
- 2-4 Kişilik
- 5dk Hazırlık, Pişirme yok
https://www.nefisyemektarifleri.com/evde-dogal-kefir-yapimi/
Evde Doğal Kefir Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
- Kefir mayası
- 3 su bardağı soğuk süt
https://www.nefisyemektarifleri.com/evde-dogal-kefir-yapimi/
Öncelikle kefir mayasını elde etmemiz lazım. Mayayı baharatçılarda bulabilmek mümkün. Aldığımız kefir mayasını süt süzeğine alarak kendi ekşi suyunu mayayı örselemeden üzerinden su geçirerek çıkarıyoruz. Ben mayalamak için nutella şişesi kullandım .Siz yarım kiloluk herhangi bir şişe kullanabilirsiniz. Daha sonra mayamızı kavanozun içine koyup üzerine soğuk sütümüzü ekliyoruz. Etrafına iki kat kağıt havlu sararak karanlık bir yerde ışık almadan mayalanması için bekletiyoruz. Mayalanma süresi tutmuyoruz. Ara sıra kontrol ediyoruz. Süt halindeyse daha mayalanmamıştır. Yoğurt gibiyse tutmuştur. Sütümüz katılaştığında altına bir kap koyarak süt süzeğinin içine mayalanan kefirimizi döküyoruz. Üzerinden 1 buçuk su bardağı kadar su dökerek içindeki mayamızı ezmeden tekrar kaşık yardımıyla alıp kavanozumun içine yerleştiriyoruz. Aynı kefir mayasını bu şekilde tekrar kullanma şansımız oluyor. Aynı işlemleri tekrar yaparak yeniden mayalayabiliyoruz. Mayalanma süresine bakıldığında 1 buçuk -2 günde doğal kefir elde etmiş oluyoruz. Burda önemli olan mayamızı devamlı olarak muhafaza etmek. Zamanla maya kendi kendine büyüyüp çoğalacaktır da. Kefirimizi karıştırarak dolaba kaldırıp istediğiniz zaman ev yapımı kefirimizi içme şansımız oluyor. Böylece hazırlara göre daha doğal, sağlığa birçok yararı olan kefirimizi elde etmiş oluyoruz. Deneyeceklere afiyet olsun.
4 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
9 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 800.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Kefir Mayası Yapımı: 5000 Yıllık Şifalı Reçete Kefir Rus kökenli bir kelimedir ve keyif veren…
Sağlık İçin Kefir Ne Zaman İçilmeli? Son zamanlarda adını çok sık duyduğumuz bir besin olan…
Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Kefir, kökü çok eskilere dayanan özgün bir içecektir. Bizler bu…
Hazımsızlık Tarihe Karışıyor: Su Kefiri Kefirin bağırsak sağlığındaki rolü yıllardır gündemde. Kefir nedir diyenler için…
Propolis: Doğanın Elinden Mucizevi Antibiyotik! Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte vücut direncinde düşme yaşanmaya başlar.…
Kivi Çayı: Antioksidan, Vitamin Deposu Kivi, C vitamini ve antioksidan maddeleri yüksek oranda barındıran bir…
Evde İshali En Çabuk Kesen İlaçsız Çözümler Enfeksiyondan veya yediğiniz yiyeceklerden hatta bazen de çok…
Istakoz: Özgün Aromasıyla Lüks Deniz Mahsulü Hem tatlı hem de tuzlu sularda yaşayabilen ıstakozlar, su…
Propolis: Doğanın Elinden Mucizevi Antibiyotik! Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte vücut direncinde düşme yaşanmaya başlar.…
Süzme Yoğurt: Yüksek Proteinli Probiyotik! Yoğurt, protein açısından zengin bir süt ürünüdür. Yıllardır sağlık sektöründeki…
Antioksidan Propolis: Güçlü Bağışıklığın Anahtarı! Arılar insanlık ve hayatın devamı için oldukça büyük bir öneme…
Lavanta Suyu: Doğanın İyileştirici Kozmetiği! Akdeniz ikliminin hoş kokulu bitkilerinden biri olan lavanta suyu, sağlık…
Masterchef'te Yemek Pişirirken Hangi Teknikler Kullanılıyor? Ekranların sevilen yemek yarışması Masterchef, her sene olduğu gibi…
Beyaz Altın: Ülkemizde Pamuk Nasıl Yetiştirilir? Türkiye’nin verimli toprakları, pamuk yetiştirmek için oldukça geniş bir…
Evde En İyi Filtre Kahve Nasıl Yapılır? Kahve en sevilen içeceklerden biridir. Kahve çekirdekleri temelde…
Mango: Buda Onun Gölgesinde Meditasyon Yaptı! Tropik bölgelerden mutfaklarımıza kadar ulaşan mangonun heyecan verici ve…
Mide Üşütmesi Nasıl Geçer? Halk dilinde mide üşütmesi olarak isimlendirilen gastroenterit, bakteri, virüs ve parazitler…
Hücre Yenileyen Retinol Cilde Faydaları & Kullanımı Cilt bakımı söz konusu olduğunda, kadın ve erkekler…
Hamilelikte Nane Limon İçmek Faydalı mı? Nane ve limon ikilisi, pek çok evin vazgeçilmezi. Her…
Hangi Yiyecekler Gebelikte Düşük Riski Oluşturur? Mutfağınızda yer alan yiyeceklerin pek çoğu herkes için faydalı…
Hamilelikte İlk 3 Ay Nelere Dikkat Edilmeli? Gebelik döneminin ilk haftaları oldukça önemlidir. Her kadının…
Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelik döneminde beslenme konusu, her anne adayının merak ettiği ve…
Gebelik Sürecinde Yenmesi Riskli Olan Besinler Hamilelik döneminde tüketilen besinler anne ve bebek sağlığını yakından…
Amniyon Sıvısını Hangi Besinler Azaltır? Anne karnında gelişimini başlatan ve devam eden bebeğin can suyu…
Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Beslenmeye Başlar? Gebelik sürecinde olanların ve bu döneme hazırlık yapanların…
Mide Yanması Evde İlaçsız Nasıl Geçer? Mide yanması, mide problemi olsun olmasın günlük yaşamda her…
Çaya Limon Dilimi Eklemek Sağlıklı Mı? Limon, vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengindir. Yüzyılı aşkın…
Mayalanan kefiri süt süzeğine döktükten sonra bir buçuk bardak su döküyoruz yazmışsınız. Suyu ayırdığımız mayanın üzerine mi yoksa Mayalanan kefirin içine mi döküyoruz acaba
Fark etmez ikiside olur.
sizin mayalama biraz farkli sanırım kapattiktan sonra bakilmiyo ve 24 saat bekletiliyo diye biliyorum
Bende sizin söylediğiniz şekilde yapıyorum zaten..
metal kaşık degirmissiniz ölmüyor mu ellerinize sağlık ben tahta ile yapıyorum da
Teşekkür ederim bende tahta kaşıkla yapıyorum fotoğrafta görselini yakalayabilmek için demir kaşık kullandım. Ölmüyor dört yıldır kullanıyorum bir sorun olmadı..
Perçin ellerinize sağlık afiyet olsun, fotoğraf paylaştığınız için teşekkürler 😊
kefir mayasi nerde bulabiliriz
Akdarlara bakın baharat satılan yerlerde de bulabilirsiniz:))
tesekkurler
Rica ederim 😊
Mayalanan kefiri süt süzeğine döktükten sonra bir buçuk bardak su döküyoruz yazmışsınız. Suyu ayırdığımız mayanın üzerine mi yoksa Mayalanan kefirin içine mi döküyoruz acaba
Ayrıca yüzeyinde sarı kısım oluşursa içindeki kefir ile birlikte kefir tanesini de mi atmak gerekiyor
Sarı kısmı kullanmayın üzerinde oluşan tabaka taneler altta kalır sorun olmaz yani kullanmak istersenizde kullanabilirsiniz zararı yok sevgiler.😇
Teşekkür ederim
Rica ederim 😊
Fark etmez ikiside olur.
Suyu ne için döküyoruz peki su eklemeden kullanamaz mıyız diğer sorumu da cevaplarsanız sevinirim. Teşekkürler
Suyu kullanmadaki amaç ayran yapmak içindeki kefir tanelerini ayırt etmek yoğurt gibi tüketmek isterseniz kefir tanelerini yenir yani yöntem bu:)))
sizin mayalama biraz farkli sanırım kapattiktan sonra bakilmiyo ve 24 saat bekletiliyo diye biliyorum
Bende sizin söylediğiniz şekilde yapıyorum zaten..
kapı sütü ilede kefir yapılabilir mi?
Olur yapabilirsiniz 😊
metal kaşık degirmissiniz ölmüyor mu ellerinize sağlık ben tahta ile yapıyorum da
Teşekkür ederim bende tahta kaşıkla yapıyorum fotoğrafta görselini yakalayabilmek için demir kaşık kullandım. Ölmüyor dört yıldır kullanıyorum bir sorun olmadı..
Çoğalan kefir diye bişey mi var aktardan aldım ayran gibi oldu yani tuttu ama çoğalmadı hiç
Çoğalma birkaç günde olmaz mayalandıkça zamanla taneleri artacaktır..
Kaç kere mesela
Birkaç ay içinde çoğalır ;)
Melek hanim merhabalar . Ben yaklasik uc gundur mayalamaya calisiyorum esim aktardan aldi su icindeydi ilk iki gun hic mayalama yapmadi kefirlerin olmus olabileceginden ya da bozuldugundan korktum. Ikinci gunun sonunda yarim bardak bardak sutte 3 kez 3 saat beklettim uyandirmak icin .bugun mayalama olmus kivami ayrandan koyu tadi da iyi gibi ama degisik bir kokusu var nasil anlatsam bilmiyorum ama degisik yani. Kefirim normal mi sizce sizin kefiriniz nasil kokuyor ? Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim :)) Iyi gunler ..
İlk mayalamada genellikle bu sıkıntılar yaşanır. 24 saatten önce mayalanmaz ancak ilk mayalamada bu süre daha uzun olur. Birde süzdürme aşamasında suyla fazla temas ettirmeyin. Ayran kıvamı değilde daha yoğurdumsu bir kıvamı olması gerekiyor. Kefirin rahatsız etmeyecek derecede kendine özgü bir kokusu var. Bunları uygularsanız kefirinizi mayalayabilirsiniz. Sonucu paylaşırsanız memnun olurum. Hayırlı günler ;)
Melek hanim mayaladim yogurt gibiydi kivami suzdukten sonra biraz sivilasti tadi da cok guzel :)) tesekkur ederim yardiminiz icin , iyi gunler dilerim..
Bir de tadi ayni yogurda benziyor oyle olmali degil mi ?
Evet tadı yoğurda benziyor kıvamı da ona yakın. Yardımcı olabilmişsem ne mutlu ellerinize sağlık. Fotoğrafını paylaştığınız için teşekkür ederim. Hayırlı akşamlar sevgiler ;)
nerde satiliyo kefir mayasi
Elif hanım süt, peynir mayası satılan baharat satılan mağazalara bakmalısınız. Hayırlı günler ;)
ben 18 saat tutmustum sonra dolaba koydum demekki saati dolunca mayalanmis :) fakat aldigim kefir mayasi cogalan kefirden degilmis kefire ozel tahta kasik ve plastik suzgec aldim en kisa zamandada cogalan kefir alicam her hafta yapicam artik anlayisniz ve cevaplariniz icin tesekkurler :)
Merve hanım kesinlikle 24 saatlik mayalanma süresinden önce dolaba kaldırmayın. Kefirin çoğalması için zaman gerekli. Belli bir zamanın geçmesi lazım. Kullanacağınız malzemeler doğru. Yardımcı olabilmişsem ne mutlu. Kolay gelsin. İyi günler ;)
birde hani ev yogurdu mayasini arada bir degistirin deniyor ya kefirdede boyle bisey varmi acaba kusura bakmayin cok soru sordum ama kefir hakkinda hic bi bilgim yok ve ilk defa denedim :) kismet olursa devamli yapmak istiyorum
bir gun dolapta bekleyince koyulasmis fakat dediginiz gibi carsiya cikinca aktardan alip yapicam peki yaptigimiz kefiri kac gun icinde tuketmemiz gerekiyor acaba
Merve hanım iki üç gün içinde tüketmemiz doğru olur. Eğer kefirin koyu olmasını istiyorsanız suyunu az kullanın. Ama bu kefiriniz tuttuysa tekrar almanıza gerek yok. Ancak içine sinmiyorsa siz bilirsiniz ;)
ben yillardir yaparim ama kesinlikle metal kasik sucgec kullanilmaz
Selvi hanım metal kaşıkta daha iyi fotoğraf almak ve görüntü kalitesi için kullandım. Normalde hiç kaşık değdirmeden yapıyorum. Süzgecimde zaten metal değil süt süzgeci. Mayayı hırpalamadan almak için süzgeç kullanıyorum.
Selvi hanım kefir tanelerinin bakımını nasıl yapmalıyız, bilginiz varmı?
ebru ulas hanim benim kefirim mayalaninca altinda su olusuyo uste cikiyo mayalanan kisim o suyu mu icmicez anlayamadim mecbur kefire karışıyor çünkü suzerken ayirma yapilamiyo..
Eda hanım suyu ayırt etmiyeceğiz üzerinde sarımsı bir tabaka oluşursa onu ayırt edeceğiz
surekli kefir mayalayan biri olarak nacizane ilaveler yapmak istedim. kefire kesinlikle metal degmemeli tahta kasik ve cam kavanoz kullanilmali. tam olarak 24 saatte mayalaniyor mumkunse hep ayni saatte. pastorize sut kullanilmali. mayalaninca uzerinde sarimsi sivi varsa asla tuketmeyin maya tutmazsa uzerinde alkol birikir sagliga zararlidir. afiyet olsun.
Ebru hanım aynen size katılıyorum, bilgilerinizi paylaştığınız teşekkürler. İyi akşamlar
ebru hanm bende kefir denedim fakat kivami koyu olmadi tadi kefir tadinda fakat hafifti şok marketten kefir almistim denemek icin kefirler buyumedi yani uretemedimde yardimci olursaniz sevinirim
Merve hanım onların içinde katkı maddesi olabilir. Baharatçılardan almanız daha sağlıklı olur. Bir de suyunu çok fazla koymayın, o zaman kıvamlı oluyor.