Dış Gebelik Nedir? Belirtileri, Neden Olur?

Dış Gebelik Nedir? Belirtileri, Neden Olur? Tarifi

Dış Gebelik: Tanıdan Tedaviye İpuçları

Bu yazımızda Türk toplumunun %2’lik kısmında, ABD’de ise her 50 kadının 1’inde görülen “dış gebelik” konusunu inceledik. Dış gebelikte görülen belirtileri ve nedenlerini şimdi sizlerle paylaşıyoruz. Dış gebeliğe dair merak edilen tüm soruların cevabı bu sayfada!

İlginizi çekebilir: Hamileliğin İlk Aylarında Nasıl Beslenmeli?

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

dış gebelik nedir

Dış Gebelik Nedir?

Tıbbi kaynaklarda dış gebelik “ektopik gebelik” olarak adlandırılmaktadır. Dış gebelik ne demek sorusunun detaylı cevabı da şöyle verilebilir: Sperm hücresinin döllenmiş yumurta ile beraber rahim içine yerleşmesi gerekirken; rahim dışında, uterusun ana boşluğunun dışında yerleşmiş olmasına dış gebelik denilmektedir.

Genellikle fallop tüpü adı verilen fallop kanalına yerleşerek dış gebelik meydana gelir. Dış gebelik normal gebelik gibi ilerleyemez. Döllenmiş yumurtanın rahim dışında gelişmesi mümkün olmayacağı için rahim dışına yerleşen bu yumurta büyüdükçe kanamalara neden olur; sağlık açısından tehlikelidir.

Dış gebelik ciddi bir gebelik türüdür. Doktorlar tarafından kontrol altına alınması gereklidir. Dış gebelik yaşayan anne adaylarının hayatlarını, tehlikeye sokabilecek kadar önemlidir. Dış gebelik denilip normal gebeliğe dönüşebilir mi sorusunun cevabı da hayır. Bu durumun canlı doğumla sonuçlanması mümkün değildir.

Dış Gebelik Kimlerde Görülür?

  • Daha önce dış gebelik yaşayan kadınlar,
  • 35 – 40 yaş üzerindeki kadınlar,
  • Fallop tüplerinde iltihaplanma olanlar,
  • Sigara içenler.

Dış Gebelik Belirtileri: Nasıl Anlaşılır?

  • Vajinal lekelenme,
  • Akıntı benzeri kanamalar,
  • İstenmeyen kilo kayıpları,
  • Baş dönmesi,
  • Karın ağrıları,
  • Sindirim sistemi sorunları.

Gebelik şüphesinde olan kadınlarda:

  • Şiddetli ağrılar varsa ve bu ağrılar boyun ve omuz bölgesine kadar hissediliyorsa,
  • Mide ve bağırsak sağlığınız bozulduysa,
  • Kanama ile beraber yoğun baş dönmesi yaşanıyorsa,
  • Yorgun ve güçsüz hissediliyorsa derhal doktora gitmeniz ve sağlığınızı bu tehlikeden kurtarmanız gereklidir.

Dış Gebelik Nasıl Olur?

Dış gebelik, genel olarak yumurtanın tüpler ile rahime iletilmesi sırasında yaşanan bir problemden meydana gelir. Rahime ulaşması gereken yumurta, çeşitli nedenlerden dolayı rahime ulaşamaz. Ulaşamadığı için yumurta, olduğu yere tutunarak gelişmeye başlar. Genellikle fallop tüplerine tutunur ve fallop tüpleri yumurtanın gelişimine izin vermez. Oldukça dar bir alan olduğu için yumurta burada sağlıklı şekilde gelişemez.

Dış gebelikte kanama olduğunda anında doktora gitmek gerekir. Geç kalındığında anne adayının rahim ve fallop tüplerine zarar verir. Aşırı kanama anne adayının hayatını tehlikeye sokar. Bu yüzden dış gebelik yaşayanlar gerçekten dikkatli olmalıdır.

İlginizi çekebilir: Yumurtlama Dönemine İyi Gelen 12 Besin

dış gebelik belirtileri

Dış Gebelik Neden Olur?

Dış gebelik neden olur sorusunun farklı cevapları da vardır yani dış gebelik çeşitleri farklı farklıdır. Fallop tüplerinde oluşacağı gibi farklı dokularda da meydana gelen dış gebelik, kanamalar başladığı anda bitmesi gerektiğini haber verir.

Dış gebeliğe neden olan faktörler listelendiğinde ise:

  • 35 yaş ve üzeri gebelik,
  • Fallop tüpünde enfeksiyon olması,
  • Daha önce yaşanan dış gebelik geçmişi,
  • Daha önce yaşanan enfeksiyondan kalan yaralı doku,
  • Doğuştan gelen tüplerde şekil bozukluğu,
  • Sigara ve alkol kullanımı,
  • Birden fazla kürtaj işlemi,
  • Dış gebelik geçmişi,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
  • Daha önce denenmiş bebek tedavileri dikkat çeker.

İlginizi çekebilir: Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

dış gebelik neden olur

Dış Gebelik Nasıl Sonlandırılır?

Anne adayının hayatını tehlikeye sokabilecek dış gebelik tedavi ile sonlandırılır. Erken teşhiste metotreksat adı verilen baskılayıcıdan da faydalanılır; bu yöntem vücudun hamilelik dokusunu yok etmesini sağlar. Bir çeşit ilaçtır ve hastaya enjekte edilir. Bu enjeksiyon ile vücut içinde bir çeşit düşük potansiyeli oluşturulur. Bu tedavi sonrasında kanama ve kasılma gibi düşük belirtilerinin görülmesi normaldir. Erken tedavi yöntemidir.

Metotreksat adı verilen ilaç iğne yoluyla anneye verilir. Ektopik kitle hücrelerini yani dış gebelik kitlesini yok etmek için uygulanır. İğne tedavisi sonucunda %85 başarı elde edildiği ifade edilir. Bu iğne kitlenin bulunduğu bölgeye veya kas dokusuna yapılır.

Dış gebelik tanısında gecikme oldu ise ameliyat gerekebilir. Çünkü gecikme ile fallop tüplerinde yırtılma ve tahribat meydana gelebilir. Dış gebelik ameliyatı ile bu dokunun cerrahi müdahale ile alınması gerekir. Dış gebelik ameliyatı sonrasında, hCG seviyesinin “0” olması için beklenir. Eğer hCG seviyesi azalarak düşerse, başarılı bir operasyon yapılmıştır denilir.

Hormon seviyesi yüksek ölçülürse, tekrar ameliyat istenebilir. Dış gebelik kapalı ameliyat türü de vardır. Tedavi yöntemine uzman ve ameliyat olacak kişi birlikte karar verir. Dış gebelik ameliyatı ne kadar sürer diye merak ediyorsanız cevap ameliyat türüne göre farklılaşabilmektedir.

Dış gebelik ameliyatı sonrası hastanın bir süre dinlenmesi ve sağlıklı beslenmesi gereklidir. Ameliyat olan kadınların sonraki gebeliğinde ilk günden itibaren doktor kontrolü ile gebeliğine devam etmesi önerilir. Ağır kaldırmaması ve kan değerlerinin dengelenmesi için bol sıvı tüketmesi gerekir.  Oluşacak herhangi bir sağlık sorununun önüne geçmek için doktor gözlemi yerinde olacaktır. Ayrıca dış gebelik geçiren kadınlar şu sorunun cevabını öğrenmek isteyebilir:

Dış gebelik sonrası hamile kalma mümkün müdür?

Yaklaşık %65’lik bir çoğunluk dış gebelik sonrasında ilk 18 ay içinde hamile kalabilir. Dış gebelik sonrası hamilelik durumu fallop tüplerinin sağlığı ile ilişkilidir. 2 fallop tüpten biri sağlıklıysa hamilelik gerçekleşebilir. Ancak en doğru tespit için jinekolojik destek alınmalıdır.

dış gebelik belirtileri

Dış Gebelik Ultrasonda Görülür Mü?

Ektopik hamilelik, kan veya idrar testi ile belli olmayacak bir durumdur. Bu nedenle vajinal ultrasonografi ister. Ultrason sonucunda rahim içinde kesenin olmadığı tespit edilebilir. Normal gebelik ile aynı belirtileri gösteren bu durumun dış gebelik olduğu anlaşılır.

Ultrason kontrolü güvenilir sonuçları vermektedir. Bu nedenle gebelik şüphesi içinde olan kadınların düzenli olarak ultrason muayenesi yaptırması sağlıklı sonuçları verecektir. Geç kalındığında anne hayatı büyük risk altında olacaktır.

Dış Gebelikte Kanama Olur Mu?

Dış gebelikte kanama fetüsün tüpleri yırtması sonucunda oluşur. Genellikle 4 veya 6 haftalık bir süreçten sonra fetüs tüpleri yırtacak boyuta ulaştığı için, bu haftalarda kanamalar söz konusu olabilir. Kanamalar geçer diye beklemek büyük hata olacaktır.

Kanamadan kaynaklı tansiyon düşüklüğü meydana gelir ve anne adayı bayılabilir. Bu durum iç kanamayı tetikler. Derhal hastaneye gidilmelidir. Kanama dış gebelik zararları listesinin en ciddi maddesidir. Dış gebeliğin verdiği stres ve üzüntü de psikolojik zararları arasında yer alır. Yıpranma ve yorgunluk da zararları arasındadır.

Dış Gebelikte Bebek Olur Mu?

Ne yazık ki embriyo rahim içinde olmadığı için bebeğin yaşama ihtimali yoktur. Doktorunuz erkenden fark edilirse tedavi başlar ve gebelik sağlıklı şekilde sonlandırılır. Eğer doktor kontrolüne gitmediğiniz süre içinde kanama ve düşük meydana gelirse; anne hayatı risk altında kalabilir. Bu nedenle eğer gebelik döneminin başında doktorunuz dış gebelik riski var diyorsa; sıkı takip yapmanız gerekir.

dış gebelik nasıl sonlandırılır

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Progesteron Yükselten 12 Sağlıklı Besin

Ovulasyon Testi Nedir? Nasıl Kullanılır?

En Yüksek Östrojen İçeren 10 Mucizevi Besin

5 Soruda Regl Döneminde Beslenme, Diyetisyen Cevapladı

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri