Mucizevi Chia Tohumu Nedir? Chia ile Yapılan Muhteşem Tarifler

Mucizevi Chia Tohumu Nedir? Chia ile Yapılan Muhteşem Tarifler Tarifi

Fit Beslenmenin Yeni Trendi Chia Tohumu

Chia tohumu zengin içeriği ve besin değeri ile son yıllarda popülerlik kazanmıştır ve her geçen gün yeni tariflerle sofralarda yer almaya devam etmektedir. Düşük kalorisi, lifli içeriği ve lezzeti ile diyet listelerinde kendine yer bulan bitki, günün her saatinde farklı tariflerin içinde tüketilebilir.

chia tohumu

Chia Tohumu Nedir?

Omega 3 yağları içeren chia Arjantin, Bolivya ve Meksika gibi ülkelerden ithal edilen bir bitkinin tohumu olarak tanımlanır. Aztek uygarlığında sahip olduğu önem ile bilinen tohum, çok yönlü kullanımı ile mutfakların gözdesi olarak gösterilmektedir.

Yiyecekler ve içeceklerde sıklıkla kullanılan bitki, tok tutan ara öğün arayışına cevap vermektedir. Tohum halinde veya öğütülmüş toz formunda yiyeceklere katılan chia kalori hesabı yapan tüketicilerin de yüzünü güldürerek talep artışı yaratır.

chia tohumu faydaları

Birçok Tarife Uyarlanabilen Chia Tohumu Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?

Direkt zayıflatıcı olarak gösterilmese de etkileri ile destek ürün olarak kullanılabilen chia tohumu zayıflama yorumları yapanların övgülerine nail olmaktadır. Tek başına yenebilen bu besin, meyve sularının içinde, yemek ve chia salatası tariflerine katılarak veya yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir. Eğer meyve suyu ile tohumu karıştırmak istiyorsanız meyve suyunun taze olması tavsiye edilmektedir. Günde 1 – 2 yemek kaşığı chia tohumu uzmanlar için yeterli dozu oluşturur.

Yalnız zayıflama diyetlerinde değil, dengeli beslenme ve vejetaryen diyetlerde de kullanılabilen chia, çorbalarda ve sulu yemeklere de karıştırılabilir. Kahvaltıda tüketimi metabolizmayı hızlandırdığından önerilmektedir. Siz de güne chia içerikli bir kahvaltıyla başlayabilir, daha sağlıklı öğünlerle güne merhaba diyebilirsiniz. Tek olarak tüketilmek isteniyorsa, chia tohumu bir fincan suda yarım saat kadar bekletilir. Yemeklerden 15 dakika kadar önce su içilirse daha çok fayda edecektir.

Detaylı bilgi için: Chia Tohumu Zayıflatır Mı? Diyete Uygun Nasıl Kullanılır? 3 Fit Tarif

chia tohumu zararları

Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

  • Yağ asiti bakımından zengin olan bitkinin yüksek tansiyonu düşürmek için kullanıldığı bilinmektedir. Tansiyon hastalarının bitki tüketiminden önce doktor gözetimi önerilir.
  • Şeker sorunu olanlar da kan şekerini stabilize etmek için tohumdan yararlanabilir.
  • Romatizma hastalıklarının iyileşmesine destek olduğu belirtilen tohum kullanılırken günlük dozun aşılmaması önem arz eder.
  • Metabolizmayı hızlandıran chia, kas oluşumuna yardımcı olur. Protein desteği sayesinde spor yapanlar tarafından tercih edilmektedir.
  • Yağ asitleri sinir sistemini desteklerken, beyne yararlı besinlerin iletilmesinde görev alır.
  • Omega 3 kaynağı olan tohumlar kalp sağlığının korunmasına destek olur. Ciddi kalp rahatsızlığı olanların kullanım öncesi doktorlarından onay alması salık verilmektedir.
  • A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminlerin emilimini artıran chia bitkisi, yağ asitli yapısı ile günlük vitamin ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.
  • Antioksidan desteği veren ürün, bitkisel kaynaklı olduğu için veganlar tarafından da yenebilir.

Detaylı bilgi için: Chia Tohumu Faydaları Nelerdir? Tüm Faydaları Burada!

chia tohumu tarifi

Chia Tohumu Zararları Nelerdir?

‘Chia tohumu günde ne kadar tüketilmeli’ konusunda net olunması gerekir. 1-2 kaşıktan fazla tohum tüketimi şişkinliğe neden olabilir. Gaz problemi yaşayanların tüketimi daha da azaltması gerekir. Hamilelerin chia bitkisi tüketmesi tavsiye edilmez. Bitkinin emzirme döneminde de yenmemesi gerektiğinin altı çizilmektedir. Trigliserit sorunu olan kişilerin chia ile yapılan tarifler ve diyetlerden uzak durması önerilir. Chianın prostat kanseri ile ilişkisine dair çalışmalar sürmekte olup, kanser riski olanların chia tohumlu ekmek, chia salatası gibi tariflerden kaçınması tavsiye edilmektedir.

Her yiyecekte olduğu gibi chia bitkisinde de alerjen özelliklere rastlanabilir. Tüketimin ardından alerjik belirtiler gösteren kullanıcıların doktora danışması önerilmektedir. Alerji durumunda chia tohumunun yan etkileri olarak  gözde yaşarma, bulantı, deri döküntüsü, nefes darlığı, boğaz şişmesi görülebilir. Kan basıncı düzenleyici, kan seyreltici veya insülin direnci ilaçları kullanan kimselerin chia ile ilacın etkileşimi konusunda eczacı ve doktorlarına danışması gerekir. Bitki ilaçlarla beraber kanın çok incelmesine veya basıncın düşmesine neden olabilir.

chia tohumu faydaları

Chia Tohumu Nerelerde Satılır?

Chia, Carrefour, Bim, Migros, A101 gibi market zincirlerinde satılır. Paketli olarak satılan ürün, kuru ve serin yerlerde muhafaza edilerek uzun süre kullanılabilir. Ayrıca aktarlarda da chia satışı yapılmaktadır. Küçük esnaflar kiloluk veya gram halinde açık satışlar da yapabilir. Market veya aktar erişimi bulunmayan kişiler sanal marketlerden ve online alışveriş sitelerinden de chia tohumu sipariş edebilir.

chia pudding

Chia Fiyatı Ne Kadar?

Chia tohumunun fiyatı ürünün işlenmesine, markasına, paket gramajına göre değişebilir. Organik yetiştirilen tohumlar daha yüksek fiyatlardan alıcı bulmaktadır. Yalnız tohum olarak değil, chialı işlenmiş gıdalar da marketlerde bulunabilir. Chialı puding, kraker ve bisküviler organik marketlerden satın alınabilir. Chianın fiyatı genellikle kilogram üzerinden belirlenir, kullanıcıların kıyas yaparken paketlerin gramajına, ürünlerin işlenme geçmişlerine bakmaları tavsiye edilir.

chia tohumu diyeti

Vazgeçemeyeceğiniz 8 Muhteşem Chia Tarifi

1) Diyetteyim Diyenlere Tatlı Müjdesi! Kilo Aldırmayan Kakaolu Chia Puding

Tarif: Kilo Aldırmayan Kakolu Chia Puding Tarifi için tıklayın

Kilo aldırmayan kakaolu chia puding, çikolata tutkunlarının diyet dönemlerinde kurtarıcıları olmaya aday bir tatlıdır. Düşük kalorisinin yanı sıra nefis bir lezzete sahip olan puding uzun soluklu bir diyetin baş tacı olabilir. Kilo Aldırmayan Kakolu Chia Puding Tarifi için tıklayın

2) Sade ve Hafif Sevenlere Özel: Tok Tutan Chia Pudingi

Tarif: Tok Tutan Chia Pudingi

Uzun süre tokluk hissi veren chia puding kilo kontrolüne yardımcı olmasıyla tercih edilmektedir. Tok Tutan Chia Pudingi

3) Chia Güne Başlarken de Yanımızda: Chia Tohumlu Tavada Yumurta

Tarif: Chia Tohumlu Tavada Yumurta

Kilosuna dikkat edenlerin kahvaltıda tüketebileceği bir başka zengin besin ise chia tohumlu tavada yumurta tarifidir. Bir adet yumurtayla hazırlanan tarif besleyici olmasının yanı sıra enerji de verir. Chia Tohumlu Tavada Yumurta

4) Ekmek Hiç Bu Kadar Masum Olmadı: Chia Ekmeği

Tarif: Chia Ekmeği

Kahvaltıda chia ekmeği de kahvaltılıklara eşlik edebilen sağlıklı bir besindir. Chia ekmeği ortalama birkaç saatte hazırlanarak besleyici ve lezzetli ekmekler yapmanıza imkan verir. Chia Ekmeği

5) Limon ve Chia Birlikteliği: Ferahlatma Garantili Chialı Limonlu Diyet İçecek

Tarif: Chialı Limonlu Diyet İçecek

Chiadan içecek yapılır mı? diye soranlar son derece pratik chialı limonlu içecek tarifini deneyebilir. Diyet programları için de ideal olan içeceğin sabahları aç karnına içilmesi tavsiye edilir. Chia tohumlu çilekli detoks smoothie tarifi ise hem meyvelerin tazeliğini hem de chianın besleyiciliğini mutfaklarınıza taşıyan leziz bir içecektir.Chialı Limonlu Diyet İçecek

6) Tek Seferde Söyleyebilenlere Biz Ismarlıyoruz: Chia Tohumlu Çilekli Detoks Smoothie

Tarif: Chia Tohumlu Çilekli Detoks Smoothie

Chia shake yaz aylarının serinleme ihtiyacına da başarıyla cevap vermektedir. Chia Tohumlu Çilekli Detoks Smoothie

7) Yağ Yakan Probiyotik: Zayıflamaya Yardımcı Chialı Yoğurt Tarifi

Tarif: Zayıflamaya Yardımcı Chia Yoğurt Tarifi

Chialı yoğurt tarifi ise ara öğünlerde tercih edilebilir. Yağ yakma özelliğine sahip bu pratik tarif açlığı yatıştıran ve zayıflamaya yardımcı bir yemektir. Zayıflamaya Yardımcı Chia Yoğurt Tarifi

8) Sağlıklı Ara Öğün ve Tatlı Alternatifi: Meyveli Chialı Yoğurt

Tarif: Yoğurtlu Chia Tohumu

Yoğurtlu chia tohumu tarifi ise meyve, baharat veya kuruyemiş ile zenginleştirilebilen atıştırmalık bir besindir. Kan şekerini düzenleyen chia ile beslenme alışkanlığınız değişebilir. Yoğurtlu Chia Tohumu

Damak tadınıza göre malzemelerinde değişiklik yapabileceğiniz lezzetli tarifleri denerken diyet dönemlerinde yağsız veya az yağlı türde yoğurtlar kullanmanız tavsiye edilir. Süzme yoğurt da bir diğer seçenektir.

Chia Tohumu Diyeti Nasıl Yapılır? Diyet Listesi

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır? Sağlıklı ve Pratik 12 Chia Tohumu Tarifi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Chia Puding Tarifi

Chia Puding

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Chia Puding Tarifi

Chia Puding

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Chia Kraker Tarifi

Chia Kraker

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 55dk Pişirme
Chia Puding Tarifi

Chia Puding

1-2 kişilik, 3 saat 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Chia Puding Tarifi

Chia Puding

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Chia İle Diyet Puding (zayifla) Tarifi

Chia İle Diyet Puding (zayifla)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Chia Tohumlu Puding Tarifi

Chia Tohumlu Puding

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Muzlu Chia Pudingi Tarifi

Muzlu Chia Pudingi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Çilekli Chia Pudingi Tarifi

Çilekli Chia Pudingi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Tarifler Geri
Videolar Geri