadır. Yeni bir besin olduğu için faydalarını henüz çok az kişi bilmektedir. Mor domates, kanserli hücreleri vücuttan uzak tutabilen bir güce sahiptir. Bilim insanları bu domatesi adeta kanserle mücadele için üretmiştir.
Mor domatesin üretimi için Kanada merkez seçilmiştir. Bilim insanları doğal ortamında mor domatesi iyi koşullarda yetiştirmek için çalışmalarına devam etmektedir. Mor domatesin yapısı incelendiğinde antosiyanin olduğu dikkat çeker. Bu madde ise kanserli hücrelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır ve kanser hastalığı riskini önler.
Domates türlerinden biri olan mor domates, sofralık bir domatestir. Bu faydalı besini tıpkı kırmızı domates gibi birçok tarifte kullanmak mümkündür.
İlginizi çekebilir: Domates Kaç Kalori? Besin Değeri Nedir?

Mor Domates Faydaları Nelerdir?
Mor domates yüksek oranda antioksidan maddeleri barındırmaktadır. İki faydalı besinin tohumlarından üretilen mor domates, tüketildiğinde sağlık için birçok fayda sağlar:
- Vitamin değeri bakımından zengin olan mor domates, düzenli tüketim sonucunda bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
- Mor renginde, yüksek oranda antioksidan madde barındırır. Bu özelliği sayesinde vücudun toksinlerden arınmasını kolaylaştırır.
- Antioksidan etkisi sayesinde ödemden kurtulmaya yardım eder.
- Kanın temizlenmesine yardımcı olan mor domates hastalıklı günlerde tüketilebilir. Daha hızlı iyileşme süreci sağlar.
- Kansere karşı güçlü bir duvar ören mor domates, pek çok kanser türünün vücuda yayılmasını önleyebilir.
- Kansızlık ve yorgunluk gibi durumlarda vücuda enerji verir.
- Kalp ve damar hastalıklarını önlemek adına mor domates tüketilmesi önerilir. Kalbi korur, damarları temizler.
- Mor domates C vitamini bakımından da güçlüdür. Bu nedenle C vitamini eksikliği durumunda tüketilebilir.
- Metabolizmanın hızlanması için C vitamini gereklidir. Mor domates sayesinde metabolizmanızı hızlandırıp kolayca kilo verebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Domatesin Faydaları Nelerdir?

Mor Domates Nasıl Yetiştirilir?
Mor domates tohumu, yaban mersini tohumu ve domates tohumunun aşılanması ile elde edilir. Bu domatesin yetişmesi için bilim insanları ortalama 10 sene boyunca çalışmalar yapmıştır.
Çalışmaların sonucunda mor domatesi elde ettikten sonra dünya geneline mor domates tanıtılmıştır. Birçok kişi mor domates nasıl yetiştirilir diye merak etmektedir. Sağlık için sayısız faydaları olan mor domatesin nasıl yetiştiğine dair bazı bilgileri burada açıklayalım. Mor domatesin tohumunu güvenilir bir yerden alıp kendi bahçenizde ya da arazinizde yetiştirebilirsiniz.
- Tohumları fideledikten sonra toprağa aktarabilirsiniz.
- Kırmızı domates gibi sulamayı ve gübrelenmeyi çok seven mor domates, humus bakımından zengin toprakları sever.
- Mor domates tohumlarının gerçekten mor domatesten alındığına emin olduktan sonra toprağa dikebilirsiniz.
- Aklınızdaki mor domates nerede yetişir sorusuna da yanıt verelim. Bu domates ilk zamanlarda San Paulo Üniversitesi’nde bilimsel çalışmalar altında üretilmeye başlandı.
- Türkiye’de yoğun istek üzerine Antalya’da mor domates tarımı yapılmaktadır. Özellikle de Rus halkın çok severek tükettiği mor domates, Türkiye’de Akdeniz ikliminde kolayca yetişmektedir.
- Fideden büyüyen domatesler, meyve verip olgunlaşınca ve mor rengi alınca hasat edilmektedir.

Mor Domatesin Tadı Nasıl?
Bu domatesin tadı tıpkı kırmızı domatese benzer. Ancak aşılama evresinde yaban mersini tohumu kullanıldığı için hafif tatlı bir aromaya sahiptir.
Mor Domatesler Doğal Mı?
Evet, mor domatesler doğal ortamda üretildiği için doğallık özelliği taşır. Yapısında genetik oynama kimyasallarla yapılmamıştır. Tohumların sentezi ile yapılmıştır.
İlginizi çekebilir: Çeri Domatesi Hakkında Her Şey

Saksıda Organik Domates Nasıl Yetiştirilir?
Fazla Domates Yemenin Az Bilinen 8 Zararı
Antioksidan Vitamin Kaynağı Domates Suyunun 7 Faydası
Evde Domates Nasıl Kurutulur? 12 Farklı Tarif – Kolay İpuçları
Domates Maskesi Nasıl Yapılır? Kusursuz Bir Cilt İçin 7 Farklı Tarif
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.