Zonaya Ne İyi Gelir? 6 Doğal Besin, Bitkisel Tedavi

Zonaya Ne İyi Gelir? 6 Doğal Besin, Bitkisel Tedavi Tarifi

Herpes Zoster – Zona Nasıl Geçer?

Cildinizde meydana gelen ufak bir kaşıntı, diğer bölgelere de yayılır ve bu yayılmalar sonucunda cilt hastalıkları yaşanabilir. Bunlardan biri de zona adı verilen bir tür cilt hastalığıdır. Şimdi sizlere zona hastalığının merak edilen tüm yönlerini açıklayacağız.

Zonaya Ne İyi Gelir?

  • İbrahim Saraçoğlu Kürü
  • Hindistan Cevizi Yağı
  • Aloe Vera
  • Bal
  • Zerdeçallı Süt
  • Çörek Otu Yağı
zonaya ne iyi gelir

Zona tedavisi bitkisel ve ilaç destekleriyle iyileştirilebilir. Uzman kontrolünden sonra kendinize bir tedavi yolu çizebilirsiniz. Öncelikle zona rahatsızlığı nedir? Kimlerde görülür? Nasıl mücadele edilir? gibi soruların yanıtlarını öğrenelim ve cildi rahatsız eden bu sorundan nasıl uzak kalabilirsiniz hepsini öğrenelim! Sonrasında da zonaya iyi gelen bitkiler, zonaya iyi gelen bitkisel yağlar ve zonaya iyi gelen bitkisel çözümler ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

zona kaşıntısına ne iyi gelir

Zona Nedir?

Herpes zoster adıyla tıbbi kaynaklarda ifade edilen zona hastalığı, döküntü meydana getiren bir tür deri problemidir. Varicella zoster virüsünden kaynaklanan zona, ağrı ve kaşıntı oluşturan aynı zamanda duyusal sinir hücrelerini tutan bir rahatsızlıktır.

2 gün ile 2 hafta arasında yaşanan zona, erken teşhis yapıldığında en kısa sürede iyileştirilir. Bu rahatsızlık, suçiçeği yaşayan her kişide oluşabilir. Eğer şu ana kadar suçiçeği olmadıysanız, zona olma riskiniz de oldukça düşüktür. Zona belirtileri genellikle ciltte ortaya çıkar. Genellikle 50 yaş sonrasında görülen zona, halk arasında gece yanığı adıyla da kendini hatırlatır.

Kaşıntı ve batmayla başlayan zona, su kabarcıklarının kurumasıyla iyileşme dönemine girer. Kuruyan kabarcıklar da kabuk bağladıktan sonra düşer ve hastalanan doku zamanla eski canlılığına döner. Bu gibi evreleri olan zona, eğer çocuklarda görülüyorsa okula bir süre gönderilmemelidir.

Zona bulaşıcı mı sorusunun cevabı ise şöyledir: Zonanın sulu olduğu dönemde bulaşma riski vardır; ama zona olarak değil su çiçeği olarak bulaşma riski taşır. Su çiçeği geçirmişseniz ya da suçiçeği aşısı olduysanız hasta olma olasılığınız çok düşüktür.

zona nedir

Zona Çeşitleri Nelerdir?

4 farklı türde zona meydana gelir. Bu türler, oluştuğu bölgeye göre adlandırılır:

  • Göz tutuluşu zona: Göz çevresi, alın ve boyun etrafında görülmektedir.
  • Kranial zona: Baş ve boyun çevresinde yaşanır.
  • Oral zona: Yanak, diş, çene ve burnun alt çevresinde görülür.
  • Ramsey- Hunt sendromu: Dış kulak yolunda kendini gösterir.
zona nasıl geçer

Zonaya Ne İyi Gelir? 6 Doğal Yiyecek, Bitkisel Destekler

Zona bitkisel tedavisi İbrahim Saraçoğlu gibi uzmanlar tarafından çeşitli kürlerle önerilmektedir. Kür ve beslenme önerilerine kulak verirseniz; zonanın etkilerinden çok kısa sürede kurtulabilirsiniz. Şimdi uzmanların zonaya karşı oluşturduğu bitkisel önlemlere göz atalım:

1) İbrahim Saraçoğlu Kürü

Malzemeler:

  • 1 bardak kaynar su
  • 5-6 adet karabaş otu
  • 1 tutam limon / melisa otu

Hazırlanışı:

Zona nasıl iyileşir diyenler, zaman kaybetmeden İbrahim Saraçoğlu’nun kürünü denemeli. Bu kür sayesinde zona, sona eriyor. Uzman kontrolünden sonra zona evde tedavi döneminde birçok hastalıklar ilgili geçerli öneriler sunan Saraçoğlu’nun tavsiyesinden yararlanabilirsiniz.

  • 1 bardak kaynar suyun içine 5 adet karabaş otunu ve 1 tutam melisa otunu ekleyin.
  • 7 dakika kadar demlenmesi için bekleyin.
  • Çok uzun süre demlenmesine gerek yoktur.
  • 7 dakika sonrasında bu karışımı süzerek için.

Kullanımı:

  • İlk sıcaklığı geçtikten sonra akşam yemeğinden birkaç saat sonra tüketin.
  • Her tüketimde taze olarak hazırlanmasına özen gösteriniz.
  • Akşam yemeğinden 2 saat sonra günde 1 defa içmeniz sağlıklı olacaktır.

İlginizi çekebilir:

Karabaş Otu Çayı Zarif Renkli Çiçeğin Mucizevi Etkileri

Melisa Çayı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Ne Zaman İçilir?

2) Hindistan Cevizi Yağı

Cilt bakım ürünlerinde tercih edilen Hindistan cevizi yağı, zonanın ciltte oluşturduğu leke ve kızarıklıkları da iyileştirebilir. Hücre yenileme ve rahatlatma özelliği olan Hindistan cevizi yağı, zona döneminde cilde masaj olarak uygulandığında, oluşan tahrişlere iyi gelebilir. Zona döküntüsü evresini hafifletebilmek adına Hindistan cevizi yağı iyi bir yardımcıdır.

İlginizi çekebilir: Hindistan Cevizi Yağı Faydaları – Hiç Duymadığınız Mucizevi Özellikleri

hindistan cevizi yağı

3) Aloe Vera

Aloe vera hücre yenilenmesini gerçekleştiren maddeleri içerir. Aloe vera içeren kremleri kullanarak zonaya bitkisel bir tedavi uygulayabilirsiniz. Eğer aloe verayı zona için tercih ederseniz; iltihapları kurutarak bu hastalığın oluştuğu ağrıyı da dindirmiş olursunuz. Zona çıkan yerler bir süre aloe vera ile temizlenirse iz kalma ihtimali de oldukça düşüktür.

İlginizi çekebilir: Aloe Veranın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

aloe vera

4) Bal

Zona, bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri daha çok etkiler. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için de bal tüketilmelidir. Zona yaşayan kişiler, her sabah bal tüketirse, bu hastalığın iyileşmesini daha da hızlandırabilir. Balın doğal ve katkısız olması iyileşme süresi için etkilidir.

İlginizi çekebilir: Balın Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri, İyisi Nasıl Anlaşılır?

bal

5) Zerdeçallı Süt

Zonaya neden olan virüslerin vücuttan atılımını kolaylaştırmak için zerdeçallı süt önerilir. Zerdeçal antibiyotik etkisi olan, virüs ve bakterileri temizleyen bir güce sahiptir. Hastalık daha fazla ilerlemeden zerdeçallı süt tüketilirse, etkilerine önlem alınmış olur.

İlginizi çekebilir: Altın Süt Nedir? 8 Muhteşem Faydası, Nasıl Yapılır?

zerdeçallı süt

6) Çörek Otu Yağı

Çörek otu yağı zona için bitkisel yağ tavsiyeleri arasında yer alır. İbrahim Saraçoğlu, doğal ve soğuk sıkım çörek otu yağının zona tedavisinde ölçülü miktarda tüketimine dikkat çekmektedir. Çörek otu yağı bağışıklık sistemini güçlendiren bileşenleri barındırmaktadır; iltihap önleyici olduğundan iltihaplı hastalıklar için de tercih edilebilir.

İlginizi çekebilir: Çörek Otu Yağı Faydaları, Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?

çörek otu yağı

Zona Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Hemen hemen pek çok kişinin cildi toza ve güneşe karşı hassasiyet gösterebilir. Açık havada yahut çok sıcakta kızarma ve kaşıntı yaşanabilir. Bu gibi olağan durumlar dışında cildinizde bazı belirtileri görmeye başladıysanız, zona sizin de vücudunuzda yayılmaya çalışıyor denilebilir. Şimdi zonanın belirtilerine göz atalım!

Zona çıkarmak için önceden çiçek hastalığı geçirmiş olmanız gerekir. Bu hastalıktan kalan virüsler yıllar sonra kendisini zona olarak gösterebilmektedir.

  • Zona çıkmadan önce, zonanın hakim olduğu bölgede öbek öbek kızarmalar meydana gelir.
  • Kızarıklıkla beraber kaşıntı da bu bölgelerde kendini gösterir.
  • Bölgede hassasiyet, yanma ve karıncalanma hissi oluşabilir.
  • Kaşıntı hissi veren kabarcıklar oluşur ve birkaç gün sonra bu kabarcıkların içi su dolu olarak gözlemlenir.
  • Yaşanan diğer sıkıntılar baş ağrısı ve yorgunluktur.
  • Lenf bezlerinde şişme,
  • Titreme ve ateşlenme,
  • Karın ağrısı ve mide bulantısı da diğer belirtiler arasındadır.

Belirtilerin bünyeye göre farklı gözlemlenebileceği unutulmamalıdır.

zona belirtileri

Zona Neden Olur?

  • Zonaya neden olan virüs varicella zoster virüsüdür. Bu virüsün olduğu ortamlardan zona kapılabilir.
  • Eğer daha önceki yıllarda suçiçeği hastalığı olmuş biriyseniz, zona sizde de görülebilir.
  • Su çiçeği virüsü, omurgadaki bazı sinir hücrelerinde uyku modunu alır ve kendini kamufle eder. Bu gizlenen virüs yıllar sonra uyanır ve zona olarak meydana gelir.
  • Bağışıklık sistemi çok zayıf olan kişilerde, suçiçeği aşısı yaptırmayanlarda ve stres altında olan kişilerde bu hastalığın görülme riski oldukça yüksektir.
  • Zona bağışıklık sistemi zayıfladığı zaman ortaya çıkar. Aslında bu durum birçok hastalık için benzerdir bu yüzden hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek birincil gerekliliktir.

Zona Tedavisi, Nasıl Geçer?

Zona, erken teşhis edildiğinde en etkili şekilde tedaviye cevap verir. Yapılacak tedavi yöntemlerini şöyle ifade edelim:

En iyi tedavi için öncelikle enfeksiyon hastalıkları doktoruna görünmelisiniz. Zona cilt hastalığı olduğu için dermatoloji bölümü de bu rahatsızlıkla ilgilenmektedir. Yapılan incelemeler sonucunda, virüsün yayılmasını durdurmak için ilaç tedavisi önerilir.

Uzman tarafından verilen antiviral ilaçları düzenli olarak kullandığınızda, zamanla cildiniz yenilenecektir. Ağrı ve kaşıntı olan bölgelere soğuk uygulama da tedavide yerini alır. Ağrı ve yanma hislerini yoğun yaşayan kişilere ağrı kesici ilaçlar tavsiye edilir.

Hasta kişinin dinlenmesi ve bol vitaminli beslenmesi de tedavinin bir parçasıdır. Daha önce suçiçeği rahatsızlığı geçirmeyen kişiler için zona, suçiçeğini bulaştıran ve başlatan bir hastalık olarak bilinir. Bu nedenle cildinizde meydana gelen değişimler için hekiminize başvurmanız gereklidir.

Zonanın etkili olduğu süreçte, kişilerin bol bol dinlenmesi ve vücuduna vitamin depolaması gerekiyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren, antioksidan maddeler içeren besinleri tüketerek hastalıktan en kısa süre içinde uzak kalabilirsiniz.

50 yaş üstü kişiler için zona çıkmadan önce aşı ile koruyuculuk sağlamak mümkündür, dilerseniz bu seçeneği de değerlendirebilirsiniz.

zona tedavisi

Zonaya İyi Gelen Vitamin Var Mı?

Zona boyunca bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve cilt yenileyici vitaminler faydalıdır. Bunlar arasında B, C, E vitaminleri öne çıkar.

Zona Olan Kişi Ne Yememeli?

Zonaya ne iyi gelmez sorusuna da cevaplar vardır. Arginin içeren gıdalar (Çikolata, fındık, konserve ton balığı, buğday tohumu, Brüksel lahanası, üzüm, böğürtlen vb.) çok şekeli yiyecekler, rafine karbonhidratlar, doymuş yağlar ve alkol zona hastalığının iyileşmesini zorlaştırabilmektedir.

Zonaya Hangi Krem İyi Gelir?

Zona için önerilen kremler genellikle ağrı kesici kremlerdir ve iyileşme sürecinin daha hafif atlatılmasına destek olurlar. Bu kremlerin cilt doktoru tarafından reçete edilmesi gerekir.

zona belirtileri

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Vücuttaki Çatlaklara İyi Gelen 10 Doğal Çözüm

Selüliti Önleyen 5 Besin, Diyetisyen Tavsiyeleri

Uzmanlardan Nasıra İyi Gelen 5 Bitkisel Çözüm

Cilt Mantarı Nedir? Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavisi

Egzama Nedir? Neden Olur? Ne İyi Gelir? Belirtileri ve Tedavisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Nilgün Ertan

    oğlum 5 yaşında zona oldu, şimdi 6 yaşında ve yine aynı belirtiler var. zonanın tekrarlaması 1 yıl sonra normal mi? neden tekrarlamaktadır ? geçen sene zona atlattığında ayakta ve sıkıntısız atlattı. büyüklerde olduğu kadar zorlu geçirmedi. küçük yaştakilerin daha hafif atlattığı söylendi. ilkinde hiçbir ilaç kullanmadan geçirdi. şimdi tekrarlamasına anlam veremedik. bağışıklıklığının zayıf olduğunu mu gösteriyor bu durum?

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karaköy Poğaçası (Çok İyi Benden Söylemesi) Tarifi

Karaköy Poğaçası (Çok İyi Benden Söylemesi)

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Buda Benim Doğal Mor Havuç Dilimi Baklavam Tarifi

Buda Benim Doğal Mor Havuç Dilimi Baklavam

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Beyti Tarifi

Beyti

6-8 kişilik, 35dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Şeftali Suyu (Doğal Doğal) Tarifi

Şeftali Suyu (Doğal Doğal)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri