Beyaz Çay Nedir? 13 Faydası, Ne İşe Yarar?

Beyaz Çay Nedir? 13 Faydası, Ne İşe Yarar? Tarifi

Beyaz Çay: Antioksidan Etkili Doğal Yağ Yakıcı!

Çay evrensel bir içecektir. Çay sohbetlerin en derin detayıdır. Nerede bir kalabalık veya samimiyet varsa, orada muhakkak bardaklarda çay vardır. Hemen hemen birçok insan tarafından sevilen ve tüketilen çayın tarihi çok eski zamanlara kadar uzanır. Çay ne kadar Türk kültürü ile özdeşleşmiş olsa da; asıl doğduğu yer Çin İmparatorluğu topraklarıdır.

Beyaz Çayın Faydaları

  • Antioksidan Etkilidir
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
  • Cildi Yağdan Arındırır
  • Kanser Riskini Önleyebilir
  • Serbest Radikalleri Engeller
  • Cilt Hücrelerini Yeniler
  • Diyabet Etkilerini Hafifletebilir
  • Tansiyon ve Kolesterolü Dengeler
  • Ağız ve Diş Sağlığını Koruyabilir
  • Kemik Yapısını Güçlendirebilir
  • Enerji Verir, Yorgunluğa İyi Gelir
  • Hafızayı ve Beyin Sağlığını Güçlendirebilir
  • Yağ Yakımını Hızlandırır
beyaz çay faydaları

Çin İmparatorluğu döneminde çay keyif içeceği olarak değil tedavilerde kullanılan bir tür bitkiydi. Zamanla deneme yanılma yolunun da etkisi ile çay tüm kültürlerin sıcak ve soğuk içecek sınıfında yerini almıştır. Siyah, kırmızı, yeşil çay derken son zamanlarda bitki çayı kültürünü değiştiren beyaz çay adını duyurmaya başlamıştır. Öyle ki çay tiryakileri ve bitki çayı sevenler arasında başlayan beyaz çay mı yeşil çay mı münakaşaları uzadıkça uzamıştır.

Bizler bu yazımızda beyaz çay hakkında zihinde oluşan sorulara cevap bulacağız. Beyaz çay çeşitleri, özellikleri ve besin değerini burada paylaşacağız. En sevdiğiniz fincanınızı hazırlayın. Beyaz çayın faydalarını duyunca bir fincan içmek için mutfağa doğru gidebilirsiniz!

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

beyaz çayın faydaları

Beyaz Çay Nedir?

Bilinen bütün çayların ana maddesi; Camellia Sinensis adı verilen bir bitkidir. Beyaz çay da bu bitkiden elde edilmektedir. Bahar döneminin ilk zamanlarda henüz açmamış çiçeklerin toplanması ve herhangi bir işlem görmeden kurutulmasından oluşan bir çaydır. Çaylarda kateşin adı verilen bir madde bulunmaktadır. Kateşin, bitkilerde bulunan ve antioksidan özellik gösteren maddelerdir.

Beyaz çayın erken toplanmasındaki amaç içinde bulunan kateşin adlı maddeyi korumaktır. Beyaz çay oldukça değerli bir çaydır. Çok nadir bulunan ve firmalar tarafından üretildiğinde bir anda tükenen bir çay olması da beyaz çay özellikleri arasında yerini alır. Aromalı bir lezzete sahip olan beyaz çay Çin, Doğu Nepal, Doğu Tayland, Tayvan, Sri Lanka ve Hindistan civarında bulunmaktadır. Beyaz çay içeriği antioksidan, kateşin, tanin, kafein, teaflavin ve tearubigin maddelerinden oluşur.

Beyaz çay çeşitleri arasında gümüş ve kadife yapısıyla “Gümüş Kadife” olarak adlandırılan türü sıkça tüketilmektedir. Bu türün tadı diğer beyaz çaylara göre daha hafiftir. Ekonomik değeri en yüksek beyaz çaydır. Bir diğer beyaz çay türü ise “Beyaz Şakayık” olarak karşınıza çıkacaktır. Beyaz şakayık, demlendiğinde altın sarısı tonlarında bir renk alır. Asil taş, gong mei, beyaz puerh, Seylan beyazı, Darjeeling beyazı ve Afrika beyazı olmak üzere pek çok türü bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir: Her Gün Çay İçmek Faydalı mı Zararlı mı?

beyaz çay nedir

Beyaz Çayın Faydaları Nelerdir?

Hemen hemen her yerde adını bir şekilde duyuran beyaz çay faydaları merak edenler için listelendi. “Beyaz çay neye iyi gelir?” dediğinizde aklınıza gelecek satırlar burada. İşte bir fincan beyaz çayın sizlere sağladığı faydalar:

  • Beyaz çay işlem görmeden toplandığı için antioksidan özelliğini uzun süre korumaktadır. Bu nedenle vücudunuzda biriken ödem, yağ, zararlı maddeler ve bakteriler beyaz çay sayesinde temizlenir.
  • Antioksidan özelliği ile serbest radikallerle savaşır ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
  • Ergenlik döneminde veya sıcak günlerde ciltteki yağlanmalar sonucunda oluşan sivilcelerinizi hafifletmek için beyaz çay tüketebilirsiniz. Antioksidan ve antiseptik maddeler yönüyle zengin olan beyaz çay, cildinizdeki hücrelerin yenilenmesini sağlar ve cilt sağlığınızı korur.
  • Kanser hastalığı üzerine yapılan araştırmalarda beyaz çayın kuvvetli bir antioksidan olduğu belirtilir. Kanserli hücreleri vücuttan atma konusunda etkili olabilir.
  • Beyaz çay fenol bakımından yüksektir. Fenol ise cildinizi sıkılaştıran ve kırışıklık etkisini ortadan kaldıran bir maddedir. Bu nedenle beyaz çayın cilt sağlığınızı koruduğunu ve sizi daha genç hissettirebileceğini ifade edebiliriz.
  • Diyabet hastaları için de ideal bir çay olan beyaz çay, diyabetin etkilerini en aza indirmektedir. Doktor onayı ile tüketilmelidir.
  • Düzenli olarak tüketilen beyaz çay, beyin ve zihin gelişimini destekler. Hafızayı koruma altına alarak daha dinç kalmanızı ve aktif olmanızı sağlayabilir.
  • Tansiyon ve kolesterol seviyelerini sağlıklı rakamlara indirmeye yardım eder. Beyaz çay tüketerek yaşamınızdan tansiyon hastalığını ve kötü kolesterol riskini uzak tutabilirsiniz. Ölçülü miktarda ve düzenli aralıklarla içilen beyaz çay sayesinde, kalbinizi koruma altına alabilirsiniz.
  • Siyah çayın dişlere ve ağız sağlığına zarar verdiğini duyanlar, beyaz çaya ilgi göstermeye başlıyor. Çünkü beyaz çayın dişleri koruma etkisi bulunmakta. Kafein oranı düşük olduğundan, dişlerde leke bırakma riski de yok denecek kadar azdır.
  • Kemik yapısını güçlendirme özelliği bulunan beyaz çay sayesinde, ileri yaşlarda görülme riski daha yüksek olan kemik erimesi hastalığına önlem alınabilir. Beyaz çay antioksidan olduğundan kemiklere zarar veren kanserli hücreleri de vücuttan uzak tutma görevine sahiptir.
  • Gün içinde yorgun hissettiğinizde 1 fincan beyaz çay tüketmek sizi daha dinç hissettirebilir; yorgunluğu alır.
  • İçeriğindeki kateşin maddesi sayesinde yağ yakımını hızlandırır.

Beyaz Çay Zayıflatır Mı?

Kilo verme konusunda pek çok araştırma yapılmaktadır. Yapılan araştırmalar ise çeşitli dergilerde duyurulur. Beyaz çayın zayıflamaya olan etkisi de Uluslararası Obezite Dergisi tarafından sayfalarında yer verilen bir konu olmuştur. Beyaz çayda epigallocatechin-3-gallat adında bir polifenol bulunmaktadır. Bu madde ise insanların vücudunda biriken yağları yakma konusunda etkilidir.

Beyaz çay kafein miktarı açısından da ideal noktadadır. Kafein ise metabolizmanızı hızlandırarak, zayıflama sürecinizi daha kolay bir hale getiriyor. Ayrıca beyaz çay kaç kalori miktarının “0” olduğunu da sağlıklı beslenenler için belirtmiş olalım.

beyaz çay ne işe yarar

Beyaz Çay Nasıl Demlenir?

Etkilerini hissetmek istediğinizde beyaz çay kullanımı doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Öncelikle beyaz çayınızı tam tadında demlemeniz için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde olacaktır:

  • Öncelikle kaliteli bir beyaz çay almalısınız. Aldığınız çayın hava almayan bir paket içinde olmasına özen göstermelisiniz. Uzun süre hava ile temas eden beyaz çay tüm etkisini yitirecektir.
  • Sıcak su ile demleme yöntemini tercih etmelisiniz. Fakat bu sıcaklık ocaktan alındığı anda olan sıcaklık ile aynı olmayacaktır.
  • Bir süre kaynayan su, bir iki dakika kadar dinlenmelidir. Çok sıcak su kullanırsanız çayınızın lezzeti ve besin değeri kaybolacaktır.
  • Dinlenen suyunuzu, bir demlik içinde veya fincan içindeki beyaz çayınızın üzerine yavaşça ekleyin.
  • Fincan için 1 çay kaşığı beyaz çay yeterli iş görecektir. İki dakika kadar demlenen beyaz çayınızı günde 2 defa tüketebilirsiniz.
beyaz çay faydaları

Beyaz Çay Ne Zaman İçilmeli?

  • Cildinizde yağlanmalar belirgin hale geldiyse,
  • Sivilcelerinizden kurtulmak istiyorsanız,
  • Romatizmaya bağlı ağrılar ve diğer ağrılar yok olsun diyorsanız,
  • Vücudunuza bakteriler yayıldıysa,
  • Tansiyon yüksekliği yaşıyorsanız,
  • Saçlarınız dökülmeye başladıysa,
  • Kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız,
  • Cildinizde kuruluk hissediliyorsa beyaz çay içme zamanınız gelmiş demektir.

Detaylı bilgi için: Dünyanın En Çok Tüketilen Çay Çeşitleri

beyaz çay neye iyi gelir

Beyaz Çay Zararları ve Yan Etkileri

Beyaz çay kafein içeren bir tür çaydır. Kafein miktarı az olması ile kimi insanlar için tehlike arz etmez. Fakat bazı insanlarda kafein etkisinden dolayı uykusuzluk ve çarpıntı gibi problemlere neden olabilir. Ayrıca beyaz çay yapısından dolayı, vücuttaki demir miktarını hızlandırabilir. Yemeklerden önce tüketilmesi, daha sağlıklı olacaktır.

Uzun süredir ilaç kullanan biriyseniz beyaz çayı ilaçlarla beraber içmemelisiniz. Özellikle de demir hapları kullananlar doktorundan onay alarak çay tüketmelidir. Olası bir alerji ve mide bulantısı durumunda çayın tüketilmemesi önerilmektedir. Gün içinde çok fazla içildiğinde tansiyonu birden düşürebilir. Gebelik döneminde de uzak durulması gereken bir çaydır.

Detaylı bilgi için: Siyah Çayın İlk Kez Duyacağınız 9 Faydası

beyaz çay faydaları

Uykudan Önce Beyaz Çay İçmek Neye İyi Gelir?

Beyaz çayın tadını sevenler, uykudan önce içme durumunda sağlığa olan etkisini merak etmekte. Eğer beyaz çayı uykudan önce içerseniz; uykuda daha kolay geçebilirsiniz. Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi olduğundan, vücut ağrısı hissetmeden uyuyabilirsiniz. Kronik ilaç kullanmıyorsanız; yatmadan önce beyaz çay içebilirsiniz. Her koşulda uzman hekiminize danışmanız önerilir.

beyaz çay

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Papatya Çayının Faydaları, Neye İyi Gelir, Nasıl Yapılır?

En Güzel Çay Nasıl Demlenir? Püf Noktaları, Lezzet Sırları

Form Çayı Ne Zaman İçilmeli? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilmeli?

Bitki Çayı Faydaları Hangi Çay Neye İyi Gelir? 9 Fincan Şifalı Çay!

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri