Patlıcanın Faydaları, Sapının Suyunun Faydaları, Besin Değeri

Patlıcanın Faydaları, Sapının Suyunun Faydaları, Besin Değeri Tarifi

Faydalarından Leziz Tariflerine

Patlıcan Hakkında Her Şey

Patlıcangiller ve it üzümü olarak bilinen, mor bitkiler familyasına ait olan patlıcan, 1500 yıldan daha uzun bir süredir Hindistan ve Çin genelinde yetiştirilmektedir. Çeşitli toprak dokularında yetişen patlıcanın en çok verim elde ettiği toprak tipi pH 5.5 ila pH 6.5 değerindeki toprak türleridir. Ortalama dört ay güneş görmesi gereken patlıcanın tohumları 7 veya 14 gün içerisinde filizlenir.

Gizemli tarihi ile beyaz, mor ve kırmızı gibi farklı türlerde yetişen patlıcanın 450’den fazla tarife konu olduğu bilinir. M.Ö. 100 yılında sadece şifa kaynaklı olarak kullanıldığı bilinen patlıcan, günümüzdeki hale ve şekle çok uzun yıllar evcilleştirme çalışmaları ile birlikte gelir. Eski halinde acı ve daha dikenli olmasıyla dikkat çeken yabani patlıcanın değişim süreci Çin belgelerinde geçer. Özellikle patlıcan kürü tarihten gelen izleri ile iyileştirme etkileri taşır.

patlıcan besin değeri

Patlıcanın Faydaları Nelerdir?

Tüm evren üzerinde en çok bilinen patlıcan; uzun, kısa ve yuvarlak gibi pek çok çeşidi ile adeta bir şifa deposudur. Doğada yetişen tüm sebze ve meyveler kadar patlıcan faydaları da pek çok açıdan insan sağlığında etkilidir. Genel sağlığı ve yaşam kalitesini arttırdığı bilinen patlıcanın yaşam tarzıyla bütünleşen birçok hastalığa yakalanma riskini azalttığı görülür. İçerisinde antosiyaninler, flavonoid türü ve klorojenik asit içeren güçlü bir serbest radikal toplayıcı fenolik bileşenler barındıran patlıcan, vücut için gerekli antioksidan işlevi görür. Patlıcanın faydaları genel olarak şöyledir:

  • Kalp Sağlığı: Lif, potasyum, C vitamini, B6 vitamini içeriği ile tüm kalp sağlığını destekler.
  • Kan Kolesterolü: Düzenli olarak patlıcan tüketimi kilo kontrolü sağlarken aynı zamanda da kan kolesterol (LDL) düzeyinin dengelenmesinde etkilidir.
  • Kanser: Patlıcan içerisinde yer alan polifenollerin anti-kanser etkisi vardır. Kansere yakalanma riski olan hastada tümorün büyümesini veya kanserli hücrelerin yayılmasını önler.
  • Bilişsel Etki: Patlıcanın özellikle dış kabuğunda bulunan nasunin maddesi beyin hücresi zarlarını serbest radikal hasarlardan koruyan güçlü bir antioksidandır. Beyne kan akışını kolaylaştırırken aynı zamanda da nöroinflamasyonu önler. Bu da pek çok ruhsal bozukluğun önlenmesinde önemli bir etkendir.
  • Kilo Yönetimi: Sindirim sisteminde hacim arttırıcı olarak görev yapan patlıcanlar, kilo kaybında hayli etkilidir. Patlıcan, tokluğu alarak iştahı azaltır. Özellikle diyet listelerinde daha uzun süre tok kalmayı sağladığı için tercih edilir.
  • Karaciğer Sağlığı: Karaciğerin belli toksinlerden korunmasına yardımcı olan patlıcan, karaciğerin sağlıklı kalmasını sağlar.
  • Diyabet: İçerdiği zengin besin kaynağı ile şeker hastaları için uygun bir besin kaynağı oluşturur.

patlıcan kürü

Patlıcan Sapı Suyunun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? (Patlıcan Kürü)

  • Yıllardır bilinmeyen faydaları nedeni ile çöpe atılan patlıcan sapları inanılmaz özelliklere sahiptir. Gün geçtikçe doğal tedavi yöntemleri arasında daha fazla kullanılmaya başlayan patlıcan sapının faydaları özellikle kalp damar sağlığı üzerine etkilidir. Patlıcan suyu kan dolaşımını hızlandırır ve damar sertliğini önler.
  • Patlıcan sapı suyu hazırlanırken yemeklik doğranan saplardan faydalanabilirsiniz. Fakat flavonoid antioksidanı en güçlü olan patlıcanların soyulan dış kabuğuna da suda kaynamak üzere kullanmak gerebilir.
  • Eklem iltihapları dahil, daha rahat tuvalete çıkmayı sağlayan patlıcan sapının basura faydaları bulunur. Sabah akşam birer bardak olarak içilen patlıcan sapı, bağırsaklar üzerinde rahatlatıcı etkilere sahip olması ile bilinir.

patlıcan faydaları

Patlıcan Kalori ve Besin Değerleri

  • Akdeniz diyet listelerinin vazgeçilmezi olan patlıcan kalori açısından düşük ve lif açısından zengin bir besindir.
  • Folik asit, potasyum, magnezyum ve antioksidan açısından yoğun olan patlıcan besin değeri yüksektir.
  • 100 gram patlıcanda 17 kcal kalori, 2.5 g karbonhidrat, 2.8 g lif, 1.2 g protein, 5.0 mg A vitamini, 224.0 mg potasyum, 13.0 mg kalsiyum ve 0.4 mg demir bulunur.

Detaylı bilgi için: Patlıcan Kaç Kalori? Salatası, Dolması, Yemeği, Kebabı Kalorileri

patlıcan faydaları

Patlıcan Zararları ve Yan Etkileri

İçerdiği nikotin nedeni ile aşırı tüketiminde vücutta belli başlı yan etkilere neden olabilen patlıcanın da diğer tüm sebze meyveler gibi orantılı tüketilmesi önerilir. Daha çok çiğ tüketildiğinde zehirlediği veya dokunduğu bilinen patlıcanı tüketirken dikkat edilmesi gerekir. Patlıcanın aşırı tüketimi sonucu zararları ve yan etkileri şöyledir:

  • Ağızda yara veya afta neden olabilir.
  • İçinde oksalat bulunduğu için safra kesesi sorunları olan hastaların hastalığını tetikler veya böbrek taşı oluşturabilir.
  • Ciltte kaşıntı ve baş ağrısı gibi sorunlar yaratabilir.
  • Boğazda şişlik oluşturabilir.
  • Olgunlaşmadan tüketilen rengi açık ve sert patlıcanlar mide bulantısı yapabilir.
  • İçerdiği yoğun nikotin nedeni ile bağımlılık etkisi yapabilir.
  • Çiğ olarak tüketildiğinde solanin maddesi zehirlenmeye neden olur ancak bu maddenin etkisi pişirildikçe geçer.
patlıcan yemekleri

Patlıcan Yemekleri En Sağlıklı Nasıl Hazırlanır, Tüketilir?

  • Doğru kullanıldığı takdirde sağlığa pek çok faydası olan patlıcanın daha çok közlenmesi ve haşlanması önerilir.
  • Yağda kızardığında aşırı yağ çeken ve pek çok vitamini kaybeden patlıcanı en sağlıklı şekilde tüketmek için köz üstünde pişirilip kabuklarının soyulması gerekir.
  • Yemeğe atılmadan en az 30 dakika evvel tuzlu suda bekletirseniz patlıcanın içinde bulunan acı tattan kurtulmuş olursunuz.
  • Yağda kızartma yapmak yerine fırına atabilirsiniz böylece daha sağlıklı bir menü olur.
  • Patlıcan yemeklerinde daha fazla vitamin ve mineral almak için kabuklarını da kullanabilirsiniz.
  • Özellikle sabah kahvaltılarında patlıcanı tost olarak değerlendirirseniz daha zinde ve enerjik hissedebilirsiniz.
  • Patlıcanı doğrama aşamasından pişirmeye kadar olan süreçte paslanmaz çelik tercih ederek daha sağlıklı bir yemek elde edebilirsiniz.
  • Antioksidan etkilerinden daha iyi faydalanmak adına pişirme yöntemlerini daha fırın ve köz üzerinde değerlendirebilirsiniz.

patlıcanın faydaları

En Beğenilen Patlıcan Yemeği Tarifleri – 12 Nefis Öneri

Yediden yetmişe herkesin beğenerek tükettiği patlıcanın zeytinyağlıdan salataya kadar pek çok tarif çeşidi vardır. Her ülkenin kendi kültürüne göre bir tarif içerisinde mutlaka kullandığı patlıcanlar, küp küp, yuvarlak, dilim, tek parça, yarım gibi pek çok kesim şekli ile kullanılabilir. İşte, birbirinden leziz patlıcan yemekleri!

1) Lezzeti Derin Tarifi Kolay Zeytinyağlı Patlıcan Yemeği

Zeytinyağlı yemeklerden hoşlanan kişiler için hayli lezzetli bir seçenek sunan patlıcan yemeği, hem soğuk hem de sıcak tüketilebilir. Az malzeme ile yapılabilecek en kolay tariflerden biri olan yemeği kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Zeytinyağlı Patlıcan Yemeği Yapımı

2) Tadı Damakta Kalan Karnıyarık Tarifi

Karnıyarık severler için muhteşem bir tarif olan patlıcan yemeği ana menülerde özellikle göz dolduran yemek isimlerinden biridir. Patlıcan ve kıymanın ağızda kalan enfes birleşimini oluşturan karnıyarık, görüntüsü ile misafir sofralarının da vazgeçilmezi olarak yapılır. Karnıyarık Tarifi

3) Doyurucu ve Nefis Patlıcan Kebabı

Oldukça pratik patlıcan tariflerinden biri olan köfteli tarifi köfteleriniz buzlukta hazır ise dakikalar içinde hazırlayabilirsiniz. Düşük kalorisi ve doyurucu özellikleri ile bilinen patlıcan kebabı et ile mükemmel bir uyum içindedir. Nefis Patlıcan Kebabı

Tarif: Nefis Patlıcan Kebabı

4) En Lezzetli Patlıcan Musakka Yapılışı

Patlıcansız yapamayan bağımlılar için enfes bir tarif olan patlıcan musakka, hem besleyici hem de doyurucu yönü ile öne çıkar. En lezzetli yemek tariflerinden biri olan musakka, patlıcan ve kıyma uyumunun en güzel örneklerinden biridir. Patlıcan Musakka Yapılışı

Tarif: Patlıcan Musakka Yapılışı

5) Muhteşem Tadı ile Fırında Enfes Patlıcan Oturtma

Özellikle misafir sofralarının öne çıkan tariflerinden biri olan patlıcan oturtma genellikle pilav ile servis edilir. Herkesin severek tükettiği patlıcan oturtma sağlıklı yemek çeşitlerinden birini oluşturur. Enfes Patlıcan Oturtma (Fırında)

Tarif: Enfes Patlıcan Oturtma (Fırında)

6) Mükemmel Bir Meze Olan Patlıcan Salatası

Sofrada farklılığı sevenlere hitap eden patlıcan salatası, közlenmiş olarak yapıldığı için hayli sağlıklıdır. Et ile büyük bir uyuma imza atan patlıcanın salatası pikniklerde de lezzetli olması dolayısı ile yapılır. Patlıcan Salatası

Tarif: Patlıcan Salatası

7) Klasik Çizginin Dışında, Hazır Yufka ile Yapılmış Patlıcanlı Börek

Tadı damakta bırakan enfes tadı ile öne çıkan patlıcanlı börek, közlenmiş patlıcan ile yapılır. Klasik böreklerden bıkanlar için değişik bir alternatif oluşturan patlıcanlı börek, sevdiklerinize yapabileceğiniz en güzel tariflerden biridir. Hazır Yufka ile Yapılmış Patlıcanlı Börek

8) Enfes Tadı ile Patlıcan Köftesi

Patlıcan sevmeyenler için harika bir alternatif olan patlıcan köftesi, enfes tadı ile hem yetişkinleri hem de çocukları kendine çekmeyi başarır. Patlıcan köftesi tarifi hem pratik hem de pişmesi ile hayli kolaydır. Patlıcan Köftesi

Tarif: Patlıcan Köftesi

9) Harika Bir Lezzet Şöleni Patlıcanlı Ekmek Kebabı Nasıl Yapılır?

Sarımsaklı yoğurt ve sos ile buluşan patlıcan özellikle bayat ekmekler için mükemmel bir seçenek sunar. Bayat ekmekli patlıcan kebabı ile hem sofralarınız hem de keseniz şenlenir. Patlıcanlı Ekmek Kebabı Nasıl Yapılır?

10) Leziz mi Leziz Patlıcanlı Beyti Kebabı Nasıl Yapılır?

Hazır yufkadan sarılarak elde edilen beyti kebabı, misafirleriniz geldiği zaman büyük kolaylık sağlar. Tadı enfes olan beyti kebabı, sağlıklı ve özel bir tariftir. Patlıcanların fırında yumuşatıldığı beyti kebabı sağlıklı olması nedeni ile tercih edilir. Patlıcanlı Beyti Kebabı Nasıl Yapılır?

11) Kolay ve Nefis Kuru Patlıcan Dolması

Mevsimi sonrasında kurutulmuş olarak da yemekte kullanabileceğiniz dolmalık patlıcanlar, kolaylıkla yapılabilir. Hafif ekşi tadı ile dikkat çeken dolma yiyenlerin tadını damakta bırakır. Kuru Patlıcan Dolması

12) Saraylara Layık Hünkar Beğendi Yapımı

Hem görüntüsü hem de tadı ile fark yaratan hünkar beğendi, adı gibi kraliyet ailesine yakışır bir sofra yemeğidir. Muhteşem lezzeti ile büyüleyen hünkar beğendi hem dana eti hem de tavuk eti ile yapılabilir. Hünkar Beğendi Yapımı

Patlıcan ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası Tarifi

Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Faydaları İle Taze Limon Çayı Tarifi

Faydaları İle Taze Limon Çayı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kuşburnu Çayı Ve Kuşburnu Faydaları (Videolu) Tarifi

Kuşburnu Çayı Ve Kuşburnu Faydaları (Videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Karnabahar Sapı Yemeği Tarifi

Karnabahar Sapı Yemeği

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kereviz Sapı Yemeği Tarifi

Kereviz Sapı Yemeği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri