Rafine Şekersiz Beslenmek Neden Önemli?
Şeker meyve, sebze, süt ve süt ürünleri, tahıllar ve kuru yemişlerde doğal şekilde bulunmaktadır. Doğal şekerler ticari kullanım için bir dizi işlemden geçirilerek rafine şeker içeren gıdalar üretilir. Sofra şekeri olarak bildiğimiz toz veya küp şeker, fruktoz içeren mısır şurupları rafine şeker örnekleri arasındadır.
Yaygın olarak kullandığımız sofra şekeri aslında sükrozdur (sakkaroz) ve şeker kamışı veya şeker pancarı bitkilerindeki doğal şekerin işlenmesiyle üretilir.
Rafine şekerin başta obezite oranını artırması olmak üzere fazla tüketiminde vücuda birçok zararı olabilmektedir. Paketli gıdaların birçoğunda farklı şekillerde bulunabilen rafine şekerden uzak durmak için olabildiğince doğal beslenmek gerekir.
Diyabetik Tarifler kategorisinden tüm sağlıklı lezzetlere ulaşabilirsiniz.

Rafine Şeker Nedir?
- Rafine şeker ne demek sorusunun cevabı en çok bilinen sofra şekerinin ne olduğunu açıklayarak verilebilir.
- Doğal olarak şeker içeren bitkilerin suyu çıkarılıp özel yöntemlerle kristalleştirilir ve böylece rafine şeker elde edilmiş olur.
- Mısır şurubu da rafine şekerdir ve diğer adı HFSC’dir. Özellikle genetiğiyle oynanmış mısırların kullanılması durumu daha da riskli hale getirebilmektedir. Mısırlar öncelikle nişasta elde etmek için işlemden geçirilir, sonrasında ise şurup oluşturulur. Şurubun fruktozu artırılarak daha tatlılaşması için enzimler de katkı maddesi olarak eklenir.
- En çok kullanılan şurup çeşidi %42 glikoz bulunduran HFCS 55 türüdür. Bu şurubun früktoz yoğunluğu sofra şekeriyle hemen hemen aynıdır.
Şekersiz Tatlılar: Çok Daha Sağlıklı Rafine Şekersiz 22 Tarif

Rafine Şekerin Zararları Nelerdir?
- Rafine şekerin zararları arasında başta kilo alımını hızlandırmasını sayabiliriz. Kan şekerini birden yükselttikten sonra aniden düşürme özelliği de olduğundan ani açlık hislerine neden olabilir.
- Rafine şeker neden zararlı diye sorarsanız aslında doğal şekerle aynı şekilde etki göstermemesindendir. Rafine şeker bakımından zengin olan gıdalar birden enerji verse de bu hızda enerjinin kısa sürede düşmesine neden olur. Bu yüzden kronikleşen yorgunluk hissedilmesine yol açabilir.
- Rafine şekeri çok fazla tüketirseniz karaciğerinizde depolama yapabilir ve bu durum karaciğer yağlanmasına sebep olabilir.
- Özellikle son zamanlarda adını daha çok duyduğumuz ve hücre yaşlanmasını geciktiren vücuttaki küçük yapı olan telomerlerin rafine şeker tüketimiyle zarar görebileceği bilinmektedir.
- Kan şekerinin dengesiz çıkış ve inişlerine neden olan rafine şeker vücut enerjisiyle birlikte enerjiyi ve hisleri de dalgalandırır. Bu da depresyon riskini artırabilmektedir.
- Rafine şekerin kalp sağlığı ve dengeli kolesterol için zararlı olduğu birçok uzman tarafından söylenmektedir.
- Kalp krizi riskini yükselten etkenler arasında bulunmaktadır.
- Vitamin ve mineraller vücut direncini yükseltmede çok önemlidir. Rafine şeker vitamin ve minerallerin emilimini yavaşlattığı için bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine dolaylı olarak sebep olmaktadır.
- Fazladan tüketilen rafine şeker suyun vücut tarafından kullanımını zorlaştırır. Bu da bütün vücudu etkilemekle birlikte öncelikle cilt sorunlarının oluşmasına neden olabilmektedir.
Şekerin Zararları – Şekeri Acilen Bırakmanız İçin 23 Neden

Rafine Şeker Nelerde Var?
- Rafine şeker en çok sofra şekeri olarak kullanıldığında yemeklere ve tatlılara eklenebilmektedir.
- Özellikle hazır reçellerde ve marmelatlarda bol miktarda rafine şeker olur. Buradaki amaç gıdanın uzun süre yenilenebilir halde kalmasını sağlamaktır.
- Ekmek mayalanmasında da rafine şeker kullanılabilmektedir.
- Hazır içeceklerin çoğunun içinde de rafine şeker vardır.
- Hazır dondurmaları tatlandıran ek ürün de rafine şekerdir.
- Konserve yiyecekler, soslar ve birçok paketli gıda rafine şeker içermektedir.
- Bebek mamalarında bile şeker bulunabilmektedir. Özellikle çocuk sağlığı için içerik paketlerin içerik kısımlarının dikkatli incelenmesi gerekir.

Rafine Şekeri Bırakmak İçin 8 Neden
1) Cilt Sağlığını Korumak
- Eğer erken yaşlanmak istemiyorsanız yapacağınız şeylerden biri de rafine şekeri bırakmaktır.
- Rafine şeker cilt yenilenmesinde devreye girerek sistemin yavaşlamasına neden olmaktadır.

2) Daha Enerjik Olmak
- Özellikle büyük şehirlerde yaşayan herkesin gün sonunda bitkin ve halsiz olduğunu görürüz.
- Bunun birçok sebebi olabilmekle birlikte bir nedeni de şeker tüketimidir.
- Şeker birden enerjiyi artırsa da aynı hızla düşürür ve bu durum halsiz hissetmeye neden olur.

3) Karın Yağlanmasını Önlemek
- Uzmanlar sağlıklı vücut için en çok karın bölgesi çevresi yağlanmasına bakmaktadır.
- Şeker bu bölgenin yağlanmasını hızlandırdığı için sağlığa zarar vermektedir.

4) İdeal Kiloyu Korumak
- Dengeli ve sağlıklı beslenerek ideal kiloda kalabilmek için beslenme listenizden olabildiğince uzak tutmanız gereken şey rafine şekerdir.
- Ayrıca şeker tüketimi azaldıkça insülin de dengelenir ve bu da vücudun genel olarak sağlıklı ve dengeli olmasını sağlar.

5) Tip2 Diyabet ile Savaşmak
- Tip2 diyabet riskini artıran önemli nedenlerden biri de fazla kilodur.
- Rafine şeker direkt fazla kilo alımını kolaylaştırdığı için diyabet riskini artırmaktadır.

6) Daha Güçlü Bir Kalp
- Fazladan tüketilen her şeker kalp ve kan dolaşımı sisteminin dengesinin bozulmasına neden olur.
- Daha güçlü bir kalbe sahip olmak istiyorsanız doğal yollardan şeker alın ve bunun dışında ekstra rafine şekerden kaçının.

7) Sağlıklı Dişler
- Diş sağlığı için de fazla şeker tüketimi ne yazık ki kötü sonuçlar doğurmaktadır.
- Hele ki dişlerinize bakmıyor ve düzenli ağız temizliği yapmıyorsanız diş çürümesi ve diş sorunları kaçınılmaz hale gelmektedir.

8) Çocuklarda Sağlıklı Büyüme
- Şeker hem insülin dengesini bozduğu hem de büyüme hormonlarını negatif etkileyebildiği için özellikle çocuk sağlığının korunmasında kaçınılması gerekenler listesindedir.

Rafine Şeker Yerine Ne Kullanılır?
- Rafine şekeri bırakmak istiyorsanız tatlılardan vazgeçmek zorunda değilsiniz. Şeker yerine kullanılabilecek doğal tatlandırıcılar da bulunmaktadır.
- Bal şeker yerine en yaygın olarak kullanılan tatlandırıcılar arasındadır. Özellikle çiğ ve doğal bal kullanmak balın en sağlıklı çeşidini tüketmeniz demektir. Sıcak içeceklere bal eklemek isterseniz içeceğin biraz ılımasını beklemeniz balın içeriğinden daha iyi faydalanmanızı sağlar.
- Güney Amerika’dan gelen stevia doğal tatlandırıcılar arasındadır. Kalorisiz ve doğal olduğu için yapay tatlandırıcı kullanmak yerine stevia kapsülünü tercih edenler olabilmektedir.
- Hurma kültürümüzde şeker yerine sık kullanılan tatlandırıcılar arasındadır. Özellikle tatlılarda şeker yerine kullanılan hurma tatlıyı hem daha sağlıklı hale getirmekte hem de hurmanın özel aromasıyla farklı lezzetler ortaya çıkarmaktadır.
- Hindistan cevizinden elde edilen un, süt gibi birçok ürün git gide yaygınlaşmaya başladığı için Hindistan cevizi şekeri kullanımının artması şaşırtıcı değildir. Siz de rafine şeker yerine Hindistan cevizi şekerini deneyebilirsiniz.
- Akçaağaç şurubu hem tadı hem de bağışıklık sistemini güçlendiren şifalı yapısından dolayı rafine şeker yerine kullanılabilecek alternatiflerden biridir. Sıcağa dayanıklı olduğundan sıcak yemek, tatlı ve içeceklere de ekleyebilirsiniz.
- Pekmez de kültürümüzde şeker yerine sıkça kullanılan tatlandırıcılar arasındadır. Yapımına göre faydasının oldukça azaldığını söyleyen uzmanlar da olmakla birlikte doğal pekmezin faydalarını savunan da birçok uzman vardır. Yıllardır özellikle tatlılarda tercih edilen pekmezin ayrıca kansızlığa da iyi geldiği belirtilmektedir.

21 Günlük Şeker Diyeti Listesi, Nasıl Yapılır?
Şeker Kamışı Nedir? Bilmediğiniz 10 Faydası
Şeker Düşmesi Belirtileri, Neden Olur? Evde 5 Doğal Çözüm
Şekeri Ne Düşürür? Kan Şekerini Düşüren, Dengeleyici 12 Besin
Şeker Hastaları Ne Yemeli? Nasıl Beslenmeli? En Sağlıklı Tavsiyeler
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.