Epilepsi Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Epilepsi halk arasında sara hastalığı olarak bilinir. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda kontrolsüz boşalmalar yaşanır. Bu hastalık doğum sırasında veya doğumdan sonra herhangi bir nedenle beyin hasarı yaşayan kişilerde görülür. Hasta ara ara epilepsi nöbetleri geçirebilir.
Epilepsi beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Bunun yanında düzenli egzersiz yapmak da gerekmektedir. Alkol ve sigara tüketimi sınırlandırılmalıdır. Düzenli bir şekilde ilaçların alınması gerekmektedir. Epilepsiye iyi gelen yiyecekler hastanın beslenme rutininde bulunmaktadır. Çünkü bazı besinler yaşanacak nöbetlerin önüne geçebilmektedir.
Öte yandan, bazı besinler de kullanılan ilaçlarla etkileşime girerek nöbet sıklığını ve şiddetini etkileyebilmektedir. Bu sebeple epilepsi hastalarının epilepsi krizini ne tetikler iyi bilmesi gerekmektedir. Biz de epilepsi hastalarının tüketmesi ve tüketmemesi gereken besinleri sizler için burada derledik. İşte, epilepsi hastalarının tüketmesi ve uzak durması gereken yiyecekler…
Bilgiler genel tavsiye niteliğindedir. En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için doktor desteği alınız.
Epilepsi Hastalığı Nedir? Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavisi
Epilepsi Hastaları Ne Yemeli?
- Hastalıkların çoğunda olduğu gibi epilepside de beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Günümüzde de genel sağlık durumuna etki eden beslenmenin birçok hastalığı iyileştirdiği bilinmektedir.
- Epilepsi ve zeytinyağı arasında olumlu bir ilişki vardır. Öğünlerde vücudun ihtiyacı olan sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Bunlar arasında Omega-3, Omega-9 ve zeytinyağı vardır.
- Uzmanlara göre tam tahıllı ürünler tüketilmeye özen gösterilmelidir. Hastalar aynı zamanda uzun süre aç kalmamalıdır.
- Epilepsi hastaları genellikle D vitamini eksikliği yaşamaktadır. Bu nedenle en önemli D vitamini kaynağı güneşten yararlanmalıdır. Bununla birlikte süt, peynir, yumurta ve balık çeşitlerini tüketmelidir.
- Bilimsel çalışması yapılmadan epilepsiyi tedavi ettiği iddia edilen yöntemlerin kullanılması yanlıştır. Öte yandan, kimi bitkisel ürünler ya da çaylar, hastaların yoğun nöbetler geçirmesine neden olabilir.
- Kalsiyum, sodyum ve magnezyum nöbetleri kontrol altına alma özelliği taşımaktadır. Hastada öncelikle magnezyum, sodyum ve kalsiyum eksiği olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sodyum eksikliği için yeterli tuz, magnezyum eksikliği için kuru baklagiller ve kalsiyum eksikliği için süt ürünleri tüketilmelidir.
- Ketojenik Diyet bazı epilepsi hastalarında yararlı olmaktadır. Bazı epilepsi sendromlarında Ketojenik Diyet erken başlanabilir.
- Ketojenik Diyet sadece doktorun gerekli kontrolü yaptıktan sonra uygulamanızı önerirse yapmanız gereken bir beslenme biçimidir. Doktor kontrolü dışında başlanan diyet olumsuz sonuç verebilir.
Epilepsi hastalığında en doğru beslenme ipuçları için doktora danışınız.
Ketojenik Diyet Nedir? Ketojenik Diyet Listesi
Epilepsi Hastaları Ne Yememeli? Krizi Tetikleyen Besinler
- Epilepsi hastalarına neler yasak olduğunu epilepsi krizlerinin önüne geçmek adına bilmeniz gerekmektedir.
- Epilepsi hastalığı geçiren kişilerin vücut kan şekerinin dengeli seyretmesi gerekmektedir. Bu nedenle epilepsi zararlı yiyecekler arasında en başta şeker içerenler bulunmaktadır.
- Şeker içeren besinlerden ve undan uzak durulması gerekmektedir. Alkolden uzak durulması lazımdır.
- Çay, kahve ve kola gibi içecekler kafein içerdiği için epilepsi krizini tetikleyen içecekler arasındadır.
- Greyfurt ve nar gibi meyveler ilaçlarla etkileşime girebildiği için nöbetler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Ancak hasta portakal, mandalina ve limonu rahatlıkla tüketebilir.
- Burger, Japon ve Çin yemekleri, cips gibi yiyeceklerden epilepsi hastalarının uzak durması gerekmektedir. Öğünler aşırı kalorili olmamalıdır.
Epilepsi Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken İpuçları
- Açlık ve uykusuzluk epilepsi nöbetini tetikleyen etkenler arasındadır. Bu sebeple düzenli beslenmeye ve uyku düzenine vücudunuzu alıştırmalısınız.
- Hekime danışmadan hiçbir şekilde ilaç kullanılmamalıdır. Anksiyete ve depresyon epilepsi için tetikleyici olabilmektedir.
- Alkol, parlak ve titrek ışıklar, uyuşturucu madde kullanımı epilepsi hastalarını olumsuz etkilemektedir.
- Çocuğunuzun epilepsi hastalığı varsa ve okula gidiyorsa, çocuğun öğretmeni epilepsi konusunda bilgilendirilmelidir. Bununla birlikte çocuğun öğretmeni aldığı ilaç ve ilk yardım konusunda bilgilendirilmelidir.
- Nöbet sırasında panik yapmamalısınız. Nöbet geçiren birinin ağzına sert bir şey sokmamalısınız.
- Yan tarafa çevirmelisiniz. Zedelenmeye ve kendisine zarar verecek eşyaları yanından uzaklaştırmalısınız.
- Nöbetin bitmesini bekleyerek doktorunuzun söylediği talimatları uygulamalısınız. Nöbet geçiren kişinin dinlenmesini sağlamalısınız.
Sakinleştirici 12 Bitki Çayı: Sinir Strese Birebir
Kışın Hastalıktan Koruyan Beslenme İpuçları
Karbonhidrat Oranı En Düşük 14 Sağlıklı Besin
Diyetisyenden Tatlı Krizlerini Bastıran 6 Tavsiye
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.