Kuruyemiş Çeşitleri ve Faydaları, Hangi Kuruyemiş Neye İyi Gelir?

Kuruyemiş Çeşitleri ve Faydaları, Hangi Kuruyemiş Neye İyi Gelir? Tarifi

En Sık Tüketilen Kuru Yemişler ve Faydaları

Kuru yemiş çeşitleri ve faydaları içeren bu yazımız herkese hitap edecek nitelikte. Sağlıklı beslenmeyi ilke edinerek çıktığımız bu yolda kalp sağlığını, cilt sağlığını ve daha pek çok organı düşünerek hareket edeceğiz. Vücudun ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri karşılayacak çiğ kuru yemiş çeşitleri hakkında bilgi verip aynı zamanda kabuklu kuru yemiş çeşitleri hakkında da bilinmeyenleri öğreteceğiz.

Uzmanların günde 1 avuç kuru yemiş tüketimi tavsiyesine uymanın ne kadar mühim olduğunu bu satırlara ekledik. Hep birlikte belli başlı kuru yemiş çeşitleri nelerdir öğrenmek için satır aralarında dolaşabiliriz!

Kuru yemişler hakkında daha fazla bilgi almak için kelimelerin üzerine tıklamanız yeterli!

TDK yazım kurallarına göre ayrı yazılan kuru yemiş, günlük kullanımda çoğunlukla kuruyemiş olarak ifade edilir. İçeriğimizde hem yaygın hem de kurala uygun şekliyle kuru yemiş ve kuruyemiş olarak ele aldık. Keyifli okumalar!

kuruyemiş çeşitleri

1) Kalp Dostu Fındık

Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır. Magnezyum oranı açısından iyi bir kuru yemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır. Kemik erimesine karşı önlem almak için kahvaltılarda ve ara öğünlerde fındık tüketilmelidir. E vitamini içermesinden dolayı hem cilt sağlığına hem de kalp sağlığına destek olur. Lifli bir kuru yemiş olan fındık diyabet hastalığını da önleyecektir. Kan şekerini düzenler ve bağırsakları harekete geçirip bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu olmaktadır.

fındık

2) Tansiyon Dengeleyen Badem

Badem çok iyi bir iltihap sökücü kuru yemiştir. İdrar yolu enfeksiyonunu gidermek için badem tüketmeniz tavsiye edilir. Safra kesesinde oluşacak taşlara karşı da bir önlem almak için badem tüketebilirsiniz. Çünkü badem vücudu zararlı maddelerden arındırmaktadır. Damar tıkanıklığını önleyecek özelliğe sahip olan badem aynı zamanda harika bir ağrı kesicidir. Kas ve eklem ağrılarını kısa sürede dindirmektedir. Bu nedenle sporcu beslenmesinde de tavsiye edilmektedir. E vitamini içeren badem cildi ve saçları besler, nemlendirir. Kuru cilt ve saçlara karşı badem tüketmenizi önerebiliriz. Bademin yeri tansiyon hastaları için de oldukça önemlidir. Tansiyonu dengelemesi yönüyle tercih edilir.

badem

3) Enerji Veren Ceviz

Sağlığı tehdit eden kanser hastalığına karşı önlem almak için ceviz tüketmek doğru bir adım olacaktır. Çünkü ceviz antioksidan bir kuru yemiştir ve vücuda zarar vermeye çalışan maddeleri vücuttan atar. Bolca amino asit barındıran ceviz kalbinizi korur. Kalp krizi riskini ortadan kaldırmak için ceviz tüketmeye özen göstermelisiniz. Kan dolaşımını hızlandırıcı etkiye sahiptir ve beyin sağlığını korumaktadır. Özellikle de gebelik döneminde ceviz tüketimi daha sağlıklı bir doğumu gerçekleştirecektir. Bebeğin kas ve sinir sistemi ceviz ile desteklenebilir. Ayrıca tip 2 diyabet için cevizin etkili olduğu da ifade edilmektedir. Tüm bunlara ek olarak ceviz yorgunluğu alır ve kişiye enerji verir.

ceviz

4) Vitamin Deposu Kaju

Kaju yapısında yüksek miktarda bakır bulundurur. Bu özelliği ile kolon kanseri ile mücadele edecektir. Yağ oranı az olması yönüyle kalp hastaları tarafından da tüketilebilir. Magnezyum oranı da epey yüksek olan kaju kan basıncını dengeleme konusunda da çok başarılıdır. Saç dökülmesini gidermek için kaju tüketebilirsiniz. Çünkü saç dökülmesi bakır eksikliğinden meydana gelebilir. Bunun çaresi kajuda saklı olacaktır. Kemik hastalıklarına ve kemik erimesine karşı kaju tüketmenizi tavsiye eden uzmanlar, kajunun ağrı kesici özelliğini de bu bilgiler arasında eklemektedir.

kaju

5) Kansere Karşı Fıstık

Sindirim problemlerine karşı gün içinde fıstık tüketmek iyi bir beslenme tercihi olacaktır. Kalori miktarı yüksek olduğu için ölçülü tüketmenizi tavsiye edeceğiz. Sindirimi düzenleyip bağırsakları rahatlattığı için kolon kanseri riskini en aza indirmektedir. Safra kesesinde oluşan taşları da fıstık yok edecektir. Fıstıktan elde edilen fıstık ezmesi de yine kendi gibi çok faydalıdır. Bağırsak problemlerini yok eder. Gebelik öncesinde ve esnasında fıstık tüketimi düşük tehlikesini de ortadan kaldırır. Folik asit kaynağı olan fıstığı her yaştan kişi sağlık için tüketmelidir. Çünkü fıstık kişiye enerji verir, kan şekerini dengeler ve hastalıklara karşı vücudun daha dirençli olmasını sağlar.

fıstık

6) Solunum Dostu Antep Fıstığı

Vücudunuzun günlük yağ ihtiyacını karşılayabilme özelliğine sahip olan Antep fıstığı aynı zamanda akciğer sağlığını da koruyacaktır. Öksürükle geçen günlerinizde Antep fıstığı tüketirseniz solunum yolunuzu rahatlatmaktadır. Vücut direncini koruması özelliği ile dikkat çektiği gibi koroner kalp hastalıklarına karşı da koruyucu olacaktır. Diyabet hastaları için de önerilen Antep fıstığı kan şekerinin yükselmesine engel olur. Safra kesesinde oluşan taşların yaşattığı ağrıyı dindirir. Antep fıstığı ağrı kesici özelliği ile tercih edilmektedir. Aynı zamanda vitamin oranı yüksek olduğu için tam bir enerji deposudur.

antep fıstığı

7) Kansızlığa Çare Kuru Üzüm

Kuru üzüm pek çok hastalığa karşı faydalıdır. Kansızlık problemi yaşayanların kan oranını yükseltecektir. Yorgun ve halsiz olanlara ise enerji verecektir. Kuru üzümü kahvaltınıza eklerseniz güne daha dinç başlayabilirsiniz. Antioksidan özelliğe sahip olan kuru üzüm bağırsakları da temizleyecektir. Böylece kabızlık sorununu da ortadan kaldırır. Kalsiyum oranı yüksek olan kuru üzüm kemik sağlığını korumaktadır. Gelişme çağında çocuklara kuru üzüm verilmesi kas ve kemik gelişimini destekler. Böylece yaşlılık döneminde kemik erimesi hastalığı riski ortadan kalkar.

kuru üzüm

8) Bağırsak Dostu Kuru Kayısı

Kuru kayısı diyet lifi oranı bakımından oldukça zengindir. Kilo vermek isteyenlere ara öğünlerde ve kahvaltılarda kuru kayısı önerilmektedir. Bunun nedeni de bağırsakları çalıştırıp daha aktif metabolizmaya sahip olmaktır. Çalışan metabolizma vücutta zararlı maddeleri barındırmaz ve vücudu arındırır. Kuru kayısı da bu noktada rol oynar. Potasyum içermesinden dolayı kalp ritmini düzenler. Taşikardi gibi kalp hastalıklarına karşı faydalı olacaktır. Ayrıca cilt ve göz sağlığını da korumaktadır.

kuru kayısı

9) Vücut Direnci İçin Kuru İncir

Kuru incir sizi baştan ayağa iyileştirecek bir kuru yemiştir. Diyet öğünlerinde tercih edildiğinde bağırsakların sağlığını korur ve kişiyi tok tutar. Şeker oranı da çok yüksek olmayan kuru incir kan şekerini dengeler. Soğuk günlerde kişiyi pek çok enfeksiyondan korur. Kansızlık için de tercih edilen kuru incir, vücut direncini korumaktadır. Halsiz ve yorgun olduğunuz günlerde birkaç adet kuru incir yiyerek vücudunuza enerji kazandırabilirsiniz. Ayrıca kuru incirin cinsel duyguları harekete geçiren özelliği de bulunmaktadır.

kuru incir

10) Bağışıklık Güçlendiren Leblebi

Leblebi her türü bağışıklık sistemi için faydalı olmaktadır. Demir oranı yüksek olduğu için leblebiler öncelikle kansızlık ile mücadele eder. Acıkma anında tüketilen bir avuç leblebi kişiyi tok tutacağı gibi enerji de verecektir. A, C ve E vitamini içerir ve bu yönü ile meme kanseri gibi hastalıklara karşı önlem olmaktadır. Leblebi tükettiğinizde saç sağlığını da korumuş olursunuz. Saç dökülmesi yaşayanların dökülmeleri duracak ve saçlar hacim kazanacaktır. Leblebi aynı zamanda kalp ve damar sağlığını da koruyan kuru yemişler arasında yerini alır.

leblebi

11) Kanser Düşmanı Yaban Mersini

Söz konusu kanser olduğunda taze ya da kuru yaban mersini tüketimi dikkat çekecektir. Çünkü yaban mersini üzerine yapılan araştırmalar, meme kanserine karşı koruyucu olduğunu göstermektedir. Kanserli hücrelerin büyümesini durduran yaban mersini kurusu da pek çok hastalığa şifa olacaktır. İdrar yolu enfeksiyonu olan kişilerin hastalık bitene kadar yaban mersini tüketmesi önerilmektedir. Yaban mersini iltihap sökücü ve mikrop kırıcı bir kuru yemiştir. Damar tıkanıklığı ve kalp krizi riski ile karşılaşmamak için yaban mersini tüketmeniz çok sağlıklı bir seçim olacaktır.

yaban mersini kurusu

12) Selenyum Kaynağı Çekirdek

Çekirdeğin anında hissedilen faydalarından biri bağırsak çalıştırmasıdır. Metabolizması durgun kişilerin günde bir avuç çekirdek tüketmesi bağırsakları açısından etkili olacaktır. Çekirdekte bulunan mineral ve vitaminler antioksidan etkiye sahiptir. Böylece vücuttaki zararlı maddeleri kolayca atacak ve vücudun yenilenmesini sağlayacaktır. Selenyum minerali yönünden de zengin olan çekirdek tırnaklarda oluşan zayıflığı iyileştirmektedir. Hücre onarımı için etkili hale gelip yaraları hemen onarma gücüne sahiptir.

çekirdek

13) İnsülin Dengeleyen Kabak Çekirdeği

Kuru yemişlerin birçoğu kansere karşı bir kalkan oluşturmaktadır. Kabak çekirdeği de aynı özelliği ile dikkat çeker. Çinko oranı yüksek olan kabak çekirdeği, diş sağlığını ve kalp sağlığını korumaktadır. Damar tıkanıklığına karşı tüketilebilecek bir kuru yemiştir. Kan akışını hızlandırır. Omega 3 yağ asitlerini de barındıran kabak çekirdeği diyabet hastalarının da dostudur. İnsülin seviyesini dengeler ve karaciğerin daha iyi çalışmasını sağlar. Sinirleri yatıştıracak etkiye sahip kabak çekirdeği tüketerek daha rahat uyku uyuyabilirsiniz. Çünkü kabak çekirdeği tüketmek stresi de yok etmektedir.

kabak çekirdeği

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çikolatalı Kuruyemiş Tarifi

Çikolatalı Kuruyemiş

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Kuruyemiş Keki Tarifi

Kuruyemiş Keki

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kuruyemiş Bar (Pişirme Yok) Tarifi

Kuruyemiş Bar (Pişirme Yok)

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Kuruyemiş Ve Kek Bir Arada Kuruyemişli Browni Tarifi

Kuruyemiş Ve Kek Bir Arada Kuruyemişli Browni

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Çeşit Çeşit Magnolia Tarifi

Çeşit Çeşit Magnolia

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çeşit Çeşit Pastane Kurabiyesi Tarifi

Çeşit Çeşit Pastane Kurabiyesi

4-6 kişilik, 35dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Çeşit Çeşit Mini Cheescake Tarifi

Çeşit Çeşit Mini Cheescake

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bir Hamur Çeşit Çeşit Lezzet Tarifi

Bir Hamur Çeşit Çeşit Lezzet

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri