Vegan Diyeti: Veganlar Ne Yer, Ne Yemez?

Vegan Diyeti: Veganlar Ne Yer, Ne Yemez? Tarifi

Vegan Diyeti: Serbest ve Yasaklı Gıda Grupları

Ucu bucağı olmayan yemek yeme kültüründe, her geçen gün yeni bir alışkanlık dikkat çekiyor. Bu alışkanlıklar insanların toplumsal ve kültürel yapısından etkilenerek şekillenmektedir. Bu yazımızda sizlere, bazı restoran menülerinde yer alan ve beslenme konusunda oldukça dikkat çeken vegan beslenme ve veganlık hakkında bilgi vereceğiz.

Veganlık hakkında bilgi içeren yazımızda aynı zamanda vegan yiyecekleri de yer alıyor. Vegan beslenmeye dair merak edilen tüm soru işaretleri şimdi sizler için cevaplanıyor. Bir şeye alışma süresinin 21 gün olduğuna dair araştırmalar bulunuyor.

Siz de acaba veganlığa alışabilir miyim diye merak ediyorsanız önce 21 gün vegan diyeti uyguladıktan sonra vücudunuzdaki ve hislerinizdeki değişimleri gözlemleyerek daha kolay karar verebilirsiniz. Bu yazımızda veganlar nasıl beslenir? Neler tüketirler? Neler tüketmezler? gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

vegan diyeti

Vegan Beslenme Nedir?

Vegan olmak, bir tercihtir. 1944 yılında bir beslenme terimi olarak ortaya çıkan veganlık günümüzde de pek çok ülkede benimsenmiştir. Veganlık veya veganizm adı verilen beslenme biçiminde canlıların yaşam hakkı savunulur ve hayvansal kaynaklı hiçbir gıda ürünü tüketilmez.

Et ve süt ürünleri ile beraber hayvansal kaynaklı tüm gıdaları ve ürünleri reddederler. Hayvan hakları ve canlı yaşamına saygı temel amaç prensiptir. Doğanın temel dengesini korumak ve hayvanların yaşam hakkına saygı duymak için, hayvanlardan elde edilen hiçbir ürünü tüketmezler ve tüketilmesinin de yanlış olduğunu savunurlar.

Veganlar beslenme düzenlerini bakliyat, bitki, meyve ve sebze üzerine kurmuşlardır. Gün içinde su tüketimine büyük önem verirler. Gün içinde sebze ve meyve tüketimi de önemli bir beslenme önerisidir. Et ve süt ürünleri yerine tahıl tüketmeyi seçen veganlar, et ve sütten alınan kalsiyum, protein gibi takviyeleri bitkisel kaynaklı gıdalardan tamamlamak durumundadırlar.

Vegan beslenmede B12 vitamini eksikliği, sıkça görülen bir durumdur. Bu durum da anemi ve çeşitli kan hastalıklarına neden olmaktadır. Hayvanlardan alınan B12 vitamini yerine, tıbbi yollardan ilaç takviyesi ile alırlar. Bazı durumlarda ise bakliyatlarda bulunan B12 vitamini ile bu eksikliği karşılarlar. Yine de çoğu zaman bazı vitaminler sadece hayvanlardan alındığı için; vegan diyeti sürecinde vitamin eksikliği yaşanabilir.

İlginizi çekebilir: Vegan Ne Demek? Vejetaryen ile Arasındaki Fark Nedir?

Vegan Diyeti: Veganlar Ne Yer, Ne Yemez?

Veganlar Ne Yer?

Vegan beslenme biçimini benimseyen kişilerin, hayatlarını devam ettirmeleri için besinler arasında yaptığı bir tercih vardır. Bu tercihler doğrultusunda şu besinleri tüketirler:

  • Etten alamadıkları proteini ıspanak, bezelye, karalahana, brokoli, börülce gibi yeşillikler, fasulye çeşitleri, nohut, mercimek, bulgur, esmer pirinç, tam buğdaylı ekmek ve makarnalar, Antep fıstığı, badem, ceviz, kaju gibi yemişlerden karşılamaktadırlar.
  • Mantarın öğünlerinde yeri oldukça önemlidir.
  • B12 vitaminini ilaçlar ile takviye besin olarak alırlar.
  • Tüm öğünlerinde kuru meyveler, bitkisel yağlar, tahıllar ve soya yer alabilir.
  • Çikolata ihtiyaçlarını ise sütsüz bitter çikolata veya vegan çikolata ile giderirler.
  • Su ve meyve suyu tüketimine önem verirler.
  • Kahvaltılarında zeytin ve sebzeler büyük rol oynar.
  • Yumurta yerine soya unu tüketirler.
  • Bal ihtiyacını ise meyve şurupları ile giderirler.
  • Süt kullanmak istediklerinde; Hindistan cevizi sütü, badem sütü ve soya ürünleri kullanırlar.
  • Soya unu ile yapılan Uzak Doğu besini olan “tofu” veganlar için vazgeçilmez bir yiyecektir; vegan peyniri olarak da bilinir.
  • Tereyağının kullanılması gereken durumlarda ise bitkisel kaynaklı olan yağlar ve zeytinyağı tüketirler.
  • Gün içinde en az 4 porsiyon sebze yemeği tüketerek, besin ihtiyaçlarını giderirler.
vegan diyeti

Veganlar Ne Yemez?

Hayvanların hayatlarını ve yaşam haklarını etkilememek adına veganların, tüketimine karşı olduğu yiyecekler listesi şu şekildedir:

  • Et ve et ürünleri kesinlikle yasaklı listededir.
  • Süt ve süt ürünleri de hayvansal kaynaklı gıdalardan olduğu için tüketilmez.
  • Kabuklu ve kabuksuz deniz ürünleri, deniz canlılarının yaşamlarını etkilediği için tüketimi yasaktır.
  • Yumurta ve yumurta ürünleri, çiftlik hayvanlarının yaşam haklarını kısıtladığı ve kapalı alanlarda üretimi yapıldığından yasaklı listede yerini alır.
  • Bal ve tereyağı gibi hayvansal kaynaklı gıdaların hiçbirini tüketmezler.
vegan diyeti

Vegan Beslenme Kilo Verdirir Mi?

Vegan diyeti ile zayıflayanlar başlığından bazı şehir efsaneleri dolaşıyor olsa da aslında veganlık kilo vermek için kısa süreliğine tercih edilecek bir “kilo verme diyeti” değildir; tümüyle bir yaşam biçimidir. Ancak vegan beslenmenin ideal kilonuza ulaşmak için bir süre ağır yemeklerden uzak durmanıza yardımcı olabileceği de bir gerçektir.

Vegan beslenme eğer sağlıklı yapılırsa ve öğün içerikleri besleyici şekilde hazırlanırsa kilo değişimine pek neden olmaz sadece başlangıç aşamasında birkaç kilo kaybetme ihtimali vardır. Vegan diyeti nasıl yapılır diye düşünüyorsanız hayvansal kaynaklı gıdalardan uzak durmanız yeterlidir.

Vegan Diyeti Nasıl Olur?

Vegan diyeti nedir? Diyet kelimesinin günümüzde kilo vermek için uygulanan kısa süreli beslenme uygulamaları, perhiz olarak bilinmektedir. Ancak vegan diyeti bir yaşam felsefesidir. Hayvansal ürün tüketilmediği gibi yün, kürk, deri gibi ürünler de hayatın herhangi bir noktasında kullanılmaz. Hayvanlar üzerinde deney yapılarak üretilen kozmetik ürün, ilaç, bakım ürünü vs. gibi hiçbir ürün de veganlar tarafından tercih edilmez.

Vegan Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Vegan beslenmede çoğunluğu sindirimi kolay besinlerden oluştuğu için öncelikle sindirim sistemini rahatlatan bir beslenme türüdür. Ek olarak hayvanların sömürülmesinin bir nebze önüne geçmenin verdiği psikolojik dinginlik de sağlığa iyi gelir.

Vegan Diyetinin Zararları Nelerdir?

Günümüz modern yaşamında doğal vegan besinlere ulaşmak zor olabildiği için dengeli ve yeterli beslenmede veganların zorlandığını söyleyebiliriz. Ayrıca hayvansal kaynaklı protein ve vitaminler bitki temellli besinlerle tam olarak karşılanamadığı için bazı vitamin eksiklikleri, yorgunluk, halsizlik, saç dökülmesi, huzursuzluk gibi problemler oluşabilir. En doğru bilgiler için beslenme uzmanı ile iletişime geçiniz.

vegan diyeti

En doğru ve sağlıklı bilgiler için beslenme uzmanı görüşü alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Sağlıklı ve Besleyici 20 Vegan Gıda Ürünü

Tofu Nedir? Protein Deposu Vegan Soya Peyniri

Vegan Beslenme Nedir? Tablo, Menü, Besin Listesi

Vejetaryen Nedir? Vejetaryen Beslenme Biçimine Dair Her Şey

Soya Sütü Faydaları Nelerdir? İnek Sütüne Laktozsuz Alternatif

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Vegan Diyet Kokoreç Tarifi

Vegan Diyet Kokoreç

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri