Enginarın Faydaları Nelerdir? Nasıl Temizlenir, Soyulur?

Enginarın Faydaları Nelerdir? Nasıl Temizlenir, Soyulur? Tarifi

Enginar: Karaciğer Dostu Ege’nin Kalbi!

Kangar, kenger ve sinar olarak da bilinen enginar bitkisi, geçmişi çok eskilere dayanan ve antik Mısır’da doğurganlığın sembolü olarak bilinen bir sebzedir. Enginar ağacı ülkemizle birlikte İsrail, Mısır, Yunanistan ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerinin yanı sıra Amerika ve Arjantin’de de yetişir.

Enginarın Faydaları

  • Besleyicidir
  • Kolesterolü Dengeler
  • Kan Basıncını Dengeler
  • Karaciğer Sağlığını Korur
  • Sindirim Sistemi Dostudur
  • İBS Mücadelesinde Destekçidir
  • Kan Şekerini Düşürür
  • Kanser Riskini Önler
  • Sağlıklı Doğumu Destekler
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
  • Kansızlığa İyi Gelir
  • Kemikleri Güçlendirir
  • Beyin Fonksiyonlarını Güçlendirir
  • Metabolizmayı Hızlandırır
  • Libidoyu Yükseltir
  • Cildi Yeniler
enginar faydaları

Vücudun ana organlarından biri olan karaciğer, protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin metabolik işlemlerinden ve toksinlerin vücuttan atılmasından sorumludur. İçeriğinde yer alan antioksidanlar nedeniyle enginar karaciğer hastalıklarının tedavisinde uzmanlar tarafından önerilir.

Karaciğer dostu ve vitamin deposu olarak bilinen enginarın özellikle yaprakları karaciğer fonksiyonlarını düzenlemede önemli rol oynar. Bu nedenle enginar satın alırken su içinde bekletilenlerden ziyade yapraklı olanları tercih edilmeli ve tazeliğine dikkat edilmelidir. Enginar ile hazırlanan yemeklerin kısa sürede vitaminlerini kaybetmeden tüketilmesi de büyük önem taşımaktadır.

Özellikle aşırı alkol tüketenler, hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde yaşayanlar, kuru temizlemede çalışanlar, akü ve deri fabrika çalışanları, egzoz dumanına maruz kalanlar, duvar boyacıları ve çamaşırhane çalışanların toksinleri vücutlarından atabilmeleri için enginar tüketmeleri önemlidir.

enginar nasıl soyulur

Enginar Nedir?

Papatyagiller familyasına ait olan enginar bir sebzedir; mavi mor renk çiçek açar. 50-150 santimetre arasında değişen boya sahip olan bitki çok senelik otsu bir yapıdadır. Kuvvetli ve sert yapılı gövdesi dik olan enginarın yaprakları sapsızdır. Büyük ve uzun oval yapıya sahip olan yapraklar parçalıdır.

Enginar çiçeği üst yaprakların koltuğundan çıkar ve uzun sapların ucunda büyük başçık kümeleri halinde toplanır. Enginar çiçeğinin tablası etlidir. Bu etli bölgeye enginar meyvesi de denmektedir. Bahar aylarının popüler bitkisel besinlerinden biri olan enginar otantik görünüme sahip açık pembe çiçekleri ile dikkat çekicidir. Sapının orta kısmı da yenilebilir; en lezzetli bölümü ve etli kısmı kalbidir.

Enginar tohumları da enginarın kendisi kadar yararlıdır ve yenilebilir özelliktedir. Derin ve killi topraklarda yetişen enginar dona karşı duyarlı bir bitkidir. Bu yüzden ılıman iklimleri sever ve ülkemizde yoğun olarak Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir.

enginar temizleme

Enginarın Faydaları Nelerdir?

Son yıllarda organik beslenmeye ilginin artışı ile birlikte ön plana çıkan enginar neye iyi gelir? Ülkemizde bol bol yetişen, nisan ve mayıs aylarında tezgahlarda yerini alan enginarın faydaları nelerdir? Her damak zevkine hitap edebilecek tariflere uyarlanan, sağlıklı ve şifa deposu 16 maddelik enginar faydaları listesi huzurlarınızda!

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

1) Besleyicidir

Enginar antioksidan bakımından çok zengindir. Folat, C ve K vitaminlerini yoğun olarak bulunduran enginar, fosfor, magnezyum, potasyum ve demir bakımından da zengindir.

enginar faydaları

2) Kolesterolü Dengeler

İçindeki sinarin maddesi etkisiyle kolesterolü dengeler. Özellikle kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahip olan enginar yüksek kolesterole sahip olanlar tarafından enginar çayı şeklinde de tüketilebilir.

kolesterol

3) Kan Basıncını Dengeler

Enginar içindeki potasyum sayesinde kan basıncını ve tansiyonu dengelemeye yardımcı olabilmektedir.

kan basıncı

4) Karaciğer Sağlığını Korur

Antioksidan özelliği nedeniyle karaciğerin toksinlerden temizlenmesine yardımcı olur. Özellikle enginarın suyunun faydaları ile karaciğer sağlığı desteklenebilir. Düzenli enginar suyu tüketimi karaciğer hastalıklarını tedavi edebilir. Özellikle karaciğer yağlanması için enginar sirkesi tüketilebilir.

karaciğer

5) Sindirim Sistemi Dostudur

Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında önemli rolü vardır.

mide

6) İBS Mücadelesinde Destekçidir

İrritabl bağırsak sendromu ya da huzursuz bağırsak sendromu olarak bilinen rahatsızlığın semptomlarını azaltmak için enginar tüketebilirsiniz. Bu konudaki araştırmalar sürmekle birlikte enginarın bağırsak bakterileri konusunda olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir.

bağırsak sağlığı

7) Kan Şekerini Düşürür

Bazı araştırmalar enginar özünün kan şekeri düşürücü etkisi olduğunu göstermektedir.

kan şekeri

8) Kanser Riskini Önler

Enginarın içinde kanserle mücadeleyi destekleyen antioksidanların olduğuna dair çalışmalar bunulmakla birlikte bu konuda da araştırmalar sürmektedir.

kanser

9) Sağlıklı Doğumu Destekler

Enginardaki folik asit bebekler ve anneler için çok değerli olduğu için doğum öncesi ve sonrası enginar tüketilmesi yararlıdır.

hamilelik

10) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Vücudun bağışıklık sistemine destek olarak hastalıklara karşı vücudu virüs ve bakteriyel enfeksiyonlardan korur.

grip

11) Kansızlığa İyi Gelir

Demir bakımından zengin olan enginar düzenli olarak tüketildiğinde kansızlığı önler.

kansızlık

12) Kemikleri Güçlendirir

Kemik ve diş sağlığının korunmasına destek olur, kemiklerin güçlenmesini sağlar.

kemik sağlığı

13) Beyin Fonksiyonlarını Güçlendirir

Beyin ve sinir sisteminin düzenli çalışmasında etkindir. Özellikle Alzheimer hastalığına yakalanma riskini minimuma indirger.

beyin sağlığı

14) Metabolizmayı Hızlandırır

Enginar yaprakları idrar söktürücüdür. Vücutta oluşan ödem ya da şişkinliklerin atılmasında enginar yaprağının faydaları vardır.

metabolizma

15) Libidoyu Yükseltir

Enginarın cinselliğe faydaları da vardır. Enginar afrodizyak etkisiyle cinsel gücü artırabilen bir sebzedir.

libido

16) Cildi Yeniler

Enginarın cilde faydaları özellikle cilt rahatsızlıkları üzerindeki etkisiyle bağlantılıdır. Düzenli olarak enginar ekstresi kullanımı ciltte meydana gelen mantar ve egzama gibi problemlerin iyileşmesinde önemli rol oynar.

cilt bakımı

Enginar Nasıl Temizlenir, Soyulur?

Yüksek lif oranına sahip olan enginar kılçıklı bir sebzedir. Kılçıklı olduğundan dolayı akla enginar nasıl yenir ve enginar çiğ yenir mi soruları gelebilir. Enginar ile enginar yemeği, enginar dolması ve enginar çorbası gibi yemekler yapılabilir. Ayrıca çiğ enginar kullanılarak yapılan enginar salatası da beğenilen salata çeşitleri arasındadır.

Tabii bu yemekleri yapabilmek için enginar ayıklama ve soyma işlemlerinin yapılması gereklidir. Peki, enginar nasıl soyulur? Afiyetle yemek için enginar nasıl temizlenir? İşte ihtiyacınız olan püf noktalarını içeren enginar temizleme aşamaları:

Ön Hazırlık

Enginarları soymaya başlamadan önce büyük bir kabın içine enginarlarınıza yetecek kadar su doldurun ve içine yarım limon suyu ekleyin. Çünkü enginar kalbi hava ile temas ettiğinde kararır. Limon suyu enginarların kararmasını önleyecektir.

enginar nasıl temizlenir

Enginar Soyma ve Temizleme

  • Enginarları soğuk suda iyice yıkayıp temizleyin.
  • Enginarı kesme tahtasına yan yatırın.
  • Baş kısmındaki yapraklardan 2 parmak kalınlıktaki mesafeden keskin bıçakla kesin. (Görseldeki gibi)
  • Alttaki yaprakların sert uç kısımlarını mutfak makası ile kesin; kırpın.
  • Sapının kalın ve sert kısmını da kesin.

Eğer yapraklı enginar dolması yapacaksanız bu temizlik aşaması yeterli. Ancak enginar kalbini çanak olarak kullanacaksanız diğer aşamaya geçelim:

enginar nasıl temizlenir
  • Bir elinize bıçağı diğer elinize enginarı alın.
  • Enginarın dış yaprak kısımlarından itibaren tıpkı elma soyar gibi keskin bir bıçakla çevirerek soyun.
  • Baş kısmındaki yaprakların hepsi gittiğinde enginarın iç kısmında yer alan tüylü bölümünü kaşık yardımıyla oyar gibi çıkartın.
  • Bu sırada limon ile enginarı ovalamayı unutmayın.
  • Tamamen yapraklarını kesip tüyünü çıkardığınız enginarları temizledikçe en başta hazırladığınız limonlu su kabına koyun; kararmasın.

Enginar nasıl temizlenir, evde enginarı nasıl soyabilirim? Merak ediyorsanız detaylıca anlatılan videoyu ziyaret edebilirsiniz:

Tarif için: Enginar Nasıl Temizlenir?

Enginar Mevsimi Ne Zaman?

Gerçek bir Ege – Akdeniz bitkisi olan enginar havalar ısınmaya başladığında ilkbahar mevsiminde olur. Enginar hasat zamanı Akdeniz Bölgesi için ocak – nisan ayları dönemini kapsar. Ege Bölgesi ve özellikle İzmir Urla yöresi için hasat zamanı nisan – mayıs aylarıdır. Mayıs ayı geçtikten sonra hasat edilirse lezzet kalitesi düşebilir.

Peki, enginar ne zaman dikilir?

Çeşitlerine göre mevsimsel değişiklikler gösteren enginar, Akdeniz ve Ege Bölgesi için ekim – kasım aylarında, Marmara Bölgesi için mart – nisan aylarında dikilir. Çok yıllık bir bitkidir.

Nisan ve mayıs aylarında lezzeti ile ön plana çıkan enginarlar mevsiminde hasat edilip konservelenerek saklanabilir. Enginar lezzetini her mevsim yaşamak istiyorum derseniz, derin dondurucuya enginarlarınızı küp küp doğrayarak ya da kalbini ayıklayarak depolayabilirsiniz.

enginar faydaları

Enginar Nasıl Saklanır?

Ayıklayıp soyduğunuz enginarların kararmasını önlemek için limonlu su içinde bekletebilirsiniz. Kısa süreli kullanım için bu yöntem geçerlidir. Ancak uzun süreli enginarı saklamak isterseniz en uygun saklama yöntemi derin dondurucu ya da konserveleme yöntemidir.

  • Enginarlarınızı şoklama işlemi için büyük bir tencereye su doldurun. İçerisine birkaç adet limon tuzu ekleyerek suyu kaynatın.
  • Bir süzgeç içine enginarlarınızı yerleştirerek kaynayan suyun içine bırakın. Yaklaşık iki dakika suyun içinde tuttuktan sonra enginarlarınızı çıkarıp soğuk sudan geçirin.
  • Suyunu süzdürdüğünüz enginarları dilediğiniz büyüklüklere ayırarak ya da kalbini çanak halinde buzdolabı poşetlerine koyun.
  • Poşetlerin havasını alarak ağzını sıkıca kapatın ve derin dondurucuya yerleştirin.
  • Enginarlarınız bu yöntem ile yaklaşık 6 ay tazeliğini korur.

Peki, enginar bozulur mu?

Evet, uygun koşullarda saklanmazsa enginar çürüyebilir.

enginar faydaları

Enginar Nasıl Yenir?

Enginar nasıl yenir ve tüketilir? Bahar aylarının vitamin kaynağı sağlıklı yiyeceği enginarı yemenin farklı yollarını sizlerle paylaşıyoruz:

  • Yaprakları soyulmuş enginar kalbi ile (çanak enginar) zeytinyağlı veya etli yemekler hazırlayabilirsiniz.
  • İçine patates, havuç gibi garnitür ekleyerek zeytinyağlı ılık enginar veya kıymalı harç ile sıcak enginar yemeği pişirebilirsiniz.
  • Enginar kalbini küp küp doğrayarak salatalara ekleyebilirsiniz. Dilediğiniz salata malzemesiyle sade ya da yoğurtlu enginar salatası hazırlayabilirsiniz.
  • Enginar kalbini çorbalarınıza ekleyebilirsiniz. Parçacıklı tüketebilir ya da blenderdan geçirebilirsiniz.
  • Yaprakları ile taze enginar nasıl tüketilir diye soracak olursanız Egeliler size hemen yapraklı enginar dolması yanıtını verir. Pirinçli harcın yaprakların arasına doldurulmasıyla hazırlanan enginar dolması yaprakları koparılarak yenir.

Tarif listesi için: Enginar Yemekleri: Lezzet Garantili 24 Tarif

enginar nasıl temizlenir

Enginar Kalori ve Besin Değerleri

Enginar içerdiği antioksidan, vitamin, protein, mineral, karbonhidrat ve lif oranı nedeniyle sebzelerin sultanı olarak bilinir.

100 gram pişmiş enginar yaklaşık olarak 53 kaloridir.

Oldukça düşük kalori içeriğine sahip olan sebzenin 100 gramı günlük lif ihtiyacının %20 sini karşılar. Kalori denildiğinde akla gelen enginar zayıflatır mı sorusunu da hazır yeri gelmişken cevaplayalım. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden dolayı zayıflama diyetlerinde sıklıkla enginar yer almaktadır. Zayıflamayı destekler.

Yüksek oranda C vitamininin yanı sıra B6, B2, B1, A vitamini ve folik asit de içerir. Magnezyum, manganez, potasyum, sodyum demir, kalsiyum, fosfor, silisyum ve kükürt içeren enginarın 100 gramındaki K vitamini miktarı günlük K vitamini ihtiyacının % 18’ini karşılar.

Gallik asit, kuarsetin ve sinarin gibi antioksidan bileşenler içeren enginar sağlığa faydalarının yanı sıra farklı aroması ve lezzeti ile de sofralarda yerini alır.

Detaylı bilgi için: Enginar Kaç Kalori? Yemeği, Salatası Dolması – Besin Değerleri

enginar soyma

Enginar Çeşitleri Nelerdir?

Sakız Enginar

Enginar üretimi açısından iklimi ve toprak özelliği açısından en uygun ilimiz İzmir ve çevresidir. Ege ve Akdeniz bölgesinde sakız çeşidi enginar üretilmektedir. Başı küçük yapıya sahip olan sakız enginarının yaprakları yırtmaçsız ve kısadır. Soğuğa dayanıksızdır. Daha çok taze olarak tüketilir.

Bayrampaşa Enginarı

Marmara bölgesinde yetiştirilen Bayrampaşa enginarının baş kısmı oldukça iridir. Koyu yeşil yapraklı ve yırtmaçları fazladır. Soğuğa dayanıklıdır. Konserve yapılmaya daha elverişli olduğu için konserve yapımında yaygın olarak bu tür kullanılır. Bayrampaşa ve sakız enginarı olarak iki ana çeşide sahip olan enginarın yetiştirildiği yere göre yerli enginar, şıra, daraca ve tuzla gibi çeşitleri de mevcuttur.

Türkiye’de enginar üretiminin özellikleri hakkında uluslararası platforma ev sahipliği yapan Urla Enginar Festivali ile hem yerel üreticiler bilinçlendirilmekte hem de ülkemizin zenginliklerinden biri olan enginarlarımızın tanıtımı yapılmaktadır.

enginar çeşitleri

Enginar Fiyatı Ne Kadar?

Sağlığa faydaları ile son yılların göze sebzelerinden biri haline gelen enginar mevsiminde pazarlarda, alışveriş merkezlerinde, manavlarda bulunmaktadır. Çeşidine, mevsimine ve o yılki mahsul durumuna göre enginar fiyat durumları değişiklik gösterir.

Aynı zamanda bütün olarak alınan enginar ile ayıklanıp soyulmuş halde alınan enginar arasında da fiyat farkı bulunmaktadır. Ortalama olarak bir adet enginarın fiyatı 2022 yılında ortalama 20 TL’dir. Mevsimi dışında konserve fiyatları 70-80 TL bandında seyredebilir.

enginar temizleme

Enginar Nasıl Pişirilir?

Enginar nasıl tüketilir sorunuza yanıt bulabileceğiniz diğer tarifler, aşama aşama resimli ve püf noktalı anlatımlarıyla bu listede sizleri bekliyor:

İlginizi çekebilir: 18 Muhteşem Enginar Tarifi

Şimdi gelelim web sitemizde kullanıcılarımızdan en çok beğeni alan enginarlı tariflere:

1) Enginar Çanakları Nasıl Pişirilir: Zeytinyağlı Enginar

Baharın gelişini müjdeleyen en sağlıklı sebzelerin başını çeken enginar, hem iştah açıcı görüntüsü hem de muhteşem lezzeti ile sofralarımızı süsler. Bezelye ve havuç ile sofraları şölene dönüştüren zeytinyağlı enginar çanakları ile sağlıklı beslenmenin keyfine varın. Zeytinyağlı Enginar Dolması (Videolu)

Zeytinyağlı Enginar Dolması (Videolu)

2) Orijinal Ege Usulü Yapraklı Enginar Dolması

Enginar nasıl yenir diye merak edenleri şaşırtacak, bağımlılık yaratan bir tarif! Egelilerin damak tadını yansıtan vazgeçilmez yemeklerden biri de enginar dolmasıdır. Enginar dolması yapılışı için ihtiyacınız olan püf noktaları, tam ölçülü tarifiyle huzurlarınızda! Yapraklı Enginar Dolması

Yapraklı Enginar Dolması

3) Enginar Salatası: Sağlıklı, Leziz ve Pratik!

Enginarı nasıl yesem diye düşünenlere farklı bir önerimiz var! Isınan havalara ve bahar mevsimine çok yakışacak renk renk bir tabak: Enginar salatası. İçine damak zevkinize göre salata malzemeleri ekleyebilir, sade veya yoğurtlu tüketebilirsiniz. Detaylı yapılışı için videolu anlatım sizi bekliyor. Enginar Salatası

Enginar Yaprağının 8 İnanılmaz Faydası

Enginarın Yanında İyi Gidecek 10 Leziz Tarif

Enginar Macununun Detoks Etkili 10 Faydası

Karaciğeri Koruyan Enginar Sirkesinin 7 Faydası

Enginar Suyu Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zayıflatır Mı?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri